Reklama

Reklama

Princip slasti

(seriál)
  • Polsko Zasada przyjemności
TV spot
Česko / Polsko / Ukrajina, 2019, 9 h 20 min (Minutáž: 54–57 min)

Scénář:

Maciej Maciejewski

Hrají:

Małgorzata Buczkowska, Karel Roden, Sergej Strelnikov, Aňa Geislerová, Kryštof Hádek, Marek Taclík, Martin Finger, Lucie Zedníčková, Robert Mikluš (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Desetidílná kriminální minisérie je dalším mezinárodním koprodukčním projektem České televize, která tentokrát spojila síly s Polskem a Ukrajinou. Na moři nedaleko pláže v ukrajinské Oděse se objeví loďka unášená vlnami. Uvnitř objeví dva plavci nahé zmrzačené tělo mladé ženy s uťatou paží. Ve stejný den je na nábřeží Visly ve Varšavě přivolána policie k záhadnému napadení a objeví v kufru opuštěného auta useknutou ženskou paži. Další dramatický nález učiní herci pražského divadla během představení přímo na jevišti, když v tašce přímo na scéně najdou uťatou paži mladé ženy. Tři lidské ostatky ve třech evropských městech a trojice vyšetřovatelů z Česka, Polska a Ukrajiny v podání Karla Rodena, Malgorzaty Buczkowské a Sergieje Strelnikowa rozjíždějí rozsáhlé mezinárodní pátrání. K odhalení pravdy budou ale potřebovat mnohem více odvahy a odhodlání, než si původně mysleli. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda. Bavilo mě to dost cca od třetího dílu, ale bál jsem se, aby to tvůrci v poslední části nepokazili. Bohužel se stalo. Zkratkovité, nelogické zakončení, s důležitým zvratem, který měl přijít mnohem dřív. Mezi otevřeným a nedomyšleným koncem je bohužel rozdíl. Jinak tempo bylo příliš pomalé a bez některých osobních peripetií vyšetřovatelů bychom se opravdu obešli. Nejlepší byla hudba Michała Lorence, jehož kompozice jsem od doby, co přestal spolupracovat s Vladimírem Michálkem, neměl možnost slyšet. PS plácnout seriálu jako celku dvě hvězdy a hodnotit tak dojem je vážně dost nesmyslné, když už tady máme možnost hodnocení po epizodách, že? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Česká televize dlouhou dobu dopředu lákala na mega evropskou kolaboraci mezi Čechy, Poláky a Ukrajinci a nevím, jak na ostatní, ale na mě to působilo epicky. Stejně tak to potvrzoval i český herecký oddíl, který byl tím lepším, co naše země může nabídnout. Výsledek je ale v tomto případě výrazně neuspokojující. Měl jsem obrovský problém s českým dabingem. Problém byl hlavně v tom, že dabuje všechno a všechny a tak to vypadá strašně hloupě, nelogicky a uměle. Tady prostě někdo myslel, že když to bude celé v češtině, tak na to budou koukat i zapadlí vlastenci z posledních vsí, kam ještě nepřišel digitální signál. Jenže ono to takhle úplně nefunguje. Po druhém díle jsem na to neměl nervy a náhodou na internetu objevil, že Česká televize nabízí ještě druhou variantu s původním znění. Neváhal jsem. V tu ránu už to se seriálem vypadalo líp. Dokonce jsem si začal zvykat i na tu mega protivnou Polku, u které se mi na ní díl za dílem názor lepšil. Jenže zajímavý námět spolupráce tří zemí ztroskotal na námětu. Prostě nebyl dostatečně nosný a zajímavý natolik, aby si zasloužil podobný seriál. Škoda, mohlo to být zajímavé a takhle to skončilo na absolutní průměrnosti. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dojem po dvou epizodách: Dá se samozřejmě začít a skončit s tím, že se na to nedá koukat kvůli příšernému dabingu, který jednak absolutně nepasuje do pusy, jednak je typově úplně mimo a jednak nedává smysl (když se sejde ukrajinský a český tým a všichni spolu mluví plynulou češtinou, nejde než se smát). Ale míření na méně inteligentní publikum v dramatické tvorbě je dlouhodobá strategie České televize, tak se tomu asi nejde divit - snad jen se jde divit, že tak zjevně drahý seriál má dabing jak odpolední dokument na Barrandově. (Dodatek: Ne, že to je na iVysílání bez dabingu, není omluva, nestačí to a je ještě smutnější, že je plně namixovaný originál, který uvidí zlomek lidí.) I odhlédnuto od tohohle je to ale slabota. Jabłoński si získal zjevně bohaté prostředky, takže si dává pozor, aby byly dobře vidět. když se kamera může hýbat, hýbe se. Když může vyletět do vzduchu, vyletí. Když může být někde nějaký odraz,t ak tam je. Že televize už je dávno někde jinde a už se dá o režii i přemýšlet, nejen oslňovat, je mimo svět tohohle seriálu. Ostatně první věc, co divák uvidí, jsou prsa hlavní hrdinky. Hromada detektivních klišé je moc velká na to, aby to šlo brát vážně, ale ne dost, aby šlo přímo o funkční neonoir. Nakonec je to typický ČT katův šleh, který byl upatlán z nejdražších surovin. Tím nepatřičněji působí. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/10 Další seriál, který je výkladní skříní koproducentských zemí, to jsou ty krásy hlavních měst, oblíbení herci, pláž a vražda. Za nás je to samozřejmě líbezný výhled na Národní divadlo a v jednom luxusním bytě na nábřeží Geislerka v župánku, k tomu opelichaný Roden a PR na Divadlo Radka Brzobohatého. Nikam jsme se neposunuli za těch 15 let, záběry z tohoto seriálu a ze staršího koprodukčního filmu Sklapni a zastřel jsou téměř identické. Kriminálka jako taková je příliš brutální a plná stereotypních témat i postav. Takže nakonec je to stejně zase jen ten zářez do párování Geislerky s Rodenem a jinak nezůstává v paměti vůbec nic. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pokus o škandinávsky typ kriminálky, až by som povedal, že niektorými námetmi čistá kopírka Mostu. Ale Škandináviu to pripomína snáď len skvelou úvodnou znelkou. Celkom sa podarilo aj priniesť tú pochmúrnu atmosféru. No zaujímavosť deja a nejaká chémia medzi inšpektormi, ako tomu bolo v Moste, tak to tu rozhodne nenájdeme. Je to škoda, pretože takýto zahranično-domáci projekt mohol priniesť oveľa lepšie výsledky. Ale zas by som to úplne nezavrhoval. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to točeno v severském stylu sychrava , postavy přijdou do prázdného domova, zují se, nalijí si a zvednou telefon. Líbí se mi cestopis od Moravy po azury. Jsou zde východní oligarchové, obchod s uhlím, obchod se zbraněmi, justice zapletená s mafiemi. A je to celé bez humoru. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Plusy: slušná atmosféra, skvostná hudba. Mínusy: příliš mnoho postav, roztříštěnost, nepřehlednost, spousta hluchých/vycpávkových scén, jalové dialogy. Konec nehodnotím, protože s konci u kriminálek mívám pravidelně problém. Co mě ale dojalo, když Marie začala konečně vysvětlovat, co to je ten princip slasti, Viktorovi zazvonil telefon a už se k tomu nevrátili. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poláci prý souslovím "český film" označují nesrozumitelnou situaci. Princip slasti polský scénárista povýšil na "českopolskoukrajinský koprodukční seriál". Zmatečné... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděl jsem Pustinu a byl jsem skoro až nadšený, takže jsem se na tuto koprodukční záležitost těšil a celkem logicky jsem tvrdě narazil. Seriál se až děsivě vlekl, vyšetřování neustále stagnovalo a tvůrci absolutně selhávali v pokusech přiblížit mi osobní život jednotlivých postav. Zároveň mi chyběla atmosféra, napětí i akce, což je podle mého názoru u krimi/ thrilleru podstatný problém. Vyšetřovatelé se sice v desátém dílu dobrali výsledku, ten mi byl ale dokonale ukradený, protože jsem si k sérii za celou dobu nevytvořil vůbec žádný vztah, jsem jen rád, že už je to za mnou. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Na středoevropské poměry dosti neotřelá kriminálka, a to se prostě cení, jakkoli nedokonalý je výsledek, který disponuje celkem zajímavým případem, závěrem nezapadajícím tak úplně do předchozího děje, dlouhou řadou nezodpovězených otázek, poněkud zvláštním trojlístkem vyšetřovatelů, velmi slušnou atmosférou a fantastickou hudbou. 70 % ()

cinefob odpad!

všechny recenze uživatele

Dovedu si představit, že by tenhle seriál před dvaceti lety obstál v tehdejší konkurenci docela dobře. Být ale producentem podobně drahého seriálu dnes, rvu si vlasy. Míra nelogičnosti, klišé a zlé filmařiny je neúnosná. Snad jediná věc, která mě překvapuje, je skutečnost, že mě - na rozdíl od 90 % zdejších komentátorů - vůbec nerozčiluje ženský ELEMENT tohoto seriálu. Připadám si kvůli tomu trochu vyšinutý. Míním to ale dokoukat až do trpkého konce, jelikož mě to, jak je to špatné, tak trochu i baví. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koprodukční seriál s Českem, to jediné je na tom zajímavé. Chvilkami mi to připomíná takový laciný bulharský film. Sice tam je jakžtakž nějaká akce, ale je to tak zamotané, že vlastně nevím o co tam šlo. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ambiciozní projekt Polska, Česka a Ukrajiny doplácí na nepřehlednost dějové linie, kdy i pozorný divák se začne ztrácet v množství informací. Místopisné údaje s časem spíš matou než pomáhají v orientaci tohoto kriminálního spletence. Nejvíce mě ale irituje skutečnost, že veškeré loga aut jako Škoda, VW, Mercedes, Opel aj jsou buď přelepené černým kolečkem anebo rovnou digitálně zamazané. Český dabing polských a ukrajinských postav není zrovna šťastné řešení. Zbytečně odtržené od reality. Sečteno a podtrženo: Po vlažném rozjezdu a nepřehledné střední části vše zachraňuje celkem zajímavé a napínavé finále. ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Šustí to papírem jak na veletrhu tiskáren a herecky je to šíleně nevyvážené. Spousta linek nikam nevede a po těch strašně natahovaných deseti epizodách se na konci cítíte tak nějak podvedení. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Tak krásná napínavá atmosféra, vysoké ambice rozkročené hned to tří států, charismatičtí vyšetřovatelé, zvlášť polská rebelka se moc povedla - a přesto takový propadák. Scénář vůbec nedržel pohromadě, bylo tam tolik různých podivností a přehršel smrtí, že jsem to vlastně vůbec nepochopila. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově takový průměrná a místy až podprůměrná detektivka. Zajímavá snaha o spolupráci, ale až moc snaha to nějak vyvážit, aby každý stát měl stejnou porci. To by šlo i bez toho, bylo by to akorát zamotanější. Je na čem stavět a doufám, že by podobných projektů mohlo být brzo více. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Neskutečná nuda ... utahané, bez zápletky. Tak jsem se pronudil až k desátému dílu. Už jsem byl zmatený. Kolik mrtvol? Kolik amputovaných rukou? Potenciál to mělo. A ten dabing je příšerný ten mě taky dostával. Buczkowska mi zase tak nevadila, Roden průměrný výkon, ale rozčilovali mě ty debilní rukavice Sergeje Strelnikova. Rozuzlení má být napínavé a překvapující, místo čehož je trapné a zavádějící. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Hluboké šlápnutí vedle a mínusové body pro naši televizi za účast. Naprostý ne-scénář to celé potopil. 30% ()

Reklama

Reklama