Reklama

Reklama

Lino Ventura – Ital v Paříži

(TV film)
  • Česko Lino Ventura - citlivá duše (více)
Francie, 2017, 52 min

Režie:

Philippe Kohly

Hrají:

Lino Ventura (a.z.), Jean Gabin (a.z.), Michel Audiard (a.z.), Brigitte Bardot (a.z.), Paul Crauchet (a.z.), Bourvil (a.z.), Jacques Brel (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Portrét jednoho z nejvýznamnějších evropských filmových herců... Když v roce 1967 exceloval Lino Ventura vedle Alaina Delona ve skvělém filmu Dobrodruzi, bylo mu už osmačtyřicet let a měl za sebou celou řadu významných filmů včetně veleslavného Výtahu na popraviště (který vznikl deset let před Dobrodruhy). Přesto mu až tento snímek přinesl věhlas, slávu a fanynky, které se od té chvíle utápěly v pohledu jeho tmavých, velkých, smutných očích raději než v modři očí Delonových. Lino Ventura skrýval v těle drsného chlapa něžnou duši. Drsný musel být odmalička: poznal hlad, byl dítětem ulice. Narodil se v italské Parmě, ale od osmi let žil s matkou v Paříži. V mládí se věnoval zápasení, byl dokonce mistrem Evropy ve volném stylu. Po úrazu se už závodně žádnému sportu věnovat nemohl, sportovcem tělem i duší však zůstal do konce života. Ve filmech hrál od roku 1954 nepřetržitě, ke konci života už sám sobě povolil jen jeden film ročně, hodně si vybíral. Bylo o něm známo, že nesnáší milostné scény, snažil se jim vyhýbat. Poměrně málo se vědělo o jeho soukromí, alespoň do té doby, než v polovině šedesátých založil nadaci Sněženka na pomoc mentálně postiženým dětem. Tehdy se ukázalo, že jedno z jeho čtyř dětí, dcera Linda, se takto postižená narodila. V dokumentu si připomeneme řadu jeho skvělých hereckých výkonů, řeč bude i o přátelství s legendárním Jeanem Gabinem. Film uvádíme jako připomínku neuvěřitelného stého výročí narození Lina Ventury. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Armáda stínů z těžkého dětství, ohledně vztahu k otci mlčenlivý. Na plátně spíš než dravec šelma na svobodě. Dotěrný chlap, který svede nejeden nelítostný souboj, aby po zločinu přišel trest. Rozhněvaný muž, v jehož okolí občas padne facka, pré mají dobrodruzi a milostné scény jsou jak dotek medúzy. A než nastane poslední soud, stane se z něj staré pořádky postrádající svědek měnících se časů. Pořád však drsný chlapík, jemuž sedí motýl na rameni a srdce má na pravém místě. Myslím, že bych mu mohl bez uzardění stisknout ruku.. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Lino Ventura patrí k mojim obľúbeným, pretože je typologicky presný a jeho herectvo je uveriteľné tak, ako je uveriteľné herectvo jeho vzoru - Jeana Gabina. Som rád, že sa mi podarilo vidieť zaujímavý televízny film o jeho živote a diele. Mnoho epizód z jeho života som bez tohto filmu nepoznal a tak som ľutoval iba toho, že bol pomerne krátky. Videl som s ním 21 filmov, počnúc Výťahom na popravisko a verím, že bilancia ešte zďaleka nie je uzatvorená. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc krásné a podmanivé ohlédnutí za životem a tvorbou jednoho z mých nejoblíbenějších, kterého si lze vážit nejen jako herce, ale především jako člověka.. Trnité dětství, život v chudobě, stěhování do cizí země a především fakt, že je otec opustil a nechal matku s ním samotnou, to vše zlé se v něm časem přetavilo do opravdového muže, ryzího a charakterního.. Tu motivaci „budu opakem svého otce“ chápu a velice ctím a cením si vyklouznutí z genetického materiálu.. Tedy posílám tam nahoru upřímné poděkování, po pravdě se slzami v očích, za těch báječných devětatřicet filmů, které jsem měla možnost vidět, bylo mi potěšením a s úctou.. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Férovej chlap ze staré školy, jehož vzor a přítel byl Jean Gabin. Tohle byla osobnost, která už nemá nástupce. Jsem moc rád, že vznikají dokumenty o takových personách, bez kterých si staré francouzské filmy nedovedu představit. Dokument je přínosný i faktem, proč Lino nechtěl nikdy hrát záporné postavy, což pramenilo už od jeho dětství, kdy ho a jeho matku opustil otec a devítiletý Lino si začal vydělávat peníze jak se dalo, aby se s matkou vůbec nějak uživili. Od mládí pak začal dělat zápasy ve volném stylu, byl i mistrem Evropy a teprve až ve čtyřiatřiceti létech si ho všiml film. Tohle jsou pro mě umělci, kterých si budu navždy vážit a novodobí herci (snad jen na nějaké výjimky) jim nikdy nebudou sahat ani po kotníky. ()

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

Kratší, ale obsahově dobře naplněný dokument o životě, rolích a názorech velkého herce z francouzsko-italských končin... Poměrně poutavý příběh života Lina Ventury a jeho netradiční cesty na výsluní zajímavě ilustrují různé dobové záběry, místo přehlídky vzpomínajících mluvících hlav se dočkáme především útržků z autentických vyprávění velkého Lina v televizi, kde mluvil o svém osobitém vztahu k filmovým rolím, i proč každou jednou nabídkou velice pečlivě zvažoval a kolem stovky dalších filmových nabídek rázně odmítl. Pokud jde o připomínky filmových rolí, velice kvituju volbu hodně raritních a pro fanoušky cenných záběrů ze zákulisí natáčení filmů (Dravec, Dotěrný chlap, Svědek a mnohé další...) nahrazující z velké části klasické filmové ukázky. Výjimečný dokument o výjimečném herci. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama