Reklama

Reklama

Tísňové volání

  • Dánsko Den skyldige (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Asger Holm, bývalý policista, kterému byla přidělena služba na tísňové lince, odpoví na volání od unesené ženy. Když je hovor náhle přerušen, začíná po ženě a jejím únosci pátrat. S telefonem jako jediným nástrojem, obklopen stěnami kanceláře vstoupí Asger do závodu s časem, aby zachránil ohroženou ženu. Zločin, který odkrývá, je však mnohem větší, než se na začátku mohlo zdát. Jeden z nejslibnějších tvůrců nové dánské filmové generace režisér Gustav Möller ve svém prvním celovečerním filmu oceněném na filmovém festivalu Sundance Cenou diváků za nejlepší zahraniční film experimentuje s lidskou představivostí, smysly, strachem a přesvědčením, že nejsilnější filmové momenty jsou ty, které nevidíte. (Aerofilms)

(více)

Recenze (460)

Kalimero13 

všechny recenze uživatele

Jakýkoliv film je jen nástroj jak, divákovi předat předat zážitek či poselství. A pokud máte dementní film, musíte být dost často dement, aby jste z filmu nějaký zážitek měli. Objektivně vím, že Den skyldige má spoustu objektivních děr v příběhu, ale někdy je OK být trošku dement a moci si tak užít skvělý zážitek. ()

puchal 

všechny recenze uživatele

vizuálně méně výživné, ovšem o to víc prostoru pro představivost, zvukový podkres u telefonů také stojí za poznámku. Děj mě rozčiloval, že tak by se dispečer nezachoval na tísňové lince. Délka filmu ideální. Zapamatovatelný film. 4,5* ()

Simomon 

všechny recenze uživatele

POSLEDNÍ SLOVO: Celý děj je divakovi zprostredkovan jen pomoci hovoru hlavniho hrdin na tísňové lince. Zážitek z filmu je tedy podobný spíše knize - dění si musite predstavovat v hlavě. A je to originalni, napinavy a zabavny! 85%, 5/5* ()

HubertusSK 

všechny recenze uživatele

Film pracuje s našou fantáziou a v tom tkvie jeho výnimočnosť. Nič nevidíte, len počujete rozhovory. Paradoxne toto je ten úspech. Film, ktorý vám takmer nič neukáže a nedá vám na výber...musíte si to predstavovať. Z môjho pohľadu doposiaľ najlepší thriller roku 2018. Dánsko potvrdzuje svoju filmársku kvalitu. ()

Gendarme 

všechny recenze uživatele

Všechna akce a drama se odehrává off-camera - o to je to ale lepší. Škoda, že jsem film nestihl na KVIFFu, ale i v multi kině dobrý! ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Práce na tísňové lince je někdy docela o nervy... Asger je policista přemístěn na linku 112. A toho večera mu zavolá nějaká ženy, že byla unesena... On za pomoci telefonu a mobilu musí zjistit o co jde. Vše se odehrává ve dvou místnostech kanceláře a hovory mezi Asgerem a tím kdo je na druhém konci sluchátka. Výborná atmosféra, kde prostě člověk nevidí co se děje, jen slyší, přemýšlí, domýšlí a využívá svou fantazii... Dánsko opět palec hore, nápínák až do konce, i když si asi divák někdy řekne, že by to řešil jinak. Určitě i tak stojí za vyzkoušení 7,5/10 ()

Shaleman 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem chtěl napsat, že jsem od Seveřanů čekal něco drsnějšího. Jako napínavé to je, drsné místy asi taky... Jako... Přesto mi to právě na ty Seveřany přijde takové nedomyšlené (viz. komentáře o 3 hvězdách a míň). A už vím, kde je ten problém. Není v tom filmu, ale je v nás. Viděli jsme pár ultradrsných severských počinů a tak automaticky očekáváme, že všechno ze severu bude ultradrsné a pokud si nastavíte laťku takhle vysoko, lehko se pak zklamete. A to je i můj případ. Možná, kdybych toho tolik nečekal (tímto děkuji komentářům od 4 hvězd výše), tu jednu hvězdu přihodím. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Film sa snaží udržať diváka v neustálom napätí, čo sa mu z časti darí. Štart je pomalší, ale v podstate dosť rýchlo nabehne na hlavnú zápletku. Pána policajta/telefonistu pravdepodobne naháňajú nejakí démoni minulosti a možno sa aj skrz novonaskytnutý problém snaží vykúpiť. Je to síce zaujímavé a celkom napínavé ale celkovo to nie je nejaká extrémna zápletka. Dá sa odtušiť, čo približne nastane a zvrat v deji našťastie nastal ako som predpokladal. Takto je to síce trochu predvídateľné, ale bez zvratu by to bolo nezáživné a obyčajné. 7,8/10 ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Nuž veru aj v call centre vie byť zábava. Tzv. divadelný film, kde postačí 1-3 postavy a jedna miestnosť a môže byť vymaľované. Ako typický severania si vystačia aj bez zbraní, naháňačiek a tomu podobných vecí. Skúšali to viacerí, fungovalo to a aj tento sympaťák Asger sa zaradí medzi osviežujúce žánre svojím neobyčajným uchopením svojej formy. V niečom severanom neverím (zastrelenie a výčitky, policajt ?) ale aj tak to ide dobre civilným smerom, všetko je uveriteľné aj čo sa týka skratov a ľudskej psychiky. Čas je akurát a naháňanie ďalších minút by bolo na príťaž a teda sme sa nedočkali nejakých prehnaných scenáristických piruet. Skrátka a dobre, nemiešaj sa pokým nemusíš a pohovor na integrovaný obslužný systém si 3x rozmysli! (videné 25.11.2018, BDrip) ()

255085349 

všechny recenze uživatele

V Helsingoru, kde se odehrává část děje z telefonátů, jsem shodou okolností byla a musím uznat skvělou spojitost toho místa s dějem filmu. Vysoce komorní, festivalová záležitost s dobrým nápadem. Jen mě to prostě nedostalo tak, jak jsem asi očekávala. ()

Sweat55 

všechny recenze uživatele

Thriller, který parádně pracuje s fantaziíí diváka, aniž by tím přišel o jakékoliv napětí. To, že se budete cítít stejně frustrovaně jako dispečer, je výborný způsob jak vtáhnout diváka do děje, aniž by film ukázal cokoliv mimo obličej hlavního hrdiny a malé místnosti ve které to všechno probíhá. Bohužel to má i své nevýhody. Děj se (i na tak krátký film) chvilkami opravdu táhne. Horší ale je, že to největší překvapení se odkryje příliš brzy a jakmile to udělá, film veškeré napětí v podstatě ztratí a posledních 30 minut (což je třetina filmu!) tomu ději strašně rychle dochází dech. Většina věcí je vyzrazena, práce hotova, takže poslední hovor, který měl být vrchol a rozuzlení všeho, je v podstatě dojezd na prázdnou nádrž. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mi nestalo, abych měl takový knedlík v krku jako tady. Celé je to o nápadu. Neuvěřitelně stísněná atmosféra. Fakt, že vlastně nic nevidíte, to pouze umocňuje. Někde po hodině přijde tak obrovský twist, že jsem deset minut koukal s otevřenou pusou. Nepamatuji si, kdy jsem byl takhle zařezanej do filmu. 80 minut jen koukám a sleduju. Čas od času takový film vyplave, a je to zážitek na hodně dlouho. Tohle je přesně takový. Nechci řešit logické díry a otazníky, chci sledovat film a být nervózní, přesně jako u Tísňového volání. Brilantní. K úplné dokonalosti bych chtěl ještě temnější konec, než jaký jsem dostal, ale to jsem jen hnidopich. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Od začátku napínavé, chytlavé, atmosféra perfektní. Naprostý obrat v ději, ale způsobí, že děj filmu pomaličku zpomaluje a už to nebylo tak napínavé. Nicméně brilantní práce, čekám na americký remake... ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Výborná ukázka toho, že solidní film lze natočit opravdu za pár šušňů. Stačí mít originální nápad. Pravdou je, že provedení tady občas malinko kulhá a nemám pocit, že by byl potenciál plně vyčerpaný. Dramatizace mohla být ještě o kousek lepší. Ale i tak tady byl ve dvou třetinách solidní twist a příběh je celkově netriviální. ()

messi@h 

všechny recenze uživatele

Kdyby si dal někdo trochu lepší práci s motivací hlavního hrdiny a uvěřitelností všech kroků, co podnikne, dal bych plnou palbu. Protože napětí ten film má a i když v něm je vidět jen tvář hlavního hrdiny, fantazie diváka si dokreslí všechno, co se děje na druhém konci telefonu. I zajímavý twist není k zahození. Ale znovu se vracím k první větě - nelogické kopance a místy přitaženost za vlasy toho, co všechno si může hlavní hrdina dovolit, celý film hodně shazuje. ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

Další úspěšný zářez do subžánru super komorních real timeových filmů z jedné místnosti. Po vzoru Hardyho Locke stojí na absolutně minimálním aranžmá a hereckém podání hlavního (a v podstatě jediného) herce, což je vždycky kumšt. Přesto navzdory této debutantské formě dokáže scénář po vzoru Schumacherovy telefonní budky naservírovat několik plot twistů a emocionálních vrcholů, aniž by se musel uchýlit do jiných kulis a k jiným tvářím, a ještě prostřednictvím zápletky rozvíjet charakter hlavního hrdiny. Chytlavé rozpracování zdánlivě obyčejné situace během jedné noci bez začátečnických zaváhání, samozřejmě zpracované formou, která neskrývá mnoho úskalí, přesto díky hereckým i hlasovým výkonům vcelku sugestivní a napínavé. Dánská hitparáda dostává nového černého koně, což samozřejmě nikoho nepřekvapí. V Evropě těžko najít lepší azyl kvalitní kinematografie. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Já jsem byl pohlcen. Nejen atmosférou, ale i hereckým výkonem a situacemi, do který se bývalý policista dostal při službě na tísňové lince. Ono je pravda, že nikdy nevíte, co vás na druhé straně telefonu čeká a takové překvapení opravdu nechcete zažít. Do jeho role jsem se vžil hned, dokáži si i sám představit, jak bych vyváděl. Myslím si, že film zahrnul veškerý emoce i rozhodování, které by mohlo nastat. Za mne to bylo velké překvapení. Takový ten recept jednoduchosti se fakt vyplácí a režisér opravdu věděl, co jak chce aby to stálo t za to. ()

pekl 

všechny recenze uživatele

Teda přikovat diváky do sedadel sledováním jedné tváře se sluchátkem na uchu na skoro 90 minut, to tu asi ještě nebylo... ()

Související novinky

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

14.11.2020

Americký remake oceňovaného dánského filmu Tísňové volání se sice na první pohled může zdát českému divákovi jako naprosto zbytečný, na druhou stranu teď projekt streamovací služby Netflix přibral… (více)

Co chystá režisér Tísňového volání?

Co chystá režisér Tísňového volání?

10.06.2020

Herec Jake Gyllenhaal (Zodiac, Spider-Man: Daleko od domova) se upsal novému snímku Snow Blind podle známé komiksové předlohy The Kitchen od Ollieho Masterse. Snímek natočí režisér Gustav Möller,… (více)

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

06.03.2019

Program Kreativní Evropa letos v lednu již po třetí vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama