Reklama

Reklama

Lino Ventura – Ital v Paříži

(TV film)
  • Česko Lino Ventura - citlivá duše (více)
Francie, 2017, 52 min

Režie:

Philippe Kohly

Hrají:

Lino Ventura (a.z.), Jean Gabin (a.z.), Michel Audiard (a.z.), Brigitte Bardot (a.z.), Paul Crauchet (a.z.), Bourvil (a.z.), Jacques Brel (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Portrét jednoho z nejvýznamnějších evropských filmových herců... Když v roce 1967 exceloval Lino Ventura vedle Alaina Delona ve skvělém filmu Dobrodruzi, bylo mu už osmačtyřicet let a měl za sebou celou řadu významných filmů včetně veleslavného Výtahu na popraviště (který vznikl deset let před Dobrodruhy). Přesto mu až tento snímek přinesl věhlas, slávu a fanynky, které se od té chvíle utápěly v pohledu jeho tmavých, velkých, smutných očích raději než v modři očí Delonových. Lino Ventura skrýval v těle drsného chlapa něžnou duši. Drsný musel být odmalička: poznal hlad, byl dítětem ulice. Narodil se v italské Parmě, ale od osmi let žil s matkou v Paříži. V mládí se věnoval zápasení, byl dokonce mistrem Evropy ve volném stylu. Po úrazu se už závodně žádnému sportu věnovat nemohl, sportovcem tělem i duší však zůstal do konce života. Ve filmech hrál od roku 1954 nepřetržitě, ke konci života už sám sobě povolil jen jeden film ročně, hodně si vybíral. Bylo o něm známo, že nesnáší milostné scény, snažil se jim vyhýbat. Poměrně málo se vědělo o jeho soukromí, alespoň do té doby, než v polovině šedesátých založil nadaci Sněženka na pomoc mentálně postiženým dětem. Tehdy se ukázalo, že jedno z jeho čtyř dětí, dcera Linda, se takto postižená narodila. V dokumentu si připomeneme řadu jeho skvělých hereckých výkonů, řeč bude i o přátelství s legendárním Jeanem Gabinem. Film uvádíme jako připomínku neuvěřitelného stého výročí narození Lina Ventury. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Armáda stínů z těžkého dětství, ohledně vztahu k otci mlčenlivý. Na plátně spíš než dravec šelma na svobodě. Dotěrný chlap, který svede nejeden nelítostný souboj, aby po zločinu přišel trest. Rozhněvaný muž, v jehož okolí občas padne facka, pré mají dobrodruzi a milostné scény jsou jak dotek medúzy. A než nastane poslední soud, stane se z něj staré pořádky postrádající svědek měnících se časů. Pořád však drsný chlapík, jemuž sedí motýl na rameni a srdce má na pravém místě. Myslím, že bych mu mohl bez uzardění stisknout ruku.. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Moc děkuji ČT za tento dokument, který mě dal to nejvíc - Linovi názory a vztahy. Je mě obrovskou ctí, sedět před plátnem a sledovat křehkou francouzskou ( i když italskou :- ) ) talentovanou duši v drsným obalu, která má jméno Lino Ventura a tento dokument mě jen dokázal Linovu velikost nejen hereckou, ale především lidskou. Lino Ventura je pro mě jeden z mála těch přikladů pro definici slova "pravej chlap" . ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Po delší době dokument o známé osobnosti, který přichází i s méně známými fakty. Některé rozhovory se sice již objevily v dokumentu Ventura dit... Lino, ale vůbec nezaškodí si nèkteré vzpomínky na Lina zopakovat. Tento dokument mapuje skoro všechny základní milníky v profesním životě Lina Ventury, s velkÿm povděkem kvituji, že hodně prostoru dostal sám Lino a nebyly to pouze vzpomínky jeho kolegů na něj. Za nejsympatičtějšií fakt považuji, že počet a délka ukázek z filmů byly sníženy na minimum a místo nich dostali prostor Lino a jeho kolegové. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Lino Ventura patrí k mojim obľúbeným, pretože je typologicky presný a jeho herectvo je uveriteľné tak, ako je uveriteľné herectvo jeho vzoru - Jeana Gabina. Som rád, že sa mi podarilo vidieť zaujímavý televízny film o jeho živote a diele. Mnoho epizód z jeho života som bez tohto filmu nepoznal a tak som ľutoval iba toho, že bol pomerne krátky. Videl som s ním 21 filmov, počnúc Výťahom na popravisko a verím, že bilancia ešte zďaleka nie je uzatvorená. ()

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

Kratší, ale obsahově dobře naplněný dokument o životě, rolích a názorech velkého herce z francouzsko-italských končin... Poměrně poutavý příběh života Lina Ventury a jeho netradiční cesty na výsluní zajímavě ilustrují různé dobové záběry, místo přehlídky vzpomínajících mluvících hlav se dočkáme především útržků z autentických vyprávění velkého Lina v televizi, kde mluvil o svém osobitém vztahu k filmovým rolím, i proč každou jednou nabídkou velice pečlivě zvažoval a kolem stovky dalších filmových nabídek rázně odmítl. Pokud jde o připomínky filmových rolí, velice kvituju volbu hodně raritních a pro fanoušky cenných záběrů ze zákulisí natáčení filmů (Dravec, Dotěrný chlap, Svědek a mnohé další...) nahrazující z velké části klasické filmové ukázky. Výjimečný dokument o výjimečném herci. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Ako dokument nič extra (pre niekoho, kto vie o Venturovi hoci iba to najhlavnejšie), ale pri sledovaní mi došlo, že cez túto biografiu možno budem vedieť nachytať svoju polovičku na filmy s Venturom. Už len za túto šancu 4* určite. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc krásné a podmanivé ohlédnutí za životem a tvorbou jednoho z mých nejoblíbenějších, kterého si lze vážit nejen jako herce, ale především jako člověka.. Trnité dětství, život v chudobě, stěhování do cizí země a především fakt, že je otec opustil a nechal matku s ním samotnou, to vše zlé se v něm časem přetavilo do opravdového muže, ryzího a charakterního.. Tu motivaci „budu opakem svého otce“ chápu a velice ctím a cením si vyklouznutí z genetického materiálu.. Tedy posílám tam nahoru upřímné poděkování, po pravdě se slzami v očích, za těch báječných devětatřicet filmů, které jsem měla možnost vidět, bylo mi potěšením a s úctou.. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Dokument se mi moc líbil. Dokonale ukázal Lina jako člověka, jeho názory a životní postoje. Zároveň je plný zajímavých informací a archivních rozhovorů. Každého fanouška Lina musí potěšit. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Férovej chlap ze staré školy, jehož vzor a přítel byl Jean Gabin. Tohle byla osobnost, která už nemá nástupce. Jsem moc rád, že vznikají dokumenty o takových personách, bez kterých si staré francouzské filmy nedovedu představit. Dokument je přínosný i faktem, proč Lino nechtěl nikdy hrát záporné postavy, což pramenilo už od jeho dětství, kdy ho a jeho matku opustil otec a devítiletý Lino si začal vydělávat peníze jak se dalo, aby se s matkou vůbec nějak uživili. Od mládí pak začal dělat zápasy ve volném stylu, byl i mistrem Evropy a teprve až ve čtyřiatřiceti létech si ho všiml film. Tohle jsou pro mě umělci, kterých si budu navždy vážit a novodobí herci (snad jen na nějaké výjimky) jim nikdy nebudou sahat ani po kotníky. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Lino Ventura (italsky: náhoda, osud, štěstí; nebo spíš po francouzsky "aventura": dobrodružství) hraje vždy jen tvrdé chlapy, a svým pojetím loajality a kurtoazie jako by patřil spíš někam do 13. století, nicméně je to (alespoň pro mě) především "tatínkovský typ", který se často vzpouzí, ale nikdy nezklame. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Mám rád neokázalé, tiché hraní zevnitř... Děti sou kruté neobyčejně kruté... To bude klíč k tomu proč odmítal role zlých postav... Neuvěřitelný začátek hereckého života... Jak se mi přihodilo že jsem herec.. 😀 Fajn dokument herec i chlap... ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Zdařilý dokument o herci, jehož filmy jsou pro mne zárukou kvality. Scénáře si pečlivě vybíral. I když to byl tvrdý chlapík, vždy stál na straně práva a spravedlnosti. Pokud se rozhodl pro účinkování, pak zde je jistota, že divák nebude zklamán. Dokazuje to vysoké hodnocení všech filmů s jeho účastí. Zaujal mne jeho odpor k milostným scénám ve filmu. Tvůrci se většinou domnívají, že i do detektivek a akčních filmů tyto scény patří i když v příběhu nemají místo. Měl pevné zásady a způsob tichého hraní odkoukný zřejmě od Gabina. Jeho názory, životní postoje a některá méně známá fakta ze života v dětství i sportovní úspěchy v ringu jsou pro mne cenným sdělením a zvyšují můj respekt k jeho osobě. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o jedné z největších a nejcharismatičtějších osobností evropského filmu. Původem Ital, ale proslavil se ve Francii. Všechno co dělal, dělal naplno a (obzvláště ve filmu)mu to každý věřil. V zápase byl mistrem Evropy, jeho slibná kariéra skončila zraněním. Ale pro filmové fanoušky to bylo "požehnání", tehdy začínala jeho kariéra filmová a měl to štěstí, že v prvních filmech měl možnost si zahrát se svým vzorem Jeanem Gabinem, který ač už v té době hvězda, Venturu jako "filmového začátečníka" plně respektoval a předpovídal mu nadějnou kariéru obzvláště jako typ mužného a naprosto věrohodného hrdiny. No a budoucnost určitě ještě překonala původní očekávání. Dokument se zaměřuje kromě kratičkých filmových ukázek převážnou formou na samotného Lino Venturu, jeho myšlenky a názory a samozřejmě i na názory jeho nejbližších i jiných významných osobností. Jako herec byl opravdu nezaměnitelný a jedinečný, v obálce drsného chlapa jeho něžná duše a lidské vlastnosti. A to všechno se v dokumentu objevilo a Venturovy filmové role (namátkou Nesahejte na prachy, Výtah na popraviště, Sicilský klan, Dobrodruzi, Klec, Svědek a další) jeho vizáž, povahu i povahové vlastnosti věrohodně doplňovaly, takže díky za perfektní dokument o perfektním chlapovi. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Špičkový dokument vystihující podstatu Venturova bytí, hraní, myšlení. I milovníci Lina se dozvěděli něco nového. Kéž by ČTart nakoupila více jeho starších filmů, které tu ještě nebyly v distribuci. ()

Paldiny

všechny recenze uživatele

Keď vás dokument o hercovi donúti si kliknúť na jeho filmografiu, stálo ho za to natočiť. O Venturovi som nevedel zhola nič, vlastne o jeho kolegoch z branže, čo sa k slovu dostali tiež. Preto som rád, že som raz omylom klikol na ČT art a programu venoval hodinku. A čo som sa o Venturovi dozvedel? Mal pevné zásady, prirodzenú autoritu, ctil priateľstvo a starostlivo si vyberal projekty, ktoré ho zvečnili. A že to nevyšlo s tým posledným ho trápiť nemusí, vzhľadom na červené more natočených filmov toho po sebe zanechal dosť. Už len si rezervovať nejakú tú hodinku a presvedčiť sa sám. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mi přinese nové informace o mém oblíbeném herci, mě potěší. A tento mě potěšil. Lino Ventura mě kdysi zaujal v Dobrodruzích (líbil se mi tam víc než Alain Delon) a pak následovaly další filmy, Např. filmy s jinou velkou osobností Jeanem Gabinem, s kterým se Ventura přátelil. Pro režiséry musela být práce s ním náročná,  jeden přiznal, že se ho i bál. Každopádně budil respekt. Pro přátele byl pevnou skálou, pro rodinu by udělal vše. Připadalo mi úsměvné, že se s žádnou herečkou nechtěl líbat a s BB odmítl jít na večeři. Má přece rodinu! Tak to je u mě CHLAP. Tvrdý a férový chlap s něžnou duší. ()

Reklama

Reklama