Reklama

Reklama

Pozlacený věk

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2023), 15 h 34 min (Minutáž: 44–78 min)

Tvůrci:

Julian Fellowes

Hrají:

Carrie Coon, Christine Baranski, Cynthia Nixon, Morgan Spector, John Douglas Thompson, Patrick Page, Louisa Jacobson, Ben Ahlers, Denée Benton (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(17)

Obsahy(1)

Konec 19. století se v Americe nesl ve znamení velkých hospodářských změn. Mnozí nechutně zbohatli, jiní naopak přišli o veškerý majetek a propast mezi tradičně movitými rodinami a novodobými zbohatlíky se výrazně zvětšila. Příběh začíná v roce 1882, kdy se osiřelá dcera jižanského generála Marian Brooková přestěhuje do honosného newyorského domu ke svým staromódním tetám Agnes van Rhijnové a Adě Brookové. V doprovodu vzdělané Afroameričanky Peggy Scottové se nevědomky zaplete do společenského střetu mezi jednou ze svých tet a nehorázně bohatými sousedy, bezohledným železničním magnátem Georgem Russellem a jeho ambiciózní manželkou Berthou. Bude se Marian v tomto vzrušujícím světě na prahu moderní doby řídit zavedenými společenskými pravidly, nebo si prorazí svou vlastní cestu? (HBO Europe)

(více)

Recenze (11)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

ačkoliv už to mám delší dobu v plánu, z Downton Abbey sem doteď viděl pouze první díl. Jeho mladšího amerického bratrance sem si ovšem utéct nenechal a rozhodně nelituji. Ba naopak mám ještě větší chuť se na DA konečně vrhnout. Gilded Age je v jádru telenovela (nedá se to nazvat ani gulity pleasure, protože sem se u toho necítil gulity), ale je udělaná natolik dobře, že těch devět dílů, ve kterých se vlastně neřeší nic moc jiného než vztahy v rámci newyorské smetánky, je nakonec málo. On ten souboj "starých" a "nových" peněz v Americe vydržel svým způsobem dodneška, bylo ale zajímavé sledovat, jak se většina z nich navzájem nenávidí, přesto jsou ale schopni se poslat do prdele s takovou grácíí, že by za to jeden snad i poděkoval...80% ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Gilded Age ma zaujal predovšetkým atmosférou doby. Vždy obdivujem tie nádherné kostýmy a výpravu, ale aj hudbu a kameru. Aj s výberom hercov som spokojná. Trafili sa najmä do Louise Jacobson, ktorá sa na rolu romantickej Marian Brook maximálne hodí, nehovoriac o tom, že je skutočnou dcérou mojej najobľúbenejšej herečky Meryl Streep. To isté môžem povedať o Carrie Coon, ktorá je ako Bertha Russel tak dokonale arogantná, no moje sympatie si nakoniec získala. Len neviem na koľko percent by bolo reálne priateľstvo Marian a Peggy a neverím, že žena jej pleti by sa na konci 19. storočia tak ľahko zamestnala, že by ju tak prijali atď. ale ok, whatever. Milé je aj priateľstvo Gladys a Caroline, svojou nevinnosťou mi to trošku pripomenulo Annu a Dianu z Anne of Green Gables😉.Prvá séria končí veľkolepým finále na bále a ja sa už teraz teším na druhú. Dúfam, že aj Aunt Ada čiže Cynthia Nixon dostane viac priestoru a že konečne aj ju život niečím zaujímavým prekvapí. Celkovo je The Gilded Age niečo ako americké Downton Abbey, hoci jeho kvalít úplne nedosahuje. 4,5*. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

This is my kind of Succession ❤ Takový Sex ve městě před 150 lety.  Cynthia Nixon included. Ženy, kostýmy… New York… ženy. Jedna dokonce píše sloupek. A nechybí ani gay pár. ()

made1 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se přemlouvala, abych se na to podívala. Bála jsem se srovnání s DA, ale je to nebe a dudy. DA je pomaleji vyprávěné a jde víc do hloubky charakterů, GA je naproti tomu svižnější, vtipnější a okázalejší. Snad přibydou další díly a ve stejném tempu. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krásně vizuálně vypadající kostýmová podívaná, jenž není ničím jiným, než červenou knihovnou, řešící více či méně dramatické situace jednotlivých účastníků. Skvělé obsazení v čele s famózní Christine Baranski povýšilo tento snímek na velmi příjemný zážitek. Děj mírně nablblý, ale opravdu se na to hezky koukalo, občas humor, občas dějová gradace, krásná hudba. Za mne 70%. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Downton Abbey v hloupoučkém vydání po Americku: ona je z prastaré rodiny s rodokmenem i způsoby, on z průmyslové rodiny echt wannabees konce 19. století, kteří si svou cestu klestí přes mrtvoly a za nově nabyté peníze skupují vše kromě respektu, náklonnosti a vkusu, jež za ně nějak ne a ne pořídit. Americké jsou všechny dialogy i poselství, mnoho moudra se tu proto nenadějete. Ani lenoši nebo bezskrupulózní byznysmeni už dnes nejspíš nepotřebují být utvrzováni v tom, že to, co dělají šptaně, dělají dobře, přesto se o to seriál anachronicky pokouší. Také v dalších ohledech se tu nedočkáte novinek: je tu povinná černoška, která kráčí za štěstím ze služebnického podkroví, synové a dcery bohatých, kteří nesmějí, chudáci, pracovat, ale strašně po tom touží, mladíci z lepší společnosti oddávající se homosexuálním radovánkám, zbohatlý průmyslník exotické etnicity, rigidní komorná i mládí, které sice jak kdyby myšlenkami vypadlo z Marxova Kapitálu, ale protože jsou to děti high society, jsou jejich vrtochy „nadějnou změnou“. Nic nepřekvapí, jen rok natočení – opakování ve filmové branži není úplně tou pověstnou matkou moudrosti… Je tu ale jeden prvek, kvůli kterému seriál přeci jen stojí za pozornost: fantastická Christine Baranski. Herečku jsem neznala, ta autentická grácie, jistota, charisma a sympatický hlas! Stejně však pochybuji, že to s první sérií až do konce dotáhnou i skalní fanoušci Downton Abbey. ()

yvona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak k Panství Downton to má na míle daleko. Možná je to nezajímavým obsazením, příšernými kostýmy, ale ani scénář za moc nestojí. Rozpočet byl evidentně nízký. Ale jak už jsem psala, jediné, co tady lze ocenit, je to, že se veřejně ukazuje prstem na toho, kdo i kdy začal brutálně, vypočítavě a nemilosrdně ovládat ekonomiku USA a proč je tedy nyní tam, kde je. A nejen USA, bohužel. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

1. sezóna - Vztahový kvazihistorický kostýmní (nesnáším tenhle přívlastek) seriál s ambicí několika sezón. Televizní HBO standard, nic převratného, převážně plytké, ale v zásadě neurazí./2. sezóna - rezignace na alespoň něco zábavného. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Námět a zápletka: 9/10 ... Vizuální stránka: 10/10 ... Soundtrack: 9/10 ... Didaktický potenciál: 7/10 ... Celkový dojem: 9/10. Seriál s vynikajícím soundtrackem a propracovanou znělkou. Do výuky dějepisu doporučuji vybrat některé scény. ()

Ammit 

všechny recenze uživatele

Kostýmy za pět hvězd (z hlediska historické přesnosti - tedy až na dvě postavy, které opakovaně nosí nevímco z doby Ludvíka XIV.), příběh je tak za tři (páč jsme tam zas museli nacpat chudinku utlačovanou černošku, gay pár a feministku, ale postavy jsou napsané dobře, mají cíl i logiku) a idea taky tak za tři (nó, Ameriku jsme neobjevili, že by to ukazovalo dobu v nějakém novém světle to né). No, za ty skvělé kostýmy dám celému seriálu čtyři hvězdy, a taky protože nesvatá trojce v podobě BGF (čili black, gay, feminist) je tam zatím jen jedna a to je šokující nedostatek na seriál z roku 2022. Kéž to tak zůstane. ()

Reklama

Reklama