Reklama

Reklama

Královnina korunovace

  • Česko Korunovace Alžběty II. (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Symbol britského majestátu nám představí přímo jeho současná nositelka. Unikátní britský dokument. Když 2. února 1952 cestovala nejstarší dcera britského krále Jiřího VI. po světě a zastavila se v Keni, zastihla ji smutná zpráva o otcově úmrtí. Pro dvaatřicetiletou princeznu nastalo jedno z nejtěžších období života. Ze zármutku otce se musela velmi rychle vzpamatovat, neboť na ni čekal trůn. I když fakticky se vlády ujala okamžitě po králově smrti, korunovace ji čekala až po patnácti měsících, 2. června 1953. V dnešním dokumentu, uváděném k neuvěřitelnému 65. výročí této události, nepromluví jen historici či pamětníci, ale především sama Alžběta II. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Marze 

všechny recenze uživatele

Britskou kulturu nemám moc rád, tedy ani to co z ní za padesát let zbylo. A cirkus z jejich královskou rodinou a hierarchií urozených lidí už vůbec. Ale dokument je pěkně zpracován. Pobavilo mě jak 4 tisíce lidí čekajících na korunovaci omylem povstalo , když si příchod královny spletli se čtyřmi uklízečkami. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Jedinečný dokument, při kterém (mimo jiných) i sama Královská Výsost Alžběta II. komentuje (velice suše!) dokument natočený v den své korunovace. Na natáčení jsou také přineseny královským klenotníkem i obě (!) imperiální koruny a Alžběta sama upozorňuje na jejich zvláštnosti - krásný detail je, že má na šatech připnutou brož s "menšími úlomky" jednoho z největších nalezených diamantů (Cullinanu), jehož nejkrásnější část - Velká hvězda Afriky - zdobí žezlo korunovačních klenotů. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

God Save the Queen! 1) Poprvé po 65 letech se na kameru vyjádří britská královna ke své korunovaci. 2) Žádné senzační odhalení nečekejte, respektive nečekejte vůbec žádné odhalení. Queen suše glosuje úryvky z filmu o své korunovaci. Dozvíme se, že koruna je těžká a nepohodlná. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem, prečo sa tej skostnatenej, neperspektívnej, už len za chvost histórie sa držiacej monarchii u nás dáva toľko priestoru. Svadby a pohreby máme skoro vždy v priamom prenose, každý deň denníky informujú o členoch kráľovskej rodiny, ako by sme boli súčasťou Commonwealthu, nechápem, čo sa to robí a kde nachádza britská nadradenosť toľko fanúšikov. Ako dokument hodnotím priemerne, ale že napríklad tento dokument ide za pár dní na česko-slovenských televíziách niekoľkokrát za sebou, to mi hlava neberie. https://dokumenty.tv/kralovnina-korunovace-dokument/ ()

mimi930 

všechny recenze uživatele

Fascinujúci a jedinečný pohľad na korunu aj kráľovnú - veľmi sympatická babička :). Úplne ma dostalo, ako s tou korunou narábala. Moderátor sa k nej ledva priblížil, jediný človek, ktorý sa jej mohol dotknúť mal rukavičky a narábal s ňou s obrovským rešpektom a úctou a Alžbeta ho len tak vzala do ruky, otáčala a šúchala po stole. Neuveriteľný pohľad. :D ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama