Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva mladí vysokoškoláci, Warren Lipka (Evan Peters) a Spencer Reinhard (Barry Keoghan) z amerického města Lexington, naplánovali v roce 2003 krádež vzácných knih z tamní knihovny Transylvánské Univerzity. Do tohoto plánu zapojili ještě dva své přátele, čímž vznikla parta nezkušených zlodějů. Co začalo jako nevinný nápad, vyústilo v jeden z nejbizarnějších pokusů o loupež v americké historii. Bart Layton ve svém filmovém debutu, inspirovaným skutečnými událostmi, prokládá dějovou linku rozhovory se skutečnými pachateli této loupeže. (Bospor)

(více)

Recenze (61)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Heist movie o loupeži provedené úplnými hloupoučkými losery. Takže něco jako Logan Lucky, ale opravdu zábavné. Bart Layton má evidentně slabost pro bizarní skutečné příběhy, kterým se těžko věří (viz jeho dokumentární The Imposter). A ať se jim klidně věnuje i dál, pokud z nich bude tvořit takovéto příjemné filmy. Mimochodem, kdo bude dělat titulky, má zhruba v polovině filmu unikátní příležitost použít proslulé motto Jana Plavce "Nedošel jsi takhle daleko jen proto, abys došel takhle daleko". Nezahoďte tu šanci :D ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý pseudodokumentární heist movie (podle skutečné události) s až edukativním účinkem odradit od podobných aktivit... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ALE TA BOLEST, CO JSEM ZPŮSOBIL, NESTÁLA NIKDY ZA TO DOBRODRUŽSTVÍ, KTERÉ JSME TEHDY POCIŤOVALI NEBO ZA TU ZMĚNU V NAŠICH ŽIVOTECH, PO KTERÉ JSME TOUŽILI…“ /// Super styl vyprávění… skutečný postavy se mísej s hercem, navíc každá postava si události pamatuje malinko jinak… No, Dannyho parťáci to nejsou. Blíž maj spíš k těm Loganovejm. I filmově. Povídání s vobrázkama o bandě pitomců, kteří si ukousnou velký sousto. Líbily se mi až dny po loupeži. To mělo něco do sebe, ale jinak celkem nuda. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Vždycky jsem chtěl mít doma Darwinovu „On the Origin of Species“. 3.) Často navštěvuju www.jaknaplanovatuspesnoubankovniloupez. 4.) Thx za titule „Cibina“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Z posledních Heist filmů, co jsem zhlédl mi tenhle přišel nejméně zajímavý, protože oproti konkurenci, kde všichni měli promyšlený plán, zde bylo spíš ukázáno jak se to dělat nemá, což je sice vítaná změna,ale z pohledu diváka né až tak atraktivní. Občas se to bohužel táhne a chybí tomu větší tvůrčí charisma, ale na lepší průměr to pořád vychází. 60% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou si toho všímám docela často, ale obsazování starších herců do mladších rolí může vážně rozbít logiku filmu. Když tu je třicetiletý Evans na schůzce z překupníkem kradeného zboží, a ten nemůže uvěřit jeho mladosti, působí to naprosto nepochopitelně, pokud si člověk nedohledá, že jde o příběh podle události, co se stala dvacetiletým klukům. Pořád se to snažím brát jen jako poznámku pod čarou, ale třeba tady už to je celkem zásadní pro vnímání filmu, který má být o tom, jak sotva dospělí kluci dělají něco, na co zdaleka nestačí, a podle toho se i chovají - ale protože jde najednou o třicátníky, nepůsobí "nedospěle", ale prostě "pitomě". Když ale vynaložím energii od toho odhlédnout, mám tu film, který je jinak příjemným procedurálním heistem s paradokumentálními hrátkami, které jsou dost na to, aby to vystoupilo z rutiny. Laytonova Podvodníka považuju za špičkový, možná i geniální film, tohle mělo být asi dalším krokem, ale pro mě to je mírné couvnutí ke standardnímu filmu oproti Podvodníkově vtahujícím, překvapujícím konceptu. Nakonec to naštěstí vygradovalo, až mě mrzelo, že se před tím film tolik soustředil na budování tradičních postav, když procedurální části založené na čistých interakcích jsou nakonec tím nejsilnějším, co v něm je - a obalování "příběhem" je veskrze zbytečné. 3 a 1/2 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že by ve filmu bylo něco vyloženě špatně (kromě moc starých herců a hudby, která v určitých momentech jakoby vykrádala minimálně dva filmy, jejichž soundtracky celkem znám), ale přesto mám pocit, že to byl docela zbytečný výtvor. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s užívateľkou Morien. Zbytočný film. Navyše takmer polovicu času nudil. Pretože od úplného začiatku bolo jasné, ako to dopadne. Zmrvená lúpež, aktéri prežijú. Tým sa vytráca napätie. Ostáva humor a nedoriešené nevysvetlené súvislosti. No nejaké veľmi vtipné, či záhadné, až na pár okamihov (za ktoré dávam 40%) to nie je. A prečo je pointa jasná? Od začiatku otvorene o uskutočnení a plánovaní lúpeže vzácnej knihy stručne hovoria s niekoľkoročným odstupom jej skutoční účastníci a ich rodiny. Prevažujúci zvyšok tvoria dohrávané scény s hercami. Z úvodných reakcií skutočných aktérov je zrejmé, ako celé zločinné podujatie dopadlo. Samotná skutočnosť, že ide o skutočnú udalosť nijako nezvyšuje hodnotu filmu. Cieľom filmového zážitku je predsa uchopiť skutočnú udalosť tak, aby vzniklo niečo výnimočné. Niečo také, po čom túži hlavný hrdina, začínajúci maliar. Niečo, čo by nakoplo a následne zmenilo jeho život a stalo sa tak zmyslom jeho života i umenia. Jemu sa to zrejme podarilo, no film vo mne takéto nakopnutie ani zďaleka nevyvolal, hoci náznaky boli. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Původně jsem přemýšlel nad tím se American Animals vyhnout. Udělal bych ale velikou chybu. Tato plánovaná loupež mě totiž hodně bavila. Jak by asi mohlo dopadnout když si parta amatérů vysní svou velkou loupež a jako přípravu zvolí sledování heist movie ale absolutně jim chybí GEN kriminality. Evan Peters opět boží a v tom klukovi třímá talent jako prase. 75% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"American Animals" je určite zaujímavým filmom. Rozpráva nám príbeh troch chalanov, ktorí sa rozhodli ukradnúť vzácne knihy, aby ich následne mohli predať a stať sa bohatými. Koniec koncov, nikto nechce byť obyčajným. A v tomto podľa mňa svoju myšlienku a tému dokáže podať veľmi dobre. Musím povedať, že aj štýl, akým je film natočený, je veľmi zaujímavé. Pôsobí to ako sčasti film a sčasti dokument. Nakoľko tam rozprávajú aj skutoční aktéri tejto lúpeže. A je super, že často ani nevieme ako to vlastne mohlo celé byť. A čo z toho je vlastne reálne. Pretože ako je povedané, je to príbeh podaný z viacerých uhlov pohľadu. A niekedy Spencer nevie či si to takto pamätá Warren alebo on. Úvod je trošku komplikovaný a rozpačitý, potom to už celkom šlape a ide to svojim tempom. Len s tým tempom je občas trošku problém. Mám pocit, že prvá polka filmu, kde sa plánuje akcia je veľmi dlhá, pomalá a nevie sa dostať k tej zaujímavejšej časti. Potom druhá polka má už lepší spád a začína byť zaujímavejšia. Len je blbé ak som mal pocit, že minimálne hodinu hodinu a pol sa plánovala lúpež, pričom reálne to bolo len 50 minút. A človek si uvedomí, že je len v polke filmu. Ale herecké výkony, príbeh a najmä spracovanie konkrétnej lúpeže je tak dobré, že film stojí za to vidieť aspoň raz. Nemyslím si, že je perfektný a sú tu momentky, kedy som vôbec nebol zaujatý tým čo sa dialo, ale výsledne ide podľa mňa o dobrý film. A som rád, že som ho videl Hodnotenie: B+ ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby krásně natočený dokument/film o jedné krádeži knih. Ze začátku jsem si říkal, že je to poutavější než 90 % dnešní hollywoodské produkce, ale prostřední část filmu se hodně táhla. Neuškodilo by tomu krácení o 20-30 minut. 6/10. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co mi zpočátku příliš nesedělo byl pseudodokumentární formát. Neměl bych nic proti komentářům v podání hlavního hrdiny, ale jinak jsem neměl pocit, že by promluvy "reálných" aktérů postavy nějakým zásadním způsobem charakterizovaly. Ale to si časem sedlo, protože sledovat partičku studentíků, kteří mají pro kriminalitu nulové vlohy, bylo docela zábavné. Herecky film táhne Evan Peters, který momentálně patří k tomu nejtalentovanějšímu, co Hollywood nabízí a nezaostávají ani Keoghan a spol. Sice bych si to dokázal představit našlapanější, ale i tak to je na 70%. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Fajn využitie skutočných účastníkov lúpeže, ktorí sa tu mixujú s hercami. Najväčším kladom filmu je fakt, že dokáže vzbudiť ten odporný pocit, ktorý vyvoláva náhly a veľký nával nervozity. Inak Vás režisér skôr zbytočne zahlcuje predohrami. Čo diplomaticky znamená, že naťahuje čas nudou. Je tu však aj prvok poučnosti. Utvrdíte sa, že celý systém VŠ je k hovnu, pretože na celom svete ich navštevuje nemalé množstvo tupých k*k*tov. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Ach, to je vždycky blaho najít neznámý a nepovšimnutý film, ze kterého se vyklube fakt pěkná podívaná. American Animals se zpočátku může zdát jako další klon Dannyho parťáků, nicméně na rozdíl od nudného Logan´s Lucky nebo Ocean´s 8 na to film jde chytřeji a zajímavěji - jde na to realisticky. Nesledujeme žádné génie, kteří vymyslí super úžasný a nadupaný plán loupeže, sledujeme pár mladých ňoumů, kteří se během akce budou chovat asi tak jako každý z nás, kdyby mu bylo řečeno, že musí ukrást knihy za milion doláčů. V rámci onoho realistického podání je tak celý děj napínavý, plus k samotným, uvěřitelně se chovajícím, postavám si divák najde rychle cestu. I když je film realistický, přesto si dovoluje mít určitý mystický nádech, což naprosto senzačně předvede ve své intro scéně, která fakt sakra zaujme. Netřeba proto říkat, že celý snímek je opravdu dost slušně natočený, zejména když jde o režisérský i scenáristický debut. Od Dannyho parťáků 3 nejlepší film o loupeži. A že to je sakra pochvala! Slabších 5* ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době kousek, který jsem si takřka bezvýhradně užil. "American Animals" unikli většině pastí filmů natočených podle skutečných událostí - mají říz, jiskru a srší zajímavými, ale nevtíravými nápady. Za zmínku stojí hlavně nebanální konstrukce příběhu, v kterém jsou do hrané rekonstrukce celé loupeže organicky zapojení i její skuteční aktéři (jedním z průvodních motivů filmu je otázka, jak nedokonalá lidská paměť dokáže křivit skutečnost). Pro mě jednoznačně silné čtyři hvězdičky. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Poutavě natočený i zahraný příběh, který se skutečně stal, a do kterého dokumentarista Bart Layton vtipně přimíchal i výstupy reálných "hrdinů" příběhu. Jejich hloupost a naivita, s jakou si dokázali (ne)naplánovat loupež vzácných knih, je vskutku odzbrojující a zfilmování si zasloužila. Na ten lyrickoepický závěr je však již příběh příliš triviální. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Bod hore za "not based on true story".... Ďalší za herectvo, ďalší za režisérsku odvahu, plus jeden za to ako je to inovatívne a zábavne zrežírované a posledný za niečo, čo ma celkom prekvapuje, že veľa ľudí nepobralo a teda filozofický presah. Už som to tu u pár filmov mal. 5hviezdový pocit vždy rezonuje viac pri "modro hodnotených". Veľká spokojnosť, čo podškrtlo práve to prekvapenie. RT opäť potvrdil, čo mal. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Prolínání dokumentární skutečnosti s tou filmovou dává filmu skvělý náboj. Na jednu stranu je potřeba v tomto směru pochválit střídmost, díky které se toto střídání jen tak neokouká, na stranu druhou je pořád cítit lehce nevyužitý potenciál. ()

Související novinky

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

03.12.2018

Černohumorné kostýmní drama Favoritka od režiséra Yorgose Lanthimose (Humr, Zabití posvátného jelena) ovládlo letošní ročník Britských nezávislých filmových cen. Snímek zvítězil v rekordním počtu… (více)

Reklama

Reklama