Reklama

Reklama

Big Ben

(seriál)
Německo, (1996–2009), 105 h 17 min (Minutáž: 88–96 min)

Hrají:

Ottfried Fischer, Ruth Drexel, Katerina Jacob, Udo Thomer, Norbert Heckner, Michael Lerchenberg, Gerd Anthoff, Diana Körner, Moritz Lindbergh, Katharina Abt (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(69)

Obsahy(1)

I v malém městě dochází k velkým zločinům. A to je práce pro Benna, nejtěžšího a největšího policistu ze všech. (TV Barrandov)

Recenze uživatele Kri-kri k tomuto seriálu (22)

Big Ben (1996) 

Dle mého jediný koukatelný skopčácký krimiseriál. Jedním z pozitiv je, že diváku není hned na začátku prozrazeno, kdo je vrahem a tak může většinu času dedukovat a spekulovat (na rozdíl např. od Komisaře Rexe, kde je vrah, způsob provedení i motiv prozrazen hned v úvodu, čímž detektivka pozbývá smysl). Dalším pozitivem je určitá dávka humoru, který je obsažen zejm. ve škádlivých dialozích mezi Benem a Sabrinou (díly bez Sabriny už tolik vtipné nejsou). Příjemný na poslech je i povedený brněnský dabing, kterému vévodí trio Junák, Hegerová, Talpová. Poněkud neobvyklým specifikem je nekompromisně vyobrazen skrz na skrz prohnilý charakter především té vlivné části německého obyvatelstva. Takřka v každém dílu je mimo vyšetřování vraždy nastíněna nějaká ta aféra, např. korupce radních a krajských politiků (tajemník von Gluck), podvody a různé nekalé šolichy velkopodnikatelů (Tony Rambold), hamižnost církve (prelát Hinter), neschopných a hloupých policistů (Pfeiffer), ale i vychcanost drobných podnikatelů v podobě svérázné Benovy matky Resi, která se při každé příležitosti snaží něco ulít bokem. Naplno a bez servítek je nám nastíněna dnešní německá společnost snažící se po pádu železné opony nějak přežít v té kapitalistické džungli. Takto kriticky nastavit zrcadlo i stinným stránkám kapitalistického systému v současných českých filmech a seriálech je zcela nemyslitelné, přes tvrdou cenzuru přemluvbáb a kavárníků něco takového nikdy neprojde. Kvalita všech epizod se pohybuje víceméně v průměru v rozmezí 45 - 65%, díly bez Sabriny jsou u té spodní hranice. ()

Přátelská dohoda (1996) (S01E01) 

V prvním dílu komisař Berghammer vyšetřuje vraždu šéfa vodohospodářského úřadu Dechansreitera a rozkrývá podvodné aktivity, korupci a upřednostňování zakázek mezi tölzkými politiky, podnikateli i církevními hodnostáři. Hned v úvodu tedy divák vlítne do kolotoče vražd, ale i hospodářské kriminality malého lázeňského města. S případy bude Benovi pomáhat Sabrina, nově přidělená kolegyně z Berlína. Na rozjezd to není špatné. 60% ()

Smrt před oltářem (1996) (S02E01) 

Vyšetřování smrti faráře a jeho vztah k těm dvěma sestrám moc zajímavé není, ale dějová linie týkající se sekty Dům světla je mnohem výživnější. Zvlášť od chvíle, kdy je Sabrina nasazená do sekty, aby odtam dostala svobodnou matku s dcerou. Musí se v noci účastnit modliteb a tajně prchat loďkou na tajnou rozmluvu s Benem. Vůdkyně sekty a biskup se přetahují o deník zavražděného. Nápaditá scéna s kočkou za účelem přiznání. 65% ()

Smrt překupníka (1997) (S02E03) 

Toto je první díl Bena, který jsem při jeho prvním vysílání před dvaceti lety zaregistroval, takže pro mě trochu nostalgický. Řeší se tu vražda zloděje, který se v noci vloupá do vily jedné staré pracháčky. Nejvtipnější zápletkou dílu je dražba starožitných hodin Resi Berghammerové. Pobavila mě scéna, kdy Sabrina před bandou lesáků předstírá, že je lehká holka a chudák Ben to pak od nich schytá.:) "Bolí to?" "Jen když tě vidím." 65% ()

Smrt o masopustu (1998) (S03E01) 

Je to trochu filmařské klišé, že vrahem je klaun. Ale jinak docela zábavný díl, opět se tu tvrdě šije do nenasytné církve. Ben vede s prelátem Hinterem jednu slovní přestřelku za druhou. "Oko páně činí dobytek tučným." "Tento citát neznám." "Berghammer: ze života." A svých poznámek neušetří ani státní zástupkyni Zirnerovou "Pane Berghammere, byla bych ráda, kdybyste byl dnes v mé kůži." "Paní doktorko, tolik kůže nemáte.":) 65% ()

Smrt v krajkách (1998) (S03E02) 

Velmi zábavný a přesto něčím i trochu tajemný díl. Ta srandovní část se odehrává zejména v bordelu, kde se Ben nejprve stane nedobrovolným zákazníkem tamní dominy a pak státní tajemník von Gluck plazící se nahý za Benovou matkou Resi, která je v domě rozkoše na obhlídce.:) Tajemnější atmosféru navozují scény s rodinou zavražděné, zvlášť ta stará babka o holi a u toho hrající podkresová hudba. Jeden z nejvtipnějších dílů. 65% ()

Smrt bílého koně (1998) (S03E03) 

Během módní přehlídky je probodnut Ramboldem nastrčený milenec manželek několika tölzkých papalášů. Ben opět podlehne šarmu blondýny. K tomu odmítne úplatek Rambolda, jenž nezapomene zdůraznit: "Na úplatky v naturáliích nejsi tak choulostivý.":) Resi vyšiluje, že si nemůže nechat 25 táců. "Je mi jedno, jestli jsou špinavé, černé nebo červené, hlavně že jsou pravé!" "Jistěže jsou pravé, padělanými se policista nepodplácí." 65% ()

Smrt z vesmíru (1999) (S03E08) 

Tak trochu psychotropní díl - syn sedláka se s mladou novinářkou ožerou a zfetují na keltské hradbě, on se ráno vzbudí vedle mrtvé ženy a je přesvědčen, že ho uneslo UFO. A aby to nebylo málo, bláznivý vědec o sobě tvrdí, že je mimozemšťan zvoucí se 4739. I v tomto dílu je dostatek prostoru na sexistické dialogy Bena a Sabriny: "Za sto let budou existovat jen dva druhy mužů - pracovní otroci a objekty rozkoše." "Tak si alespoň vyberu, kam patřím." "K rozmnožování dochází za přísných genetických předpokladů, takže vypadáváš ze hry.":) 60% ()

Smrt kněze (1999) (S04E03) 

Tak trochu multikulturní díl. Turecká rodina skrývající se před vyhoštěním v kostele, v ženském klášteře a dokonce i v penzionu Benovy matky a k tomu jedním z noviců naprcaná Rumunka, to je hlavní zápletka tohoto dílu. Pfeiffer se tu opět zesměšnil, tentokrát ještě víc než jindy. Sabrina je taky výborná, v jednu chvíli novicům vyčítá upalování čarodějnic a o chvíli později je s notným chtíčem špehuje při sprchování.:) Povedený díl, 65%. ()

Smrtící aféra (2000) (S05E01) 

A další díl s italskou menšinou. Ben tu dost prohání Pfeiffera, který se chce dát ke kriminálce, ale opět pohnojí co může.:) Resi v prelátově hře hraje Marplovou a proto, aby se lépe vcítila do role, se ujímá vlastního pátrání v cukrárně Tragettových přesvědčena, že odhalí mafiánské spiknutí. Dokonce kvůli tomu odkoupí brožury Jehovistů. "Z kapsy postiženého, kapsy bude po S tvrdé Y..." "Nemohl bych napsat jenom mrtvému?":) 65% ()

Vražda ve sboru (2000) (S05E03) 

Tak i tölzký pěvecký sbor má svého Kulínského, zde dokonce obohacen o "podpůrný spolek", který tvoří sexuchtiví sponzoři sboristek z vysokých politických kruhů. Ben si tu krásně užívá zesměšňování státního tajemníka von Glucka a dalších z jeho partaje. Akorát mi trochu vadí, že už je to snad třetí díl, kde má s vraždou co do činění italská menšina. "Můžu za to, že vaše sboristky raději zpívají v horizontální poloze?":) 65% ()

Rudé růže (2000) (S05E04) 

V Lázních Tölz řádí sériový uspávač žen a jedna z obětí je zavražděna. Resi se učí bojové umění a Benovi a Sabrině je pro tento případ přidělena Alexandra, nová kolegyně na stáži, ovšem ani ve třech pachatele nevypátrají. Zato chudák Ben je vláčen bulvárem coby chlípný šmírák poté, co byl přistižen, jak šplhá k Sabrině do okna. V tomto dílu je víc prostoru pro Sabrinu a její známost, i když i jindy si zaflirtuje s podezřelými. 65% ()

Berlínský vzduch (2003) (S09E05) 

V tomto dílu Ben a Sabrina vyšetřují mimo svůj rajón. Tölz vymění za Berlín, kde musí z lochu dostat kolegu Pfeiffera obžalovaného z vraždy "Mořské krávy", někdejší agentky Stasi, která vedla hlášení i na Bena. Pachatel je sice snadno odhalitelný, ale i tak patří tento díl k těm koukatelnějším. Ben opět nemá štěstí na ženy - další, která se mu líbí a s níž si dokonce i něco začne skončí v kriminále. Jen toho politikaření mohlo být méně, na hlavní zápletku to nemělo vůbec žádný vliv. Zato Pfeiffer pobaví ohrožováním nožem vyrobeným z mýdla.:) 60% ()

Sladké pokušení (2004) (S10E03) 

Další z řady dílů, v nichž si tvůrci hodně vzali na paškál církev a právě tyto díly patří k těm nejzábavnějším. Biskup, který exne v bordelu během aktu, prolhaný prelát Hinter snažící se výstřelky svého nadřízeného utajit, tupá mlátička z bordelu a ožralý učitel se sklony k sebevraždě, tenhle díl je vskutku zajímavý. K tomu si Sabrina opět dělá prču z Benovy nové známosti a to ani netuší, že jde o na něj nasazenou děvku.:-) Luxusní díl. 65% ()

Řád mravní čistoty (2004) (S11E02) 

Tento díl má hodně zamotaný děj. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, kdo všechno někoho podváděl a s kým a jaký měl vrah motiv k vraždě. Je tu příliš mnoho nových politiků. A to by nebyla Resi Berghammerová, kdyby se neobjevila na místě činu, což Sabrina vtipně okomentovala "Tvoje matka je skutečný fenomén - džin z lahve, kterého nemusíš volat.":) Jestlipak měl Ben pravdu a na tom záznamu z kamery byla skutečně Sabrina?:-) 55% ()

Vražda ve zpovědnici (2005) (S12E01) 

Tak už i na státního tajemníka von Glucka nakonec došlo a ďábel (dle jeho způsobu života kdo jiný) si ho povolal k sobě na věčnost. A docela příznačné, že takový dobytek a chlívák, jako byl Gluck zemře na zásah elektrickým proudem z poháněče skotu. Holt svůj k svému až do poslední chvíle.:) Humornou výplň obstarává amfetaminy na hubnutí nadopovaný Ben, který tu dokonce i schodiště vyběhne jak kamzík. Docela povedený díl. 60% ()

Vražda v klášteře (2005) (S12E04) 

Tento díl je zajímavý především netradičním prostředím ženského kláštera, kde jedna z řádových sester záhadně umírá na otravu. Závěr se sebevraždou pachatelky je trochu přitažený za vlasy, ale jsou tu jiné kvality. Líbí se mi myšlenka "hvězdného telefonování". Chudák Ben, když už konečně potkal lásku, která není vražedkyní, prelát Hinter ji posílá na roční misi do Bolívie. "Na pastorační asistentku tě pěkně zrychtovala.":) 60% ()

Smrtící žárlivost (2007) (S13E01) 

Úvodní díl poslední 6. řady Big Bena a bohužel i nejhorší. Zvlášť proto, že Sabrina byla odejita, Nadine se jí ani zdaleka nevyrovná.:-( Navíc představitel Pfeiffera tragicky zemřel a bez těch dvou už to není ono. Líbí se mi tu krátká scéna, v níž za tónů Yesterday Ben vzpomíná na Sabrinu a Pfeiffera (vzpomínková scéna je z dílu Berlínský vzduch). Scénáristům už docházejí nápady, vražda zamčením v sauně už tu několikrát byla. 40% ()

Vídeňská krev (2007) (S13E04) 

Z poslední 6. řady, tudíž z dílů s Nadine je to asi nejlepší díl. Konečně pořádný a zajímavý případ rafinované chladnokrevné a vícenásobné vraždy a ne jen nějaké nehody, únosy nebo sebevraždy. Zdá se, že ve Vídni řádí sériový vrah, který dává otrávené kapsle do tabletek s léky. Podezřelých je docela dost a pro některé vyšetřovatele dokonce i Benova matka Resi. Dojde i na slovní rozbroje typu venkov vs. velkoměsto. 60% ()

Vražda bez oběti (2007) (S13E05) 

Tento díl mě vůbec nebavil, strašná nuda při vyšetřování a ani žádné humorné dialogy. Už se tu nešije do politiků ani do církve jako v dřívějších dílech, zato se tu vyšetřuje hodně zamotaná vražda, která nakonec ani vraždou nebyla a jedna sebevražda. Do toho zmizení jakési soudkyně, což vůbec na vyšetřování nemělo žádný vliv. Chvílemi jsem měl problém se v tom všem zorientovat. Pro mě jednoznačně nejslabší díl celého seriálu. 40% ()

Reklama

Reklama