Reklama

Reklama

Lino Ventura – Ital v Paříži

(TV film)
  • Česko Lino Ventura - citlivá duše (více)
Francie, 2017, 52 min

Režie:

Philippe Kohly

Hrají:

Lino Ventura (a.z.), Jean Gabin (a.z.), Michel Audiard (a.z.), Brigitte Bardot (a.z.), Paul Crauchet (a.z.), Bourvil (a.z.), Jacques Brel (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Portrét jednoho z nejvýznamnějších evropských filmových herců... Když v roce 1967 exceloval Lino Ventura vedle Alaina Delona ve skvělém filmu Dobrodruzi, bylo mu už osmačtyřicet let a měl za sebou celou řadu významných filmů včetně veleslavného Výtahu na popraviště (který vznikl deset let před Dobrodruhy). Přesto mu až tento snímek přinesl věhlas, slávu a fanynky, které se od té chvíle utápěly v pohledu jeho tmavých, velkých, smutných očích raději než v modři očí Delonových. Lino Ventura skrýval v těle drsného chlapa něžnou duši. Drsný musel být odmalička: poznal hlad, byl dítětem ulice. Narodil se v italské Parmě, ale od osmi let žil s matkou v Paříži. V mládí se věnoval zápasení, byl dokonce mistrem Evropy ve volném stylu. Po úrazu se už závodně žádnému sportu věnovat nemohl, sportovcem tělem i duší však zůstal do konce života. Ve filmech hrál od roku 1954 nepřetržitě, ke konci života už sám sobě povolil jen jeden film ročně, hodně si vybíral. Bylo o něm známo, že nesnáší milostné scény, snažil se jim vyhýbat. Poměrně málo se vědělo o jeho soukromí, alespoň do té doby, než v polovině šedesátých založil nadaci Sněženka na pomoc mentálně postiženým dětem. Tehdy se ukázalo, že jedno z jeho čtyř dětí, dcera Linda, se takto postižená narodila. V dokumentu si připomeneme řadu jeho skvělých hereckých výkonů, řeč bude i o přátelství s legendárním Jeanem Gabinem. Film uvádíme jako připomínku neuvěřitelného stého výročí narození Lina Ventury. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Po delší době dokument o známé osobnosti, který přichází i s méně známými fakty. Některé rozhovory se sice již objevily v dokumentu Ventura dit... Lino, ale vůbec nezaškodí si nèkteré vzpomínky na Lina zopakovat. Tento dokument mapuje skoro všechny základní milníky v profesním životě Lina Ventury, s velkÿm povděkem kvituji, že hodně prostoru dostal sám Lino a nebyly to pouze vzpomínky jeho kolegů na něj. Za nejsympatičtějšií fakt považuji, že počet a délka ukázek z filmů byly sníženy na minimum a místo nich dostali prostor Lino a jeho kolegové. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Lino Ventura (italsky: náhoda, osud, štěstí; nebo spíš po francouzsky "aventura": dobrodružství) hraje vždy jen tvrdé chlapy, a svým pojetím loajality a kurtoazie jako by patřil spíš někam do 13. století, nicméně je to (alespoň pro mě) především "tatínkovský typ", který se často vzpouzí, ale nikdy nezklame. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Moc děkuji ČT za tento dokument, který mě dal to nejvíc - Linovi názory a vztahy. Je mě obrovskou ctí, sedět před plátnem a sledovat křehkou francouzskou ( i když italskou :- ) ) talentovanou duši v drsným obalu, která má jméno Lino Ventura a tento dokument mě jen dokázal Linovu velikost nejen hereckou, ale především lidskou. Lino Ventura je pro mě jeden z mála těch přikladů pro definici slova "pravej chlap" . ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc krásné a podmanivé ohlédnutí za životem a tvorbou jednoho z mých nejoblíbenějších, kterého si lze vážit nejen jako herce, ale především jako člověka.. Trnité dětství, život v chudobě, stěhování do cizí země a především fakt, že je otec opustil a nechal matku s ním samotnou, to vše zlé se v něm časem přetavilo do opravdového muže, ryzího a charakterního.. Tu motivaci „budu opakem svého otce“ chápu a velice ctím a cením si vyklouznutí z genetického materiálu.. Tedy posílám tam nahoru upřímné poděkování, po pravdě se slzami v očích, za těch báječných devětatřicet filmů, které jsem měla možnost vidět, bylo mi potěšením a s úctou.. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Férovej chlap ze staré školy, jehož vzor a přítel byl Jean Gabin. Tohle byla osobnost, která už nemá nástupce. Jsem moc rád, že vznikají dokumenty o takových personách, bez kterých si staré francouzské filmy nedovedu představit. Dokument je přínosný i faktem, proč Lino nechtěl nikdy hrát záporné postavy, což pramenilo už od jeho dětství, kdy ho a jeho matku opustil otec a devítiletý Lino si začal vydělávat peníze jak se dalo, aby se s matkou vůbec nějak uživili. Od mládí pak začal dělat zápasy ve volném stylu, byl i mistrem Evropy a teprve až ve čtyřiatřiceti létech si ho všiml film. Tohle jsou pro mě umělci, kterých si budu navždy vážit a novodobí herci (snad jen na nějaké výjimky) jim nikdy nebudou sahat ani po kotníky. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama