Reklama

Reklama

Za hranicemi možností

(festivalový název)
  • Polsko Over the Limit (více)
Trailer
Dokumentární / Sportovní
Polsko / Německo / Finsko, 2017, 74 min

Obsahy(1)

„Ty nejsi lidská bytost, jsi atletka.“ Taková slova slyší gymnastka Rita Mamun od své nemilosrdné vrchní trenérky. Intimní portrét odvrácených stránek sportu odhaluje ruský tréninkový systém, který v honbě za dokonalostí překračuje všechny meze. Dvacetiletá moderní gymnastka Rita se připravuje na olympiádu v Riu, která by měla být vyvrcholením celé její kariéry. Nekončící fyzické úsilí je vyčerpávající, ale mnohem náročnější je psychický nátlak, kterému je vystavena ze strany svých trenérek. Ať se snaží sebevíc, nikdy to nestačí. Neustále musí splňovat jen ta nejvyšší očekávání. Ačkoliv je připravena pro úspěch obětovat všechno a sáhnout si na hranice svých možností, tady je nucena jít ještě dál. Nemyslet na rodinu, ignorovat svá zranění, ale hlavně cvičit, stále dokola. Kolik ponížení musí člověk snést, aby vyhrál? (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

Kivis 

všechny recenze uživatele

Začátek slibuje strhující podívanou, ale postupně film trochu ztrácí tempo a vlastně nepřináší nic překvapivého. Že je profesionální sport úmorná dřina, to ví každý. A že v Rusku to jde všechno ještě více "over the limit", ví každý, kdo se o sport aspoň trochu zajímá. Možná by autoři mohli zajet ještě do Číny a natočit tam Over the Limit 2, nebo spíš Over the Limit na druhou. I přes svoje nižší hodnocení rozhodně doporučuji film vidět. Ze tří filmů, které jsem ten večer na Jednom světě viděl, na mě sice udělal nejslabší dojem, i tak ale nějaký dojem udělal. Zajímavá myšlenka mé přítelkyně: "Možná to byl záměr, udělat ten film stejně úmorný, jak úmorný je gymnastický trénink." ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ritě dávám 10 hvězdiček z pěti, film jako takový jich ode mě dostane míň - není to úplně můj šálek kávy. I když si uvědomuju, že dostat se k téhle partičce pošahaných tyranek a leseb takhle blízko muselo dát hroznou práci a výslednej sestřih jistě neodpovídal jejich původní představě. Pustit to do světa v téhle podobě vyžadovalo jistě odvahu, mělo a má to ale smysl, protože o tomhle bychom se jinak nikdy nedozvěděli. I takhle může chutnat olympijské zlato... ()

Reklama

ozeki 

všechny recenze uživatele

Kdyby to filmoval Tarantino, tak to skončí pěkně krvavou šmakuládou asi tak v 6.minutě. Neuvěřitelný náhled do jednoho z asi nejnáročnějších sportů vůbec (gymnastika, moderní gymnastika a krasobruslení by se podle mě porvaly o první místo). Chudák holka psychicky rozebraná do posledního šroubečku, její nohy rozsypaný jak hladká mouka a ona si jen tak mimochodem vyhraje za vyloženě kamarádské podpory své trenérky a její nadřízené šéftrenérky zlatou olympijskou medaili v olympijském rekordu. Další do řady málo filmů s malým počtem hodnocení, které jsem v poslední době viděl. Přitom je v pohodě ke shlédnutí. A ano, je to dost neosobní. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nářez.. Sledovat takhle z blízka oči dívky která je k smrti vyděšená, vyčerpaná a psychicky rozebraná, to je zážitek na úrovni hardcore porna. Kdyby uprostřed filmu náhle frustrací, hněvem a bolestí explodovala jako napumpovaná nitroglycerínem, vůbec by mě to nepřekvapilo a bral bych to jako zcela přirozený vývoj událostí. Na druhou stranu to celé tak nějak chápu a jsem tím vlastně fascinovaný .. Ani tu démonickou Irinu nemůžu brát jako záporačku.. Její job je prostě dělat z obyčejných holek supermenky, které mají i obyčejný průměr nastavený daleko za hranicí toho na co je člověk stavěný a čeho by měl být schopný. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

O vrcholovém sportu si už dlouho nemyslím nic dobrého (natož v ruském prostředí), což jsem si zde pouze potvrdil. Informační přínos to tedy pro mě moc nemělo, přesto bylo zajímavé to vidět, a celou dobu jsem u toho přemýšlel, jestli to tu holku vůbec baví, a co z toho vlastně má - a odpověď jsem nenašel. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama