Reklama

Reklama

Hitlerovy prohrané bitvy

(TV film)
  • Francie Les Batailles perdues d'Hitler (více)
Francie, 2017, 2x52 min

Hrají:

Adolf Hitler (a.z.)

Obsahy(1)

Nejvyšší velitel německé armády nebyl dobrým vojevůdcem a už vůbec se mu nedařilo improvizovat. Porážky sváděl na své generály, kterým dával špatné příkazy. V průběhu druhé světové války se Hitler dopustil mnoha chyb a proto prohrál mnoho bitev. V roce 1940 měl Anglii na dosah, ale umožnil britské armádě, aby se znovu postavila na nohy. Rozhodnutí bombardovat civilisty místo stanovení strategických vojenských a průmyslových cílů byla obrovská chyba. I v dalších letech dělal Hitler jedno špatné rozhodnutí za druhým. Svoje divize hnal do pekla ruské zimy, pohořel u Stalingradu a Kursku, přežil dokonce atentát a koncem roku 1944 se rozhodl zahájit zbytečnou ofenzívu v Ardenách.
V roce 1942 dělal Hitler jedno špatné rozhodnutí za druhým a hnal své armády do smrtící ruské zimy. Ztratil téměř milion vojáků, poté prohrál u Stalingradu a Kursku, nepodařilo se mu zvítězit ani v Africe. Vylodění Spojenců v Normandii zpočátku prospal, generálové se ho báli vzbudit. I dále kupil chybu za chybou, jeho poslední velká ofenzíva v Ardenách skončila fiaskem. Vyčerpal poslední síly a otevřel tak brány Německa spojeneckým armádám. Ke konci války byl zlomeným starcem závislým na drogách a po mapě posunujícím neexistující divize. Jeho generálové se mu do poslední chvíle báli oponovat a nezabránili tak těžké porážce nacistického Německa. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Videl som veľa dokumentov, takže ma len tak nič neprekvapí, no toto ma celkom prekvapilo a aj bavilo. Dokument pojednávajúci o Hitlerových zlých rozhodnutiach vôbec nieje na škodu, ale práve na opak. Pekná grafika všetko dobre a jasne vysvetlí a kľúčové bitky znova dostanú iný rozmer, kedže sa pozeráme na to ako Hitler si prehráva vojnu sám a nie jeho generáli, tanky a vojaci, ktorý boli mimochodom mimoriadne kvalitne. 90% - 5* ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Každý dokumentární počin, jenž připomíná hrůzy válek, je potřebný a chválihodný. Toto pojetí, kdy si představujeme Hitlerovy prohrané bitvy (jeho vlastní vinou), je zajímavé, avšak na můj vkus bylo vše až příliš okrajové. Očekával jsem trošku hlubší sondu a rozbory. Přesto si však tento dokument zaslouží 4*. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Nemám najlepšiu mienku o francúzskych dokumentaristoch, ktorí sa snažia približovať konkrétne dejiny druhej svetovej vojny z pozície samotného Nemecka. A čím ich je viac, tým pevnejšie presvedčenie mám, že to vôbec nevedia robiť a stále sa pýtam, prečo sa nevenujú svojim dejinám z obdobia 2. svetovej vojny. Tu je čo vysvetľovať. Rozsah dokumentu je do roku 1942 a po tomto roku. Ozrejmuje udalosti, ktoré sú známe každému laikovi. Ale pre istotu ich zhrniem. Hitler nebol dobrým vojenským stratégom a už vôbec nie veliteľom. Prvá základná chyba sa odohrala v Dunkirku, kedy nechal z popola vstať Britom ich armádu. Nedotiahnutá vojna s Britániou kvôli Barbarosse. Nepripravenosť wehrmachtu na boje v zime. Rozdvojenie armád na 2. smery 1. armáda pokračovala v bojoch na Kaukaz a 6. armáda Paulusova pokračovala v bojoch o Stalingrad. Prelomenie šifry Enigma. Najväčšia a najzbytočnejšia bitka u Kurska. Obrovské chyby v bojoch v severnej Afrike El Alamein a hlavne porážka v Tunisku. Zle vyhodnotená situácia pri otvorení 2. frontu. A v neposlednej rade bitka v Ardenách v roku 1944. Ale vôbec som nechcel rozoberať príčiny ani dôsledky nakoľko to všetko je perfektne popísané v jednotlivých filmoch v konkrétnom zameraní. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který osvětluje úplné základy toho, co a proč se za druhé světové v Evropě odehrávalo. Chybělo mi ale lepší řemeslné provedení dokumentu (i když mapky byly pěkné), větší kontext oněch rozhodnutí (někdy se příliš zdůrazňovalo rozhodování osob bez větší analýzy společenského podhoubí, ze kterého to rozhodování čerpalo) a taky vyvážené informace k Hitlerovým přednostem, které by osvětlily, proč mu i přes tolik chyb pořád naprostá většina Němců věřila, nebo alespoň nic neudělala. Hitler byl např. dobrý znalec pozemní techniky a k jeho riskování nutno dodat, že řada jeho počátečních úspěchů by při spoléhání na názor armádních velitelů nejspíš vůbec nepřišla (rozbití Československa, bitva o Francii). Jenže tak dlouho chodil Führer se džbánem pro vodu, až mu Churchill, Stalin a spol. ucho utrhli... ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama