Reklama

Reklama

Hitlerův vpád na východ

(TV film)
  • Česko Invaze: Začátek 2. světové války (více)
Německo / Polsko, 2014, 2x50 min

Obsahy(1)

1. září 1939 rozpoutal Hitler válku, která si vyžádala nejvíce lidských obětí v dějinách válčení. Účelem okupace Polska měla být totální likvidace vojenských sil sousedního státu a zdrojů obživy tamního obyvatelstva. První díl německo-polského seriálu rozebírá řetězec událostí, které vedly k vypuknutí války, zatímco druhý díl se zaměřuje na útrapy polského obyvatelstva, které bylo jako celek první vážnou obětí počínajícího světového konfliktu. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (8)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Hrané pasáže jsou sice na dokument vcelku výpravné, ale příšerně zahrané. Hlavní přidanou hodnotou filmu jsou osobní vzpomínky "celebrit" Andrzeje Wajdy a Romana Polanského, dost zajímavě vypráví také syn Hanse Franka. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Na prvý septembrový deň pripadá jedno z najsmutnejších výročí v histórii ľudstva. V tento deň roku 1939 prepadnutím Poľska hitlerovským Nemeckom začala vojna, ktorá zvlášť v Európe a Ázii spôsobila neskutočné straty na ľudských životoch i materiálnych hodnotách. Druhá svetová vojna priniesla väčší zármutok pre ľudstvo, než akékoľvek iné udalosti 20. storočia. Asi 60 miliónov ľudí bolo zabitých. Nemecká vláda mala záujem rozšíriť svoj životný priestor a zároveň vyriešiť problém východného Pruska. Vojna proti Poľsku mala byť len prvou etapou boja o svetovládu. Pre útok na Poľsko bolo potrebné nájsť objektívny dôvod. Podľa zásady, že víťaza sa nikto nepýta, sa oň postarala nemecká tajná služba. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Okrem spomínanej pridanej hodnoty v podobe osobných svedectiev Wajdu a Polanského by som ja vyzdvihol predovšetkým výpoveď syna Hansa Franka, ktorý osvetľuje ako skutočne bezohľadne sa správala napríklad jeho matka, keď nakupovala v židovskom obchode v ghette a pohľadom seba ako dieťaťa nám dva vedieť, ako to v tom ghette vyzeralo. Na druhej strane by sa mali aj slobodní vykladači dejín z liberálnych kruhov zamyslieť pri hodnotení Slovenského štátu, čo sa dialo v okolitých štátoch. Pozrime sa ako dopadlo Poľsko (a Hitler chcel Slovensko prenechať práve Poľsku a Maďarsku v prípade nevyhlásenia samostatnosti). Pozrime sa, čo sa dialo v Čechách, snáď tam nebola židovská otázka riešená kruto? Pozrime sa na Ukrajinu a uvidíme tie najhoršie zločiny. Len u nás sa akýkoľvek, čo i len jemnejší pohľad na vojnový štát označuje termínmi nácek, fašista, extrémista... Slobodná diskusia sa vytráca. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Německo-polský dokument o vpádu Hitlera do Polska, který má silné momenty ve výpovědi pamětníků včetně celebrit režisérů Polanského nebo A. Vajdy,ale iritovali mne hrané scény, které byly sice relativně výpravné, ale nevěrohodné. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama