Reklama

Reklama

Vzestup civilizace

(seriál)
  • Česko Civilizace v dějinách (více)

Obsahy(1)

Jací byli skutečně Vikingové? Co vykonali Římané? A využívají se objevy dávných Řeků i dnes? Tato série zpochybňuje mýty a odhaluje letitá klišé o těchto dávných kulturách. Zkoumá jejich podivné a někdy i zábavné výstřednosti, nabízí nový pohled na to, kým opravdu byli, a poskytuje nové skutečnosti o jejich společnosti. Jedná se o nový pohled na starověk, okořeněný překvapivými odhaleními, která změní naše vnímání o nich. (Viasat)

(více)

Recenze (17)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Na malém prostoru, je těžké přinést něco revolučně nového a objevného, kvalita dílů je silně proměnlivá, pokud je cílovka, základka druhý stupeň, tak je to ok. S řadou závěrů na Araby, Germány, Řeky, Římany se dá totiž polemizovat. Nějaký vědní základ tam je, stejně jako snaha zprostředkovat něco nového, díl Vikingové ok, další věci jsou průměr, díl Arabové přináší zajímavé věci (byť závěry vidím jinak), díl Germáni přináší konečně nové a podstatné věci, jako velikost populace, úroveň materiální kultury, geografický rozsah. Nejlépe je pojatý díl na Kartagince, velmi povedené, místo války, notoricky známé historie se tady soustředuje na kulturu, portrét jedné kultury, to je vysoký nadprůměr a nejlepší dokument, co jsem na Féničany, Kartagince viděl (byť samozřejmě vznik hláskového písma je ještě složitější příběh). Suma sumárum, nakonec lehký nadprůměr. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mám rád podobné dokumenty a to i přes některé viditelné chyby ze strany tvůrců a že to bylo tu a tam s nějakou tou „vtipnou hláškou“, která se k historickým faktům možná zrovna tak trochu nehodila…? No a co? Viděl jsem jen dva díly Řeky a Římany – oba díly měli slušnou úroveň, dozvěděl jsem se ještě několik zajímavých informací, které jsem dosud nevěděl no myslím, že si s tím Němci docela poradili. Možná se podívám i po zbylých dílech… ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Díly: 1) Jak Řekové změnili svět (režie Cristina Trebbi, 2014) ****, 2) Jak Římané změnili svět (Cristina Trebbi, 2014) ***, 3) Jak Vikingové změnili svět (Cristina Trebbi, 2014) ****, 4) Kartaginci (Sahar Eslah, 2016) ***, 5) Germáni (Sahar Eslah, Birgit Tanner, 2016) ****, 6) Arabové (Sahar Eslah, Martin Carazo Mendez, 2016) ****. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se snaží ukázat, co z různých civilizací zůstalo do dnešní doby a dobře ukazuje tehdejší život. Nejlepší je díl s Římany, sice to ve výsledku není nic světoborného, ale podané poutavou formou, která mi sedla. ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracované, obsáhlé, i když bych vynechal ty mnohdy nepříliš působivé hrané scénky. Ale jinak série perfektně shrnuje v relativně krátkém čase to nejdůležitější, co se k té či oné civilizaci vztahuje. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Díl o Řecku: Encyklopedický přehled různých složek kultury starověkého Řecka, originální jako latex na Prague Pride. Nemá to pořádný  začátek, takže se Řekové prostě objeví a začnou dělat všechny ty skvělé věci protože... no prostě proto. Pár věcí s přesahem do současnosti zazní, ale taky řada blbostí. Nejvíc jsem se zasmál u vysvětlení vzniku demokracie. Prý vznikla z krize, protože po válce s Peršany chtěli mít bojovníci podíl na správě své země... Když pominu, že athénská  demokracie vznikla už před tou válkou (Solonovy a Kleisthenovy reformy, 6. stol. př. Kr. - neznat historii a dělat o ní dokument je docela trapas), tak je to jasná blbost. Tisíce let před tím se řezali všichni se všema a nikdy s takovým výsledkem, i když některé demokratické prvky se někde objevily už dříve  (Féničané, Sparta..).  Bez vhodné kultury a podmínek nic takového prostě nevznikne, to už by mohlo být po 20 letech intervence v Afghánistánu  známo i v Německu. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Jelikož se za komančů důkladně probíral pravěk (což více méně zůstalo dodnes, pouze přibyli dinosauři), pak dlouho nic, pak Národní obrození a pak Velká říjnová, je tento dokument vítané zpestření a doplnění vzdělání. Ale tak na úrovni ZŠ (viděny dva díly: Arabové a Germáni). ()

papilon395 

všechny recenze uživatele

Moc nemusím částečně hrané historické dokumenty, ale s tímhle jsem neměla problém. Líbilo se mi info o každém etniku napříč věky až do současnosti, stejně jako řada zajímavých, pro mě i neznámých informací. Dovedu si dokonce představit použití coby skvělého výukového doplňku pro školy. Myslím, že by to děcka bavilo a dalo jim víc nadhledu než slovní výklad. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

ČT 2,pondělí 2.8.2021,15.40 : Kartaginci - jasně 4 - 4,5 * . ***pondělí 9.8.2021,14.10 : Germáni : jenom 4 * za historické nepřesnosti, hlavně co se týče Hunů a Gótů = Vizigótů+Ostrogótů(jejich dvě PUVODNÍ království totiž byla v severozápadním Černomoří = na jihu dnešní Ukrajiny. Po porážce od Hunů porazili Římany a přesouvali se jejich územím dál na západ.... .Tento díl se mj.natáčel v Bulharsku,spolupráce např. Opatská knihovna v Sankt Gallen ve Švýcarsku . ***pondělí 16.8.2021,15.20 : tento díl se natáčel mj. v Maroku. Dávám jen 1 - 1,5 * NEJHORŠÍ díl :1) v Palmýře žili Aramejci a helénizované obyvatelstvo(arabizace začala AŽ od 7.stol.,po dobytí Sýrie ...), 2) Nabatejci NEBYLI Arabové ! , mluvili jedním ze starověkých aramejských jazyků (jako lidé v dnešní Sýrii, Libanonu, Jordánsku, zčásti i ve Svaté zemi = Izraeli+Palestině). Arabové tuto oblast dobyli až po r. 633 n.l. a kvůli odklonu obchodních tras do Damašku a hlavně do Bagdádu,nového hlav.města Ummájov.chalífátu(+po několika zemětřeseních) nastal jeho úpadek. 3) NENÍ tam ani slovo (!!!!) o podílu křesťanských Arménů na vědeckém/kulturním/ekonomickém rozmachu arabské veleříše, hlavně na Blízkém+Středním Východě. 4)nemluvě o účelovém(!!!!) zamlčování útisku křesťanů+židů - politickém, hospodářském i náboženském - VIZ pronásledování v Cordóbském emirátu(později chalífátu), o Almorávidech a Almohadech nemluvě - to byl "Islámský stát=IS/ISIS/ISIL 10.-13.stol." v dnešním Španělsku . Hůř to natočit nemohli - vypadá to jako pro-islámská propaganda ... /// V podtitulku je to BLBĚ - 2.sérii natočila německá ZDF 2016, anglické znění 2017, české znění - ČT 2019 ....  . ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, přišlo mi, že je to asi pro dvanáctileté děti. Žádný distributorem slibovaný "nový pohled na starověk, okořeněný překvapivými odhaleními" se rozhodně nekoná. Navíc se zdá, že se tentokrát Němci nechali inspirovat americkými "populárními" dokumenty, takže spojení jejich povrchnosti a německé důslednosti/nudnosti je logickým výsledkem. A nejlepší hláška celého díla? "Archimédův zákon dosud nebyl překonán." (Hodnocení po prvním díle) Další dva díly měly sestupnou tendenci. Obzvláště vikingy začnete v průběhu sledování nesnášet: "Tito brutální válečníci měli i své kladné stránky - dokázali velmi pěkně pečovat o svůj dům a políčko" (Hornbach a Ikea?) ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

vzestup civilizace Arabové, Germáni. Velice poutavé a naučné. Propojení až do dnešní doby, bohužel není na ČT již kouknout na jiné díly. Vzala jsem si ponaučení z každého. že i sám velký prorok mohamed řekl, že důležitejší je výhra perem než krví mučedníků. Myšleno, že vzdělání je lékem světa. V 11 stol byl obrovský hlad po vědomostech a již v té době by se nám v mnohém rovnali. Akoráte nám to zase spousta lidí obrátili naruby. Takže od pradávna pokud chceš ovládat tak udržuj nevědomost. Minulost je od toho abychom se z ní ponaučili. Kvalita dilů je různá. Kartagince považuji za díl méně poutavý. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o různých momentech v historii lidstva. ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Německý šestidílný seriál o počátcích civilizace v Evropě nemohl uniknout mé pozornosti, protože historie mne vždy velice zajímala a hlavně zrovna ta evropská. Rovněž fakta z dávné minulosti byla pro mne mnohem zajímavější, než třeba druhá světová válka, o které toho bylo už hodně řečeno v jiných dokumentech. Líbilo se mi pojetí autorů dokumentu, kteří rozdělili díly podle národů a každému z nich věnovali jednu část. Hned v prvním díle mne zaujala nápaditá animace a zábavné vyprávění, které odhalilo neobvyklé objevy týkající se Řecka a vzestupu dávné supervelmoci, která nechala trvalou stopu v západní společnosti. Také druhý díl nepojednával o nijak menší civilizaci, protože se týkala přímo té největší evropské říše v dějinách. Tato epizoda odhalila, jak Římané vytvořili vytvořenou s pomocí neuvěřitelné armády profesionálních legionářů a dobře fungující politické mašinérie jednu z největších říší historie. Nejdivočejší civilizací byli určitě Vikingové, kteří na druhou stranu dokázali přeplout na druhou stranu oceánu a dostali se do Ameriky. Tato epizoda odkryla jako zavádějící špatnou pověst Vikingů jakožto divokých a vražedných Seveřanů a odhalila místo toho tolerantní lidi s rozvinutou obchodní sítí napříč celou Evropou. Pro mne byla nejméně známou civilizace Kartaginců, ovšem Řekové a Římané je považovali za mazané obchodníky, ale rovněž za kruté zabijáky dětí. Výzkum však ukázal, že nebyli tak špatní, jak tvrdila dosud jejich reputace. Zaujalo mne, že se jednalo o Féničany, kteří postupně získali jiné pojmenování a také jsem netušil, že žili na Pyrenejském poloostrově a okolí. Ze všech dílů mne nejvíce zajímal ten s Germány, jelikož se dotýkal také trochu naší české země. A docela mne dostalo, že v Evropě neexistuje země, která nemá germánské kořeny, přestože nikdy neexistoval jediný sjednocený germánský národ. Naopak nejméně mne zajímal poslední díl věnovaný národu Arabů, kteří už od 8. století přinášeli znalosti starověkého světa do Evropy. Jejich učenci byli napřed na poli medicíny, matematiky i filozofie, ale i tak v mých očích navždy zůstanou jako národ, který na starý kontinent nepatří. Na celém seriálu se mi hodně líbily počítačové animace, které nám divákům měly lépe přiblížit a pochopit třeba hospodářský, vojenský nebo sociální systém daného národa. Na druhou stranu mi totéž někdy připadalo jako ve školce, ale alespoň nám to lépe lezlo do hlavy. Občas jsem měl pocit, že se u některých faktů tvůrci seriálu zastavili až na příliš dlouhou dobu, zatímco některé věci, pro mne mnohdy důležitější, byly přeskočeny příliš rychle. Ovšem každý takový naučný filmový počin by si zasluhoval pochvalu za to, že vůbec vznikl a umožnil divákům toužícím po historických informacích načerpat nové vědění a tím se vzdělávat a stát se lepším člověk. Protože tam, kde vládne hloupost a negramotnost, zároveň klíčí násilí a vraždění, takže je potřeba se vzdělávat. A za to patří německé televizi dík. Danke. Suma sumárum, seriál Vzestup civilizace ode mne získal tři hvězdy na vzestupu ***. () (méně) (více)

Reklama

Reklama