Reklama

Reklama

Tísňové volání

  • Dánsko Den skyldige (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Asger Holm, bývalý policista, kterému byla přidělena služba na tísňové lince, odpoví na volání od unesené ženy. Když je hovor náhle přerušen, začíná po ženě a jejím únosci pátrat. S telefonem jako jediným nástrojem, obklopen stěnami kanceláře vstoupí Asger do závodu s časem, aby zachránil ohroženou ženu. Zločin, který odkrývá, je však mnohem větší, než se na začátku mohlo zdát. Jeden z nejslibnějších tvůrců nové dánské filmové generace režisér Gustav Möller ve svém prvním celovečerním filmu oceněném na filmovém festivalu Sundance Cenou diváků za nejlepší zahraniční film experimentuje s lidskou představivostí, smysly, strachem a přesvědčením, že nejsilnější filmové momenty jsou ty, které nevidíte. (Aerofilms)

(více)

Recenze (459)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi někdo před shlédnutím Tísňového volání tvrdil, že stačí jedna místnost, jeden muž a telefonní sluchátko ke vzniku strhujícího filmu, byl bych výrazně skeptický. Přesto to funguje. Díky chytrému scénáři a soustředěnému a naprosto přirozenému Jakobu Cedergrenovi v roli policisty budete svědkem minimalistického snímku, který má schopnost vás emočně rozemlít na kousky. Tísňové volání je nenápadný, komorní kousek, který může v záplavě vysokorozpočtových, efektně výpravných bijáků snadno uniknout pozornosti, což by byla škoda. A proto doporučuji: zaposlouchejte se do hlasu muže, který v řadě otravných a zbytečných telefonátů dokáže rozpoznat jeden, který vede ke krutému odhalení a svou temnotou a bezvýchodností se vymyká rutině pracovníků tísňové linky. Celkový dojem: 95 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nejnovější příspěvek do mého oblíbeného subžánru komorního telefonního thrilleru/dramatu a la Telefonní budka, Pohřbený nebo Noční jízda, také postavený na dramatu jednoho muže v omezeném prostoru a v reálném čase. V podstatě s tím mám dva problémy - je to na mě až moc přehledné (byť je v závěru nastolenou situací brutálně zatřeseno) a ty dva kancly prostě nejsou tak sexy a extrémně minimalistické jako telefonní budka nebo rakev (odkud se navíc hrdinové nemohli hnout) a ani nemají magickou atmosféru noční dálnice. A ani herecky mi to nepřijde tak zázračné - Tom Hardy v Noční jízdě předvedl úplně jiné charizma (a měl i propracovanější postavu). Každopádně solidní thrillerová podívaná s pár silnými okamžiky. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Na snímek jsem se hrozně moc těšil. A už dlouho se mi u žádného filmu nestalo, abych tak moc cítil, že patřím do jeho „cílovky“. Chytl mě prakticky hned. Hlavní hrdina si velmi rychle získal mé sympatie. Případ, který si díky dítěti začne brát osobně a má potřebu ho řešit „nad rámec“, ukázal jeho charakter a já mu v tomhle ohledu dokonale rozuměl. Divák je navíc s Asgerem na stejné lodi, nic nevidí, jen slyší zvuky a odvozuje si. Film navozuje pořádnou dávku napětí, které ještě vzrůstá při každém pípnutí telefonu. Překročení hranic mi přišlo vcelku uvěřitelné vzhledem k tomu, že Asger byl zvyklý na terén, navíc měl nervy ze soudu, který ho čekal (stejně tak jsem vnímal jeho záchvaty vzteku, které byly na hraně). Částečně otevřený konec byl dobrým řešením, jen nechal naplno vyznít Asgerovy emoce. Opravdu výborný debut a v konkurenci podobných filmů (např. Noční jízda, Telefonní budka či částečně Tísňová linka) obstojí s přehledem (osobně bych snímek dal na pěkné druhé místo za Telefonní budku). Slabší, ale plný počet. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Knightova pojízdná telefonní budka značky BMW připomíná Den skyldige knihu, co čtete jedním dechem, protože stimuluje vaši obrazotvornost a fantazii. Možná trochu překvapivě nakonec vyjeví, že svět se hroutí a že ten proces nelze zastavit, pouze dílčími skutky zpomalit. A to může být Asger Holm ještě rád, že si nikdo nevolal o výsledky kriketu.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý film natočený v jedné místnosti. Žádné hollyoodské triky nejsou nutné, když je příběh silný a zajímavý! Jen tak dál. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Je opravdu neuvěřitelné, jak moc jsou ve Skandinávii oproti nám vepředu a ačkoliv není vůbec žádnou novinkou udělat z podobně minimalistického nápadu něco tak napínavého (Tom Hardy může potvrdit), pořád je to setsakra působivé a všiml jsem si, že Tísňové volání hodně lidí naprosto semlelo. Já ten případ tedy nejsem, asi proto, že jsem podobných filmů už viděl několik, ale pořád bych to rozhodně všem doporučil, aby jste si taky občas odpočinuli od všech těch předražených barevných blockbusterů. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Krimi odohrávajúca sa uzatvorenom priestore služobne. Prijímajú sa v nej núdzové hovory pre policajtov. Aktérov prípadu unesenej ženy po celý čas divák neuvidí. Počuť len striedme krátke vety kolegov spoza susedných núdzových liniek v kancelárii, no najmä hlasy volajúcich z telefónov. Telefónne hlasy obetí rôznych patálií, ich rodinných príslušníkov, službokonajúcich policajtov, známych. Emočné prežívanie vidieť len na tvári policajta a cítiť z prežívania viet volajúcimi. K prípadu na diaľku sa postupne pripája osobná dráma službokonajúceho policajta na núdzovej linke, ktorý má ísť pred súd. Postupne sa obe kauzy prelínajú. Nechýba prekvapenie. Netradičná forma automaticky negeneruje nadpriemernú drámu. Skôr takú na jedno pozretie. A vďaka zvolenej forme by stačilo hádam aj jedno počutie. Pretože toto je ideálny formát pre dobrú rozhlasovú drámu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Má to osobitú atmosféru, solídny námet, no samotný príbeh, je doslova posiaty absolútne nelogickými, absurdnými vložkami, akoby realita s fantáziou, ani len netušili, že majú mať nejaké hranice. "Den skyldige" je za vlasy pritiahnutým filmom, ktorý funguje len na základe myšlienky a špecifického spracovania za 5 €. Takýmto spôsobom, by konal, no najmä KOMUNIKOVAL, len absolútny idiot, alebo žandár bez akýchkoľvek skúseností, pričom v tejto mašinérii, plnej ultra ofenzívnych atakov na mozog diváka, nie je zapletený len samotný "telefonista", ale aj jeho blízke okolie. A to sa nám od úvodu snažia nahovoriť, že je "Asger" ostrieľaným článkom vo Verejnej Bezpečnosti. Ja sa ospravedlňujem (!), no vzhľadom na osobné skúsenosti s daným zamestnaním, je tento snímok, absolútna, nereálna kokotina, ktorá síce skutočne baví, no nie je hodná, akejkoľvek vážnej myšlienky. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Na skandinávské kinematogreafii oceňuji její svébytnost. Líbí se mi, když si stojí za svým a nesnaží se kopírovat americké trháky. I tady na malém prostoru jsem ocenila kameru. Je mnohem těžší natočit zajímavé snímky v komorním prostředí, než když jsou k dispozici barevné přírodní scenérie. Tady byla kamera přesná, dokázala podtrhnout podstatné, nepřikrášlovala ani neodváděla pozornost. Pro někoho možná pomalé tempo, já jsem ocenila postupné rozkrývání. Pohled pouze z jedné strany, nevidíme unesenou ženu, žádné prostřihy na silnici ani na řidiče, jen muž na příjmu. Když se zdánlivě nic neděje, šrotuje to nahlas nejen hlavnímu představiteli, ale i divákům. Aspoň mě. Velmi zdařilý debut!! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Divím se, že to není podle povídky, protože takhle parádně napsaná story s fajn zvraty se v kině jako originál zrovna moc nevidí. K pravidelnému zvyšování frekvence srdečního tepu stačí jedna místnost a polda s telefonem. A je to Dánsko, takže o depku divák taky nepřijde. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Cool stylisticke cvicenie. Hlavny herec vyborny, praca so zvukom skvela, pribeh dostatocne napinavy, emocie silne. Akurat to mohlo byt este o nejakych 5-10 min. kratsie. Bez dopovedania hrdinovho pribehu by som sa kludne zaobisiel. 9/10 ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Zpětně se sice dá dlouze dumat nad momenty, kdy to drhlo, nedávalo moc smysl nebo bylo trochu přitažené za vlasy, ale to nic nemění na tom, že těch 85 minut jsem byla úplně v transu. A až zas příště něco pokazím v práci a budu mít pocit, že je to konec světa, vzpomenu si na Asgera. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Přestože by filmu slušelo možná malinko větší množství vygradovanějších scén, tak musím ocenit skvělý herecký výkon hlavní postavy. Naposledy ukázal tlak kamery ustát Tom Hardy když cestoval autem mezi Londýnem a Birminghamem. Tísňové volání z hlavy jen tak nedostanu. Nebudu více prozrazovat. Vyložená pecka pro milovníky minimalistických a chytrých thrillerů. 75% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Námět skvělý a tento druh filmů mám rád. Určitým nelogičnostem se asi člověk nevyhne, jinak by totiž film mohl skončit po 10 minutách. Takže ano, člověk musí přimhouřit jedno oko, když tak ale udělá a přistoupí na hru tvůrců, je to ok podívaná. Solidní 4*. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobrý polda, špatný polda, jaký je v tom rozdíl.. Perfektní příběh, na který stačí pár herců v uzavřené místnosti. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem to bylo určitě zajímavé a bezpochyby originální, celkem i tajemné. Ale na stranu druhou to byla trochu zívačka a i když to nemělo ani hoďku a půl, tak mi to přišlo zdlouhavé. S jednou místností a jedním člověkem se pracuje velmi těžko. Ale za snahu a originalitu hodnotím lehce nadprůměrně. 65% ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Excelentní komorní audio-thriller, který rozšmelcuje vaše nervy jak mlejnek na maso.... jeden z nejnapínavějších a nejoriginálnějších filmů co jsem za poslední dobu viděl. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Moc hezky vypointovaná nervozita. Začátek a první rozhovor s unesenou strhne, postupně se tempo vinou začleňování ne tak zajímavé osobní linie rozmělní, ale uvěřitelnými dialogy a silnými (nikoli nějak šokujícími) zvraty drží film plnou pozornost po celou sympatickou stopáž. Originální zpochybňování viny a neviny a pracovní morálky nakonec vítězí nad čistě formálními kvalitami a autenticitou, a není to vlastně vůbec špatně. 75% ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Seveřani mají tohle prostě v malíku, tyto thrillery on umí. Bravurně napsáno a zahráno, reálně natočeno až z toho mrazí. [Kino Světozor] ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

The Guilty som si užil podobne ako čítanie kníh od Jo Nesba. Film nie je síce tak premyslený a ťažko predvídateľný (čo by som pri 85 minutách od neho ani nečakal), ale aj tak ma svojou originalitou, dobrou zápletkou a skvelým napätím naozaj dostal. Krátka stopáž mu navyše dobre sadla. ()

Související novinky

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

14.11.2020

Americký remake oceňovaného dánského filmu Tísňové volání se sice na první pohled může zdát českému divákovi jako naprosto zbytečný, na druhou stranu teď projekt streamovací služby Netflix přibral… (více)

Co chystá režisér Tísňového volání?

Co chystá režisér Tísňového volání?

10.06.2020

Herec Jake Gyllenhaal (Zodiac, Spider-Man: Daleko od domova) se upsal novému snímku Snow Blind podle známé komiksové předlohy The Kitchen od Ollieho Masterse. Snímek natočí režisér Gustav Möller,… (více)

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

06.03.2019

Program Kreativní Evropa letos v lednu již po třetí vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama