Reklama

Reklama

Pro hrst dolarů

  • Česko Za hrst dolarů (více)
Trailer

Když se dva hádají, třetí se směje. Clint Eastwood v hlavní roli filmu, který napsal pravidla spaghetti westernu. Prach, vítr, žhavé slunce Nového Mexika. Do města rozděleného válkou dvou klanů přichází cizinec. Je klidný a mlčenlivý, z nebezpečí hrozícího ze všech stran si nic nedělá. Brzy rozehraje riskantní plán: nabídne své služby oběma soupeřícím rodinám s cílem využít jejich nepřátelství ve svůj prospěch... První výprava režiséra Sergia Leoneho na westernovou půdu předznamenala zrod legendy. Leone čerpal ze snímku Tělesná stráž (Jodžimbo) Akiry Kurosawy, ve kterém je záhadným hrdinou bezejmenný samuraj bez pána. V rozhovorech se však přihlásil i ke klasičtějším inspiračním zdrojům (byla mezi nimi také Goldoniho hra Sluha dvou pánů). Hlavní postava redefinuje obvyklý typ kladného westernového hrdiny – z ulízaného džentlmena typu Limonádový Joe se protagonistou náhle stává cynický, osamělý pistolník, jehož motivací není ani tak dobro, jako spíš vidina výdělku. Clint Eastwood vytvořil v této postavě novou ikonu – drsňáka s kamennou tváří a dokonalou muškou, který otevírá ústa, jen aby vypustil lakonickou hlášku (režisér o Eastwoodovi prohlásil, že má dvě herecké polohy – s kloboukem a bez). Dobrodružnou pouť neproniknutelného pistolníka doprovází hudba Ennia Morriconeho, pro kterého se spolupráce s Leonem stala výtahem ke slávě. Nejslavnější hudební motiv z Pro hrst dolarů později použil i Quentin Tarantino v Kill Bill 2. Snímek Pro hrst dolarů vznikl v roce 1964 a byl vzápětí následován snímky Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966). „Dolarová trilogie" se stala milníkem žánru a stylistickým vzorem všech příštích spaghetti westernů. (Česká televize)

(více)

Recenze (595)

galil 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý western. Kdyby Leone nenatočil ještě lepší pokračování, bylo by to 5*. Takhle jen za 4*. 80% ()

regin 

všechny recenze uživatele

S klidným svědomím dávám jen za tři. Souhlas, že Leone se teprve rozehřívá, ale i tak je tam na mě dost nelogických okamžiků. ()

lajkus 

všechny recenze uživatele

Toto není pětihvězdičkový film, ale pětihvězdičkový western. Díky Sergio.... UPDATE : ó ó ó tak promiň Sergio, ale zrovna jsem zkoukl film Yojimbo od nějakýho japončíka a kamaráde tys ten film celej zkopíroval (někdo řekne rymejkoval), a já nemám rád remaky..... ()

kpt.Marťas 

všechny recenze uživatele

Jako rozjezd dobrý. Bezchybný je Clint (úplně bez vrásek) a Morricone, jinak se Leone teprve hledá a to především co se týče scénáře. ()

moorks 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má asi nejlepší westernovou přestřelku vůbec, co jsem kdy viděl. Napsáno už k tomu filmu bylo hodně, skvělý Eastwood a o nic slabší Volonté. Prostě pořádná westernová podívaná a lahodná hudba Morriconeho. ()

chroust123 

všechny recenze uživatele

Ne nejlepší, ale zásadní western. Tenhle příběh o dvou klanech si vypůjčilo víc dalších filmů a k hudbě, jaká zde hraje se chce přiblížit asi každý skladatel. ()

zurivymlok 

všechny recenze uživatele

Asi jsem tento film měl vidět dříve než „Tenkrát na západě“ a „Hodný, zlý a ošklivý“, protože mě tento film rozhodně nepřipadl jako taková bomba, jak mnozí tvrdí. Určitě je lepší než většina westernů, co jsem viděl, ale zdá se mi, že se Segio Leone vlastně teprve zahřívá. Přesto je zde pár scén, které jsem zrežírované naprosto geniálně – např. scéna výměny rukojmí, kde jsem napětím málem nedýchal. Ale vybral si i slabší momenty, jako bylo zabíjení vojáků (nepřesvědčivé). Silných momentů je však více. Segio prostě věděl, kam postavit kameru a věděl jak vytřískat z každého záběru více než většina jeho konkurentů. Bylo také zajímavé vidět mladého Clinta Eastwooda, který působil ještě o chloupek drsněji než Bruce Willis v „Poslední zůstává“. Leoneho charakteristika Eastwooda, že je to herec, který má jen dvě herecké polohy, s kloboukem a bez klobouku, je naprosto trefná. To však vůbec nevadí. Clint to nahrazuje neuvěřitelným charisma a na tyto role se prostě dokonale hodí podobně jako Arnold na Terminátora. Přiznám se, že jsem celá léta až do nynějška netušil, že scénárista „Poslední zůstává“ dokonale okopíroval příběh tohoto filmu. Dvě znesvářené bandy, mezi nimi „politicky“ zdatný chladný a drsný pistolník, kterému „zlomí vaz“ až soucit k ženské. Příběh prostě jak přes kopírák. Asi budu muset „Poslední zůstává“ snížit o tu hvězdičku, kterou jsem dával za originalitu. Údajně však by mohl předchůdce tohoto příběhu ležet ještě dále v historii, protože někteří zmiňují film Akiro Kurosawy. To však zatím posoudit nedokážu. ()

Luciaaas2 

všechny recenze uživatele

Clint přichází s dvorním režisérem, aby vytvořili tu nejlepší westernovou sérii všech dob. Morricone jen brilantě doplňuje sérii nepřekonatelnou hudbou a Clint? To je největší drsňák na celým Divokém Západě a pod celým sluncem. Jeho drsnost a přesnost mu může závidět i Bill Hickox, Buffalo Bill, Billy Kid a jiní superpistolníci :-) ()

krijka 

všechny recenze uživatele

První ze série spaghetti westernů s Clintem Eastwoodem, samozřejmě, remake japonského filmu. To Japonsko je na tom vidět, mnohem víc než třeba na Sedmi statečných. Děj je občas ne moc logický, postavy nejednají nijak inteligentně, dělají všechno pro to, aby naplnily očekávání pistolníka. Žertovné je samo městečko San Miquel, kde jak se zdá, bylo obyvatelstvo redukováno na hrobníka, zvoníka, bývalého šamstra od místní krasavice a jeho uřvaného synka a majitele nálevny (kdo do ní chodí?). Když pak pistolník odjíždí, je provázen pohledy tří přeživších obyvatel. Ale o logiku děje nejde, v tomhle filmu jsou poutavé okamžiky vytržené z děje, jednotlivé scény samy o sobě. Ty dělají z filmu klasiku. No a pak Eastwood, který je tím pravým „jezdcem z tajemna“, mužem bez minulosti i budoucnosti, navíc čestným, kterému nejde o zlato (to se o Eastwoodových pozdějších postavách třeba v Hodný, zlý a ošklivý tak úplně říct nedá). No a pak skvělá hudba to podtrhuje. ()

Tomulka 

všechny recenze uživatele

Drsný Clint Eastwood (který sice není až tak drsný jako třeba v Nesmiřitelných) ve filmu, který opět natočil geniální režisér Sergio Leone. ()

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Povedený western s vynykajícím maldým Clintem Eastwoodem v hlavní roli. Film si celou dobu drží solidní napětí a pěkný spád. Přestřelky mají šťávu a celkově vydařenou atmosféru navíc parádně dokresluje nádherná hudba. Rovněž se mi taky líbil dobře vygradovaný a napínavý závěr. ()

carnacv 

všechny recenze uživatele

Westernová dramata bývají často na jedno brdo a jen málokterý dokáže překvapit, tedy samozřejmě pokud nepatříte mezi jejich vyložené fandy. Zde je však velmi originální zápletka, která nemůže nezaujmout. Týpek, který se mezi dvěma nepřátelskými rodinami ovládajícími město udělá sám pro sebe a není tak úplně jasné, jakou roli hodlá při svém pobytu zde sehrát, to je velmi poklad. Pak už stačí přidat trochu napětí a to bylo, aby se jeden nekochal. Byť na mě ze snímku nedýchá pozdější režisérova osobitost, i tak je tento obohacen o vnitřní kouzlo. Řekl bych právě tím, že se tak trochu (teda dost) vymyká tradičním westernům. Snímek mi v tomto ohledu naprosto sednul a musím se přiznat, že byť jsem si místy říkal, že už jsem tenhle nápad někde viděl, tak mi korelace s Akirovým dílem "Tělesná stráž" nepřišla na mysl. No on to taky Serža dost poupravil, čímž mi idenfitikaci značně ztížil. Za to má ale plusové body, neboť jeho kousek je fakt zajímavý; nejsem si úplně jist, zda by čistý Akirovo remake obstál před širokým publikem. ()

Shaman1135 

všechny recenze uživatele

Film o troch veľkých menách. Leone redefinoval hranice westernu, Eastwood dal život novému typu hrdinu a Morricone, no to je skrátka Morricone, treba k tomu niečo dodať? Svojský, drsný, atmosferický, v správnych momentoch vybušný, pre mňa len niekedy trocha "pomalší", ale i tak v takmer každom ohľade skvelý snímok. ()

PJD 

všechny recenze uživatele

Po zklamání z Hodného, zlého a ošklivého je toto milé překvapení. Je to dobré. Škoda jen těch laciných zcela nereálných situací jako třeba vyřízení Baxterovců, kdy oni zřejmě celou dobu (od okamžiku použití dynamitu, přes příjezd vozů s hořlavinou, rozlití hořlaviny ... ) čekají uvnitř, aby potom mohli demonstrativně vybíhat hlavním vchodem směrem k požáru... ach jo. ()

Související novinky

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

30.09.2020

Slavný western Sergia Leoneho Pro hrst dolarů, jenž je sám o sobě remakem samurajské klasiky Yojimbo Akiry Kurosawy, se dočká seriálového zpracování. Příběhu o potulném cizinci, který svým důvtipem… (více)

Reklama

Reklama