Reklama

Reklama

Duben 1945: Soumrak bohů v Hitlerově bunkru

(TV film)
  • Česko Hitlerova poslední tajemství (více)

Obsahy(1)

Finále nacistického režimu, plné pletich a intrik. Od poloviny ledna 1945 do své sebevraždy 30. dubna 1945 si Adolf Hitler za svůj hlavní stan zvolil protiletecký bunkr zbudovaný pod zahradou Říšského kancléřství v Berlíně. Následovala ho tam i jeho družka Eva Braunová. Poslední dny vůdce nacistické říše byly poznamenány jeho podivným chováním, které se vyznačovalo depresemi nebo naopak nekontrolovanými záchvaty vzteku. Hitler žil v představách, že ho jak nejvyšší vojenští činitelé, tak předáci nacistické strany zradili. Ve vůdcově bunkru vládla proto přízračná atmosféra konce neblahé historické epochy, která měla trvat tisíc let. V roce 2013 publikoval Bruno Ledoux, francouzský mediální magnát a sběratel archiválií, materiály, které v listopadu 1945 nalezl přímo v Hitlerově bunkru francouzský major Raymond Rose. Jsou to jak soukromé dopisy Evy Braunové, tak například telegramy, které si ve velmi vzrušeném tónu vyměňovali Hitler a Göring. Pozoruhodné jsou také stenografické záznamy posledních debat Hitlera s Goebbelsem. Tyto dokumenty pomohly upřesnit výklad toho, co se ve druhé polovině dubna 1945 ve vůdcově posledním útočišti dělo, a staly se zároveň historickým podkladem pro dokumentární rekonstrukci, kterou autor snímku Emmanuel Amara veřejnosti nabídl. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument sa snaží podrobne rozpovedať posledné dni Adolfa Hitlera v bunkeru. Nezdá sa mi žeby som sa dozvedel niečo nové. Aj tie údajné nájdené dokumenty dňa 25. novembra 1945, ktoré našiel francúzsky dôstojník, už boli niekoľko krát prezentované. Takže sme sa nedozvedeli nič nové, ak si odmyslíme subjektívne hodnotenia francúzskych historikov. Zase sa musím opakovať, že správna podstata historických dokumentov musí zahltiť fanúšika histórie údajmi a ten si musí vytvárať svoj názor na danú vec, udalosť. Nie je najlepším riešením keď sa mu podsúva názor niekoho iného. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Aby to nebolo zase len sto krát videné a počuté v iných dokumentoch, tak to doplnili osobnými - subjektívnymi domnienkami historikov a psychológov. Potrebuje toto niekto? ()

Reklama

Reklama