Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V protějovském kostele se ztratil jeden z barokních obrazů s vyobrazením Křížové cesty. Krádež vyšetřuje nadporučík Vébr (M. Taclík) z ostravské kriminálky a Topinka (R. Mikluš), jenž mu asistuje, začne s výslechy místních spoluobčanů. Vébr zatím zpovídá lékárnici Kunešovou (M. Steinmasslová), která večer před krádeží hrála s farářem v kostele vědomostní kvíz. Odcizený obraz se záhy najde v zastavárně. Policisté tam dokonce naleznou téměř polovinu obrazů z křížové cesty, které zde údajně donáší nějaká žena. Při srovnání maleb se ale zjistí, že v kostele visí už jen jejich nepříliš povedené kopie. Farář při výslechu tvrdí, že o ničem nevěděl. Lucie (J. Boková) Tomášovi poradí, aby ohledně padělaných kopií kontaktoval svého bratra Reného. Ten mu vytipuje možného podezřelého falzifikátora – výtvarníka Kabáta. Topinka s bratrem malíře navštíví a vidí, že zrovna maluje další z obrazů z cyklu křížová cesta. Ten se ale brání, že to dělá na zakázku. Topinka musí tedy vypátrat skutečné objednatele. Nakonec přece jen přijde na jednu stopu a dostane také nabídku do Ostravy na kriminálku. Jak na to ale bude reagovat Lucie? (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Super díl kde Tomáš zazářil jako policista na plné čáře... Hezky to vyřešil bez podpory armády techniků, aparátu a všeho okolo.. Jasně, že mu pomohl bratr, ale co je to rodina.... Nadporučík Vébr (M. Taclík) pěkně čuměl když Tomáš odmítnul post u Ostravské kriminálky :P  Konec byl smutný jak požádal Lucii o ruku , která ho bohužel odmítla :/ ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to byla teda "zapeklitá" historie... Co k tomu říct? Ve filmech, i těch opravdu dobrých, se zpravidla o výtvarných dílech tvrdí nehorázné pitomosti a tenhle Topinka v žádném případě není výjimkou: 1) Malířské cykly křížové cesty jsou zpravidla nejméně hodnotnou součástí umělecké výbavy kostelů. Pochází většinou z 19. století, malíři je malovali jak na běžícícm pásu podle jednoho mustru, bez nejmenší snahy po originalitě nebo výjimečnosti, a výroba jejich falz se tedy ekonomicky v žádném případě nemůže vyplatit, protože namalování podobného obrazu je bezpochyby dražší než takový obraz sám o sobě. 2) Samozřejmě ano, existují i výjimečněji dochované cykly z druhé poloviny 18. století, ty jsou poněkud cennější, ovšem to v žádném případě nebyl tenhle případ, neb to bylo čiré 19. století, umělecky téměř bezcenné. 3) Korunu tomu dodávají zcela novodobé rámy i moderní provedení rubových částí pláten. 4) Malovat jakoukoli kopii či odborně posuzovat obraz podle fotografie 10x15 cm je obecně na pár facek. Nesmysl, totální kravina. 5) Třešničkou na dortu v přehlídce nesmyslností byla návštěva onoho "profesora", jež na plátně předváděl výkon hodný žáčka šesté třídy, když mu paní učitelka zadá namalovat "abstraktní obraz". Zkrátka a jednoduše, reálie příběhu opět totálně naivní a zoufale nezvládnuté. Jen na okraj poznamenávám, že za panem farářem se na návštěvy obvykle chodí na faru, ne do kostela a že samozřejmě prakticky každý kostel u nás, v němž po nájezdech zlodějů z devadesátých let zůstal jakýkoli alespoň trochu cennější mobiliář, má elektronické zabezpečovací zařízení... Celkový dojem: 50% ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předposlední díl ukázal kudy měla vést cesta - ubrat v levelu demence hlavního hrdiny, přidat vážnější tón ( závěr dokonce až smutný ) a najednou tu je nejlepší díl. ()

kumite 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tento díl si vzhledem ke kvalitě některých jiných dílů poctivě zaslouží vysoké hodnocení (a taky trošku nadhodnocené). Škoda, že v tomto duchu a stylu nebyl celý seriál. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U tohoto dílu musím zvýšit na 4 - 4,5 * . Mimochodem - ne všichni římskokatoličtí kněží/jáhni/řeholníci jsou pedofilové z instituce bažící jen a jen po majetku... . Dost z nich znám osobně, jsou to lidi jako každý jiný, jsou mezi nimi kuřáci-nikotinisti, co vyfoukají krabku=dvacku za den a pivkem,vínem nebo panákem taky nepohrdnou .... . ()

ohneta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

nejlepší , doufám, že budou i další díly. Celý seriál PARÁDA ODDYCH, sranda, překvapení . Velká sranda, doufám, že natočite i další díly . (y) Proč nejde hodnotit celý seriál? ale jen po dílech ? Dal bych 4 hvězdy za celý seriál (y) ()

Reklama

Reklama