Reklama

Reklama

Vlak smrti

(TV film)
  • Německo Geschichte im Ersten: Todeszug in die Freiheit

Obsahy(1)

Konec 2. světové války byl spojen s nevídanými přesuny lidí. A to z nejrůznějších důvodů. K nejtristnějším událostem tohoto období patří tzv. pochody a transporty smrti. Deseti tisíce vězňů z koncentračních táborů, k nimž se blížili Spojenci, se nedobrovolně vydaly na cestu, o jejímž konci si nedělaly iluze. Putovaly pěšky nebo v otevřených nákladních vagonech. Ve zmatku konce světového konfliktu, bez řádné stravy, bez lékařského ošetření, v roztrhaném oblečení. Podobný transport smrti projížděl naším územím ve dnech 29. dubna až 8. května 1945. Jeho jízda však probíhala poněkud jinak než v oblastech obývaných německým obyvatelstvem. Během zastávek v Kralupech nad Vltavou, v Roztokách u Prahy, v Praze samé, v Olbramovicích a ve Velešíně, projevovali Češi vůči nešťastníkům namačkaným v sedmdesáti sedmi nákladních vagonech své sympatie. Přes nebezpečí, které hrozilo od esesáckých strážných, lidé přinášeli vězňům jídlo, poskytovali jim zdravotnickou pomoc a řadě z nich dokonce napomohli k útěku. Jízda vlaku č. 94–803 skončila 8. května 1945 osvobozením transportu u jihočeského Velešína. Ze 4000 jeho nedobrovolných cestujících, jich až sem dorazilo 2500. 1300 vězňům se podařilo uprchnout a dvě stě jich transport smrti nepřežilo. Peripetie oněch dramatických dnů připomíná německý dokumentární film autorů Andrey Mocellinové a Thomase Muggenthalera, kteří za něj v roce 2018 obdrželi Cenu Mileny Jesenské udělovanou Česko-německým fondem budoucnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že dochází na Benešova slova a Němci se postupně propracovávají k skutečné sebereflexi historie hitlerovské diktatury. Film je nadto živým svědectvím skutečné (tj. většinově určující) tváře našeho národa a mravních tradic První republiky. Sám osud onoho tragického vlaku je strhující právě tak jako nápaditá česká rezistence a ochrana trpících vězňů. Po řemeslné, ale i emotivní stránce není tomuto dílu co vytknout. Záchrana 3 800 lidských životů stejně tak jako odbojové vystoupení Čechů z Velešínska kontrastují s německou úporností. Německé dílo také vyznívá jako obžaloba křivé poválečné německé justice. To samo o sobě není málo. Ale ještě povzbudivější je závěr filmu. Němečtí historici mapující historii pohraničního koncentračního tábora Flossenbürg uvádějí a fakticky potvrzují pozorování našich memoárových předků druhoválečné současnosti. Taková míra nápadité, nikým neřízené solidárnosti v německých poměrech neměla a nemá obdoby. Na tyto věci není možné zapomínat. Jsou jakousi mravní kompasovou střelkou naší současnosti i budoucnosti. Doufejme společné opravdu evropské budoucnosti. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Popis situace těsně před Hitlerovou smrtí, kdy Rusové dobývali Berlín. Fanatičtí němečtí bojovníci věšeli vlastní zrádce a do toho zajatci bojovali o život ve vlaku smrti, který si celé dny někde postával bez vody a jídla pro "cestující". ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nenávisť až do konca, hoci bolo dávno po všetkom. To svedčí o tom že mnohí podľahli tomu fanatizmu a verili mu aj za cenu svojich vlastných životov. Žiaľ zomreli ich rukami nevinní. Napriek tomu mi prišiel dokument slabší v tom, že sa opiera len o svedectvá a namiesto dobových tu máme často moderné obrazy električiek a pod. Dokument voľne dostupný tu. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument "Vlak smrti" pojednáva o transporte väzňov z koncentračného tábora u Litoměřic, patriaci do celku táborov Flosenbürg a o hrdinstve bežných ľudí pri poskytovaní pomoci týmto väzňom . Oslobodzovacie fronty západné aj východný sa už blížil a tábor bolo potrebné evakuovať. Od 20.4.1945 začali väzňov prevážať do Lovosic a tam vo vagónoch čakali na ďalšie transporty z iných koncentračných táborov (prevažne z Terezina). Po dobu 7 dní, čo tu vagóny stali, bolo zastrelených 79 väzňov pri leteckých náletoch prílišnou aktivitou frekventantov spravodajskej školy SS z Litoměříc a Ploskovic, ktorí týchto väzňov strážili a striedali sa s vojakmi Wehrmachtu. Po doplnení vagónov na 77 s naloženými 4000 väzňami sa vlak dňa 29.4.1945 vydal na presun do Dachau (keďže Dachau 29.4.1945 oslobodila americká armáda) tak vlak neskôr nabral smer do Rakúska. Úteky z tohto transportu začali už v Bohušoviciach nad Ohří a v Kralupech nad Vltavou, tu sa podarilo za aktívnej pomoci českého obyvateľstva ukryť 50 väzňov. Na ďalšej zastávke v Roztokach u Prahy vďaka vedeniu miestneho revolučného národného výboru dostali väzni jedlo a pomoc i z Červeného kríža. V noci (z 29. na 30.4.) utieklo z transportu 300 väzňov. Na druhý deň z transportu odviezli 90 väzňov v zlom zdravotnom stave do novovytvorenej nemocnice. Vlak pokračoval ďalej a v Prahe Bubnech sa podarili zdravotníkom oslobodiť 700 nemocných väzňov, niektorí z nich sa potom zapojili do Pražského povstania. Transport pokračoval do Olbramoviec a ďalej na juh do Velešína, kde už dorazilo iba 2500 väzňov, 1300 väzňom sa podarilo utiecť a zbytok buď zomreli, alebo ostali v nemocniciach. 8. mája transport oslobodili od jeho strážcov jednotky ROA generála Vlasova, ktoré utekali z Prahy do americkej okupačnej zóny v spolupráci z miestnym odbojov. Transport smrti bol nafilmovaný kamerou majiteľom obchodu zo zmiešaným tovarom z Roztok Jaroslavom Krejčím. Po vojne bol z tohto materiálu upravený dokument "Za slobodu", neskôr ho zostrihal jeho syn Jaroslav a dnes je súčasťou múzea v Roztokach. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Film má sílu výpovědí pamětníků. Zpracování je ubohé. Za pár kaček. Doslovnost výpovědí je ilustrována současnými prostředky, nové nápisy, tramvaje, vlaky. Když je k novým záběrům nových vlaků, železničních přejezdů, statků atd. přidáno filmové zrno a nečistoty na negativu, působí to velmi směšně, protože záběry ponechali barevné. Nové žluté vlaky ČD pak opravdu nevytváří iluzi konce války. To by byly vhodnější fotografie a animace. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Německý dokument o jedné unikátní události konce druhé světové války, kdy Němci přesouvali přes naše území politické vězně z koncentráku do Rakouska.  Jednak to je jediný případ svého druhu, kdy byla taková akce nasnímána na kamery a hlavně mne fascinovala pomoc českého obyvatelstva po celé trase cesty, která byla sabotována a zdržována tak dlouho až ten vlak neměl kam dojet, protože Němci ztratili Rakousko. O to víc je nepochopitelná lidská bezcitnost, když válka už skončila, Němci prohráli a stejně ty vězně zabíjeli třeba i z rozmaru. ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

A opäť ďalší vynikajúci nemecký dokument popisujúci mne neznáme udalosti spred konca vojny, zachytávajúc osudy väzňov z transportu smrti č.94-803. Pre niekoho síce smiešne a úbohé, mne zase príde cynické vytýkať televíznemu dokumentárnemu filmu, obzvlášť akým je práve Vlak smrti, nízkorozpočtovosť alebo absenciu animácií, či fotografií... to ako vážne? Paradoxom je fakt, že práve tieto dokumentom objasňujúce prejavy ľudskosti českého obyvateľstva k transportovaným väzňom, sú zachytené na vzácnych autentických filmových záberoch a fotografiách. ()

Reklama

Reklama