Reklama

Reklama

Neuvěřitelná

(seriál)
  • USA Unbelievable
Trailer
USA, 2019, 6 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Tvůrci:

Susannah Grant

Hudba:

Will Bates

Hrají:

Toni Collette, Merritt Wever, Kaitlyn Dever, Vanessa Bell Calloway, Dale Dickey, John Hartmann, Austin Hébert, Liza Lapira, Kai Lennox, Danielle Macdonald (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Jedna mladá žena obviněna ze lži o znásilnění a dvě detektivky vyšetřují sérii děsivě podobných útoků. Podle skutečných událostí. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Remedy 

všechny recenze uživatele

„Jezděte na motorce, zachráníte životy“. Předně jsem rád, že ústřední detektivní duo tentokrát nenaplňuje to lety prověřené schéma, že geniální vyšetřovatel musí být alkoholik, mít navíc obří problémy s rodinným životem a být celkově tak trochu nesnesitelný pro své okolí. Obě dámy si k sobě sice cestu nacházejí postupně, ale vývoj jejich vztahu je jedním z nosných bodů celého vyprávění. Navíc Toni Collette tu má prostě perfektní roli, kterou si zcela nepokrytě užívá. Celou sérii bych charakterizoval jako skvěle komplexní rekonstrukci otřesných událostí, kde se tvůrci nebojí poukázat na limity systému, který by měl (alespoň tedy v mém stále idealistickém pojetí světa) pracovat především pro ty, kterým bylo objektivně ublíženo. Silným poselstvím je také nutnost sdílení informací mezi různými úřady, které může (když funguje) potenciálním obětem pomáhat nebo (když nefunguje) až děsivě zvýhodňovat pozici pachatelů. Nejde to až tak na dřeň jako třeba první řada True Detective (což vzhledem k námětu ani dost dobře nejde), ale z hlediska postupu vyšetřování je to taková krásná „pure kriminálka“ se zajímavou dvojicí ústředních vyšetřovatelek. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, krátké, úderné a jasné. Poslední dobou je takových víc. A díky bohu za to. Nemusíme se starat s tím, že vyjde další série, na kterou budeme muset koukat a které bude úplně o hovně. Nyní totiž máme případ falešného, ale vlastně skutečného znásilnění. Je nutno dodat, že první díl ukázal tak nějak něco a druhý byl skoro úplně o ničem. Když pak koukáte na celý obraz doceníte detaily, ale je těžké se k nim vrátit a nebo je znát už od počátku. Jenž seriál bohužel není obraz, je to lineární záležitost. Nicméně zde se i to čekání nějak vyplatilo. Dostali jsme svižné a jasné odvyprávění dalšího skutečného příběhu, který má co nabídnout a nebyl udělaný nějak zbrkle ani moc surrealisticky. Jednoduché a přesto pravdivé a dobře udělané. Nic víc, nic méně. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Procedurální feministická detektivka skloubená s osobním dramatem o jedné osudové křivdě. O znásilnění (a jeho důsledcích) už vzniklo nepochybně mnoho filmů, málokterý počin se ale této závažné problematice věnuje tak důsledně jako tento osmidílný titul. Neuvěřitelná (nepříliš šťastně zvolený doslovný překlad originálního názvu) na jedné straně sleduje dvojici umanutých detektivek, které chtějí za každou cenu dopadnout rafinovaného sériového násilníka, na té druhé pak jednu z jeho obětí, která však měla tu "smůlu" (v tomto případě vážně velmi slabé slovo), že jí policie její výpověď neuvěřila, což postupně vedlo k téměř kompletní devastaci jejího dosavadního života. Doporučuji ke zhlédnutí primárně radikálním odpůrcům feminismu a kampaně #MeToo - třeba je přiměje se nad svými postoji k těmto tématům (a k ženám obecně) alespoň trochu zamyslet. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraný příběh Marie, nervy drásající způsob úvodního vyšetřování, poklidná atmosféra, soundtrack, kompaktní myšlenka napříč všemi díly, nahlédnutí do vyšetřovacích procedur, to všechno vystřelilo v mých očích seriál na špici, protože se mi to trefilo do vkusu, do nálady, do žánrové škatulky, tohle jsem totiž ani nečekal a dostal jsem ještě víc. Scénář mohl mít o dva díly méně, ale nevadilo to, i natahovaná kaše byla v něčem zajímavá a měla dopad na celkový obraz příběhu. Vřele doporučuji. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Když jsem včera zvečera vlítla na to, co tady někdo rozumný pochválil, co šlo jen s největším sebezapřením vypnout, netušila jsem, že seriál vychází z reálných událostí, ze skutečných postav vyšetřovatelek, z Pullitzerem oceněného novinového článku... Precizně natočená ženská záležitost, která mě osobně oslovila mnohem více, než podivně udřístané True Detective a jiné podobné. Síla! Chytlo mě to teda fest. Ano, má to svoje minimuchy, ty nesednou zejména takovému, kdo nemá v oblibě myslící, šarmantní, šikovné ženy, které kromě bystrosti disponují i značnou dávkou tolik důležité empatie, znalostí chyb v policejním systému a rafinovanou schopností vyšetřovat tak, aby se to žádného přiblbého, namachrovaného, často násilnického policejního macha příliš nedotklo. No výborné! Tonka to je moje holka, přesně moje krevní skupina, v kombinaci s úžasnou Merritt Wever vytvořily tak sympatickou dvojici, že bych se velmi přimlouvala, aby si ty dvě, i celý jejich tým včetně stážisty, zahráli i v dalších namakaných krimoškách. Co se týče americké Křenkové, takhle má hrát Křenková! Dějová linie, kterou Kaithlyn hrála byla děsná. Člověk by ji vzal do náruče a staral se o ni, klidně roky. Ostatně všechny dámy, které znázornily oběti násilníka, neměly chybu. Hajzl jeden. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (3)

  • Seriál je adaptací článku „An Unbelievable Story of Rape“ od Kena Armstronga a T. Christiana Millera, kteří za něj obdrželi Pullitzerovu cenu. (Caminzind)
  • Pachatel sériových znásilnění Marc Patrick O'Leary (v seriálu pod jménem Chris McCarthy) byl za své činy odsouzen ve státech Colorado a Washington celkem ke 396 letům vězení. (Caminzind)

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama