Reklama

Reklama

Big Ben

(seriál)
Německo, (1996–2009), 105 h 17 min (Minutáž: 88–96 min)

Hrají:

Ottfried Fischer, Ruth Drexel, Katerina Jacob, Udo Thomer, Norbert Heckner, Michael Lerchenberg, Gerd Anthoff, Diana Körner, Moritz Lindbergh, Katharina Abt (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(69)

Obsahy(1)

I v malém městě dochází k velkým zločinům. A to je práce pro Benna, nejtěžšího a největšího policistu ze všech. (TV Barrandov)

Recenze uživatele carl.oesch k tomuto seriálu (4)

Smrt o masopustu (1998) (S03E01) 

Tak jak mám Big Bena rád, tak tohle je jeden z nejlepších a přitom nejvtipnějších dílů. Berghammer a jeho citáty z bible (jeho vlastní) pobaví, jenže kromě celkem klasické zápletky, nevinné oběti se zde ne poprvé objevuje cosi, co ukazuje, jaká je ve skutečnosti ona slovutá katolická církev. A nejen tam. Je to vlastně v menším měřítku úplně stejné, jako ty "slavné" restituce a finanční náhrady u nás. Přesně takhle taky ona katolická církev získávala majetek (nepočítám vysloveně násilné rekvizice ve středověku a nebo po třicetileté válce), o něž se tak rozhořčeně hlásila od tzv. pádu komunismu.  Otázka je, kdo je větší šejdíř - jestli prelát Hinter nebo Toni Rambold. Po zralé úvaze tvrdím, že nakonec vítězí prelát, Rambold kromě užívání života plnými doušky občas taky něco vytvořil a jakkoliv jsou jeho podnikatelské aktivity líčeny v seriálu vesměs v černých barvách, fakt, že vlastně ve finále protizákonně nikdy nejedná je taky dost vypovídající. Nemohu si pomoct, ale v seriálu mi nesedí komisařka Lorenzová. Katherine Abt je později jiná liga, bohužel, jak to u seriálů bývá, pozdější díly jsou čím dál tím slabší (čest primáckému Poldovi, tam je to naopak, aspoň zatím). ()

Vražda ve zpovědnici (2005) (S12E01) 

Jeden z nejlepších dílů. Svůj komediální potenciál tady nevyužívá jenom Ottfried Fischer (na to jsme zvyklí), jeho matka, břitká Sabrina nebo Pfeiffer, ale úspěšně tady pokračuje ve velkém stylu páter Hinter. Vlastní kriminální záplateka je sice trochu překombinovaná, ale to je dáno její vazbou na pozadí - volba býka roku a vše, co s tím souvisí. Prajzové, kteří nakonec zválcovali celé severní Německo až po Frankfurt Bavoráky nenávidí a pomlouvají (zažil jsem mnohokrát sám), ta vzájemná "nevůle" je samozřejmě na obou stranách a předmětem oné severoněmecké nenávisti a z ní pramenícího posměchu a urážek je přesně to, na čem seriál stojí. Jenže proti všem těm Kobrám, Místům činu, Policiím (na čele s Hamburgem, to je síla a to jsem sledoval částečně tak tři díly) kde jakého města je tohle aspoň zábavné a tak trochu anarchistické. Satirickým šlehům se nevyhne žádná autorita a svatá bavorská katolická církev už vůbec ne. Takže díky bohu za to, v Bavorsku té doby byl svět ještě (na rozdíl ode dneška) v pořádku. ()

Vražda v klášteře (2005) (S12E04) 

Průměr, ale potenciál to mělo. Problém je v tom, že snad s výjimkou Sabrinina okřiknutí modlících se sester na schodech zde moc prostoru k běžnému komediálnímu projevu není (přes to, že jsou zde mrtví a odehrávají se zde lidské tragedie - legrace tvoří druhý políř seriálu) a spíš by to mohla být detektivka horrorová. Přesto mě potěšilo, když bylo vidět, jak státní zástupce (který přišel s pověstí "sparavedlivého" a "objektivního") zahraje celou kauzu do autu a dokonce vyhrožuje Benovi, že ho nechá přeložit někam na sever. Takhle to ale dost často bývá i ve skutečnosti. Ve spolkové republice, u nás nebo i v té bájné Americe (myšleno v USA). ()

Dvojitý únos (2009) (S14E06) 

Těch posledních 11 dílů už je dost na sílu, ani kočka Abtová to nezachrání, už samotný fakt, že podobně jako Sabrina je z východního Německa naznačuje, že tvůrci si už nedokázali vymyslet nic nového, čím by seriál oživili. Matka Berghamerová se vyskytuje daleko míň než jsme byli zvyklí, nový státní zástupce je jenom obyčejný blbeček a totéž platí i pro Pfeiferova nástupce. Přesto díky za tohle půvabné a příjemné dílko (tuším, že 66 epizod), nakonec - ještě to jedním očkem občas shlédnu při věčném opakování. Nakonec, i při něm to není taková nuda, jako "věčný" Poirot, který je na první shlédnutí zajímavý, na druhé už méně a třetí člověk nedá. ()

Reklama

Reklama