Reklama

Reklama

Básník ze školky

  • USA The Kindergarten Teacher (více)
Trailer 1

Čtyřicetiletá Lisa Spinelliová (Maggie Gyllenhaalová) žije nudný a šedivý život na předměstí New Yorku. Manželství je zaběhnutý stereotyp, vlastní děti o ni nejeví příliš velký zájem a neuspokojuje ji ani práce učitelky ve školce. Jediným únikem z každodennosti je večerní kurz poezie na dolním Manhattanu. Jednoho dne se ale všechno změní – Lisa zjistí, že má jeden pětiletý chlapec z její třídy básnické nadání, o jakém se jí ani nesnilo. Je jím naprosto uchvácená. Má snad co dočinění s malý géniem? Mozartem? Fascinace se záhy promění v posedlost poté, co Lisa překročí hranice, aby dítě ochránila před banálním životem, který sama tak dobře zná. Lisa nakonec riskuje svou kariéru, rodinu i vlastní svobodu, aby jeho talent podpořila. Americký remake stejnojmenného ceněného izraelského filmu je úžasným celovečerním filmem z dílny scénáristky a režisérky Sary Colangelové. (Cinemax)

(více)

Recenze (15)

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Kindergarten Teacher" bude asi jeden z najnepríjemnejších filmov, čo som videl za posledné roky. Film, ktorý v mojej hlave vytváral otázky, ktoré ako divák moc klásť nechcem. Lebo celkovo to len môže ukázať, že scenár k filmu je napísaný úplne tragicky. Neviem aký je pôvodný film, no v prípade tohto filmu vo mne mnohokrát vytvoril otázky, kde som skutočne nevedel čo bolo cieľom Sary Colangelo? Jedna vec je byť posadnutá poéziou, no v prípade Lisy to pre mňa hraničilo už s niečím iným. A veľmi silne to vypichne momentka, keď Jimmy povie kto je pre neho Anna a Lisa sa rozplače. Premýšľam čo na tomto filme nejako pochváliť. V prípade Maggie Gyllenhaal by som povedal, že bude lepšie ak svoje deti budete od nej držať čo najďalej. Kopec scénok, kedy vezme Jimmyho za ruku a odvádza ho preč sú viac strašidelné a nepríjemné, než milé alebo inšpirujúce. A čím ide film ďalej, tým viac vo mne narastá dojem, že Lisa je chorá. Niektoré momentky sú tu spracované komicky, pre mňa to bolo opäť viac desivé. Ako keď Jimmymu povie, že mu vytiahla telefón z ruksaku a dá mu do neho svoje číslo a nech jej zavolá kedykoľvek bude mať v hlave novú básničku. Chlapec čo hrá Jimmyho moc hercom nie je, no na druhú stranu, je to malý chlapec. Nemá žiadnu školu herectva alebo niečo podobné. A nebudem ho nijako výrazne kritizovať. No reálne je film hlavne o nich dvoch. A je ťažké sa na to nejako v tom kontexte sledovať. Ostatné postavy dokopy toho moc nepredvedú. Michael Chernus je celkom okey, no jeho rola je skoro nijaká. Až na pár malých momentiek tu nikto neukáže zo svojich postáv skoro nič. Tento film nie je pre mňa nuda ako niektorí písali. Je to pre mňa skutočne nepríjemný zážitok, ktorý vo mne vyvoláva kopec otázok, pri ktorých by som najradšej na Lisu volal políciu. Neviem čo viac povedať. Hodnotenie: D ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Teda židovský originál som nevidel ale toto je mega uspávanka, z ktorej som mal zlepené viečka ešte dve hodiny. Len ťažko budete hľadať menej atraktívny dej. Chýba tu aj hudba a nakoniec Maggie Gyllenhaal, tá nebola nikdy nič moc. A hoci sa tu snažila niečo predviesť aspoň priesvitnou podprsenkou, aj tak som zachrápal. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nezáživné drama o tom, jak je všechno na hovno, ale nějakým zázrakem se to zlepší. Existují desítky filmů na dané téma, které jsou výrazně zajímavější. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Paní učitelka mě málem uspala jak mimino, takhle je totiž holá pravda o tomhle filmu, nudný a nezáživný život učitelky, ani děti okolo to nezachránily. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zlákal ma zaujímavý námet a Maggie v hlavnej úlohe, no nemôžem si pomôcť, ale toto bolo úplne mimo môjho vkusu. Nieže by som pohŕdal poéziou (tú mám práveže vcelku rád, teda tú klasickú), avšak takmer celý film to bolo neustále prešľapovanie na tom istom mieste. Na záver sa dej aspoň trochu utrhol z reťaze, no aj tak to už bolo celé márne. Škoda, lebo podľa mňa ten námet nebol vôbec márny. Z podobného spektra talentovaného dieťaťa odporúčam radšej Gifted. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Věrný remake stejnojmenného Izraelského filmu z roku 2014, přenesený do prostředí New Yorkského Staten Islandu. Příběh učitelky ze školy, která objeví v jednom ze svých studentů neobvyklí básnický talent, kromě ní mu však nikdo jiný nevěnuje moc pozornosti. Maggie Gyllenhaal v hlavní roli podává jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů své dosavadní kariéry, je středobodem celého filmu, který se zabývá především studií jejího charakteru. Znuděné, životem znavené a každodenní šedí otrávené učitelky ze školky, která hledá cestu z této monotónnosti života skrze poezii a když zjistí, že jeden z jejich studentů je básnický „Mozart“ stává se jejím vnitřním posláním jeho talent ochránit. The Kindergarten Teacher je překvapivě děsivým filmem, očekávání o feel good dramatu, které odvypráví příběh o tom jak učitelka pro svět objevila geniálního básníka, jsou brzo zahozena a dostavuje se spíš neklidná sonda do mysli ženy, která je ubita předměstským životem matky od rodiny natolik, že se díky jedné nenadálé události dokáže naprosto zbláznit a zahodit svůj dosavadní život za hlavu. Děj filmu není nijak košatý, jedná se o celkem strohé drama, které si bere za úkol jedinou věc. Režisérka Sara Colangelo dokáže vytvořit několik silných momentů, které opravdu stojí za to, na druhou stranu se jí některé části filmu nedaří prodat natolik dobře. Například celá část filmu týkající rodinných vztahů Lisy mezi ní, dětmi a manželem, působí jako pouhý nástroj pro odraz k pochopení motivací Lisy a to stejné se dá říci i o mileneckém vztahu s jejím básnickým učitelem. Kde naopak film funguje nejlépe a dostavují se přesně ty emoce, na které film míří, jsou scény, kde Maggie Gyllenhaal vystupuje sama nebo s Parkerem Sevakem (Jimmy), který na svůj věk podává přesvědčivý herecký výkon. Sara Colangelo dokázala vytvořit film, který zachycuje bezmoc člověka, který si umí přiznat, že jeho talent nikdy nedosáhne takové úrovně jako někoho, kdo se narodil s darem od boha. Ukazuje především stinnou stránku tohohle sebeuvědomění a jak lehké je se nechat pohltit vlastní potemnělou myslí. Bonusové body si Colangelo zaslouží i za polootevřený konec. The Kindergarten Teacher is beatiful. Beatiful enough for me. But it’s not a sign from god. 72% ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Z dramatu o talentovaném dítěti se nakonec vyklubalo dost tísnivé drama. Maggie tu posedlou úču zahrála přesvědčivě, a ikdyž film samotný právě moc přesvědčivý není, tak ten závěr ve mně doznívá ještě po dvou dnech. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

„Mám jednu báseň.“ Mladý chlapec s obrovským talentom, s ktorým sa jej „učiteľka“ nevie (úplne) vysporiadať. Príbeh, ktorý nám cez film „zacituje“ slečna Colangelo, nie je neznámym (ani z filmového hľadiska). Na druhej strane však predsa len jeden moment mi zostal v pamäti: scéna, kde Lisa povie, že z dnešného mládeže chýba zvedavosť, túžba po „mind“ dobrodružstve (pretože už ako päť ročný sa pozerajú len do mobilu) – žijeme v materialistickom svete. M. Gyllenhaal hrá svedomito a deťmi si rozumie dobre. Jej postava Lisa v škôlke funguje lepšie, ako doma. Tento „paradox“ však vo filme nedostane väčší priestor. Na závere filmu by mohli ešte popracovať. Osobné hodnotenie: 72% (***) ()

Magnolia666 

všechny recenze uživatele

Lisa Spinelli je postava, která mě fakt vyděsila. Celý film jsem čekala, kdy si jejího obsesivního vztahu k tomu dítěti někdo všimne a začne to řešit a ono nic. Ona ho klidně ještě zvládne unést, než si "geniální" dítě samo zavolá policii...V mnoha věcech je to dost přitažené za vlasy. Dvě ** za ten pocit hnusu, který ve mě hlavní postava vyvolala. Nedokázala jsem se s jejím jednáním ztotožnit a upřimně jsem ani nechtěla....hodně podivně nastavený film. ()

hazdrova 

všechny recenze uživatele

Aj keď ide o snímku nudného charakteru, vôbec vás to nudiť nebude. Dejom vás bude ťahať akási tenučká línia poézie, ktorá vás nepustí. Lisa (Maggie Gyllenhaal) ako učiteľka v škôlke žije svoj znudený život, so svojim nudným manželom a priemernými deťmi, keď si zrazu všimne v jednom škôlkarovi neskutočný talent a rozhodne sa, že ten talent nenechá len tak vyprchať v dnešnom svete, ktorý nepraje umeniu...Aj keby preto mala urobiť čokoľvek. 3,7* ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 4/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 4/10. ()

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si říkala, jestli je sakra ta Lisa totálně šílená nebo tak vášnivá. Nejspíš obojí. Velmi zvláštní film, chvílemi mě nudil, chvílemi jsem se od něj nedokázala odtrhnout. Doteď nevím co si o hlavní hrdince myslet a to je pro mne známkou toho, že na tento snímek jen tak nezapomenu. ()

Reklama

Reklama