Reklama

Reklama

Neuvěřitelná

(seriál)
  • USA Unbelievable
Trailer
USA, 2019, 6 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Tvůrci:

Susannah Grant

Hudba:

Will Bates

Hrají:

Toni Collette, Merritt Wever, Kaitlyn Dever, Vanessa Bell Calloway, Dale Dickey, John Hartmann, Austin Hébert, Liza Lapira, Kai Lennox, Danielle Macdonald (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Jedna mladá žena obviněna ze lži o znásilnění a dvě detektivky vyšetřují sérii děsivě podobných útoků. Podle skutečných událostí. (Netflix)

Recenze (141)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

I know I´m supposed to say, if I had it to do over, I wouldn´t lie. But the truth is... I would lie earlier. And better. True crime o tom, jak systém nefunguje (což má nemalé dopady na konkrétní osudy), a to až do chvíle, kdy opožděně přeci jen zafunguje (což má nemalé dopady na konkrétní osudy). Největší výtka seriálu směřuje k tomu, že po soustředěné a znepokojivé úvodní epizodě, se rozkročí do dvou časových rovin o dvou různých žánrech. Zatímco jedna linie (o vyrovnávání se) pokračuje po původní linii, kde jedno nešťastné rozhodnutí spustí spirálu dalších, tak druhá linie je až příliš standardní procedurálka, která těží především z výkonu Weverové a její proti typu jdoucí empatické policistce. Jenomže první linie nemá potřebný prostor a vynechává nejzajímavější pasáž oněch tří let. Ta druhá díky standardnímu průběhu a zkratce zase působí... Obyčejně a rovněž vynechává nejzajímavější pasáž; a minimálně navíc i dovětek "jak to sakra bylo s tím harddiskem". ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Ok, this just broke me. But then it fixed me so everything's fine. Napsat o tomhle seriálu, že je další z řady krimi, které si hrají na True Detective, by bylo dost nefér... ale je to pravda a zajdu ještě navíc tak daleko a řeknu, že se to podobá první řadě Temného případu víc jak letošní třetí série. Jasně, místo rituální vraždy tady máme kupu znásilnění, místo filosofování v autě o tom, jak se všechno točí v kruhu, tady máme jedno krátký country vystoupení (plno věcí se ale pořád točí v kruhu), a místo několikaminutové akční sekvence na jeden záběr se tu dělaj večeře, opravujou auta a prodávaj párky v obchodě. Je to dokonalý? Absolutně ne. Trefuje se to ale do černého snad v každém zachyceném aspektu reality? Jo, pravděpodobně bohužel jo. Hlavně to ale ukazuje to dobrý i to špatný z téhle branže, je to dostatečně procedurální, ale staví to současně i na psychologii obětí, ukazuje to, v čem systém selhává, a kdy naopak může fungovat. A čím víc chyb v tom paradoxně najdu, tím skutečnější, živější mi to přijde. Rozhodně jeden z nejzajímavějších počinů letošního roku, co se nejspíš vryje do paměti na hodně dlouho, a to i přesto, že řemeslně nijak nevystupuje z řady všech těch dalších krimi... jež si taky hrály na True Detective. 9,5/10 :) P. S. totálně jsem uhodl původ přezdívky Max the Knife!!! Problém je, že jsem tu písničku už někde slyšel, ale za boha si nemůžu vzpomenout kde. Kdo mi to poví, má u mě pivo, nebo bod, nebo aspoň vřelé díky. Díky. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

V první řadě se chci rozčílit nad tím, že se něco takhle ohavnýho a nelidskýho na tomhle světě vůbec děje. Ale nedá se před tím zavírat oči, musí se o tom mluvit, řešit se to, předcházet tomu. A já si nedokážu představit lepší a údernější způsob, jak tohle nepěkný téma ve společnosti otevřít. Zahrané je to naprosto božsky a přesvědčivě. Cítila jsem spolu se znásilněnými ženami bezmoc, jakou ani slovy nedokážu vyjádřit. Za mě excelovala především Merritt Wever v roli vnímavé detektivky. Už v momentě, kdy poprvé vplula na scénu jsem si ji zamilovala a vlastně mě celou dobu nutila prohlížet si ji s obrovským respektem a obdivem. Líbily se mi dialogy mezi ní a manželem, její parťačkou (která byla mimochodem taky super), obětmi a zbytkem týmu. Ale nebyla to jen ona, kdo působil opravdově. I oběť ze všech nejsmutnější zahrála Kaitlyn Dever dokonale. Ve zkratce, jedna z nejlepších krimi záležitostí, co si vybavuji. 5* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná je seriál, který navýsost uvěřitelným, věcným a civilním způsobem líčí vyšetřování případu sexuálního napadení, ze kterého se postupem doby díky houževnatosti a zápalu policejní vyšetřovatelky stává něco většího, znepokojivějšího a trpčího. Oproti běžné žánrové produkci je tu větší prostor věnován obětem trestných činů a ačkoliv absentuje často používaný manifestačně plakátový feministický prvek, má Neuvěřitelná výrazně femininní zabarvení. Je o ženské intimitě, studu, bolesti a vzpomínkách, které se mění v nůž, co bodá do nejcitlivějších míst. Nečekejte akční scény, ale trpělivou kriminalistickou práci s nezbytnými slepými uličkami. Ze série mi utkví především skvěle zahraná vyšetřovatelka v podání Toni Collette a celkově dobrý pocit z projektu, na kterém neshledávám žádné výraznější slabiny. Celkový dojem: 80 %. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Je strašně smutné a opravdu NEUVĚŘITELNÉ, že se něco takového děje. Bohužel celkem na denním pořádku. A věřte, že jste součástí problému, pokud musíte veřejně ventilovat, že podle vás jsou daleko horší věci než znásilnění a problém zlehčovat. Slečna tady by zasloužila pár facek, její jediná omluva by mohla být to, že se ještě jedná o školačku, která ani pořádně neví, co píše. Jinak minisérie je tragickou ukázkou toho, že systém dost často selhává. Víceméně "happy" end jako tady (nevím do jaké míry inspirovaný skutečností) se většinou v takových případech nekoná. Možná, že pro někoho to bylo utahané, ale mě si všechny hlavní představitelky hrozně získaly. Úžasné výkony. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoutal mě, dal mi pásku přes oči, znásilnil, s výhružkami vyfotil a zmizel. Příběh dívky, která vyrůstala v pěstounské péči a které znásilnění nikdo nevěří. Měnila rodiny, pěstouni ji nutili jíst žrádlo pro psy, měli ji psychicky i fyzicky týrat, teď se v komunitě mladých lidí s podobným osudem pomalu osamostatňuje. V očích dvou detektivů, kteří přijdou na několik nepřesností a vyslechnou si rovněž slova jedné z pěstounek, si celou story vymyslela. O tři roky později v jiném státě dvě povahově odlišné detektivky řeší sérii velmi podobných znásilnění. Pachatel opět velmi důkladně zametl stopy. Vnímáme totožné případy, ovšem ze strany vyšetřovatelů posuzované diametrálně odlišně. A s ohledem na nedávnou náladu ve společnosti rovněž přilijeme i do genderového ohně. Celkově velmi silné, v druhé polovině série několik naprosto skvostných momentů. Jízlivá Toni Collette je skvělá, depresivní Kaitlyn Dever zrovna tak. Závěr zadostiučiňující i mrazivý zároveň. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Odzbrojující herecké výkony, ano, ale mnohem radši bych si je přál v poctivějším krimi thrilleru, namísto proplouvání šestihodinovým dramatem bez tenze. [Netflix] ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[78%] Zajímavá osmidílná minisérie! Zkouknuto během dvou dní. První díl mě bavil hodně. Mám rád všelijaké vyšetřování, soudní scény apod. Téma znásilnění je velmi časté téma, zde to bylo reálně, drsně, a i smutně sehrané – myslím hlavně ty osudy těch nebohých žen.  Postava mladé Marie byla zajímavá, postupem času se odkrývalo, co je vůbec ta holka zač … Ostatní případy znásilnění byly rovněž zajímavé, ale ne tak jako ta Marie. Ústřední dvě vyšetřovatelky byly super – nedalo se jim nefandit. Co k tomu víc dodávat? I po detektivní linii to bylo dobře zvládnuté. Jen ta první půlka epizod mě bavila víc, pak se to trochu, a to především díly 5 a 6 táhlo, ale velká nuda rozhodně nehrozila. Finálním dílem se to pěkně uzavřelo, i to závěrečné poděkování Marie po telefonu té policistce mi přišlo pěkné. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

SPOILERy! Tesne po dopozeraní som vnímal ako problém, že prakticky celé posledné dve epizódy (tj. štvrtina seriálu) sú happy end. S odstupom pár hodín mi paradoxne práve tým príde ten seriál výnimočný. Aj pri obrovskej konkurencii posledné roky (Mindhunter, True Detective). 4 a pol. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Procedurální feministická detektivka skloubená s osobním dramatem o jedné osudové křivdě. O znásilnění (a jeho důsledcích) už vzniklo nepochybně mnoho filmů, málokterý počin se ale této závažné problematice věnuje tak důsledně jako tento osmidílný titul. Neuvěřitelná (nepříliš šťastně zvolený doslovný překlad originálního názvu) na jedné straně sleduje dvojici umanutých detektivek, které chtějí za každou cenu dopadnout rafinovaného sériového násilníka, na té druhé pak jednu z jeho obětí, která však měla tu "smůlu" (v tomto případě vážně velmi slabé slovo), že jí policie její výpověď neuvěřila, což postupně vedlo k téměř kompletní devastaci jejího dosavadního života. Doporučuji ke zhlédnutí primárně radikálním odpůrcům feminismu a kampaně #MeToo - třeba je přiměje se nad svými postoji k těmto tématům (a k ženám obecně) alespoň trochu zamyslet. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Mladá Marie je uprostred noci spútaná a znásilnená mužom v maske. Okamih, ktorý pre neznámeho muža predstavoval bezvýznamných pár minút uspokojenia znamená pre dospievajúcu ženu otrasný zážitok, v podobe fatálnych a pravdepodobne niekoľkoročných následkov na jej psychiku a sexualitu. Potom, čo sa násilník z jej domu vytratí, sa jej nočná mora nekončí. Miestami máte pocit, že sa prakticky až teraz naplno začína - nasleduje domáci výsluch, výsluch na policajnej stanici a ešte aj v nemocnici. Marie musí počas jedného dňa niekoľkokrát niekoľkým osobám detailne zopakovať, čo presne sa v danú noc stalo. Znova a znova dokola. Keď si myslí, že sa výsluch konečne skončil, predložia pred ňu formulár, v ktorom to má zhrnúť aj písomne. Pre istotu, aby si všetky tie pocity bezmocnosti, potupy a hanby dokonale a navždy zafixovala v pamäti. Takto nejak sa začína pilotná časť minisérie Unbelievable. Kvalitný seriál zachytávajúci veľmi dôležitú tému, ktorú dopĺňajú výborné ženské predstaviteľky. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Unbelievable" budem hodnotiť asi ako jeden z najzaujímavejších a najlepších krimi seriálov za posledné roky. Nemáme tu žiadnych superpolicajtov, nemáme tu vyšetrovacie metódy so zariadením, ktoré je podľa mňa maximálny nadštandard, ani nedokážu zbierať stopy zo zrniečok piesku a podobne. Naopak mám pocit, že celé vyšetrovanie pôsobí veľmi vierohodne, inteligentne a dobre spracované. Okrem toho musím povedať, že je skvelé sledovať našu dvojku Grace a Karen, pretože pôsobia zohrato, úprimne a vedia sa dobre v prípade posúvať. A v tomto prípade aj malé kroky vpred sú dobré. Pretože náš zloduch je skutočne veľmi veľký profesionál, vie čo robí a je tak precízny, že nikomu najprv ani nenapadne, že tu majú sériového násilníka. A okrem toho tu ešte máme druhú dejovú líniu, ktorá sa sústredí na prvú násilníkovú obeť - Marie Adlerovú. A musím povedať, že som voči nej pociťoval veľkú dávku nespravodlivosti, ľútosti, no na konci seriálu aj skutočného zadosťučinenia. Všetko čo sa odohrá v posledných dvoch dieloch je podľa mňa super. Či už záverečný telefonát, alebo posledný výsluch vo výsluchovej miestnosti. Nebudem o tom hovoriť viac, aby som nedával spoilery, no ide o veľmi silné momentky. Ako celok toto môžem len odporúčať. Skvelý príbeh s dobrými postavami a veľmi zamotaným prípadom, ktorému nemám problém uveriť. A niekedy je hľadanie páchateľa ako skladanie puzzle. Už ostáva len ten najdôležitejší kúsok, ktorý potrebujete uložiť na miesto, no stále vám chýba. A je ťažké ho nájsť. Hodnotenie: A ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál by mohol fungovať skôr ako nejaký dobrý film. Tých 8 častí sa fakt dosť vlečie. Atmosféra navodená dobre, ale inak je tam dosť aj hluchých miest, niekedy kecov o ničom. Mne sa zdá, že prvé 4 časti boli lepšie než tie posledné, ktoré to mali celé vygradovať. A hoci som sa pri Unbelievable extra nebavil, u komentárov sa pobavím vždy. Napríklad: "Dá se na to koukat třeba u žehlení". Po tejto skvelej rade som si istý, že v československých domácnostiach budú prevládať rozhovory podobného typu: "Zlatko, idem žehliť! Pusť tam niečo o znásilnení, nech mi to ide od ruky!" ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dramatická detektivní série, zaměřující se na dvě roviny. Pátraní po násilníkovi, který znásilňuje ženy, které na první pohled nic nespojuje a zároveň život jedné z obětí, kterou útok změnil navždy. Tempo vyprávění pomalé, ale příběh je naštěstí dostatečně poutavý a hercům nelze nic vytknout. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Když jsem včera zvečera vlítla na to, co tady někdo rozumný pochválil, co šlo jen s největším sebezapřením vypnout, netušila jsem, že seriál vychází z reálných událostí, ze skutečných postav vyšetřovatelek, z Pullitzerem oceněného novinového článku... Precizně natočená ženská záležitost, která mě osobně oslovila mnohem více, než podivně udřístané True Detective a jiné podobné. Síla! Chytlo mě to teda fest. Ano, má to svoje minimuchy, ty nesednou zejména takovému, kdo nemá v oblibě myslící, šarmantní, šikovné ženy, které kromě bystrosti disponují i značnou dávkou tolik důležité empatie, znalostí chyb v policejním systému a rafinovanou schopností vyšetřovat tak, aby se to žádného přiblbého, namachrovaného, často násilnického policejního macha příliš nedotklo. No výborné! Tonka to je moje holka, přesně moje krevní skupina, v kombinaci s úžasnou Merritt Wever vytvořily tak sympatickou dvojici, že bych se velmi přimlouvala, aby si ty dvě, i celý jejich tým včetně stážisty, zahráli i v dalších namakaných krimoškách. Co se týče americké Křenkové, takhle má hrát Křenková! Dějová linie, kterou Kaithlyn hrála byla děsná. Člověk by ji vzal do náruče a staral se o ni, klidně roky. Ostatně všechny dámy, které znázornily oběti násilníka, neměly chybu. Hajzl jeden. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Na první pohled ne až tak atraktivní nápad se ve výsledku díky přesvědčivým hereckým výkonům a poutavému stylu vyprávění přehoupl do slušného nadprůměru, o to silnějšímu, že je podle skutečných událostí. Detailní a podrobný popis tehdejšího pátrání po sériovém násilníkovi doplňen o šikovnou Toni Collette a Merritt Wever, které působily tak přirozeně a zároveň zábavně, že jsem to ke konci prožíval s nima. Mělo to pár slabších míst a trochu mi vadila Kaitlyn Dever jako věčně nespokojená, protivná puberťačka, ale to je asi věc názorů. Povedený seriál a když nemá člověk do čeho jít, tímhle určitě neudělá chybu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Průměrná známka po osmi epizodách u mě vycházela na čtyřku, ale zcela svévolně jsem přihodil pátou pěticípou. Proč? Protože se tvůrci vykašlali na akční zběsilosti plné napětí a děr v logice a dali dohromady velice solidní příběh, který vlastně nebyl o tom hajzlovi, kolem kterého se točil. Protože se u Netflixu alespoň jednou vykašlali na duhovou agitaci a soustředili se na záležitosti podstatné pro příběh. A protože to celé spáchali takovým způsobem, že jsem se nemohl odtrhnout od monitoru. / Poučení: I Netflix mě ještě dokáže překvapit (a to patřím k jeho velkým kritikům). ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Precizní filmařská výprava skutečného příběhu. Rozvoj postav a postupný vývoj děje odhalující nalezené skutečnosti byl doprovázen skvělými hereckými výkony. Má oblíbená Kaitlyn Dever je prostě na tyhle depresivnější role jako stvořená. Nástup fantastické Toni Collette ve třetí epizodě to pořádně roztočil a díky jejímu výraznému charakteru děj nabral úplně jiný rozměr, což přidalo na následné gradaci finále. Skvěle zpracované a bezchybně naservírované divákovi přímo pod nos. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sú tu všetci účastníci znásilnenia. Obeť, útočník, polícia a systém. Polícia je zásadný element a zároveň zásadne rozdielny prípad od prípadu. Do tejto lotérie, akého vyšetrovateľa obeť nafasuje, ešte vstupuje systém, ktorý je rozkúskovaný na x nekomunikujúcich súčastí. Realisticky pojatá kritika stavu polície, ktorá vďaka kvalitným hercom dokáže udržať pozornosť. Nečakajte žiadne ohromujúce vyšetrovanie, nečakajte žiadne originálne pojaté drama. Dostanete však niekoľko rôzne silných faciek značky Život nie je k*rva fér. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Důležitý motiv a obrovský potenciál sráží genderový hardcore disbalanc.. Ony ty dvě detektivky možná fakt existovaly a byly dobré, ale tady vyšetřovací tým tvoří čtyři superschopné ženské a mužský element je potlačen na jednoho uťápnutého stážistu/podržtašku a jednoho černocha, který byl tak moc anonimní a nedělal vůbec nic, že vlastně ani nevím jaká byla jeho úloha.... Pak jsou tu jakože dva zlí poldové, kteří mají být jakože příkladem ignorace a nezájmu patriarchálního systému vůči násilí na ženách.. Ehm, jasně, chovali se sice už z kraje nešetrně, ale zájem mají a ve výsledku ten případ (tak jak byl vykreslen) smetli ze stolu z naprosto pochopitelných důvodů. .... Jestli má být feminismus o rovnoprávnosti a ne o nadřazenosti, tak by bylo férové ukázat, že chlap-detektiv nemusí být jen ten šovinistický ignorant, ale, že klidně může být aktivní součástí jádra vyšetřovacího týmu (jak to asi bylo i v reálu) ... Navíc, poslední cca 3 díly nedokážou funkčně dotáhnout a vygradovat velmi slušně rozjetou první polovinu.. Poslední díl je už jen zkratka, pathos a (sebe)mrskání chlapů. ()

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama