Reklama

Reklama

Pro hrst dolarů

  • Česko Za hrst dolarů (více)
Trailer

Když se dva hádají, třetí se směje. Clint Eastwood v hlavní roli filmu, který napsal pravidla spaghetti westernu. Prach, vítr, žhavé slunce Nového Mexika. Do města rozděleného válkou dvou klanů přichází cizinec. Je klidný a mlčenlivý, z nebezpečí hrozícího ze všech stran si nic nedělá. Brzy rozehraje riskantní plán: nabídne své služby oběma soupeřícím rodinám s cílem využít jejich nepřátelství ve svůj prospěch... První výprava režiséra Sergia Leoneho na westernovou půdu předznamenala zrod legendy. Leone čerpal ze snímku Tělesná stráž (Jodžimbo) Akiry Kurosawy, ve kterém je záhadným hrdinou bezejmenný samuraj bez pána. V rozhovorech se však přihlásil i ke klasičtějším inspiračním zdrojům (byla mezi nimi také Goldoniho hra Sluha dvou pánů). Hlavní postava redefinuje obvyklý typ kladného westernového hrdiny – z ulízaného džentlmena typu Limonádový Joe se protagonistou náhle stává cynický, osamělý pistolník, jehož motivací není ani tak dobro, jako spíš vidina výdělku. Clint Eastwood vytvořil v této postavě novou ikonu – drsňáka s kamennou tváří a dokonalou muškou, který otevírá ústa, jen aby vypustil lakonickou hlášku (režisér o Eastwoodovi prohlásil, že má dvě herecké polohy – s kloboukem a bez). Dobrodružnou pouť neproniknutelného pistolníka doprovází hudba Ennia Morriconeho, pro kterého se spolupráce s Leonem stala výtahem ke slávě. Nejslavnější hudební motiv z Pro hrst dolarů později použil i Quentin Tarantino v Kill Bill 2. Snímek Pro hrst dolarů vznikl v roce 1964 a byl vzápětí následován snímky Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966). „Dolarová trilogie" se stala milníkem žánru a stylistickým vzorem všech příštích spaghetti westernů. (Česká televize)

(více)

Recenze (594)

Ozo 

všechny recenze uživatele

No asi kdybych viděl Pro hrst dolarů dřív, než Hodný, zlý a ošklivý a Tenkrát na západě, tak bych dal i čtyři hvězdy. Nicméně tři hvězdy znamenají dobrý film, a tím Pro hrst dolarů rozhodně je. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

16.4.2010 ~ Westernová klasika plná tvrďáckých pohledů, padajících much a svištících kulek a jednoho amerikánského mexikánce, co toho moc nenakecá. No jo, émerický westerny jsou klasika, obzvlášť ty italské ;) ~ Už je to tak. Amíci to prý neslyší rádi, ale westerny, které vznikly pod rukama Italů, jsou klasika. O mnohých zámořských by se o tom dalo pochybovat. ~ Tady máme Clinta v nejlepších letech, co moc nemluví, za to dost střílí a ještě je to k tomu liška podšitá. Normální člověk by nezůstával v opuštěném městečku na hranicích Spojených států a Mexika. Ne, že by tu nebyla sranda, to ona je, hlavně proto, že tu proti sobě stojí dva velké gangy. Jedni překupníci chlastu, druzí zbraní. A kdyby jedni zaklepali bačkorama, druzí by měli konečně klid na kšefty. ~ Clint ale umí střílet, poměrně obstojně, a když se mu tu nabízí možnost si trochu přivydělat, tak proč ne. Ovšem ani jedna strana není úplně tou nejlepší volbou, tak proč nezkoušet štěstí napřeskáčku. A tak se Clintovi daří mezi oběma grupami kličkovat, střílet (jak) o život, házet tak tvrďácké pohledy, až cítíte, jak vám tvrdne obrazovka. Ono toho s takovým xichtem ani moc jiného dělat nelze. ~ Tohle je vůbec takový odpočinkový film, rozhodně nemá velké nároky na mozek, ale zas to není jen tupá střílečka do figurín. A přesto, že je to už přes 46 let starý film, i tak se to tu obejde bez hektolitrů krve a krvavých stříkanců do kamery. A proto, až vám někdo nabídne, že si pustíte klasiku, nechte ho poslouchat Brahmse a sami raději sledujte v prachu ťapkajícího Clinta. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Westerny nemusím, ale tenhle se docela povedl. Nenadchnul, ale bavil. Nejdrsnější nejjnasranější ksicht Hollywoodu jsem tak konečně viděl v akci, když byl ješte mladý a žvejkal v hubě starý smradlavý žváro, takže co víc si přát? ()

Tommass95 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě je to horší film než Hodný, zlý a ošklivý, ale i tak je to fajn western s příjemnou Morriconeho hudbou a výborným vyvrcholením. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, spätne je tento film s pištoľníkom bez mena právom označovaný za oživenie celej kinematografie. Ennio Morricone svojou muzikou iba prilial do ohňa eleganciu Leoneho štýlu. Hlášky sú presne také ako majú byť, Eastwood rovnako charizmatický a cool, ale čakal som, že pri tak relatívne krátkej minutáži Leone pritvrdí až na kosť a radšej ostal pri tej povestnej tvorbe atmosféry a frajerských kúskoch. Pevne verím, že pokračovanie For a few dollars more sa posunie kamsi ďalej. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

2) Skvelý odpich dolárovej trilógie od Sergia Leona. Coolový Clint Eastwood, dokonalá hudba Ennia Morriconeho a tých 5* nedávam, len preto, že dobrý, zlý, škaredý a vtedy na západe sú predsa len o triedu vyššie. ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

Druhé kolo môjho westernového prebudenia prichádza so starý pánom Leonem. A musím povedať, nebolo to vôbec zlé. Vlastne to bolo dosť dobré, ak sa človek prenesie cez to, že je to jednoducho starý film a je to na ňom vidieť. Pekné prostredie a atmosféra, perfektná hudba a starý dobrý Clint. Pokojne by som si to pozrel zas. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Krásné přepracování Kurosawovy Tělesné stráže. Nejde o žádný laciný remake, ale o inteligentní, nápaditou a řemeslně doslova vypiplanou poctu. Nepřekonatelným dílem žánru (westernu, spaghetti westernu i celé Leoneho tvorby) pro mne sice i nadále zůstává Tenkrát na západě, "Pro hrst dolarů" si ale po dnešku umístím v těsném závěsu za ním. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Dolarová série je tím nejlepším, co ve světe westernových filmů najdete. Clint Eastwood je ten nejkladnější klaďas. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood stvárnil pod režijní taktovkou Mr. Leoneho naprosto syrového a totálního superhera... Vynikající příběh, originální zpracování a famózní hudba... Western jak má být! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ano, může za to film "Nespoutaný Django". Konečně jsem se rozhodl, že si seženu všechny westernové klasicky a zjistím, kde je jejich kouzlo. Dřív jsem se na ně díval, taťka je má celkem rád, ale pak jsem se od nich dostal pryč, nějak mě nelákaly. Nevím vlastně, čím to je, protože představa divokého západu mě vždycky vlastně fascinovala a chtěl bych sám psát příběhy z tohoto prostředí, i když očividně jinak, než tak dělali italští tvůrci. Přesto si myslím, že tihle těstovinoví chlapíci světu dali žánr, který navždy zůstane mezi tím nejlepším, co nám kdy kinematografie nabídla. "Pro hrst dolarů" je prvním filmem z dolarové trilogie, kterou má na svědomí Sergio Leone, který pokaždé do hlavní role obsadil chlapíka z nejdrsnějších klaďasů - Clinta Eastwooda. Sice se svou kariérou vlastně teprve začínal, alespoň v tom hollywoodském smyslu slova, i když v televizi už ho znali jako hvězdu westernového seriálu "Rawhide". Teprve tady však předvedl toho, koho měl hrát ještě několikrát. Drsného muže, skoro beze jména (skoro proto, že i když ho jako bezejmenného profilují, říká se mu zde Joe), který proklatě rychle pálí ze svých koltů, příliš toho nenamluví a rozhodně se nebojí někoho sejmout. Musí ale také počítat s tím, že sem tam nějakou pořádnou ránu utrží. Skončí v krvi, aby se z bahna mohl pozvednout a ukázat, že je toho v něm ještě hodně. Skvělý film, který je korunovaný geniální hudbou Ennia Morriconeho, což je rozhodně hudební génius. Dle mého názoru, přece jen se do vod westernu pouštím po hodně dlouhé době, má ještě tenhle žánr co nabídnout, a proto se držím trochu zkrátka, ale myslím, že další filmy mi ukážou, proč se tvůrci těchhle filmů stali takovými legendami. Pokud jde ale o závěrečnou scénu, ta je naprosto geniální. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/01/little-ashes-nezapomen-na-me-butter.html ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Po zhruba roce jsem měl možnost vidět tento vskutku báječný snímek znovu a musím uznat, že se mi napodruhé dostal pod kůži mnohem více. Už samotné trio Leone-Morricone-Eastwood dává znát, že to nemůže být fiasko a také je to promyšlený western se vším všudy. Takový, jaký dokáže natočit jen italský génius Sergio a jaký se dneska už dávno netočí. Na ten pomyslný zlatý třetí díl Hodný, zlý a ošklivý to nemá a u mě zřejmě ani nikdy mít nebude, ale je to bezesporu mistrovské dílo. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Klasická podívaná v nejvyšším levelu z dílny Sergia Leoneho nemůže být jiné, než fantasticky dokonalé! Morricone, Eastwood a Leone jsou naprosto dokonalou a sehranou trojikou :o) Tenhle film je pro mne vždy plný zásah! Film, který nazvat spaghetti westernem je skoro jeho znevažování! Má všechno, co je potřeba: napětí, příběh a charismatického hlavního hrdinu. Eastwood je jedinečný a to byl až čtvrtý v pořadí oslovených, při výběru herce pro hlavní roli! Bez znalosti Italského jazyka a za téměř symbolický honorář se bravurně zhostil role, která je vlastně remake Kurosawova Jódžinbó-Ochránce. Snímek, který kromě vnějšího má i vnitřní charakter a oba mají své smysluplné ukotvení v příběhu. Sledujeme vlastně počátek přeměny, do té doby rozpačité Eastwoodovy herecké kariéry, na kariéru hvězdnou a také další mimořádné spolupráce mezi ním a Ennio Morriconem, při vzniku dalších jedinečných filmů! ()

topi 

všechny recenze uživatele

Klasika, kterou se nechal inspirovat i Návrat do budoucnosti trojka :). Volonté zde ztvárnil jednoho z největších filmových padouchů a Morricone složil nesmrtelnou hudbu. Eastwoodova top role. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Pro hrst dolarů je mimořádným zážitkem, přestože režisér teprve žánr objevoval. Leone si na filmu vyzkoušel metody a postupy spaghetti-westernu, které v dalších filmech dovedl k dokonalosti (např. detailní záběry tváří a očí). K tomu je ještě připočítejme fantastickou hudbu Ennia Morriconeho (jeho první snímek), která se rovněž stala symbolem Leoneho filmů. Western Pro hrst dolarů našel inspirační zdroj v samurajském easternu Tělesná stráž, který natočil Akira Kurosawa o tři roky dříve; stal se vlastně jeho remakem s tím rozdílem, že děj se odehrává v Mexiku. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Prestoze mi japoncicky original stale unika, podle me tento "remake" musi byt vic nez zdarily - nejspis proto, ze ho meli v rukach talosi a ne amici. Pravda na druhe strane, pote, co jsem to videl dvakrat v anglickem "originale" me italstina dodavana na Vapetovskem DVD dost zklamala a donutila ke zmene na cestinu ;[[ Preci jen Eastwood italsky jaksi nevyzni - "Get three coffins ready." Klasika, co stoji za to videt nekolikrate. ()

Související novinky

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

30.09.2020

Slavný western Sergia Leoneho Pro hrst dolarů, jenž je sám o sobě remakem samurajské klasiky Yojimbo Akiry Kurosawy, se dočká seriálového zpracování. Příběhu o potulném cizinci, který svým důvtipem… (více)

Reklama

Reklama