Reklama

Reklama

Tísňové volání

  • Dánsko Den skyldige (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Asger Holm, bývalý policista, kterému byla přidělena služba na tísňové lince, odpoví na volání od unesené ženy. Když je hovor náhle přerušen, začíná po ženě a jejím únosci pátrat. S telefonem jako jediným nástrojem, obklopen stěnami kanceláře vstoupí Asger do závodu s časem, aby zachránil ohroženou ženu. Zločin, který odkrývá, je však mnohem větší, než se na začátku mohlo zdát. Jeden z nejslibnějších tvůrců nové dánské filmové generace režisér Gustav Möller ve svém prvním celovečerním filmu oceněném na filmovém festivalu Sundance Cenou diváků za nejlepší zahraniční film experimentuje s lidskou představivostí, smysly, strachem a přesvědčením, že nejsilnější filmové momenty jsou ty, které nevidíte. (Aerofilms)

(více)

Recenze (458)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

další příklad toho,že když se to umí a je dobrý materiál,dá se i s jedním hercem zahrát velké divadlo.Tohle je přesně ten případ.Celých 85 minut sice vidíme jen jednoho herce,ale i tak je Tísňové volání mnohem napínavější než spousta soudobých hollywoodských thrillerů.Je super,že hlavní postava není žádný neomylný geroj a jakkoliv je správně nejednoznačný,nedá se mu nefandit i přes určité nelogičnosti....80% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tyhle severské národy (Dánsko, Estonsko, Skandinávie, Island...) celkem nedávají najevo svoje emoce a je to znát i tady na hlavním hrdinovi. Většinu času se totiž tváří, jako by tohle všechno v pohodě zvládl a ne, že by bylo něco hodně špatně, tak ok, potí se, ale toho si všimne málokdo. Pak taky musím říct, že tohle je snad první film, kde mi připadá takový ten 10-20 minutový (tady deseti) úvod násilně vtlačený, jako by tam musel být za každou cenu. Opravdu, mohlo to začít celé tak, jak začíná trailer (telefonátem oběti, což všechno spustí) a já věřím tomu, že bych díky tomu byl v napětí. Úvod to rozmělnil tak, že už jsem se pak do toho dlouhou dostával a tím dlouho myslím, že mě to chytlo tak 25 minut před koncem a ani ne tolik. Jako ok, zajímavé to je, pokus vytvořit napětí v jedné místnosti chválím, ale tady se to nepovedlo. Taky se mi líbí, že tam na nás čeká překvápko (sice se dá odhadnout, ale co) a že je to drsné slovy (telefonáty). Taky je to seversky depresivní, to už záleží na vás, jestli na to máte náladu nebo ne. Ale na víc jak 3* tenhle film nevidím. Ony i ty tři hvězdy jsou jen tak tak. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velice komorní, ale přesto velice dobře vystavěný příběh odehrávající se přes telefonické spojení operátora na lince tísňového volání. Mám upřímně rád tento typ komorních filmů jako Telefonní budka, kde je herectví o minimalismu a epičnost scén je věc neznámá. Ano, jde o levné filmy, které dokáží mít o to větší napětí, když se jich chopí řemeslný tvůrce. A to se u Tísňového volání povedlo. Takže velký palec nahoru a ta pomyslná pátá hvězda unikla skutečně jen o fous. 80% ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem jediný, kdo si u koukání na tenhle omrdánskej thriller vzpomněl na Šumákovu budku. Svižnej, celkem napínavej, bez zbytečností, dokonce má uprostřed i lehkej twist. Na druhou stranu, vyzní celkem do prázdna a člověk po konci jen tak pokrčí rameny. Za 4 s odřenýma ušima. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Kdyby chování Asgera Holma více odpovídalo snaze o bezprostřední a věrohodný obraz fungování tísňových linek a policie, bylo by to na pět. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jeden týpek, jedna místnost, telefon a počítač. Kdo by byl řekl, že se dá udělá kurevsky strhující a napínavý film bez čehokoli akčního a vlastně i bez herců. No, vlastně k tomu stačí jediná věc - pořádný scénář. A ten Tísňové volání má excelentní. Proč taky nemůžeme točit takové filmy? 95% ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné, ako niektorí režiséry dokážu zasadiť celý príbeh do tak malého priestoru. Na prvotriedne dielo nestačí však len dobrá zápletka. Bez geniálneho výkonu Cedergrena by sa snímok zaradil len medzipl priemerné európske filmy. Držím palce na výstavách a festivaloch aby ziskali ocenenia. Precíznemu oku poroty kvality filmu, hlavne v gradácii deja a spôsobu rozvíjania príbehu nemôžu uniknúť. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Intenzívna a minimalistická dánska záležitosť prinášajúca experiment s formou a divákovou predstavivosťou. Jeden priestor, jeden viditeľný aktér a jedna horúca linka. Objektív kamery sa celú minutáž sústredí výhradne na jednu jedinú postavu. Nedeje sa tu pritom toho málo, všetko sa však odohráva výlučne cez telefón a naša imaginácia je jednou z postáv. Ide o one-man show Jacoba Cedergrena! ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jedna z největších pecek letošního Karlovaského filmového festivalu už se dostala i do obyčejné distribuce a stačí pouze konstatovat, že svoji pozici si vydobila právem. Seveřané hutná dramata umí a to se prokazuje i tady. Tísňová linka je drama odehrávající se po většinu času v jedné místnosti a všechna akce je nabídnuta pouze zprostředkovaně skrze sluchátka policisty na tísňové lince a i tak je napětí téměř nervydrásající a všechno ještě přiživý alespoň pro mě nečekaný twist. Překvapivě se objevuje i pár velmi humorných momentů. Celková stopáž je hodně rozumná a film tak neztrácí na své údernosti. Škoda pouze pár závěrečných minut, kdy bych film utnul trošku dříve, protože závěr přechází do tuctového hollywoodského filmu. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

The Guilty má tu moc upoutat vás v prvních pár minutách. Je super vědět, že někdo je schopný vytvořit napětí o 85 minutách a přitom neopustit místnost nebo přepnout záběr. Tyhle talenty já ráda oceňuju a tím víc, když vás režisér nechá hrát si s vlasní fantazií, spekulovat, dedukovat a předpovídat. Nevím sice, zda bylo scénáristicky všechno v naprostém souladu s uzákoněnými poustupy tísňových linek a policie a nevím, zda je možné, aby se tohle reálně někdy odehrálo, důležité je, že to na diváka funguje a navíc může celou dobu koukat na velmi sympatického hlavního hrdinu, aniž by ho na vteřinu přestal vnímat. Super zážitek. Viděno v rámci varských ozvěn v Bio Central, Hradec Králové. ()

zette 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti chybi vetsi pocit uveritelnosti, jinak se ale jedna o solidni thriller, ktery nenudi. I pres fakt, ze celou stopaz sledujete jednoho telefonujiciho policistu. Nechybi napeti a dobry herecky vykon hlavni postavy. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Napínavé drama, odehrávající se v podstatě v jedné místnosti za pomoci telefonu. Napjatě jsem seděl a čekal, co se bude dít dál. Jsou tam nečekané momenty, které vás udrží na hraně sedadla. A je to ukázkový případ toho, jak neřešit hovor na tísňové lince. Potlesk pro dánské filmaře je zasloužený. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film krásne ukazuje, ako môžu ľudia konať s absolútnym presvedčením, aj keď nemajú úplný obraz o situácii, a k obludnosti, ktorá k tomu môže viesť. A ak to nehovorí o našej dobe, potom neviem, čo. 7/10 ()

metal.storm 

všechny recenze uživatele

A tak si tam Asgerer sedí, a v podstate si cez tiesňovú linku lieči blízku minulosť. "Tak nechlastajte, a nebudete padať na hubu. Kvôli zranenému kolienku sa sanitka neposiela": hovorí rázne a čaká na hovor od Inge. A ona sama svojim sympatickým hláskom komentuje tento film ako podivuhodne zaujímavý, so štipkou nápadu. Hovorí mi, že je to ako čítať knižku, kde si len predstavujete, a predstavujete. Mohlo to byť kratšie, mohlo to byť bez kecov, ale to by nebol thriller predsa. Silný bol už len pohľad hlavného hrdinu, o ktorom sa dá v tomto prípade naozaj povedať, že je pre film to najdôležitejšie. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Je to konzistentní a pevně uchopené drama, od kterého jsem jen čekal kapku víc, úplně bezbřehé nadšení z toho není. Ale doporučit mohu s klidným svědomím prakticky komukoliv. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Hold škandinávci to vedia. Na malom priestore s jednym hercom a telefónom, len to tak odsypalo. Dobrá dráma so zaujímavým zvratom. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Film Tísňové volání by se dal charakterizovat slovy „za málo peněz hodně muziky”, a to i přes skutečnost, že v něm skoro žádná hudba nehraje. Hlasy lidí, které má Asger Holm v podání skvělého Jakoba Cedergrena na drátě, postupně rozjíždějí divákovu představivost na maximum, alespoň tedy ta moje pracovala na plné obrátky. Zkrátka a dobře tenhle emocemi nabitý snímek mě dokonale přikoval k obrazovce. Nikdy bych nevěřila, že k tomu bude stačit jeden herec, jedna místnost a jedno nápaditě pojaté rodinné neštěstí. (90%) ()

Související novinky

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

14.11.2020

Americký remake oceňovaného dánského filmu Tísňové volání se sice na první pohled může zdát českému divákovi jako naprosto zbytečný, na druhou stranu teď projekt streamovací služby Netflix přibral… (více)

Co chystá režisér Tísňového volání?

Co chystá režisér Tísňového volání?

10.06.2020

Herec Jake Gyllenhaal (Zodiac, Spider-Man: Daleko od domova) se upsal novému snímku Snow Blind podle známé komiksové předlohy The Kitchen od Ollieho Masterse. Snímek natočí režisér Gustav Möller,… (více)

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

06.03.2019

Program Kreativní Evropa letos v lednu již po třetí vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama