Reklama

Reklama

Hitlerova jaderná bomba

(TV film)
  • Česko Pátrání po Hitlerově bombě (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Jak daleko se dostal nacistický programem na výrobu jaderných zbraní? Hrozilo skutečně, že bude mít Hitler k dispozici atomovou zbraň a vyhraje s její pomocí válku...? Američtí vědci horečně pracovali na vyvinutí první atomové bomby. Obávali se, že Hitlerovo Německo bude rychlejší. Později vyšlo najevo, že nacisté od záměru vytvořit vlastní bombu upustili. Podle nově odtajněných dokumentů, vojenských hlášení spojenců a existujících konstrukčních plánů Hitler skutečně svoji jadernou bombu otestoval v březnu 1945. Jak daleko se nacisté opravdu dostali? (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Posledné archívne dokumenty nás presviedčajú, že Nemci do roku 1942 boli vo vývoji atómovej zbrane ďaleko vpredu. A výsledok 2. svetovej vojny už visel len na vlásku. Ale všetko je aj o náhode a tak to bolo aj v tomto prípade. Prvou zásadnou chybou bolo, že Hitlerovi po tvrdom protižidovskom pogrome poutekali významní vedci židovského pôvodu Leo Szilárd, Albert Einstein, Lisa Meitner a Otto Frisch, tí nakoniec boli tvorcovia prvej americkej jadrovej bomby. To, že 3. ríša bola lídrom vo vývoji atómových zbraní nie je žiadnym prekvapením, veď bola kolískou výskumu v mnohých vedeckých oblastiach. A tak to bolo aj v problematike jadrového štiepenia, ktoré v roku 1938 urobili chemici Otto Hahn a Franz Strassmann. Množstvo vedcov ostalo v Nemecku a medzi nimi bol vedúcou postavou Werner Heisenberg, nositeľ Nobelovej ceny ale aj spomínaný Otto Hahn (ten získal Nobelovú cenu v roku 1944). Ten nechal vybudovať reaktor na urán vo výcvikovom stredisku neďaleko Berlína. Už v rokoch 1940–1941 vedci vykonali základné teoretické a experimentálne štúdie potrebné na vybudovanie atómového reaktora s použitím uránu a ťažkej vody. V roku 1942 keď mali nemeckí vedci v rukách už 2,5 t kovového uránu zdalo sa, že pred vytvorením atómovej bomby fašistickému Nemecku zostalo iba niekoľko krokov. Žiadny štát v tom čase neprišiel tak blízko k tajomstvu výroby jadrových zbraní. A tu rozhodli dve náhody, ktoré som spomínal v úvode. V roku 1942 nastúpil na funkciu ministra ríšskeho ministra zbraní a streliva Alber Speer a ten po nehode jadrového technického zariadenia (išlo o prvú nehodu na svete, kde došlo k zničeniu jadrového energetického zariadenia), v júli 1942 presunul atómový výskum pod zodpovednosť civilného ríšskeho výskumu. Tu spravili osudovú chybu keď vojenský výskum atómu išiel v prospech mierového atómu. No a čerešničkou na torte bol nakoniec november 1943 kedy Briti zničili výrobňu ťažkej vody v Nórsku a pri evakuácii Nórsky odboj potopil aj zásoby tejto vody pre Nemecko. Nacisti tak stratili kľúčový prvok svojho jadrového programu. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Co by, kdyby Hitler měl atomovou bombu jako první? A co teprv stavby a budovy po celé třetí říši s tajnými projekty? Přísně utajované podzemní areály pod zaštitou SS? Co se skutečně odehrávalo za druhé světové války v Třetí říší? Na všechny tyto otázky se snaží dokument odpovědět. Ale je to skutečné nebo jen fiktivní prokázání toho co se snažil Hitler skutečně vyvinout? Nehledě na to, že kvůli těmto projektům zahynuli tisíce nuceně nasazených zajatců z koncentračních táborů! 100% ()

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Jak bylo řečeno, Německo bylo poraženo za minutu dvanáct. Kdyby se nacisté zabývali výrobou tajných zbraní, proudových stíhaček a jaderných zbraní hned od nástupu k moci, celý svět by dnes mluvil německy. Nacisté mohli předpokládat že celosvětový konflikt který válkou vyvolají zasáhne Německo obrovskou silou. Mít například proudové stíhačky Horten Ho 229 už na začátku války, žádná letecká bitva o Británii by se neodehrála, a chystaná Německa invaze do Británie ,Seelowe (lvoun) by pro Německo skončila výtězně. A mít jaderné zbraně už v roce 1939, nechtějme ani domyslet. ()

Reklama

Reklama