Reklama

Reklama

Kapsy plné dynamitu

  • Česko Hlavu dolů (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nenosí kolty a své nepřátele kosí účinnějším způsobem... Juan Miranda je chladnokrevný zloděj a šéf početné rodiny, která se živí okrádáním náhodných pocestných a přepadáním dostavníků. V době, kdy kolem něho doslova „vře“ mexická revoluce, zajímá se jen o to, jak rychle naplnit vlastní žaludek. Zlomyslná náhoda mu jednoho dne postaví do cesty muže, s jakým se ve svém životě ještě nikdy nesetkal: John H. Mallory jezdí na motocyklu, z ničeho a nikoho nemá strach, přímo ďábelským způsobem zachází s dynamitem a dělá jen to, co chce. Na rozdíl od všech členů své tlupy Miranda rázem pochopí, že to je ten správný člověk, který mu může pomoci splnit dlouholetý sen. Tím není nic jiného než vykradení velké banky v městě Mesa Verde. A tak se pokusí Johna H. Malloryho pro svůj záměr získat. Ten však má naprosto odlišné plány, o nichž ale příliš nemluví. Přesto se cesty obou rozdílně uvažujících mužů spojí… Western natočil producent a režisér italského původu Sergio Leone, který se proslavil tím, že na jedné straně bořil zaběhnutá schémata žánru (ve filmech Pro pár dolarů, Pro hrst dolarů navíc, Tenkrát na Západě), aby jim současně vrátil původní jednoduchost a humor. Také v tomto příběhu, v němž revoluce v Mexiku a motivy terorismu mají důležité místo, rozhodně nechybí drsnost, neotřelý pohled na westernové postavy, prvky nadsázky i černě laděná komika. Hudbu napsal známý skladatel Ennio Morricone. Postavu svérázného a nevypočitatelného Johna H. Malloryho ztvárnil James Coburn (Sedm statečných, Náš muž Flint), úlohu živočišného Juana Mirandy vytvořil Rod Steiger (Zastavárník, V žáru noci, Takhle se s dámou nejedná). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (231)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Poslední Leoneho western už mě tak nevzal. Stejně jako Divoká banda se odehrává během Mexické revoluce a ukazuje její hrůzy. Je to ale možná zbytečně dlouhé. James Coburn tu hraje psance, který se po revoluci v Irsku přesouvá do Mexika a tam pomáhá s další revolucí. Do cesty se mu připlete skupina banditů s nimi pokračuje dál. Akce je tam dost slušná. Místy se to ale táhne. Na western je to dost nezvyklé. Finále je dost nabušené. "Nechci být generál." ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Tak som si konečne doplnil ďalší filmový rest. Čo dodať k Leonemu. Jeho filmy a zvlášť westerny majú nezameniteľný rukopis a stabilne udržiavanú kvalitu. Som rád, že som sa dostal práve k SE verzii, 40 minút naviac v prípade tohto génia len a len poteší. No a k samotnému filmu. Flegmatický James Coburn je zase raz výborný a spoločne so Steigerom tvorí sympatickú dvojku, ktorá dáva zabudnúť aj na to, že príbeh nie je bohvieako originálny. A ten hudobný motív, mňam. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Revolution means confusion. A nabízí se tak otázka, zdali se hodí vyčítat nekoherentnost filmu o natolik nekoherentním konfliktu jako byla Mexická revoluce. Leone se snaží všech dosažených režijních atributů využívat ve prospěch ambiciózní historické fresky a trochu se mu tam pak tluče ta stylizace (postava Jamese Coburna, toho vytáhlýho hubenýho démona s povislým zápěstím a trhavinami napchaným pláštěm!) s drastickou a jímavou výpovědí o konfliktu přerůstajícím v genocidu. V určitých chvílích jsem si zde připadal jak v Schindlerově seznamu. Obrovská scéna s popravčími jámami zmrazí i nejotrlejší třeba jen tím, že je čistě ilustrativní a předělová. Obří panoramata vyprahlé mexické krajiny se pak střídají s extrémními detaily na umaštěný držky povýšených buržoustů. Kolísavé tempo je problém, film působí jakoby každá epizoda byla úplně odtržená od zbytku a intimní sekvence jsou dost tezovité a trochu hnané zbytečně na krev. Velkolepější či žánrově čistější sekvence (zejména v první polovině filmu), jsou ale stále dechberoucí podívanou. Třeba jen už kvůli tomu kolik asi znáte filmů, kteří se Mexické revoluci věnují? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Sergio Leone se rozhodl dát lidu pocítit, co že si to myslí o úžasných revolučních hnutích a ideálech, a přitom neslevil ze svého obvyklého vysoce kvalitního stylu. Jako obvykle výtečně vykreslené postavy a vybraní představitelé hlavních rolí, Ennio Morricone zakleknutý ve startovním bloku, ode mě 80% a máte kliku, že to stálo za to, protože těch dvě a půl hodiny jsem měl věnovat zkoušce z mezinárodního obchodu druhý den ráno:) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Leoneho westernová lahôdka, presne tak, ako to videl len on... štylizované zábery, prepracovaný príbeh, tentokrát s použivaním odzbrojujúceho vtipu, vynikajúci výber protagonistov ( Rod Steiger je famózny v postave zlodeja a nedobrovoľného hrdinu revolúcie ) a pochopiteľne hudbou geniálneho Morriconeho, ktorý sa držal vo vrcholnej forme. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (12)

  • Pro ztvárnění scény popravčí čety likvidující povstalce našel Leone inspiraci v cyklu grafik Francisca Goyi nazvané Hrůzy války. (/Pablo)
  • Jedná se o nejoblíbenější Leoneho film. Sergio Leone měl konflikty s Rodem Steigerem o způsobu ztvárnění jeho postavy. Došlo dokonce na fyzickou konfrontaci a Steiger akceptoval Leoneho představu. (vrgulnik)
  • Režisérův horký kandidát na hlavní roli byl George Lazenby. Nakonec však ztvárnění postavy odmítl. (Rugero)

Reklama

Reklama