Reklama

Reklama

Tísňové volání

  • Dánsko Den skyldige (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Asger Holm, bývalý policista, kterému byla přidělena služba na tísňové lince, odpoví na volání od unesené ženy. Když je hovor náhle přerušen, začíná po ženě a jejím únosci pátrat. S telefonem jako jediným nástrojem, obklopen stěnami kanceláře vstoupí Asger do závodu s časem, aby zachránil ohroženou ženu. Zločin, který odkrývá, je však mnohem větší, než se na začátku mohlo zdát. Jeden z nejslibnějších tvůrců nové dánské filmové generace režisér Gustav Möller ve svém prvním celovečerním filmu oceněném na filmovém festivalu Sundance Cenou diváků za nejlepší zahraniční film experimentuje s lidskou představivostí, smysly, strachem a přesvědčením, že nejsilnější filmové momenty jsou ty, které nevidíte. (Aerofilms)

(více)

Recenze (459)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že k natočení dobrého filmu není zapotřebí miliónů doláčů, provařených hereckých primadon, působivých exteriérů, bombastické akce, ani vymakaných nejmodernějších triků. Postačí dobrý nápad a scénář, jeden vcelku průměrný herec a jedna obyčejná místnost simulující policejní kancelář. Ale popravdě ty čtyři hvězdy dávám hlavně za formu, ne za obsah a celkové vyznění. Překvapivý zvrat v zápletce totiž nebyl až tak moc překvapivý (něco mi v tom od samého počátku neštymovalo) a ani uvědomělé obrácení směrem k pravdě mi u hlavního hrdiny nijak nezaimponovalo, protože jím mimo jiné sobecky potopil svého parťáka. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Čistá dokonalost. Den skyldige se totiž může pochlubit skvělým příběhem, mrazivou atmosférou a faktem, že je vše točeno pouze se záběry na policistu pracující na tísňové lince s mimikrami výborného Jakoba Cedergrena. Právě tento atribut dává mimořádný prostor pro představy diváků, jak by mohly všechny scény, které můžeme vnímat pouze sluchem, ve výsledku vypadat. Snímek rovněž zaujme broušenými dialogy a skvělým spádem, který neobsahuje žádná hluchá místa, což ve výsledku vytváří dokonalou a depresivní podívanou, při níž nebudete napětím ani dýchat. Za tohle má u mne režisér Gustav Möller velký obdiv. Výborná práce! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Po Angličanech, Rusech a Američanech přišli s show pro jednoho muže s telefonem i Dánové a i v tomto případě se jedná o debut z říše snů. Po celkem rychlém rozjetdu, který seznamuje diváka s prácí na tísňové lince se ozve oběť únosu a od té doby pomalu přituhuje. Celý příběh, dá-li se to tak nazvat, navíc celkem rychle zaleze pod kůži, takže člověk záhy drží palce jak policistovi, tak hlasu na druhé straně linky. Zhruba v půlce filmu přišel šok, který se mnou docela zamával a pak už jsem jen zíral s očima navrch hlavy. Konec, který kromě jiného nabídl i vysvětlení, proč byl hlavní hrdina odsunut na v podstatě podřadné místo, možná působil trochu moc pateticky, ale pro mě to byla jen minimální vada na kráse. Takhle jo. 90% ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem po těch nadšených ohlasech čekal víc. Ačkoli se Tísňové volání ze všech sil snaží působit maximálně reálně, pořád jsem se nemohl zbavit pocitu, že takhle by se s operátorem na tísňové lince prostě nikdo nevybavoval. Krom toho, hlavní postava Asgera mi nepřišla dostatečně zajímavá, charismatická a už vůbec ne sympatická. Škoda, protože námět je jinak velmi zajímavý a celkové odhalení poměrně chytré. Sice je to možná lehce nadprůměrná žánrovka, ale to slibované nervydrásající napětí (jak jsem se několikrát dočetl zde v komentářích) jsem ve filmu prostě absolutně nezaznamenal. Z filmu si spíš odnáším fakt, že podobná zaměstnání by měli vykonávat jen psychicky velmi vyrovnaní jedinci, což hádám, že nebyla ta hlavní ambice tvůrců. 3,5* ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Komorný film, ktorý funguje v rámci jednoty času a priestoru a ktorý rozpráva o postave ktorá sa snaží revanšovať spoločnosti za chybu. Dejové zvraty sú podávané systematicky a opodstatnene - aby sme sa viacej vcítili do pocitov hlavnej postavy, ktorého okruh znalostí je rovnaký ako ten náš. Väčšina zvratov sú predvídateľné veci, ale na konci zostáva taký ten pocit, že o tých dejových zvratoch to až tak nebolo. Malo to tempo aj atmosféru a Jakob Cedergren zahral svoj part znamenite. Slušné na konci s miernou katarziou. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Strhující drama jednoho muže na plátně a několika hlasů a ve sluchátkách. Bezvadně minimalistická záležitost, která ze všeho nejvíce nechává pracovat divákovu představivost, jíž svým promyšleným vývojem pouze podněcuje k další činnosti a pomáhá odkrývat celý příběh, a to jak v rovině samotného zločinu, tak i v rovině psychologie policisty snažícího se celý případ vyřešit a současně bojujícího se svými vnitřními problémy. 95 % ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Nič bombasticky šokujúce, nič strhujúce, nič nadpriemerné, ale pozornosť udrží až do konca a dokáže odmeniť. Ale v rámci žánru Jeden volajúci je samozrejme stále nezosadeným kráľom Telefonní budka (2002). ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Jéééééééééééé, to byla nuda. Totálně nezajímavá režie, bez energie, života. Veškeré rozhovory jsou úplně pomalé, snad s každým s kym hlavní týpek volal, kvákl dvě, tři slova a pořádnou větu z těch lidí dostat se jevilo jako nadlidský úkol. Myslim si, že kdyby tohle točil Greengrass, kde by vlastně uplatnil svojí dynamicky-charakterní režii, mohl to bejt prvotřídní film. Neříkám, že Cedergren nehraje přirozeně, ale režisér nekompromisně absentuje v energetické režii. A to mám podobně založené filmy rád. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Na to, aby film s jedným hercom a jeho rozhovormi cez telefón bol dostatočne zaujímavý a napínavý, potrebujete skvelý scenár a perfektného herca, tu to tak úplne nebolo. Má to silné momenty, no aj hluchých miest bolo dosť. Na kloub som tomu prišiel podstatne skôr, než hlavný hrdina, asi by som mal ísť robiť na 112. :) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Výborné minimalistické drama o jednom člověku, v jedné místnosti, na drátě tísňové linky. Úsporné, skvěle zahrané a chytře, stejně jako velice věrohodně napsané. A hlavně režijně přesně - promyšlené úhly kamery, detailní sound design - práce s ruchy a nebo tichem, až po sugestivně se stupňující barevnou paletu. Skutečně to diváka vtáhne, postupně dusí a nepustí až do konce. Parádní filmařina! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Co hlava, to názor, bez jakékoli relevance, někdo volá na tísňovou linku, když spadne z kola, jiný, když se sjede fetem a další, když mu šlápota ukradne notebook. Asger Holm, přirozený a tím lehce uvěřitelný Jakob Cedergren, má za chvíli padla, ještě zvedne telefon a v něm se ozve vystrašená, uplakaná žena, mluví přerývavě a je evidentní, že nemůže moc mluvit. Od telefonátu s malou Matildou jsem v tom uvízla stejně jako Asger. Sledovat komorní drama jednoho muže uprostřed pracovních i osobních problémů mě rozhodně nenechalo chladnou. No, každopádně zajímavý filmek s výborným zvukem. A opětovně potvrzeno, že méně je někdy více. ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

pre mňa veľmi dobré, severské, zaujímavé, nízkonákladové a pritom nápadité...ale musím povedať, že pretrváva aj pocit, že to bolo až príliš nereálne. Napriek tomu, za mňa 5* ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Prostě Seveřani ty krimošky fakt umí. Jako kdyby se tam už rodili s přirozeným talentem v krvi. Snímek The Guilty se vydal velice riskantní cestou - film se po celou dobu odehrává pouze na jednom místě, tedy v kanceláři policejního call centra, přičemž divák ono místo opustí pouze ve své vlastní fantasii. Když máte ale k dispozici propracovaný scénář a správného herce, vystačíte si s jednou kanceláří, pár telefony a vlastním mozkem. Snímek se neopírá o to, co člověk vidí, nýbrž co slyší. A jelikož filmy se o vizuální zážitek opírají téměř neustále, je to sakra náročný úkol. Ale režisér si s tím poradil skvěle, obzvlášť s ohledem na to, že se jedná o jeho debut. Komorní atmosféra a nervy drásající napětí jsou zde natolik povedené faktory, až si člověk pomalu začne říkat, že pouhá půl hodinka je sakra málo. Nemusí to sedět každému, ona minimalistická forma určitě nebude někoho bavit, plus mu to může přijít utahané, ale já se bavil náramně. Možná bych jeden z hlavních motivů ještě krapet víc rozvinul, ovšem filmu by asi přeci jen uškodilo, kdyby byl moc dlouhý. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré. Co všechno se dá zažít v jedné místnosti...80 minut napinavého vtahujícího thrilleru v dánském podání. Příjemná změna si dát jednou za čas skandinávský kousek. 77% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Já sice asi chápu, že to mělo být spíše jakože "vrstevnaté podobenství" o impotentním dánském systému, ale bohužel se to prezentuje jako hyperrealistické drama z prostředí tísňové linky a v tomto ohledu ten film několikanásobně selhává. Já jako divák nerozumím tomu proč hlavní postava jedná tak jak jedná a zůstávám tu vlastně sám s pocitem, že to je asi úplnej idiot. Občas nelogičnosti bijí do očí. Většinu twistů divák odtuší několik minut dopředu. Celé to končí tak nějak na půl cesty a já si nakonec říkám, že i ten hollywůdskej The Call s Berryovou byl v té telefonovací části mnohem lepší než tahle rádobysoustředěná dánská onanie... Ale člověk z toho cítí ten potenciál, uteče to rychle a vlastně to ani moc nenasere, takže ve výsledku dejmetomu za 3 ()

depony 

všechny recenze uživatele

Předem - Děkuji ČSFD za možnost vidět snímek v rámci jejich projekcí zdarma pro své uživatele. K filmu jako takovému, jednalo se o zajímavé téma s ještě zajímavějším rozuzlením, tak typickým pro severské thrillery. Zásadní problém jsem viděl v tom, že jednání operátora na tísňové lince nebylo logické a dle postupů. Rozvíjí se tím i jeho příběh, ale přesto se nechoval racionálně, i když chtěl pomoci za každou cenu. Rozčilovalo mě to neskutečně dlouhé vyzvánění telefonů. Co musím pochválit je právě ta schopnost vytvořit atmosféru a dojem, že jasně chápete situaci, máte k tomu jednoznačný postoj a pak zjistíte, že vám unikla drobnost, nepatrná zmínka a celý vámi vykonstruovaný případ je vlastně jen špatně poskládané puzzle. Baví mě, když zjistím, že přemýšlíme zkratkovitě a děláme předčasné závěry. Severské filmy v tomto dávají prostor pro poznání, že nic není hned jasné a zřejmé. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

No dobre. Už od začiatku sa mi v deji niečo nepozdávalo a neskôr aj potvrdilo, že to celé bolo inak, ako sa najprv zdalo. Tá "pointa" mi bola jasná už pred zhruba druhou polovicou a ďalej bol dej veľmi predvídateľný, ale musím uznať, že film aj napriek tomu ani chvíľku nenudil a stále mal čo ponúknuť. Záver ma trochu sklamal, pretože skončil, dá sa povedať, so šťastným koncom. Scenár je inak obyčajný a dianie nevidíme aj z tej druhej strany, no zase vyzdvihnem fakt, že v takom prípade by to stratilo ten drive a všetko napätie. Najviac sa mi na filme páčilo to, že v ňom je celkom realisticky ukázané, aký prístup majú/nemajú policajti k ľuďom. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá, tajemná a temná severská krimoška, na jaké jsme zvyklí. Vše se odehrává v malém prostoru a je to více méně jen o zvucích a slovech, občas i o změnách v obličeji speakera na tísňové lince. Očekávejte několik zvratů v průběhu filmu a konec taky moc nepokazili. Jako průměr určitě. ()

Související novinky

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

14.11.2020

Americký remake oceňovaného dánského filmu Tísňové volání se sice na první pohled může zdát českému divákovi jako naprosto zbytečný, na druhou stranu teď projekt streamovací služby Netflix přibral… (více)

Co chystá režisér Tísňového volání?

Co chystá režisér Tísňového volání?

10.06.2020

Herec Jake Gyllenhaal (Zodiac, Spider-Man: Daleko od domova) se upsal novému snímku Snow Blind podle známé komiksové předlohy The Kitchen od Ollieho Masterse. Snímek natočí režisér Gustav Möller,… (více)

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

06.03.2019

Program Kreativní Evropa letos v lednu již po třetí vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama