Reklama

Reklama

Hledač min

  • Švédsko The Deminer (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Fakír Berwarí je legendou v iráckém městě Dahúk. Jeho zbraněmi jsou obyčejný nůž, kleště a nervy z oceli. Nepřáteli pak různé druhy výbušnin. Po pádu Saddáma Husajna v roce 2003 vstoupil Fakír Berwarí do armády. Když viděl, kolik lidí umírá v iráckém Kurdistánu po minových explozích, rozhodl se zasvětit svůj život právě jejich likvidaci. Od té doby se jeho dny podobají akčnímu filmu. Dokument na archivních záběrech z té doby ukazuje, jak s ledovým klidem přestřihává dráty podomácku vyrobených výbušnin. Jeho život je přitom skoro až na druhém místě. Na tom prvním jsou pro něj civilisté. Zastaví ho až nehoda, při které ztratí nohu. Po letech nečinnosti, kdy neměl jak uplatnit své schopnosti, se však na obzoru objevuje nový nepřítel – takzvaný Islámský stát. Film je fascinujícím příběhem otce osmi dětí, který za svou odvahu riskuje cenu nejvyšší. (Jeden svět)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (24)

rashaverak 

všechny recenze uživatele

Zabery drsne, hlavniho protagonistu hodnotit nedokazu, psychologicky profil by byl asi zajimavy, v dokumentu byl kazdopadne vykresleny jako nesmirny hrdina, nejspise muj cynismum odmita uverit ze by nebe bylo bez mracku. Ten clovek ale pravdepodobne zachranil nescetne krat zivotu nez kdy ja, tak bych mel spis drzet hubu. Jako dokument ale mohlo byt zpracovano lepe. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem na ČT2, kde to uvedli v nějaké zkrácené ani ne hodinové verzi. Pohled na Irák po roce 2000 očima jednoho muže a jeho blízkých. Major a potom plukovník Fakhir Berwari asi neměl moc pud sebezáchovy, vrhal se do práce doslova po hlavě, přitom nejvyšší opatrnost by měla být pyrotechnikům vlastní. Hrncových bomb tu taky není zrovna málo. Přitom Diana už aspoň morálně bojovala o 20 let dřív o nepoužívání nášlapných bomb. Dát si to 2x po sobě je docela masáž. Důležité taky je, že proti tomu tzv. Islámskému státu bojují Kurdské jednotky... a Kurdové by si určitě zasloužili vyšší autonomii nebo lépe i svůj stát. ()

Reklama

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Děti, které ty miny zabíjejí, jsou jako moje děti.“ Dokument o majoru Berwarím je nejen pomníkem jednoho válečného hrdiny, ale také nahlédnutím do Iráku v době války. A nekouká se na to vůbec lehce – země je zdevastovaná, plná zbraní, naštvaných lidí toužících po pomstě a plná min. Major je ale borec a ve válečné mašinerii zvolil asi tu nejlepší cestu, zachraňoval lidi, místo toho, aby je zabíjel. Rozhovory s pozůstalou rodinou dobře dokreslují celý majorův portrét. Ze záběrů přímo z terénu doslova mrazí, obzvlášť, když dojde k výbuchu si člověk uvědomí, jak reálné bylo riziko všech zúčastněních. Hledač min je hodně zajímavý dokument. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Použitie mín vo vojenských operáciách je ako-tak odôvodniteľné. Ale ich použitie proti civilnému obyvateľstvu je číre zlo. Veď míny nie sú určené pre konkrétny cieľ. Odpáli ich náhodná obeť. Dokument o človeku, ktorý svoj život zasvätil vyhľadávaniu a zneškodňovaniu mín. Prišiel o polovicu nohy a ani to ho neodradilo. Skončil tak, ako skončiť musel. Ale jeho spoluobčania na neho nezabudli. Obzvlášť ma rozčúlilo, že ho tá čvarga, ktorá míny pokladala považovala za nepriateľa a snažila sa ho zabiť. Film bol sledom autentických záberov, takže mu nemožno nič vyčítať. Svoju informačnú i emočnú úlohu splnil a zvyšok je už na divákovi. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Ukažte mi hrdinu a já vám napíšu tragédii.“ (Francis Scott Fitzgerald). Důstojník irácké armády Fakhir Berwari jako legenda neobvyklého oboru lidské činnosti, při kterém ti, co tvoří, jsou podlé svině a ti, co ničí, hrdinové. Zapomeňte na dilema z filmů, jestli přestřihnout modrý, nebo červený drát. Tady se vezmou kleštičky a občas i s publikem za zády se přestřihne všechno.. Autenticita z terénu, naturalismus a neúplná odpověď, jaký je to pocit být na hranici mezi odvahou a šílenstvím.. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama