Reklama

Reklama

Tenkrát na Západě

  • Itálie C'era una volta il West (více)
Trailer 1

V legendárním westernu Sergia Leoneho, který se částečně natáčel v Monument Valley, se z příběhu pomsty stává epické rozjímání o minulosti Divokého Západu. Aby získal půdu, na níž má vést hlavní tah, najme si chromý železniční baron Morton (Gabriele Ferzetti) zabijáky v čele se sadistickým Frankem s pomněnkovýma očima (Henry Fonda), který zavraždí majitele pozemku Bretta McBaina (Frank Wolff) i s celou jeho rodinou. Chvíli poté však nečekaně dorazí McBainova novomanželka Jill (Claudia Cardinaleová), která půdu zdědí. Desperát Čejen (Jason Robards) i tajemný psanec Harmonika (Charles Bronson) se rozhodnou vzít Jill pod svá ochranná křídla a zmařit tak Frankovy plány na získání jejího dědictví. Postupem času však vyjde najevo, že Harmonika chce Franka dostat z jiného důvodu... který má co dělat se smrtí. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 763)

Narsill 

všechny recenze uživatele

Ako som už raz povedal, Sergio Leone mal neskutočný talent pre zobrazenie dobových prvkov a tu to platí tiež a tým sa mu podarilo vytvoriť takú klasiku, že tento film snáď musel vidieť každý a vsadím sa, že nikto nepovie,že sa nudil. A nie len Sergio Leone mal talent na dobové prvky ale taktiež Ennio Morricone ktorý vytvoril k filmu hudbu bez ktorej by to nebolo ono. A to všetko sú maličkosti, ktoré toto dielo robia dokonalé. Vo westernovom žánre sa u mňa bije o prvú priečku s Good,Bad and Ugly. ()

nopud 

všechny recenze uživatele

Spousta lidí mi tento film doporučovala, ale zároveň odrazovala, že je zdlouhavý a nudný. Musím říct, že jsem se navzdory dlouhým záběrům do očí ani chvíli nenudil, ba naopak jsem byl velmi napjatý. Tenhle typ filmu mi neuvěřitelným způsobem sedl a okamžitě jde do mojí Top10. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Základní pilíř kinematografie, bez kterého by svět nepoznal skutečně bezchybnou práci. Mistrovský western, nejlepší svého druhu!!! Že je Sergio Leone mistr mezi mistry ví asi skutečně každý, jenomže tímhle dílem dokázal říci ještě mnohem více než jakýmkoli předchozím filmem. Už od začátku panuje tak vypjatá, do posledního momentu natahovaná atmosféra, že divák nemůže, vlastně ani nemá šanci jakkoliv odtrhnout oči od obrazovky. Hlavní herecké trio v podání Bronson - Fonda - Cardinale předvádí herecký koncert největších rozměrů. Co opravdu stojí za zmínku je ihned úvodní, dokonalá scéna, ve které hrají největší roli detaily. Na počáteční scénu už žádná nemá a tak úvod celého filmu považuji za nejbrilantnější vstup do filmu v historii celé kinematografie. - 10/10 - jinak 102% ()

Pradlík 

všechny recenze uživatele

Jako každý komentář - skvělá hudba, skvělí herci, skvělá atmosféra. Děj se ale táhne jak nudle a není nijak zázračnej. A za mě, aby měl film 5 hvězd, musí mít především ten děj. ()

burton 

všechny recenze uživatele

Už tenkrát jsem o tomhle filmu chtěla něco krásného napsat. Ale to ještě CSFD vůbec neexistovalo, neexistovaly mobily a počítače byly tak obří, že by se mi nevešly ani do mé malé čarodějnické kuchyně. Takže teď,když už konečně můžu, tak zase nemusím....skvělý film, můj kultovní a snad stokrát viděný. Měla jsem období, že jsem si jej pouštěla od rána do noci, znova a znova. Miluju ho celý bez výhrady od první do poslední vteřiny a pět hvězd je fakt málo. ()

trnkon 

všechny recenze uživatele

Hudební doprovod je fenomenální, ale děj se příliš vleče a je zbytečně protahován. Potvrdil jsem si tím, že western není můj šálek kávy. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Legenda medzi western filmami z divokeho zapadu s hercami z toho naj,co kedy tento svet zazil a hudbou,ktora vas postekli na dusi,zasluzeny plny pocet bodov...:-) ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, pro mě nikoliv o pomstě, ale o osudovosti. Každého z nich dohání jeho vlastní minulost. Úsporné dialogy vystihující všechno podstatné. Tohle mají studovat všichni, kdo si myslí, že bez dlouhých řečí to nejde. A k tomu ten tón harmoniky a nádherná Morriconeho hudba, která vyjadřuje všechny emoce. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Asi niekde v srdci (a v hlave) každý filmový fanúšik súhlasí tým, že výnimočné (alebo najlepšie) filmy bez skvele nakomponovanej (zvolenej) hudby „paradoxne“ môžu byť predsa len nekompletným. (Je to niečo také ako v prípade Tom and Jerry – skvelý animák bez skvelej hudby a zvukov by bol nekompletný a trošku aj prázdny – jeden bez druhého nemôže existovať.) Existujú prípady, keď máme silný film so silným príbehom a pevnými hereckými výkonmi (jednoducho bez zaváhania), avšak hudba, ktorá k tomu bola vytvorená je tak silná a nadzemská, že dokáže daný film dostať do takých dimenzií, o ktorej ani tvorca filmu nemyslel, že môže dosiahnuť. Práve sem patrí aj jeden zo základných pilierov western filmov, „Bol raz jeden divoký Západ“. Samotný film, ako som už spomínal, je dostatočne silný na to (silné a ikonické scény), aby vďaka réžie, skvele natočeným momentom a ešte lepším hereckým výkonom (štvorica Ch. Bronson, H. Fonda, C. Cardinale, J. Robards dokonale pochopili, že čo od nich chce S. Leone) sme ho našli medzi najlepšími filmy v danom žánru. Vďaka nadzemskej hudby E. Morriconeho sa však tento film sa zabetónoval medzi tých najlepších všetkých čias (nielen vo svojom žánru). Harmónia medzi hudbou a jednotlivými scénami, ako dokonale dokáže jeden druhého doplniť, je neskutočná! Ja by som tu nerozobral detaily filmu a ani to, že či tento alebo „Hodný, zlý a ošklivý“ je najlepším western filmom všetkých čias (ja nie som na to odborník). Jedna vec je však istá – obdive filmy majú na starosti tí istí páni (réžia + hudba) a keby raz bolo potrebné znovu definovať základy filmu „western“, tak tieto dva filmy by na to v podstate stačili. P.S.: R.I.P. Ennio Morricone – ďakujeme Vám za tie skvelé a nezabudnuteľné melódie (a za tú obrovskú prácu a oddanosť pre hudbu)! Osobné hodnotenie: 100% (*****) ()

levente 

všechny recenze uživatele

Tisíckrát jsem viděl závěrečný souboj a budu se na těšit po tisícáté první. Fonda a Bronson udělali jeden z nejlepších filmů všech dob víceméně mlčením, tvrdými pohledy nebo v případě Bronsona lehkou ironií. Třeba: to má cenu tisíce tisíců. Tomu se říká miliony... Vynikající je i český dabing. Hudba, má vůbec cenu o tomhle filmu psát. Těžko. ()

Besyn 

všechny recenze uživatele

Tak tato legenda se mi celé roky vyhýbala obrovským obloukem,až jsem ji konečně mohl shlednout na DVD.A ano,je to v žánru westernu naprostá špička,kterou už asi těžko někdo překoná.Musím vyzdvihnout především atmosféru,hudbu,postavy a scénář -opravdová geniálnost !!! ()

martiňák 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejlepší western navíc s nejpůsobivější hudbou, která kdy jaký film doprovázela. Děj postupuje kupředu velmi, velmi pozvolna, přesto si coby divák každou minutu vychutnávám při každém shlédnutí. O málo věcech lze prohlásit, že jsou dokonalé, Tenkrát na Západě dokonalým filmem, v tom nejlepším slova smyslu, je. ()

Miki68 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější western všech dob. Ty nádherně kruté poměnkové oči Henryho Fondy, spolu s půltónově drásající harmonikou vyvolávající mrazení v zádech, posmutnělé sexy oči Claudie Cardinal a tajemný pohled Charlese Bronsona pod krempou širáku - to už je dnes klasika nejklasičtější. Přesto se ani po dvacátém shlédnutí neubráním údivu, jak je to možné, že Sergio Leonemu tak krásně do sebe všechny složky filmu zapadly a jak i po letech má film neuvěřitelnou atmosféru, při které se ježí chloupky na těle... ()

bobrux 

všechny recenze uživatele

Snad nejlepší western. Skvělé herecké výkony i při minimu dialogů. Perfektní hudba a skvělá kamera. Tak mě napadá, že lepší to být nemohlo. ()

Clasic 

všechny recenze uživatele

Tohle je skutečná klasika ve svém žánru a nejlepší i nejoblíbenější western, jaký jsem měl možnost vidět. Neskutečné scénky střídají neskutečné dialogy a vše je to dvakrát podtrženo neskutečnou hudbou. Je to tak neskutečné, až je to skutečné a ten pocit při sledování nikdy nezapomenu. Opravdu famózní dílo, kde je každý detail vytažen do největšího možného maxima. Námět: **** Scénář: ***** Režie: ***** Herecké výkony: **** Hudba: ***** Kamera: ***** Střih: ***** Atmosféra: ***** ()

Související novinky

Zemřel Ennio Morricone

Zemřel Ennio Morricone

06.07.2020

Z Říma dnes dorazila velice smutná zpráva pro svět filmu a hudby. Ve věku 91 let nás opustil legendární hudební skladatel Ennio Morricone. Zemřel v římské klinice v noci z neděle na pondělí na… (více)

Tarantino konečně ulovil Morriconeho

Tarantino konečně ulovil Morriconeho

13.07.2015

Quentin Tarantino miluje hudbu Ennia Morriconeho a mnoho let usiluje to, aby slavný italský skladatel ozvučil jeho film. Především westernová legenda, jejíž tvorbu jste slyšeli třeba v Tenkrát na… (více)

Reklama

Reklama