Reklama

Reklama

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

(pořad)

Obsahy(1)

V uspěchané moderní době se lidé stále více vracejí k tradičním vyzkoušeným postupům, které umožňují žít i dnes v „bio“ prostředí s respektem vůči přírodě a dopřát si kvalitní domácí potraviny nebo spotřební věci nezatížené umělou chemickou výrobou. Postupy a recepty našich předků budou inspirovat nejen diváky vyznávající moderní ekologický životní styl, well fare, fare trade, ale stále více i „běžného“ občana České republiky. V dokumentárním lifestylovém magazínu bude divácky přístupnou formou ukázáno, jak naši předci dokázali využít všechno, co jim příroda nabízela. Tématem bude například starý způsob chování prasete, jeho šetrné usmrcení a následné využití téměř všech jeho částí nebo tradiční zpracování ovocných pálenek ze slív, hrušek nebo meruněk. Jedním z hlavních témat bude, jak se dá moderní život skloubit s historickou tradicí. Divák se tak třeba dozví, jak si zřídit zahrádku v květináči na balkóně. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Mlle 

všechny recenze uživatele

Pořad jsem měla ráda, ale úroveň má bohužel jednoznačně klesající tendenci. V poslední době se hodně točí už jen kolem jídla, které se jednak dost opakuje, a navíc nejde o nikterak exkluzivní recepty, které by se už předtím neopakovaly pro změnu někde jinde. Dále dávat do pořadu s názvem „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“ řezání pouťových soch motorovou pilou mi připadá už jako opravdu velký úlet… Nebo pokud zařadit téma mléčného kvašení, proč nepředvést přirozený vznik jogurtu bez přidávaných mléčných bakterií, které mnohým lidem způsobují alergie (mylně potom vydávané za přecitlivělost na laktózu) – to by bylo zcela v duchu názvu a moc lidí to dnes neumí – zapomnělo se to, přitom je to tak jednoduché… Kefírová houba s našimi „babičkami“ nemá společného vůbec nic. Chápu, že náplň daného tématu není nevyčerpatelná, ale při skutečném nedostatku obsahu poplatného názvu by snad bylo lepší pořad důstojně ukončit. I když mám dojem, že mnoho tradičních činností pořad dosud neobjevil. Důraz přitom kladu na slovo „činnosti“, protože pečeně na sto způsobů a nakládané zelí není úplně ono, ani když je to v keramické míse na kostkovaném ubruse s rustikálním příborníkem v pozadí… ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Docela pěkně zpracovaný pořad s neokoukanými moderátory/mi, ve kterém jsem se skutečně dozvěděl řadu zajímavých věcí. Navíc se vždy rád podívám do míst, které jsem nikdy nenavštívil a ani nenavštívil – odborníci na dané téma nám vysvětlí nejen tu omáčku kolem, ale podíváme se i na samotné postupy (navíc třeba v dnešním díle o kozách, to jejich majitel bral i dosti žertovným způsobem) – až se divím, že se z toho mléka a kozích výrobků Tereza Hátleová neposra…když už to všechno zkoušela ochutnat. Na závěr vždy nějaká ta vložka na jiné téma jako bonus, proč tedy ne. Ta půlhodinka nikoho nezabije a já rozhodně nelituji těchto minut, které jsem u toho strávil…Pokud to půjde, budu určitě sledovat i nadále…. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Nedělejme z babiček jen ctnostné a upracované ženy. Taky byly mladé, pěkné, souložily poměrně ve zdravé době, takže zkusme na ně nahlížet jako na ženy, které měly své potřeby. A že vařily, byly manuálně zručné, to už je takový příjemný bonus. Měly tedy pravděpodobně bohatý život, kde nuda byl relativní pojem. Mě by ale zaručeně nudilo šlapat zelí, zavařovat trenky, nakládat ponožky a další. Jasně, přeháním, jenže když tak sleduji tenhle pořad, sám sebe nudí. Petr Pěknic byl celkem fajn nestandardní doktor v Kameňácích, coby moderátor je nudný a nevýrazný. Není to jediný průvodce pořadem, Tereza Hátleová je sice neokoukaná, jenže ani ona to svým projevem nevytrhne. Některé příspěvky jsou fajn, u mě ale převládal pocit zbytečnosti. Nedělní podvečery se dají trávit úplně jinak. Schválně jednou vydržte Poštu pro tebe, hned poté tohle. Mně naběhla představa páru seniorů, který si to rozdával na půdě, když jsem tam šel pro hrábě. Ovšem je to poučný pořad, tak se leckdo nechá poučit. Je to uděláno neškodnou formou, která sice mně osobně nic neříká, to ale neznamená, že by se to divácké kategorii 50+ nemohlo líbit. 4/10 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Díl Sladký život příjemné sladké téma. Dort jadran s lískovými jádry je top. Pobavila mě pralinka s výpekem. Z knedlíků se zdá jedlíku neodolatelný Blboun s liškovou omáčkou. Také Kluzák, který do vás snadno vklouzne, nebo Royce Royce mezi knedlíky Pajfalský, doo kterého se přidává uzené maso s nasekanou cibulkou . Nedostižné jsou bramborový knedlík v kožíšku se závěrečnou tečkou knedlík s borůvkovým žehourem , jahodovým prachem a marcipánem. V díle Bylinami proti virům se dozvíte něco o bylinkách posilujících imunitu a o vykuřování prostor. Můžete si zapálit konec levandule. Dozvíte se také něco o tinkturách, zvláště pro staré lidi, kteří už mají problémy s trávením a nemají chuť k jídlu. V díle o obilí je znázorněn výrobní proces z minulého století a v dalším uvidíte různé parní stroje a zdravotní  inhalace párou. V díle Moučníky se vám může hodit čaj pro ty, komu po nich jdou nahoru šťávy jako říhání. Pokud patříte k těm, kteří mají jenom jednu ctnost a to pivo, bude vás zajímat díl Pivovar, který se ale věnuje i potírání alkoholismu a třeba snaze podávání ostravským horníků  místo alkoholu mléko. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Příjemný pořad, akorát ty recepty někdy... nedávno tam dělali nějaké maso, na něj dali opečené jabko s vaječným žloutkem uprostřed, polili to osmaženým kečupem a posypali mandlema, tak jsem vybuchl smíchy. Manželka: "Čemu se směješ." A já, že mi to připomíná Bláznivou střelu, kde Drebinův parťák na hřišti pije pivo a přikusuje k tomu ledňák, hrozny a dort. ()

Galerie (100)

Reklama

Reklama