Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický film italské produkce od režiséra Sergia Leoneho vypráví o jednom ze sedmi divů světa, o Rhódském kolosu. Na pozadí tohoto monumentu se rozehráva hra mezi králem Sersem, jeho proradnými pobočníky paktujícími se s Féničany a rebely bojujícími za svobodný Rhodos bez královské tyranie. Skrz tento příběh se prolína milostná linka mezi řekem Dariem a proradnou Dialou. Avšak nejkrutější silou nejsou féničtí nájezdníci, ale nemilosrdná ruka přirody která sráží rhódské obyvatele, fénické dobyvatele i Rhódský kolos k zemi. (Carbo)

(více)

Recenze (21)

majo25 

všechny recenze uživatele

Velkolepý sandálový snímok zvučného režiséra, ktorý ponúka všetko to, čo si pod žánrom 'meč a sandále' predstavujete. Plusy aj mínusy. Velkolepý síce nie výpravou, ale počtom ľudí, ktorí v ňom účinkujú a tiež velkolepými trikmi. Práve socha Kolosu (jeden zo starovekých 7 divov sveta, ktorého "útržky" (základňa, nohy a hlava) môžeme vidiet aj v životnej veľkosti a v závere jeho rúcanie sa, sú určite úžasné. Vykonštruovaná zápletka je síce jednoduchá, ale nič iné sa v takomto žánri ani neočakáva. Menším záporom je stopáž filmu, ktorá je netypicky veľká - dôsledkom toho je hlavne stredná časť filmu zbytočne naťahovaná a mierne nudí. Taktiež to, že sa minojskej kultúre stretávame s arénou, levmi, konskými záprahmi...už som čakal, že sa tam objavia aj gladiátori, bolo pre mňa nemilým prekvapením. A už len taká drobnosť, v talianskej kinematografii sa takmer vždy človek stretáva s krásnymi ženami, v tomto to bolo pre mňa trochu sklamanie. Mužskému obsadeniu však nemám čo vyčítať, tam si všetci svoje role zastali veľmi dobre. Už len taká poznámka, Kolos bol v skutočnosti zbortený zemetrasením roku 225 pred Kristom, škoda že sa nezachoval do dnešných čias. Hodnotenie: 75% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Úžasný filmový zážitek a pro mne určitě po dlouhé době jedno z těch příjemně překvapivých filmových dílek. Leonův druhý sandálový film (tentokrát už sólo), se alespoň si to myslím držel jak svého celkem dobrého scénáře tak i nějaké předlohy a v podstatě i jeho děj se točil nejen okolo samotného Rhodského kolosu ale i o celé tamní době jako takové. Jsou tu boje nejen o město a kolos ale i samotné zemětřesení (údajně 226 př. n. l.) které zničilo nejen podstatnou část ostrovu Rhodos ale i samotný kolos. Sám kolos tu byl vyobrazen tak že měl nohy u sebe a naopak svými dlouhýma rukama svíral nějakou nádobu ve které hořel oheň. Sám totiž nikdo přesně neví jak kolos vypadal ani z čeho byl postaven jelikož se z něj snad ani nikdy nenašli nějaké vykopávky a údajně jeho části byl později roztaveny. Jestli měl nohy u sebe nebo rozkročmo, jestli měl pravou ruku zdviženou a jestli v její dlani hořel oheň dnes můžeme také jenom polemizovat. Ale co se ví úplně přesně tak to že byl po dobu 2000 let největší kolosální antickou stavbou na světě až v roce 1886 byl předstižen Sochou svobody, která ho zajisté tak trochu kopírovala. Jeden ze sedmi divů světa tu byl celý tmavě šedivý a v jeho útrobách byl složitý mechanismus kterým byl také částečně ovládán ale také sloužil jako vojenská bašta a ukryt. Bylo to skutečné monstrum. Škoda jen že se mi tento film podařilo shlédnout v pův. jazyce tedy v Italštině a jen s Německými tit. moc jsem tedy tomu nerozuměl, ale i tak za některé barvitě bohaté bojové scény-kterých je tu opravdu požehnaně a filmový labužník takovýchto filmů si tu zkutečně přijde na své,ať už přímo na monumentálním Rhodském kolosu (který zde byl vykreslen skutečně kolosálně) nebo v aréně. Vynikající je též začátek (svěcení kolosu), hřejivá i divoce bouřlivá hudba, skutečně krásné-barevné kostýmy, výprava ale i samotná barva filmu byla skvělá. V hlavní roli mladého chlapáckého válečníka Dariose milujícího život se nám představil Roryho Calhouna, a byla to asi i jeho nejlepší role. Mladá Diala (Lea Massari) byla krásná chytrá avšak z trochu nečekaným a blbým koncem. Dávám za 4* moc se mi to líbilo a moc mě to překvapilo a koukatelný a napínavý od svého začátku až po svůj tragický konec to také bylo. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Typický italský sandál, ve kterém byste Leoneho genialitu hledali marně. Postavy jsou černobílé, historická věrnost veškerá žádná a logika? Ta absentuje zcela. Rhodský kolos si ovšem nehraje na nic víc, než co zvládá nabídnout. Tedy zábavný historický "popcorn", byť se značně přetaženou stopáží. Aspoň u režisérského sestřihu tomu tak je. Nebýt culícího se Calhouna a občasných směšných momentů (aneb všudypřítomné slipy raději již nikdy více), tak je má spokojenost s prvním samostatným snímkem mého nejoblíbenějšího režiséra ještě o řádný kus výraznější. ()

Maynard.

všechny recenze uživatele

Nemlžu hodnotiti celej film, páč se na celej nikdy v životě nedokoukám. Viděl sem cca 45 minut a pořád sem si říkal, tak kdy? Kdy se to rozjede? A víš co? podle mejch zkušeností se podobný filmy nikdy nerozjedou :o). Šel sem do toho s láskou ke starověku a k Leonovi, ale rači nebudu hvězdičkovat.... Respect"! ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Mé obavy se bohužel naplnily. Už před projekcí jsem tušil, že se nějak extra bavit nebudu a nemýlil jsem se. Jak to tu správně napsal DaViD'82, hledat v tomto filmu Leoneho genialitu je jako hledat jehlu v kupce sena. Přitom tenhle div světa považuji za zajímavou záležitost, ovšem když je ve filmu úplná absence čehokoliv, co diváka nutí sledovat dál, tak se nedá svítit. Souboje mi připadaly lehce odfláknuté a samotný zážitek by se dal přirovnat k dvěma hodinám zírání na bílou zeď. Velké zklamání. 40% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Dej filmu je situovaný do roku 280 pred n.l., ostrov Rhodos je tu zobrazený ako nezávislý štát, na čele ktorého stojí kráľ. Avšak Rhodos bol v tom čase v skutočnosti republikou. Navyše, Grécko je tu predstavované ako jednotný štát, hoci sa v tom čase delilo na niekoľko častí (napr. Attika, Lakaidemon, Epiros) a ani Fenícia nebola nezávislá, bola súčasťou ríše Seleukovcov. (beso74)
  • Rhodský kolossos, také Rhodský kolos, je tzv. jeden ze sedmi divů světa. Jednalo se o bronzovou sochu asi třicet metrů vysokou, jenž zpodobňovala řeckého boha Hélia. V roce 304–292 př. n. l. ji nechal vystavět Chárés z Lindu. Podoba sochy se nedochovala. Podle některých teorií rozkročmo zdobila jediný přístup do přístavu, kde pod ní proplouvaly lodě do hlavního města. V roce 226 př. n. l. byla socha zničena při zemětřesení, po němž se rozlomila v kolenou a spadla do moře. Poté její pozůstatky odcizili arabští plenitelé, kteří ji nechali roztavit. V současnosti místo zdobí dva sloupy se samcem a samičkou daňka. Je to památka na místo, kde původně kolossos stával. (Skyfall)
  • Filmová verzia kolosu mala výšku 110 metrov a nohy roztiahnuté ponad celý prístav. (beso74)

Reklama

Reklama