Reklama

Reklama

Won't You Be My Neighbor?

  • Austrálie Won't You Be My Neighbor?
Trailer 2

Recenze (6)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

O Won't You Be My Neighbor? se v Americe mluví jako o dokumentu roku, ale to je samozřejmě tím, že se k němu dostávají lidi, kteří jednak na dokumenty nekoukají, a taky že jde pro Američany o nesmírně nostalgické téma. Čistě filmařsky je to to nepochybně zvládnuté, i když jsem udělal ten nerozum, že jsem viděl dva Nevillovy dokumenty hned za sebou, takže se až moc poodhalila jeho mechanická fabrikace úcty a dojetí, kdy stejným treatmentem zahrne moderátora dětského pořadu i Orsona Wellese. Vyloženě legrační mi přišlo, když začala hrát mýtická Nymannova hudba zapůjčená od Greenawaye - ano, účel splní, ale je to jen aplikovaný mustr, co moc nesouvisí s námětem. Jde o vyvolání dojetí, jemuž je vše podřízeno, i když bych někdy raději přehlednější řazení informací. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument o člověku, o němž jsem nejprve nevěděl vůbec nic, ale teď si také o něm myslím, že byl úžasný. Fred Rogers uměl brát děti jako rovnocenné partnery, jeho pořad byl snad v každém desetiletí existence dokonalým, funkčním protipólem masové zábavy, již dětem nabízely ostatní stanice. Rogers coby empatický psycholog a filozof, který v sobě rozhodně nezapřel duchovního, dokázal dětem prostřednictvím různých metafor zprostředkovávat nejen základní morální hodnoty, ale také události typu vraždy Bobbyho Kennedyho, války ve Vietnamu, rasové segregace, tragédie raketoplánu Challenger, o nichž většina lidí s těmi nejmenšími mluvit zkrátka nedovedla. Jeho jedinečnost vynikla tím víc, čím víc se jeho oponenti snažili odhalit, jaký "byl doopravdy". Nikdo nemohl pochopit, že Rogers takový doopravdy je. Poutavý a skvěle zpracovaný dokument doporučuji všem, kteří se chtějí seznámit s neuvěřitelným člověkem. ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Dokument o Fredu Rogersovi, autoru dětského edukativního pořadu MisteRogers' Neighborhood, na kterém vyrůstalo několik generací amerických dětí. U nás prakticky neznámá televizní ikona, která však v srdcích milionů Američanů nechala nesmazatelnou stopu. Je až neuvěřitelné, kolik dobra v sobě může jeden člověk nosit - a především rozdávat skrze televizi. A měl neskutečné koule. Nebál se s dětmi bavit o tématech jako válka, rozvod, smrt či dokonce atentát na Bobbyho Kennedyho (den po jeho zastřelení), ani ve svém pořadu bojovat proti rasové segregaci. Výborný studijní materiál nejen pro ty, kteří sledují seriál Kidding s Jimem Carreym. Mr. Pickles je zhusta založen právě na Fredu Rogersovi. Včetně takových detailů jako pochybností veřejnosti o jeho sexualitě, či domněnek, zda před svou televizní kariérou nebyl vojákem, který má na svědomí desítky životů. Příští rok navíc půjde do kin životopisný film You Are My Friend, kde se role Rogerse zhostí Tom Hanks. Výtečný snímek o člověku, kterého si v dnešní době nejspíš nezasloužíme, ale o to víc bychom ho potřebovali... ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že dnes už nie je veľa ľudí, ktorí majú v sebe toľko láskavosti a toľko úprimnej snahy robiť deťom radosť a vedieť hovoriť aj vážnych témach, ako bol pán Fred Rogers. Jeho šou som nikdy nevidel a jediné čo mi ho malo možnosť predstaviť, bol práve tento dokumentárny film. A musím povedať, že ma to skutočne dostalo. "Won´t You Be My Neighbor?" je podľa mňa veľmi príjemný, láskavý a veľmi dobre natočený. A je úžasné, čo všetko dokázal len jeden človek, a že dokázal byť na televíznej obrazovke tak dlho, a presvedčil deti všetkých generácií. Dôležité je hlavne počúvať. Lebo aj deti majú názor, majú svoje vlastné pocity a nemôžeme ich ignorovať ako nepodstatné. A priniesť im trochu radosti. Jeho bábky boli úžasné a myslím si, že ako cez ne dokázal lepšie komunikovať ako reálne je tiež veľmi uveriteľné. Sám si to viem predstaviť, že by som nedokázal rozprávať pravdu tak cez seba, než cez nejakú maňušku. Pretože je niekedy ťažké povedať, že človek sa cíti smutný, že ho niečo trápi a podobne. Povedať to nahlas za seba je ťažšie ako to povedať skrz niekoho. Za všetko čo pán Rogers urobil má môj obdiv a jeho dobré posolstvo môže žiť ďalej. A vďaka tomuto filmu aj medzi ľuďmi, ktorí vôbec nepoznali jeho šou. Myslím si, že film je vynikajúci. Veľmi dobre mi predstavil jeho život a výrazne ma zaujal. Hodnotenie: A ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Nejde ani tak o dokonalú formu dokumentu, ako skôr o krásnu ukážku úžasného života Freda Rogersa. Respektíve o nahliadnutie do jeho sveta, v ktorom existovali aj srdeční a altruistickí ľudia. Takým totiž Fred Rogers bol. A tvoril nenahraditeľný program pre deti, program tak strašne potrebný a tak strašne nekomerčný, že jeho financovanie musel obhajovať pred Richardom Nixonom. Úspešne! Na to sa ale musíte narodiť. Samozrejme u nás je Fred Rogers neznámy pojem, ale i tak odporúčam každému si tento dokument pozrieť. Neexistuje aby vás nedojal. Stretnutie Rogersa s legendárnou opicou Koko je už len čerešničkou na torte. Tá denne sledovala jeho program v TV a keďže sa v ňom pravidelne na začiatku vyzúval, tak prvé čo pri zvítaní spravila bolo, že vlastnoručne Rogersovi rozviazala topánky a vyzula ho (včítane ponožiek)! :) Dokument získal po svete na rôznych filmových festivaloch viac ako 50 ocenení. Top! ()

mazic 

všechny recenze uživatele

byl jsem hrdým členem facebookové stránky znásilnil mě zdeněk svěrák a kdyby existovala stránka i o fredovi, rád bych se přidal a byl hrdým členem. jsou lidi (michael jackson je na hraně), kteří si zaslouží jedno čerstvé dítě denně a fred je mezi nimi!!!!!! ()

Reklama

Reklama