Reklama

Reklama

Až přijde válka

  • Slovensko Až přijde válka (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Petr vede život na první pohled spořádaného evropského teenagera - žije s rodiči, má hezkou dívku, dostal se na vysokou. Jeho skutečný život je ale jinde - v čele domobrany Slovenskí Branci, čítající dvě stě mladých lidí, s oddíly po celém Slovensku. V horských lesích je nechává podřizovat drsným pravidlům, jež spíše než vojenský výcvik připomínají hru na diktaturu. Šéf domobrany věří, že jeho modelová organizace má budoucnost. Je odhodlaný uniformu jednou odložit a se svou vizí oslovit celou společnost - a stát se velkým politikem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (53)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, přesto bez nějakého většího přesahu... i když, to bude zřejmě pouze můj problém, mnohým tito Branci nahání hrůzu, já to tak ani po zhlédnutí dokumentu nevidím. Co by mě ovšem zajímalo, jsou motivace tvůrců a zúčastněných. Pokud to měl být dokument varující před nebezpečím, tak se to příliš nepovedlo a nejde pouze o můj pocit z této skupiny, jde i o to, jak je dokument natočen. A proč vlastně Branci, či jejich zakladatel s natáčením souhlasili? Šlo jim o reklamu a nábor? Díky několika scénám se ani tahle možnost nedá považovat za povedenou. Možná i z těchto důvodů, je můj pocit z dokumentu jaký je, nijaký. 50% ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument jsem zapínal s tím, že se bude jednat o nějakou bandu tragických primitivů, a že se u toho budu docela dobře bavit. Ve skutečnosti jsem shlédnul dokument o organizaci, o které dost dobře nevím, co si o ní mám myslet. Nebudu tu, jako řada lidí, vyslovovat nějaké soudy bez znalosti toho, co je organizace/neorganizace Slovenskí branci zač. Je onen Petr, co je v jejich čele, jen nějaký člověk, který prostě touží po moci a být významným, nebo je to opravdu člověk, který vše podřizuje skutečnému vlastenectví? Těžko říct, z tohohle dokumentu to člověk dost dobře nepozná. Dokument mi poskytl pohled (a zdá se že i vcelku objektivní) do tématu, o kterém jsem předtím upřímně vůbec nevěděl. A to si myslím je docela dobrý předpoklad kvalitního dokumentu. Leckdo se tu zmiňuje něco o tom, že tento dokument nemá nápad. Proč by měl mít? Dokument má především předávat ucelené informace, a v ideálním případě by u takhle tematizovaného dokumentu člověk vlastně ani neměl vnímat, že sleduje nějaký dokument. Člověk by měl především vnímat to, co dokument zobrazuje, nikoliv ten formát. A to se mi v tomto případě veskrze stalo. ()

vtelenie 

všechny recenze uživatele

každemu normalnemu cloveku je z tohto dokumentu (ked uz nie aj bez neho) jasné, že SB je banda vymletých kokotov. Ked si to ale pozrie prakokot, tak sa v tom dokonca može najst. To režiserovi ani nevyčitam, pretože na prakokotov neplatia ani len fakty, nie to este jemnocit. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Svižně natočený dokument. Až mrazivě potvrzuje, že Zimbardo měl pravdu. Ty ucha na sebe nechají řvát, ponižovat se a jeden si dokonce kope hrob. Jen proto, že uvěřili, že patří do klubu výjimečných. Borci, kteří chtějí bránit, co asi? Stát ne, jak z nich nakonec vypadne. Kdyby chtěli skutečně sloužit vlasti, zapojili by se do oficiálních struktur. Bránit národ v jejich pojetí není nic jiného, než přilnout k vůdci, který touží po rozvrácení demokratické struktury a nastolení diktatury. Současně je vidět, jak složité je rozlišit mezi nevinným klukovským blbnutím typu airsoftových hrátek a vytvořením paramilitární jednotky. ()

vovarano 

všechny recenze uživatele

Ja len dufam ze tento dokument ostane v historii ako zabavny dokument o jednej popletej groupe teenegerov, a pevne verim ze ho nebudeme raz pozerat ako sondu do minulosti, ze tu sme to mohli este zastavit ale nic sme neurobili. Pretoze ak nas nieco opakujuca sa historia naucila tak urcite ze davat vojensky trening, zbrane, brainwash a sikanu mladym zmatenym chalanom nie je nikdy k nicomu dobre. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

domobrana existuje v USA, začína sa budovať v Poľsku i v Čechách...domobrana je legálnym obranným občianskym nástrojom s odvolaním sa na ustanovenia Charty základných práv a slobôd, v ktorej sa hovorí, že občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by porušoval demokraciu a základné ľudské práva a to vo chvíli, keď sú znemožnené zákonné prostriedky...takže Slováci si v rámci rešpektovania Ústavy taktiež môžu vytvoriť svoju domobranu a žiadny prívrženec fašizmu (teroristickej diktatúry elementov finančného kapitálu a korporatokracie) im v tom nezabráni. Myšlienke (nie stvárneniu) filmu dávam päť hviezd ()

Equilita 

všechny recenze uživatele

Na Slovenských Brancov mám stále veľmi rozporuplné názory, takže vlastne ani neviem, čo si mám o tom všetkom myslieť. Pri hlbšom zamyslení prevládajú skôr tie negatívne a tento film ich len potvrdil. Samotné spracovanie filmu sa mi zdalo dosť amatérske, no to v našich končinách nie je žiadna novinka. Musím ale priznať, že pri niektorých dialógoch, respektíve monológoch pána vedúceho a konaní samotných brancov vo filme som sa bavila viac, ako pri väčšine terajších hollywoodskych komédií. ()

topi80

všechny recenze uživatele

Mám velký respekt ke všem dobrovolníkům, co se připravují na to, co díky slabošským evropským politikům ve velmi brzké době neodvratitelně musí přijít. Že všichni tuší, co přijde, sleduji i ve svém okolí, kde se lidé na blízkou budoucnost sice nepřipravují se zbraní v ruce vojenským výcvikem, ale vracejí se k zahrádkaření, chovu dobytka a ke všemu, co pomůže přežít v situacích, které nelze předvídat. A ke všemu, nad čím jsme v 90. letech ohrnovali nos, protože teď už přece všude bude pravda, láska a mír. Co si počít s hodnocením filmu, to nevím. Režisér chtěl evidentně (v duchu Klusákova Daliborka) předhodit divákům partu idiotů a se zděšením zjistil, že jde o inteligentní lidi, kteří moc dobře vědí, co dělají a proč to dělají. Sám nedokáži říci, zda je film spíše inspirativním pro ty, co doufají, že nějak bude, anebo v duchu záměru tvůrců dehonestujícím. ()

denulik 

všechny recenze uživatele

Banda priemerných vypatlancov, ktorí najviac zo všetkého túžia po rešpekte a uznaní. A keďže sú to vypatlanci, jediný spôsob ako sa k uznaniu dopracovať je založiť si skupinku, v ktorej sa budú navzájom klepať po pleciach akí sú super výnimoční. Nevadí, že nemajú ani potuchy, čo je ich cieľom. Hlavneže vedia, že to dosiahnu behaním po lese, nadávaním a hraním sa na Navy Seals (ale Amerika je fujto, na to nezabúdať). Keby to nebolo také tragické, tak je to na smiech. Z čoho mi ale vstávajú vlasy dupkom je fakt, že aj NSDAP bola svojho času na posmech a nikto ju nebral vážne. ()

Pochtli 

všechny recenze uživatele

Parta cvoků, co se dobrovolně nechá jebat od asi osmnáctiletého cucáka (co ten asi ví o vojenském výcviku) a hrají si na vojáčky, které by v reálu rozprášilo pár lidí, co opravdu umí.. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Je to celé k smíchu, kdyby to nebylo zároveň smutné a trochu děsivé. Doufejme, ze to zustane smesne i v budoucnu. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, ako sa nenápadný maturant rozhodol splniť si sen. Ono by to ani nebol problém, keby chlapci nemysleli tú svoju hru na vojačikov v lesoch smrteľne vážne a "sen" by neprerástol v polovojenskú diktátorskú organizáciu vedenú mladým radikálom s určite minimálne jednou závažnou psychiatrickou diagnózou a nekritickým obdivom k Tisovi a nacistickému Slovenskému štátu. Organizáciu, ktorá sa šírila ako rakovina a dokonca dostala priestor na prezentáciu v niektorých školách (na mieste kompetentných by som vedenie dotyčných škôl dal okamžite vyhodiť a na mieste rodičov daných žiakov podal žalobu). Organizáciu propagujúcu homofóbiu, xenofóbiu a rasizmus. Tréningy miestami pôsobia komicky (pri pohľade na výrastka, ktorý sa za doprovodu "áááá" snaží ubodať imaginárneho protivníka sa nedalo nepousmiať). Aj pri záberoch z verejnej diskusie o nebezpečnosti Slovenských brancov, ktorej sa Švrček zúčastnil bolo vidieť, že tento človek nevie argumentovať rozumne a bez toho, aby oponenta ponižoval. ()

kingpsch 

všechny recenze uživatele

pohlad na bandu panicov a šulinov co chcu niekam patrit a nechaju sa sikanovat od rackujuceho polodebilka co ma syndrom sefa.za nasich cias by dostal vysmech par faciek a isiel by sa vyplakat mame ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument, který mi trochu připomíná Hlinkovy gardy nebo Hitler Jugend jen v slovanském stylu. Každopádně je to velmi poutavé a dobře natočené. Hodnocení: 75 % ()

Související novinky

Slovenský Iron Sky Film Festival v Holandsku

Slovenský Iron Sky Film Festival v Holandsku

14.11.2019

16. – 17. listopadu proběhne v Humanity House v Haagu již druhý ročník česko-slovenského festivalu Iron Sky Film Festival. Letošní ročník se bude zaměřovat na pravicový extrémismus v České republice… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (více)

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

12.04.2018

Zpráva všem, kdo mají rádi český a slovenský film! V Plzni koncem dubna proběhne už 31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, který nabídne to nejlepší z česko-slovenské filmové, televizní i… (více)

Reklama

Reklama