Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lily je úplně obyčejná středoškolačka, která spíš než v realitě žije na mobilu, kde „postuje, lajkuje, šéruje a selfíčkuje“, ostatně jako většina jejích vrstevníků. Když však do digitálních životů většiny obyvatel města pronikne neznámý hacker, který začne zveřejňovat zejména to, co mělo zůstat skryto, začnou se dít věci. Absolutní panika v městečku se záhy promění v peklo a Lily si dříve či později musí položit otázku, zda se vůbec dožije příštího rána. Vše totiž naznačuje, že tím neznámým infiltrátorem do lidských soukromí je právě ona. (CinemArt)

(více)

Recenze (172)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Naprosto bez okecávek přiznávám, že Sam mě totálně uzemnil a aby toho nebylo málo direkt jsem dostal i od Marcellovy kamery a ta hudba, olala. Skvělá facka týhle "sociálně mediální době" . V tý první fázi v podstatě už jsme a je jen otázkou, kdy přejdeme i do té druhé násilnější části, protože to, co v poslední době sleduji v oblasti mediálně-politické v naší zemi, tak už fakt moc nechybí, aby jsme se k radosti mocných obou stran vzájemně začali žrát. Koukal jsem na film jak na zjevení, možná je škoda, že tvůrci tu feministickou finálovku pojali až příliš přepáleně, protože se mě v akčních rejdech ztrácela ta kráso jízda o síle sociálních mediích a přesnadné manipulovatelnosti každého z nás. Ale jak jsem psal na začátku, kluci z toho udělali fakt sexy biják, který není ani za mák povrchní jako chování a myšlení obyvatel Salemu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,005,142Tržby Celosvetovo $2,580,000▐ Od boku ustrelená bezhlavá mordovica, to už radšej Očistu pozrieť znovu. Tieto ako že moderné novodobé haluze sú fakt dosť mimo misu. /35%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ZDÁ SE, ŽE POLOVINA MĚSTA SALEM BYLA PRÁVĚ HACKNUTÁ...“ /// Úvod je strašnej vopruz – čtyři píči se chovaj jako píči... do toho nějaký monology plný sraček, zvrhlej (a hacklej) starosta... týnejdžerský problémy s klukama... ale hlavně všichni serou na svoje soukromý na tom internetu. A když to pak někdo proflákne, tak jsou v prdeli... Tady je to navíc takový složitější, postupně to překvapivě (aspoň teda pro mě) mění tempo a vylejzá z toho thriller, ve kterým jde vo kejhák několika lidem. Dochází mi, proč se to město jmenuje Salem, a co to všechno má jakoby symbolizovat. Chápu, ale přesto říkám, že jde o (dlouho) nevábně natočenej film o úniku dat z našeho soukromý, kterej se tváří jako něco ušlechtilýho a kterej je vyhrocenej do absurdna. Nebo historický pojednání o čarodějkách ze Salemu pro týnejdžry. Nebo filmovej mix reality a píčoviny. Nechám to na vás... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chtěl bych totálně rozjebat naší školu. 2.) Na střední plánujeme Očistu. 3.) Thx za titule „michal.calif“ a „CZ_XCV“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Postmoderní, feministický, politicky nekorektní, sociálně-mediální a hlavně znepokojivý Thriller, který nabízí od všeho něco a míchá vícero žánrů najednou včetně vynikajícího Home Invasionu, Revenge a Grindhousu. Rozhodné né film pro každého, ale já si užíval každou sekundu. Samotná myšlenka, že soukromé údaje a fotky leaknou na internet je znepokojivá sama o sobě a když se to stane půlce města najednou vznikne nekompromisní Anarchie a chaos. Herecky prvotřídní, audiovizuálně působivé a správně za vlasy přitažené. Popravy, únosy, nahota/erotika, sebevraždy, ponižování a zabíjení. Intenzivnější Teen masakr jsem tuším ještě neviděl. Zajímavá hláška z filmu: When i grow up, I wanna be a director and only make male rape revenge films. Like Deliverance? Ew no. That´s Gross. I want it to be sexy. Like, if someone remade Straw Dogs, but instead of Susan George getting raped, Dustin Hoffman gets raped. 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Třeba se mu líbí, že jsem svá, taky cool, nezávislá." Tak na tohle jsem moc starej, ale byl jsem trošku zvědavej. Dobře mi tak. Na úvodní žhavý párty jsem neustále usínal, ukrývání tajemství v mobilu jsem nepochopil, hackerovu totožnost nešlo neodhalit a u násilí jsem zase usínal. Viděl jsem prostě jen samý kretény a kdyby toho večera spadla na Salem atomovka, tak by z mýho úhlu pohledu k žádný škodě nedošlo. Pokud se někomu můj komentář nelíbí a má potřebu mi kvůli tomu vyhrožovat smrtí, tak doporučuju všechny sociální sítě s výjimkou PornHubu. Tam bych si to mohl přečíst. Ale za pomstu červenejch pláštěnek tu jednu hvězdu dám. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Euforia meets Spring Breakers. Zběsilá jízda, u které Gaspar Noé, Harmony Korine a Gregg Araki slintají blahem. A feministi a feministky tohoto světa si na dálku dávají high 5. Marcell Rév jako vždy čaruje kamerou – ta sekvence na jeden záběr z jeřábu před domem snímající akci uvnitř je dechberoucí (režisér o ní mluví tady: https://nyti.ms/394Z6xB) a vůbec celá divoká stylizace s hudbou Iana Hultquista (hned mi naskočila Dickinson) sedí k tématu o násilí na ženách, pokrytecké společnosti, americké zvrhlé zálibě v lynčování a kyberšikaně – po skončení si budete mazat sms konverzace a zprávy na sociálních sítích a všechny lascivní fotky ve svém telefonu. A možná i ty facebooky a instagramy. Jak vtipně glosovala Hari Nef na Sundance, Sam Levinson je žena. Je skvělé, že i muži točí filmy silné výpovědní hodnoty o nutnosti ženské soudružnosti v maskulinním světě zmítaném (dobrovolnou) objektivizací ženského těla (viz Spring Breakers) předsudečnosti o ženské/mužské nahotě a sexualitě. Objevila jsem svůj nový oblíbený film, ke kterému se budu vracet a programově jej rozpitvávat v akademickém prostředí. Už se těším, až jej odprezentuju na jedné z těch testosteronem a konzervatismem nasáklých filmologických konferencí. Tři dny zpět jsem viděla Queen & Slim, který je esencí black live matters a policejní brutality. Až se zase otevřou školy, tak první věc, kterou udělám, bude studijní seance u tohoto dvojprogramového komba. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tohle přání vyslovuji málokdy, ale tady bylo jasno po prvních třech minutách: chci, aby tento film měl obličej, abych ho do něj mohla praštit. Režisér se tak strašně urputně moc snaží být down with the kids... no že bych ho prostě nejraději praštila do obličeje. Po jistém urputném přemýšlení: Film by měl mít tak čtyři hodiny, aby v něm měly věci čas dávat smysl, ale doopravdy smysl, všechno vykreslené do nejextrémnějších detailů, všechno s tím nejzběsilejším drivem, který Sam Levinson místy zdá se doopravdy mít, ne jenom hra na cool a na pozlátko. Protože teď jsou tam zejména pouze ty slzavé glitry, ale autorským očistcem si nikdo doopravdy neprošel a proto film uměleckým i komerčním světem jenom profrčí bez povšimnutí. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Čarodějky ze Salemu meets Očista meets Euforie. Nečekejte žádnou postmoderní divočinu, většinu času je to epizoda Black Mirror a až ve finále se to tam na chvíli začne řezat. Zajímavý námět, docela sympatická hrdinka, jen to propadání se městečka do lynčovacího šílenství bylo na můj vkus moc rychlé. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Brutálně doslovné, ale vzhledem k tomu co a jakým způsobem tenhle snímek říká, to nepůsobí až tak nepatřičně. Rozhodně je chytřejší než vypadá a docela slušně funkční. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nejsme jako oni! A nebo ano..? Současné hony na čarodějnice, sociální sítě přinášející ztrátu soukromí, důstojnosti a někdy i života, lidé, co se nechávají koupit za vlastní peníze, misogynní sklony, transfobie, úděl žen dělat to, co po nich žádá společnost, sklony k extrémnímu chování, pokrytectví, nedostatek úcty k sobě i druhým, bezohlednost. Mladý Levinson se snažil honit spoustu zajíců, ale jak přepnul do battleroyalního módu morální Očisty, byli všichni pryč, protože střelba z jeho satirické anti-sexist revenge fantasy pušky šla do vzduchu a všechny je zaplašila. Dokonce to došlo až tak daleko, že při závěrečném plamenném monologu Lily Colson vyvstávala myšlenka na lehce cholerickou reakci Jirky Kodeta: „Kdo se ptal na tvůj názor!?“ ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Tržby: 2,3 miliónov $ | Veľmi rozporuplný film, ktorý mieša vážne veci s povrchnou formalitou - čo by zo základu mohlo byť skvelé, nebyť totálnej absencie jednoznačnejšieho posolstva a zmysluplného rozuzlenia. Škoda, pretože primárná línia s problematikou straty súkromia vďaka internetu a nutnosti sa asimilovať do všehozdielajúcej spoločnosti je horúcou problematikou, ktorá si žiada funkčné filmové spracovanie. Assassination Nation je v tejto podobe polotovar, ktorý poteší z polovice intelekt, a ani napól fanklub ozbrojených dievčat v červenom. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Film to byl hrozně divný a nedá se říct, že bych úplně chápal počínání jednotlivých postav, ale nebyl úplně špatný. 45% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Jasný komentár k aktuálnemu životu mladých v ére nových komunikácií. V súkromí si ľudia medzi sebou zdieľajú takmer všetko, čo sa týka tela, intimity a vzťahov. Akonáhle sa ale niečo z tohto dostane na verejnosť nastáva poprask. Teenageri sa zabávajú do zblbnutia, nuda konzumnými lákadlami presýtených životov ich núti k stále divokejším párty, plných alkoholu, sexu a drôg (syndróm zvyšovania dráždidiel). A zase: všetko je zdokumentované, zachytené v hľadáčikoch mobilov, či šikovne umiestnených kamier. Únik do verejnosti spôsobuje problém, rovnako tak únik týchto zachytení doby v neskoršom profesijnom živote účastníkov týchto párty. Môže to spôsobiť katastrofu, rovnako tak ako zachytené rôzne privátne sexuálne radosti, čo len trochu odlišné od normovaného vkusu, či verejne prezentovaných názorov ich nositeľa. Prečo je verejné pobúrenie tak silné? Ako vzniká a kumuluje sa davová psychóza, pri ktorej sa stráca rozum? Čo sa skrýva za ctihodnou maskou miestnych morálnych autorít? To všetko a zároveň aj o dosť viac vo veľmi hyperbolizovanom, no zároveň presnom filmovom komentári o povahe spoločnosti, s feministickým posostvom. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Co na to napsat? Po síti stovky přátel, v reálném světě se ovšem sotva znají jmény. Začne to jako jakási kritika digitálních životů mladých lidí. Do toho nemile vstoupí neznámý hacker, který se rozhodne zveřejnit to, o co naivní mládež tak úplně nestojí. Nálada nejen ve škole se začne zásadně měnit, je třeba označit viníka: čtveřici náctiletých slípek. A původní myšlenka je tak trochu ta tam. Protože o další díl béčkové Očisty asi nikdo úplně nestál. Hon na čarodějnice začíná. Pohromadě to drží velmi obtížně, vyznění je povrchní, po herecké stránce není moc co vypíchnout. Není a nemá to být o ultrakraťoučkých sukýnkách, upnutých tričkách a provokativních gestech internetové generace, ovšem při vší té drzosti se věnujeme všemu a ničemu. Generace, která sportuje zejména pomocí hbitých palců, si asi něco mezi všemi těmi krvavými cákanci najde, já si kritiku určité společnosti a moci internetu dokážu představit úplně jinak. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná brutálovina 21.století, aneb, co se může stát, když se vše posere díky jednomu hackerovi a jednomu psychopatovi, kteří se neznají, ale náhoda je nepřímo svede dohromady, vlna násilí pak na sebe nenechá dlouho čekat! ()

juta 

všechny recenze uživatele

Bacha spoiler v komentu! Tady je vidět krásná práce s materiálem. Kamera, střih a hra se světly či stíny, dále pak hudba, která velmi dobře doplňovala děj. Jo tohle mě hodně bavilo, jenže příběh a děj už zase tak dobrý nebyl. Na takové filmy nejsem. Tady šlo ukázat jen to nejhorší co v lidech je a jací můžou být v extrémních situacích. A pak trochu mimo byl i závěr, kdy holky, které v životě držely v ruce jen mobil a projížděly instáč najednou nemilosrdně kosí samopaly ty, kteří je chtěli popravit a navíc se pokaždé trefí... To bylo dost nerealistické, ale efektní to bylo. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tentokrat jsou mi uplne fuk vsechny presahy nebo myslenky, jdu ciste jenom po tom, co se mnou ten film udelal. Zarazil me do zidle tak, ze tam budou mit uz naporad obtisknutej ceskej zadek. Abych byl takhle surovymu nasili jeste bliz, musel bych leda sam zacit strilet lidi kolem sebe. Levinson se s tim zrovna dvakrat neparal a docela suverenne ukazal, jakej ma nazor na prsa z instagramu. Pochvalit chci taky Marcella za kamerou, to byla lahudka se na ten masakr koukat! No a holky si to taky daly s prehledem, asi moc dobre vedej, o cem je tu rec... Puvodne jsem na to ani nechtel chodit, ten zvazuju druhou rundu. (Vancouver, Kanada) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Proč by tohle někdo točil? Film si odpovídá sám: For the lulz. Jiný význam tam asi není, když první hodina vypadá jako chytře natočená sonda do generace mladých vyrostlých na internetu, a pak se vše místo jakékoli gradace změní na Purge lusknutím prstu. Žádný postupný přerod do chaosu, který by nějakým punkovým způsobem aspoň trochu dával smysl, jen čistý What the fuck did just happend!? moment. Prostě další díl Očisty, jen točený partou postmoderních hipsterů - kde místo vybíjení si potlačované agrese se tu věší na kandelábrech za memy na facebooku. A celé je to jakože kritika Trumpovy bílé hetero ameriky, kde ženy a LBQT jsou tu čistě za oběti, které celý život všichni ojebávají, a pak je ti mávači americkou vlajkou ještě chtějí postřílet. Ne nerozumná myšlenka, ale zpracovaná satirou tak přízemně "shove it down your throat" primitivní, až je to vlastně docela otravné. Ale snad by to i fungovalo, kdyby film s takovým gustem nevyužíval zbraně které kritizuje. Protože když kritizovat objektivizování žen a tlak na to aby byly neustále sexy, tak proč to nedělat tím, že budeme objektivizovat ženy a ukazovat je permanentně co nejvíc sexy. To prostě dává smysl, ne? V tomto mám v podstatě stejné výtky jako v případě Sucker Punch. Za dravou režii palec nahoru, za všechno ostatní... meh. I ten samotný 4chan dokáže být trefnější kritikou společnosti než tohle. 6/10 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Při nájezdu závěrečných titulků mi přišlo vyloženě líto, že mě film s tak skvělým námětem - a spoustou barev, krve, skvělé hudby a filmařské invence - tak strašně nudil. Chybělo jen málo, a já bych ten film miloval a hájil klidně před celým světem, ale prostě ani na jedinou chvíli se to u mě do té polohy nepřeplo, a já to celou dobu sledoval nezúčastněně a znuděně. V první řadě mi nesedlo obsazení - ty 4 holky mi přišly strašně ošklivé (obzvláště ta jedna, co vypadala i měla hlas jako kluk, byla mimořádná šereda). Za druhé jsem tam postrádal nějaký poutavější příběh, který by mě vtáhnul do sebe a držel to celé pohromadě - formální stránka filmu zde zcela zastínila tu obsahovou, a ačkoli mám tento styl filmařiny rád, zde mě přesto neoslovil. A konečně to na mě bylo místy až příliš rychlé a zahlcené informacemi, které jsem nestíhal vnímat (v některých scénách je plátno rozdělené do 3 obrazů, skáčou tam dialogy a zprávy z mobilů a sociálních sítí... prostě strašný vizuální bordel). Ani finální vyústění mě nijak nenadchlo. Možná mi někde unikl klíč k tomu, jak si ten film víc užít, ale soudě dle místního žalostného hodnocení, bude problém spíš v tom filmu jako takovém. ()

Související novinky

ČSFD výprava na nej horor fest světa

ČSFD výprava na nej horor fest světa

07.10.2018

ČSFD skvadra hororových geeků Filmmaniak, Goldbeater, POMO a RUSSELL (na horní fotce zleva doprava se zombie girls, odchycenými na slavném “Zombie Walk”) nás zdraví ze světového Nr. 1 festivalu… (více)

Reklama

Reklama