Reklama

Reklama

Modlitba

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh dvaadvacetiletého Thomase, který se přijíždí se svou závislostí na heroinu poprat do katolického rehabilitačního centra ve francouzských Alpách, je studií (ne)dobrovolné řehole a  proměny prchlivého adolescenta ve svébytnou duchovní bytost. Největšími přednostmi filmu jsou neokázalá, precizní režie, odvaha vyprávět příběh v bolestivém detailu a brilantní casting. Kahnův film je pokornou charakterovou studií i formálně čistou, tichou oslavou lidského soucitu a odhodlanosti – nenápadný, ale pronikavý a nesentimentální snímek o víře, možnostech nápravy, různých podobách závislosti a obtížné volbě mezi láskou k člověku a láskou k Bohu. (Film Europe)

(více)

Recenze (20)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Neveríš, nemôžeš byť šťastný, žiješ v klamstve... Kto žije v klamstve, nemôže byť šťastný." Tento nový francúzsky film nielen celkom pútavým spôsobom ukazuje život drogovo závislých pacientov v rehabilitačnom ústave (vrátane zaujímavých aktivít ako spevácky či divadelný "krúžok"), ale nesie v sebe nenútene podanú myšlienku o zmysle viery. Náboženská viera nemusí sprevádzať každého človeka a hoci som sa sám nikdy nehlásil k žiadnemu vierovyznaniu, tento film krásne ukazuje, aký môže mať viera v súčasnej spoločnosti význam a pomôcť komukoľvek v určitých ťažkých situáciách. Skoro magická záležitosť, v istých chvíľach s nádhernou scenériou zasneženej krajiny a skalnatého pohoria, s veľmi optimistkým koncom (podanom v originálnom náznaku). Avšak celkový pozitívny zážitok mi skazila pomerne divoko natočená erotická scéna, ktorú si tvorcovia mohli odpustiť. (75%) [Kino Úsmev, Košice - Be2Can] ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Přímočarý ideově trochu prostomyslný snímek vede diváka od začátku k nevyhnutelnému konci. 1) Drogově závislí děkují za svůj vztah nedostatku výrazných podnětů. Do jejich duchovního prázdna pak vstoupí drogy, které jim dají pocit naplnění. Ne u všech uživatelů (respektive těch, co si to vyzkouší) se musí vyvinout závislost, s níž pak nejde hnout. Drogař prostě musí nahradit uspokojení, které jeho prázdné duši dosud zajišťovaly omamné látky, něčím jiným. Náboženství (jako opium lidstva, chachá Marxi) stejně jako láska (obzvláště ve fromě prvotní zamilovanosti) jsou, myslím si, velmi dobré léčebné metody. Z tohoto hlediska nepřekvapuje ani celkový vývoj hlavní postavy, ani závěrečná pointa._____ 2) Zajímavá úvaha o povaze náboženství názorně vysvětluje jeho možnou roli, jak je prezentována ve filmu._____ 3) Ze zajímavých kluků mě nejvíce zaujal 24letý Anthony Bajon (Thomas, hlavní role) a 30letý Valon Damien Chapelle (Thomasův mentor Pierre). ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, který nenásilnou formou ukazuje, že i absolutní bezvěrec může pod správným vedením získat víru v Boha. Když jsi úplně na dně, tak právě modlitba ti může pomoct z těch sraček ven a dát životu nový smysl. Skoro se mi chce věřit, že je to možné, v tom vidím velký přínos tohoto filmu. Neochvějnou jistotou je pak představitel hlavní role Anthony Bajon, který ten přerod z drogově závislého jedince v člověka naplněného láskou a pokorou vystihl naprosto dokonale. (80%) ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

MOTLITBA je počas tohtoročnej Veľkej noci jediné, čím som sa aspoň trošku priblížil oslavovaniu tohoto sviatku (okrem toho, že som zjedol 2 čokoládové vajcia. Lepšie ako nič...alebo byť kňazom ? Inak akoby Bresson vstal z hrobu. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

tohle téma jde mimo mě ale tady to bylo natočeno bez emocí a fanatismu.A za mě:kdyby každý desátý feťák podstoupil tuhle story v reále ,byla by zeměkoule bez obrovského množství lidských zombie.Hlavně že to na začátku mají "pod kontrolou". ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Mimořádně čistý film o síle modlitby, ať už je na tom člověk v danou chvíli s vírou všelijak. Přesvědčivý výkon Anthony Bajona je skvělým hnacím motorem děje. Uvěřitelné, civilní, pravdivé, včetně téměř zázraku v horách. Jen to rozhodnutí stát se knězem bylo pro mě trochu hr, ale budiž, mohlo by být. Zadařilo se zvládnout proměnu tvrdošíjného rebela v člověka víry, aniž by to tahalo za vlasy, což je dost umění. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Hromada ludi to zial nepochopila a ani pochopit nemoze, uz podla tych komentarov 'opium ludstva' a 'nuda' a podobne zvasty. Kto zil v spolocnosti narkomanov, alebo aspon riesil poriadne sracky v zivote, ten pochopi, inak bez sance. Ked ci clovek siahne na dno, uz nema na vyber, pretoze tam je potom celkom jasne, ze bud Boh, alebo nic (napada ma kniha "Boh alebo nic" od kardinala Robert Sarah, ale to len podla tej pointy). Ti, co stali na pokraji pekla, poznaju pohlad do toho 'nic' a obcas sa niekomu podari zvolit Boha. Je to milost, ako vsetko v zivote a je celkom irelevenantne, kto o tom ako sudi alebo sa idiotsky posmieva. Sestra Elvira otvorila presne takto zachranne stanice pre zavislakov, kde fetak dostane strazneho anjela, ktory ho pri prijmani na stanicu doslova prenucha, ako pes, pretoze kazdy z tych straznych anjelov je byvaly fetak a drogy na rozdiel od duchovnych bytosti typu sestra Elvia, dokonale rozozna na desiatky metrov. Odist z heroinu sa na SK podarilo bez pomoci zvonka len niekolkym a tiez niet zaruky, ze sa na H-acko nevratia. Vrele odporucam zajst si niekedy na svedecke stretko byvalych fetakov, co obcas zavita zo stanice Cenakolo na SK. Ich svedectva z pekla a naslednej zachrany na poslednu chvilu Bozou rukou, maju celkom ine grady, nez lacne zvasty silackych kretenkov nielen na tomto fore. Velmi realisticky vykresleny pribeh; neviem, ci je to presne podla sestry Elviry a Cenakolo, alebo ktora ina rehola/reholnicka toto este zrealizovala. Jedine divne bolo, ako fackovala Thomasa - tak toto realna sestra Elvira nerobi :-D. Inak velmi realisticky a neromanticky spravene, kto to osomre, nebral drogy a zatial v zivote nehladal pravdu, lebo bud nemusel, alebo si namiesto pravdy vybral sracky. Za mna 4* ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2018, Film 10: Nějak nechápu, jak je možný, že se rozumně vychovaná, vysokoškolsky vzdělaná holka vyspí s feťákem, kterýho viděla dvakrát v životě. Jinak musím pochválit za nenásilnost, a za nevymezování. Chceš fetovat? Fajn fetuj. Chceš se vyléčit? Fajn, pomůžeme ti. Relaps? Nevadí, jedem znova. Chceš věřit v boha? Fajn. Nechceš? Taky fajn (maximálně dostaneš pár facek od jedné starožitné jeptišky). Thomas je jinak celkem sympatickej kluk, za což vděčí především svému představiteli, který tu existencionální úzkost trefil přímo špicově. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma s krásnou atmosférou a přirozenými a uvěřitelnými hereckými výkony mne nakonec zklamalo svoji nedotažeností. Otevírá se zde celá škála témat k zamyšlení - vymývání mozků, přijetí Boha či pochybnosti o vlastní víře, slabosti, berličky a síla vzájemnosti - čekala jsem větší otevření, ale příběh se uzavřel ve jménu Syna a Ducha svatého, amen!. Škoda. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Mdlý film, ktorý ma veru neohúril. Bajon ako rebel stojí za zmienku a taktiež krásne Alpy a celkovo pohodový zapadákov. Príbeh je slabý a nedokáže strhnúť. Autori scénami s fackujúcou sestričkou či živočíšnym sexom len potvrdili, že plochosť s akou pracovali s postavami bola trestuhodná. Potenciálne vyústenie deja do toho, že by sa stal Thomas kňazom by bolo pre mňa málo uveriteľné. Záver ako najsladší americký happyend je tiež nič moc. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Ne náboženství jako učení o Bohu, ne modlitba jako vzývání Boha a všech Svatých, ale cesta k nalezení sebe sama, smyslu života pro někoho, kdo se ocitnul na dně své existence. Na dně, odkud jediná cesta může vést nahoru. O posilujícím účinku modlidby tento nekonformě natočený film vypovídá upřímě a bez jakýchkoliv filmařských klišé. Film nepochybně nebude žádným komerčním "tahákem" ale mohl by se stát duchovním tahákem pro každého, kdo občas pochybuje a snaží se nalézt útěchu v modlitbě... k čemukoliv v co věří a co ho v tomto momentu dokáže posílit. Za to budiž Kahnově filmu chvála. A rozhodně také za objevení talentu Anthony Bajona. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Film rozpráva príbeh z liečebni mladých narkomanov a alkoholikov. Námet by aj zaujal, ale to nelogické prevedenie priam kopalo do zadku. Na jednej strane, keď sa niekto vytratil, išli sa posrať, ale keď sa v horách zaostalý Thomas zraní, vykašlú sa na neho, keby aj zmrzol. Jeden spácha samovraždu, žiadne vysvetlenie. Možno chvíľka vyznaní pritiahla pozornosť. Ale hneď dobrotivá starenka, rehoľná sestra vráža poriadne zauchá zurvalcovi Thomasovi, až sa z toho poserie. Iba záver, ako tak osvetlil tento chorál plytkého sentimentu. Málo na to, aby to výraznejšie nadchlo. Táto téma je známa pod iným, oveľa vyšším levelom. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Táto sociálna dráma opäť ukazuje, že Francúzi vedia ozaj natočiť zaujímavý snímok, ktorý tne do živého a u ktorého sa nenudíte. To je aj prípad drogovo závislého Thomasa, ktorý sa musí vysporiadať so svojim životom až sa nevyhnutne obráti k Bohu. Skvelý herecký výkon hlavného hrdinu umocnený o zaujímavú atmosféru a fakt, že si človek z tohto filmu aj čo-to odnesie. Za mňa spokojnosť aj napriek pár hluchým miestam. 75 % ()

LordMichael 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí drama, podkreslené navíc působivou hudbou, vypráví příběh o narkomanovi, který se přijíždí léčit ze závislosti na heroinu do křesťanského odvykacího centra ve francouzských horách. Cesta osobní přeměny není jednoduchá: jsou na ní absťáky, okamžiky pokušení i zoufalství, sražení se se sebou samým, budování přátelství v místní komunitě, ale i hledání lásky a víry v Boha. ()

Kolaj 

všechny recenze uživatele

I přes moje hodnocení dvě hvězdy ji beru jako kvalitní příběh a zobrazení života tohoto mladíka a prostředí, ve kterém se odehrává. ()

grandir 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, který mě donutil nepřepnout. Přesto s hodnocením váhám mezi 3-4, protože mi všichni přišli až moc smíření a klidní, což se při odvykání těžko věří. Je možné, že odvykací kůru se všemi abstinenčním příznaky si odbyli někde jinde. Nicméně všem, kteří se se závislostí chtějí poprat, bych takové místo přála. Jeptiška ovšem byla hustá! :o ()

Související novinky

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

20.09.2018

Be2Can: rekordní počet zapojených kin, Zlatá palma, současný německý film, čínská senzace ve 3D a čerstvá cena Fipresci z Benátek pro maďarský film   Be2Can – přehlídka soutěžních a oceněných filmů… (více)

Reklama

Reklama