Reklama

Reklama

Tísňové volání

  • Dánsko Den skyldige (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Asger Holm, bývalý policista, kterému byla přidělena služba na tísňové lince, odpoví na volání od unesené ženy. Když je hovor náhle přerušen, začíná po ženě a jejím únosci pátrat. S telefonem jako jediným nástrojem, obklopen stěnami kanceláře vstoupí Asger do závodu s časem, aby zachránil ohroženou ženu. Zločin, který odkrývá, je však mnohem větší, než se na začátku mohlo zdát. Jeden z nejslibnějších tvůrců nové dánské filmové generace režisér Gustav Möller ve svém prvním celovečerním filmu oceněném na filmovém festivalu Sundance Cenou diváků za nejlepší zahraniční film experimentuje s lidskou představivostí, smysly, strachem a přesvědčením, že nejsilnější filmové momenty jsou ty, které nevidíte. (Aerofilms)

(více)

Recenze (459)

Happens 

všechny recenze uživatele

Je to tak trochu na styl Locke (Tom Hardy). Je to one man show, komorní film, který na vteřinu nenechá diváka bez napětí a emocí za pouhého použití obyčejných slov v neobyčejných příbězích. Vynikající volba hlasu a hlavně herce, který se chová neprofesionálně, řídí se srdcem, chce udělat vždy to nejlepší, což ve výsledku nemusí být nejlepší, protože nic není tak, jak se zdá (mindfuck). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Dobrá atmosféra, charizmatický hlavný hrdina, a keď tomu filmu odpustím to, čo sa mu odpustiť dá, tak je to vskutku vydarená vec. Gustav vie, že menej je niekedy viac. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu po mě vážně nechtějte, abych to adoroval. Proti minimalismu, ději zasazeném do jedné místnosti či filmu stojícím na jednom hereckém výkonu nic nemám. Tedy pokud si někdo navrch automaticky nepředstaví rovnici minimalismus = chlad. Tento film na mě dýchal enormním chladem. Hlavní protagonista si zachovával během všech různých situacích permanentně jeden ten samý ledový a bezemoční výraz (pouze s jednou malou silnou změnou v asi nejpůsobivější chvíli). Pár motivů je působivě zneklidňujících, třeba hned první telefonát, ale nejednou jsou zařazené bez jakéhokoliv pokračování a ústřední (papírově taky silnou) dějovou linku v ospalém tempu spíše jen rozmělňují, než cokoliv jiného. Bez závěrečných titulků trval film výrazně pod 80 minut, ale s jeho dosledováním jsem i tak měl značný problém a stejně ve mě budil dojem námětu pro mnohem kratší inscenaci, neúměrně nataženého na celovečerní délku. I nascendi ve svém komentáři zmínil Promiňte, omyl!. Těm, kteří zatím neviděli, raději tu doporučím tento Weissův majstrštyk s výbornou Jiřinou Šejbalovou. [40%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Představte si, že se skoro hodinu a půl budete dívat na borce, co telefonuje. Operátor tísňové linky, tzv. 112. Ve dvou místnostech, dál než na chodbu se nedostaneme. A bude to celkem vzrušující podívaná. Poklona scénáři, dialogům, ruchařům, zvukařům. Tohle se povedlo. A teď někam do hor, do přírody. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o jednom hercovi, jednej kancelárii a jednom telefóne. Film, ktorý by kľudne mohol byť rozhlasovou hrou, herca tam nepotrebujete. Vlastne tam ani nebol. Zo sľubovaného napínavého thrilleru, dokonca vraj thrilleru roka ostal len prázdny výkrik do tmy. Jeden zvrat v deji na napätie nestačí. Moje očakávania neboli vôbec naplnené. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Komorní film, který se tváří jako thriller o záchraně unesené ženy, aby se díky několika zvratům změnil v hodně temné rodinné drama. Pokud přijmete fakt, že se jedná o film o jednom herci na telefonu, dostane se vám scénáristicky propracovaný příběh, který nejednou překvapí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to v podstatě taková rozhlasová hra. Třicetiletý dánský tvůrce Gustav Möller stvořil napínavé drama „ze staré školy“ – se zřetelně vyklenutým obloukem, překvapivými zvraty a ukázkovým vnitřním vývojem hlavního hrdiny. Příběhu nechybí morální ponaučení, je překvapivý a nápaditý. Je to mimořádně kompaktní a napínavá podívaná. Dlouhé detailní záběry Asgerovy tváře fungují jako odrazová deska záhadných či hrůzných dějů, s nimiž se spolu s ním utkáváme. I průhledy do prostor jeho pracoviště a nápaditá práce se světlem a barvami rozšiřují vyprávění o důležitý rozměr a mají velkou zásluhu na celkové atmosféře vyprávění.Nedílnou součástí úspěchu je samozřejmě výkon Jakoba Cedergrena v hlavní roli. Jeho policista na telefonu je věrohodný jak ve svém ušlechtilém úsilí, tak i tehdy, když ztrácí půdu pod nohama a jeho zdánlivé jistoty se zdrcujícím způsobem rozpadají.Tísňové volání dosahuje s minimem prostředků maximálního účinku: i když se nehneme z policejní telefonní ústředny, rozvine se před námi nápaditý a překvapivý příběh, kterému nechybí ani morální ponaučení. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Film, při kterém bylo velmi obtížné mu věnovat pozornost. Jejda. Ne, to zrovna mu jde nejlépe. Už od začátku víte, že se celou dobu budete ocitat pouze v jedné místnosti a že prostor si ukradnou 1 až 2 osoby, ale pak přijdou do sálu další..uhm, počkat. Jsem zase zmatený. Jak se od Skandinávců čeká, je to komorní a syrové až na půdu, než se to stočilo k romantice, pochichtávání. Ne, blbost. Co já si vlastně pamatuju z toho filmu? Moc ne. Ale myslím, že byl docela dobrý :-) ()

classic 

všechny recenze uživatele

» Škandinávska minimalistická ultra - záležitosť, ktorá exceluje v hraní si s divákovými očakávaniami « 『 Kamera Jaspera Spanninga po celý čas neodlepí svoj zrak od charakterného Jakoba Cedergrena 』Vskutku je neustále pred kamerou, ktorá ho sníma úplne zblízka, ako sa len dá. Tento zaujímavý švédsky herec si zahral postavu Asgera Holma - operátora linky tiesňového volania. Táto štandardná, ale dôležitá profesia, práca sa vyznačuje byť v neustálom strehu, keď hocikto zavolá. Je to bežná rutina, skrátka - každý deň si odkrútiť svoju šichtu, ktorá sa stáva už akosi stereotypnou. Ale nikdy nehovor nikdy. Čoskoro konfrontovaného, bývalého policajta Holma čaká súdne pojednávanie, ale ešte predtým potiahne svoju smenu do vyčerpania. Prečo ? Lebo mu zavolá jedna rozrušená žena menom Iben, a to je hlavný spúšťač následných udalostí... _Po prvé : Absolútne sa nepohnem z budovy, ba čo, maximálne sa ide z miestnosti do miestnosti, čiže máme tu stiesnené priestory, hotová klaustrofóbia, ako hrom ! Po druhé : Nikdy neuvidím ani na stotinu vedľajšie postavy, s ktorými Asger komunikuje prostredníctvom signalizačnej linky, všetko je na predstave daného filmového konzumenta, ako naloží so svojou fantáziou ? Po tretie : Je to strhujúce, ani na moment sa nepozriete na hodinky, to vám garantujem ! Po štvrté : Má to samozrejme svoju výhodu i v tom, ako sa na to v konečnom dôsledku vôbec pozeráte, ako to vstrebávate, čo je vám predkladané ? Ide o hru na diváka. A po piate nakoniec : Nachádza sa tu minimum strihov, a tak máte pocit diania na živo, že to prežívate takmer v reálnom čase. PS : Dostalo sa mi pekného, sviežeho, vizionárskeho sprestrenia na ani nie 90 minútový filmový večer, že ani Asger Holm nevedel, že si tak „spríjemní a predĺží” pobyt v robote. Mne to bohato stačilo, ale aj jemu to čosi prinieslo... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Výborný koncept a slušne vyhypovaný minimalizmus. Je to krátke a úderné. Síce s pointou, ktorá ma napadla pomerne skoro, ale nevadí. Skvele sa na to pozerá a to je to hlavné. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Severská parádička pracuje s nervami diváka práve svojim spracovaním. Na jednej strane sledujeme policajta z tiesňovej linky ( väčšinou v detailoch z rôznych pohľadov ) a garantujem, že takto prebehne celý film, čo tiež nemusí každému vyhovovať, na druhej strane práca s "nevideným" dejom, ktorý máme sprostredkovane v dialógoch či zvukoch z aparátu. Tento dej je však natoľko silný až skľučujúci, že si to užije každý znalec žánru. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Rozhlasová hra s jedním (čekaným) zvratem a nulovým přesahem. Řada nelogičností (proč jí ten telefon nechával?) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Poučení pro český film: když máte nápad a slušného herce, nemusíte natáčet pořád stejné kraviny, ale i s malým rozpočtem natočíte dobrý film. Má to svá slabší místa spíš z pohledu logiky (telefon z auta), ale jako celek to funguje, má to zápletku, zvraty i gradaci a mně to se to líbilo. ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Zdar severským thrillerům! Páni, tomu říkám napínavá podívaná. Když máte k dispozici propracovaný scénář a správného herce, vystačíte si s jednou kanceláří a dvěma telefony. Ticho v sále by se dalo krájet, mráz běhá po celém těle. Tak rád bych prozradil kousíček z děje, ale vím, že jakékoliv poodkrytí příběhu připraví pomyslného čtenáře o zážitek. Tenhle film se rychle stane zásadním a diskutovaným. Každý kdo jej uvidí, se zaručeně bude mít filmově! Woo. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Hodne netradicni, psychologicky a uzavreny film, ktery prinasi dobrou kameru a dobry napad, plusem je taky primerena delka 85 minut, protoze vic bych uz asi nedal. Nebylo to vylozene spatne, jen me to az tak moc nevtahlo. Kamera a zpracovani bylo dobre, melo to i napeti a zvrat, ale proste neco mi tam chybelo... nebylo to uplne to, co jsem si predstavoval. 3.5 / 5 ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní dánské komorní drama/thriller, který si určitě zaslouží větší pozornost. Někomu sice může vadit, že jde zde minimum akce a vše se točí především okolo telefonních rozhovorů a neodbytnosti hlavního hrdiny, který postupně poodhaluje děsivé pozadí nejen telefonátu s neznámou ženou a věcí okolo její rodiny, ale i své vlastní temné minulosti. Tempo bylo možná pomalé, ale i tak se tvůrcům podařilo natočit něco, co dokázalo upoutat mou pozornost od začátku až do samotného konce. Už teď jsem zvědavý na nedávný remake – jestli zase amíci dokurvili, co se dalo, nebo…70% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Stačí dvě místnosti, jeden herec, červené světlo a stejně je na světě nervydrásající thriller, kterým Dánové pro mě nepřekvapivě opět zabodovali a zaujali. Výborná záležitost na sobotní či jakýkoli večer. ()

Související novinky

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

14.11.2020

Americký remake oceňovaného dánského filmu Tísňové volání se sice na první pohled může zdát českému divákovi jako naprosto zbytečný, na druhou stranu teď projekt streamovací služby Netflix přibral… (více)

Co chystá režisér Tísňového volání?

Co chystá režisér Tísňového volání?

10.06.2020

Herec Jake Gyllenhaal (Zodiac, Spider-Man: Daleko od domova) se upsal novému snímku Snow Blind podle známé komiksové předlohy The Kitchen od Ollieho Masterse. Snímek natočí režisér Gustav Möller,… (více)

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

06.03.2019

Program Kreativní Evropa letos v lednu již po třetí vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama