Reklama

Reklama

Pro hrst dolarů

  • Česko Za hrst dolarů (více)
Trailer

Když se dva hádají, třetí se směje. Clint Eastwood v hlavní roli filmu, který napsal pravidla spaghetti westernu. Prach, vítr, žhavé slunce Nového Mexika. Do města rozděleného válkou dvou klanů přichází cizinec. Je klidný a mlčenlivý, z nebezpečí hrozícího ze všech stran si nic nedělá. Brzy rozehraje riskantní plán: nabídne své služby oběma soupeřícím rodinám s cílem využít jejich nepřátelství ve svůj prospěch... První výprava režiséra Sergia Leoneho na westernovou půdu předznamenala zrod legendy. Leone čerpal ze snímku Tělesná stráž (Jodžimbo) Akiry Kurosawy, ve kterém je záhadným hrdinou bezejmenný samuraj bez pána. V rozhovorech se však přihlásil i ke klasičtějším inspiračním zdrojům (byla mezi nimi také Goldoniho hra Sluha dvou pánů). Hlavní postava redefinuje obvyklý typ kladného westernového hrdiny – z ulízaného džentlmena typu Limonádový Joe se protagonistou náhle stává cynický, osamělý pistolník, jehož motivací není ani tak dobro, jako spíš vidina výdělku. Clint Eastwood vytvořil v této postavě novou ikonu – drsňáka s kamennou tváří a dokonalou muškou, který otevírá ústa, jen aby vypustil lakonickou hlášku (režisér o Eastwoodovi prohlásil, že má dvě herecké polohy – s kloboukem a bez). Dobrodružnou pouť neproniknutelného pistolníka doprovází hudba Ennia Morriconeho, pro kterého se spolupráce s Leonem stala výtahem ke slávě. Nejslavnější hudební motiv z Pro hrst dolarů později použil i Quentin Tarantino v Kill Bill 2. Snímek Pro hrst dolarů vznikl v roce 1964 a byl vzápětí následován snímky Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966). „Dolarová trilogie" se stala milníkem žánru a stylistickým vzorem všech příštích spaghetti westernů. (Česká televize)

(více)

Recenze (595)

dr.jacoby 

všechny recenze uživatele

Prelomový film Sergia Leoneho a zároveň prelomový film v kategórií talianskeho westernu. Film, ktorý preslávil hneď niekoľko jeho aktérov. Clint Eastwood by sa možno nikdy nestal synonymom tvrdých a drsných chlapov, keby nemal to štastie a nestretol by Sergia. Pre hrsť dolárov veľmi pozitívne naštartoval jeho budúcu hviezdnu kariéru. Ale keby sa ku tejto dvojici, režisér plus hlavný hrdina nepridal ešte tretí geniálny článok, nebol by Pre hrsť dolárov nikdy takým skvelým a legendárnym filmom. Tou treťou hviezdou je samozrejme autor hudby Ennio Morricone. Dve - tri melódie z tohoto filmu sú naozaj nezabudnuteľné. Morricone sa podpísal pod tento film pod pseudonymom Dan Savio. Rád by som vyzvihol ešte aj ostatných hercov, mimoriadne dobrý je hlavne Gian Maria Volonté, ale nenudia ani ostatní členovia hereckej osádky. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je síla a v tomto mistrovském kousku to platí dvakrát. Ve filmu není scéna, dialog či dokonce slovo navíc. Clint má charisma na rozdávání, Leone drží vše pevně v rukou a chváli hudbu je nošením dříví do lesa. Snad jen ta přestřelka s mexickými vojáky (občas až komická třesavka bez krve a vybíhání Baxterů z hořící ho domu (to jim museli všichni běžet do rány, naměli zadní východ?) zasloužili trochu víc tvůrčí pozornosti. Přesto se jedná film nejvyšších kvalit! ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Vyborny western ze serie Sergia Leoneho. Kolty proklate nizko a sucho takove ze poust je oproti tomu rajska zahrada. Opravdu paradni akcni snimek u ktereho mi vadila snad jen prilisna teatralnost na zaver. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

A aby to byl poradne mezinarodni western, tak za tu dulezitou zenu-mexicanku je zde nadherna nemka Marianne Koch... :-) ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Stylová, nekompromisní žánrovka s jako vždy dokonalym Clintem, dusnou atmosférou a parádní hudbou. Scénář je samozřejmě jednoduchý, trochu děravý, ale to je jen malá skvrna na kráse. Na 5 hvězdiček to i tak ale při vší úctě není, 4 jsou ideální. Edit 7.4.2017: I napodruhé po 6 letech stále vynikající a zábavná podívaná, které rád odpustím drobné nedostatky. Filmy jako Fistful of Dollars se už dnes netočí, o to radši se na něj znova podívám. Sergio Leone hned prvním westernem ukázal, jaký potenciál v něm dřímá. (HD, orig.) ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Ve své době to musela být vážně pecka. Já jsem to ovšem viděl poprvé minulý týden o to po takových klenotech westernů jako je Tenkrát na západě nebo Hodný, zlý a ošklivý. Takže bez závanu nostalgie hodnotím ušmudlanými 3* ze vesměs nudný (i přes sympaticky krátkou stopáž) a v dnešní době ničím překvapující snímek bez vybroušených záběrů a hudby jakou se pyšnili dva výše jmenované snímky. Clint Eastwood je fakt těžkej frajer! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Grand Torinu sem jednu * přidal, na oplátku tomuhle jednu seberu. Film samosebou legendární, stejně tak jako hudba, o tom se nikdo nemůže hádat. Ubírám z důvodu "nereálnýho" děje. Nejvíc mě tam prostě neseděloto, že v jednom tak strašně malým městečku (v podstatě jen jedna ulice) dokázaly naproti sobě žít dva klany tak dlouho. Jo, ve filmu se to pak trošku pročistilo, ale stejněmi to přošlo "absudrní" :o). Taky mi neseděli ti dva mrtvý, nastrčení vojáci. Takovouhle léčku by oba klany prokoukly raz dva. Nechyběl kulomet, což je taková Sergiova specialitka - dávat do klasických westernů tuto zbraň, která si podobně jako "bezbolestná" zajisté najde své fanoušky :o). Závěrečná přestřelka fajn, ale z těch legendárních westernů je jedna z těch nejslabších. Beru to prostě tak, že se Sergio i Clint teprve rozehřívali a připravovali na další zápaďácký dobrodružství. Na který se co nevidět pustím taky :o). Adios amigo! ()

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

Začiatok kultovej westernovej trilógie dopadol celkom dobre, ale v prípade, že som pred týmto filmom videl Dobrý, zlý a škaredý, tak sa mi toto zdá len ako slabší odvar a nemôžem to objektívne hodnotiť. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Clintove westerny mali vždy spoločné, že hrdina neprechádza dejom bez škrabnutia, ale poriadne sa zapotí aby sa dostal až k tej záverečnej prestrelke. Úvod pre jednu z najväčších trilógií všetkých čias. ()

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Vrchol tzv. dolárovej trilógie...NO napriek tomu, že ja toto najlepšou časťou dolárovej trilógie, westernovou jednotkou (a určite nie len pre mňa) ostáva a zrejme aj navždy ostane Vtedy na západe! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Při projíždění klasického Hollywoodu (a britského filmu) si dělám pomyslné žánrové vítěze za konkrétní roky v různých oblastech a mezi nimi i westerny. Čistě americký žánr, kterému v 60. letech vyrostla konkurence. V Německu Mayovky a v Itálii spaghetti westerny. Obojí hodlám ignorovat, protože stejně jako kdysi u sci-fi či hororů je z 99% vliv na světovou kinematografii minimální. Tou 1% výjimkou je právě Leoneho dolarová trilogie. Leone změnil styl natáčení westernů, později točil v USA a stvořil prvního amerického akčního hrdinu Clinta Eastwooda. Navíc jeho westerny patří k těm nejslavnějším vůbec. Samotný film Pro hrst dolarů je spíše ještě takový rozjezd. Přesto rozjezd geniální. Drsný a málomluvný hrdina přijíždí do zapadlé díry, kde kromě hrobníka a barmana prakticky nikdo nežije. Jen dva gangy, které si jdou vzájemně po krku. A Eastwood se postará velice výrazně o jejich redukci. Je to film špinavý, brutální, krvavý, kde se více střílí, než mluví. Vzniklo tu spousta klišé později hojně používaných - pohledy do očí před soubojem, jeden proti všem tvoří základ akčních filmů po mnoho dalších dekád. Ještě o 32 let později filmu vzdává hold Bruce Willis s Poslední zůstává. Na western z 60. let je to neskutečné akční - čistka rotačním kulometem, nebo likvidace Baxterů je masakr. K tomu úchvatné kamerové záběry a nesmrtelná Morriconeho hudba, která dává pocit, že sledujete něco většího než život. Bez přemýšlení 5* a western roku 1964. PS: Yojimba jsem neviděl. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Sergio Leone jako režisér westernů to je záruka kvality a pojem. Dle mě je jeho film Tenkrát na Západě jeden z nejlepších westernů na filmovém plátně vůbec. Než se k němu ale dopracoval, musel někde začít. Prvním jeho westernovým počinem bylo právě Pro hrst dolarů. Jako skvělá volba se ukázal Clint Eastwood pro hlavní roli. Jeho téměř stále stejný podmračený výraz se do příběhu hodil skvěle. Navíc i přes zdánlivě neměnný výraz v obličeji, dokáže všechny emoce zahrát. Druhou parádní volbou byla hudba Ennia Morriconeho. Bez jeho hudby si filmy Sergia Leoneho ani nedokážu představit. V samotném filmu bych pár nesrovnalostí našel, ale vypisovat je nehodlám. Jeho největším přínosem je nastartování celé dolarové trilogie a spolupráce trojice Leone - Eastwood - Morricone. Každý následující western téhle trojky je o něco lepší než ten předchozí, čímž popírají klasické nepsané pravidlo o horším pokračování. Pro hrst dolarů je velmi dobrý začátkem a mohu jej doporučit i nefanouškům westernů. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Skutočná westernová klasika, spaghetti western, ktorý by si nikto nemal nechať ujsť s mladučkým Eastwoodom, ktorého tieto filmy urobili hviezdou. ()

Revolver 

všechny recenze uživatele

První Leoneho western ještě neukazuje co pan režisér umí, ovšem i přesto se jedná o kvalitní snímek. Eastwood je drsňák číslo jedna a charismatický záporák Volonté nemá chybu, ovšem citelně tady chybí nějaká třetí postava, kterou v pokračování výborně ztvárnil Lee Van Cleef. ()

Související novinky

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

30.09.2020

Slavný western Sergia Leoneho Pro hrst dolarů, jenž je sám o sobě remakem samurajské klasiky Yojimbo Akiry Kurosawy, se dočká seriálového zpracování. Příběhu o potulném cizinci, který svým důvtipem… (více)

Reklama

Reklama