Reklama

Reklama

Svět z ptačí perspektivy II: Srí Lanka, slza Indie

(TV film)
  • Francie À ciel ouvert - Sri Lanka (více)
Francie, 2016, 52 min

Režie:

Xavier Lefebvre

Obsahy(1)

Magický ostrov, kde prý každý najde své štěstí. Kdysi dávno se mu říkalo Taproban. Podle námořníků antického Říma jej arabští obchodníci nazývali Serendib. Když ostrov kolonizovali Portugalci, říkali mu Ceilao. Na počátku 19. století ho Angličané přejmenovali na Cejlon. Toto pojmenování vydrželo až do roku 1972, kdy je změnila tamní vláda. V sanskrtu „Šrí“ znamená „úctyhodný“ a „lamka“ je „zářivá země“. My mu dnes říkáme Srí nebo Šrí Lanka. Srí Lanka je klenot, který je třeba objevit. Byl označován jako „Slza Indie“, „Perla oceánu“ nebo „Buddhova zahrádka“. Tento ostrov u jihovýchodu Indie se rychle vzpamatovává z dlouhé občanské války, která probíhala v letech 1983–2009. Nyní zažívá obrovskou proměnu a masivní ekonomický rozmach. Ačkoli vztah mezi tamními většinovými Sinhálci a menšinovými Tamily není rozhodně ideální, Srí Lanka se stává stále žádanější turistickou destinací. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je místo na přírodu zaměřen na kulturu. Exkurze jsou pěkné a originální. Příroda je zde zdevastovaná, ale na to jak je ostrov blízko Indie jsem čekal ekonomické zpustošení větší. Madagaskar u Afriky je zdevastován více. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Rozvoj turismu samozřejmě může (dočasně) nakopnout zemi, ale problém s terorismem je tam stále. 69%. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Takova francouzska obdoba nasi Cestomanie. Presne tak mi to staci a tak to mam rad.-). A ten badatel taky pobavil. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Toto zpracování dokumentu o Srí Lance se mě líbilo více než některé nejmenované jiné, jenž jsem měl možnost vidět. Soudě dle reakcí kolegyně z ČSFD níže, jsme asi oba byli na jiném ostrově. Já byl na ostrově, kde bylo šílený vlhko a teplo. Na ostrově, kde každý druhý na ulici nastavoval ruku pro bakšiš, kde neustále někdo někam jezdí ne-Ekologickými vozy, kde se válí po ulici hromady odpadků, kde týpek nemá problém si slevit v hlavním městě na ulici, kde na motorce veze jiný týpek dítě, ženu a možná ještě někdo byl schovanej pes. Tento dokument stejně jako spousta jiných je pozlátko, ukazuje převážně to dobré co Srí Lanka má. A co se týče formy jakou byl zpracován, tak to bylo chvalitebné. Záběry z dronu výborné a ukázalo se to nejzajímavější co ostrov má. Pokud uživatelce Sinecod chybí vůně a chutě, nechť se podívá na dokument: S kuchařem kolem světa - Srí Lanka.... A na přírodu doporučím Divokou Srí Lanku. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama