Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství? (Falcon)

(více)

Recenze (433)

Hannahh 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je pro mě velkým zklamáním. Vydržela jsem ho sledovat až do konce v očekávání, že film konečně dostane náboj. Snímek bych za horor snad nepovažovala. Pro mě nebyla ve filmu Aňa Geislerová příliš přesvědčivá a dětská představitelka, mi ve filmu moc neseděla. Jen paní Kolářová je prostě stále kvalitní herečka. Ovšem celý film ani ona nemůže zachránit. ()

jokino odpad!

všechny recenze uživatele

Neviem, koho toto napadlo zaradiť do žánru "horor", či "mystery", nakoľko to bola vlastne len čistá dráma, s príbehom oničom.. Pre mňa osobne nuda, nuda a znovu len nuda, kde človek sleduje život na dedine a akýsi pokus o príbeh matky s dcérou, a ich socializovanie sa v "novom prostredí".. Ano, bol tam možno pokus o nejakú tu napätejšiu atmosféru, ale nevišlo to. Pre mňa totálna strata času. ()

peeteno78 odpad!

všechny recenze uživatele

Film mi přijde absolutně nezajímavý, nudil jsem se od začátku až do konce. A navíc protivná A. Geislerová mě doslova odrazovala od sledování. Bez ní možná za jednu či dvě hvězdy... ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Nemám ve zvyku, filmům zbytečně nakládat. Ovšem toto mělo být probůh co? Nemohu jaksi přijít na to, co bylo důvodem k natočení příběhu ženy, která se psychicky zhroutí a..........a nic. Vstane a jde poklidně s dcerkou domů. Ta jedna hvězda je za to, že Aňa jako vždy zahrála svůj standard. Ale myslím, že se i ona při natáčení cítila možná trochu trapně, vzhledem k tušeným kvalitám snímku. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Bohužel i přes dobrou kameru a solidní zvuk, hodně ztrácí scénář, příběh a dialogy a ani herecké výkony za moc nestojí a to je právě u temně laděných filmů hodně důležité, zde člověka moc nepřesvědčilo, že tam skutečně je nějaké nebezpečí. Hodnocení: 55 % ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Moderní převyprávění klasické balady a navíc v hororovém žánru nezní jako špatný nápad, ale podle mně se to autorům tohoto filmu vůbec nepovedlo. Děj byl většinou nesmyslný a postavy ukrutně nesympatické, dcera se neustále chová jako nevychovaný spratek, a matka se akorát zmůže na křičení. Herecké výkony byly docela dobré, až na Karolínu Lipowskou, jí a její příšerně dřevěný přednes jsem nemohl vystát. Prezenatce byla fajn, film je celkově docela dobře natočený, i hudba byla fajn. Hororové aspekty byly velmi slabé, ve filmu je taky několik laciných jumpscarů s otřesnými zvukovými efekty. 3/10 ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

U lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo... Nejslavnější baladická báseň ze Erbenovy sbírky skladeb, kterou se navíc řada z nás musela učiti za svých povinných let i nazpaměť. Když jsem pak zjistil, že si ji pár českých filmových tvůrců vzalo za materiál ke stvoření hororu v české kotlině, byl jsem nadšený a plní očekávání. Jenže samotné filmové zhmotnění mě nakonec vůbec neuspokojilo... Vždyť ten příběh je daný, přijde divná osoba a vezme si tvoje dítě atd. Ale dost rychle jsem uviděl, že v téhle podobě se legendárních 12 Erbenových slok nemění v zapamatovatelný český horor.. Přitom třeba atmosféricky odvedla česká parta dobrou práci, kterou táhne především ohlušující stahující zvuk. Jenže to klíčové se úplně nepovedlo a způsob jakým roubují Eliščiny strachy do sbírky, vydané v polovině 19. století, není vůbec poutavý.. Polednice sice chápe, že tou hrůzou nikdy nebyla ona figurka, ale jednání matky, jejíž paranoidní přeměnu Aňa Geislerová dává obstojně, jenže stejně pak naráží na to, že už není co vyprávět. A na to film dojíždí nejvíc, v téhle podobě si to ani tu standardní 90ti-minutovku neobhájí.. Nesmírně těžký úkol tahle adaptace, kterou pořád nejlépe zvládla Brabcova povídková Kytice, ale tohle má nějaký režijní nápad, který se nezalekl, ani před tím, jak moc nemainstreamově to působí.. Takže, kdo se šel pokochat a hrdě prohlásit "to mě ve škole učili, vím jak to dopadne..", dost rychle pochopí, že tady ho upečou.. 50% ()

Jamalkaa 

všechny recenze uživatele

Super! Moc pěkná atmosféra, je to skvěle udělané! Herecké výkony na výbornou. Člověk se u toho pěkně vyleká a zároveň se i zasměje. Povedlo se, líbilo se! ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Tíživá atmosféra horkého léta,které je nezvladatelná.Trvá dlouho a podepisuje se na pocitech ženy ,která není vyrovnaná se svým životem ,který ji častuje ranami.Situace se neřeší,naopak se komplikuje a hrotí.Lidská psychika pak dokáže neuvěřitelné věci.Velmi přesvědčivé mysteriózní drama s prvky hororu postavené na vizuální a hudební stránce. ()

johnnie78 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu byla výborná a skoro jsem si říkal, že Češi se už možná začali učit, jak dělat moderní horor. Tíživá, znepokojivá psycho atmosféra umocněná vedrem, která z plátna doslova sálalo, velmi dobrá hudba a pár ucházejících lekaček: Polednice v podstatě začíná tam, kde Babadook. Ale někde po polovině filmu, konkrétně po (IMHO předčasné) smrti ježibaby Mrázové to začíná jít do kopru, film najednou jako kdyby nevěděl kam dál a tak na autopilotovi směřuje do pitomého, nijakého závěru (dlouhodobý problém českého filmu: nikdo tu neumí udělat pořádný konec). A to je prostě strašná škoda, protože ten film zkrátka volá po nějaké pointě!!!!! Kde by se například vysvětlily nevysvětlené věci, na kterých mi celou dobu přišlo, že film stojí (například smrt otce, co se mu vlastně stalo, a proč ji matka nesmyslně tak dlouho tajila své dceři, jak s tím vším souvisí ti burani - já blb čekal, že to se v závěru všechno sejde do nějaké hezké pointy, ale to bych nesměl znát české tvůrce, no). Dalším mínusem je prkenné herectví Geislerové, která se celou dobu tváří úplně stejně, jako když hraje v nějaké zaměnitelné hřebejkovské vztahové sračce, horor patrně nikdy žádný neviděla. Kolářová je oproti tomu skvělá, stejně jako Mucha a Štrébl, které jsem doposud neznal. ()

maluti 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem měl velká očekávání, až mě to hodně zklamalo. Gaislerovou mám rád, ale tady mi celkem lezla na nervy, ostatně i jako další postavy v tomto filmu. Zajímalo by mě, kdo označil tento film za "horor", což bych vůbec neřekl. Žádné napětí, strach, ale je jen nuda. V celém filmu byls jen dvě lekací scény, nic víc, nic mín. Pokud se rozhodnete jít na tento film do kina, rozhodně neutrácejte, ale počkejte si, až bude v TV :-) ()

tomashinka 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se těšil - samozřejmě jsem očekával něco na způsob "Kytice" - z té si film bere jen základní strašidlo, nesnaží se kopírovat Erbenovy balady, ale to ničemu nevadí. Pomalu se rozjíždějící děj by nevadil také - užíval jsem si nadprůměrné herecké výkony Geislerové, Muchy a Štrébla, dokonale zvládnutou atmosféru horkého léta, stísněné prostředí starého zanedbaného domu, do kterého přijde mladá žena v poměrně náročné životní situaci a nakonec i "lekací" scény, které by nešly vytvořit bez jednoduchého, ale bezvadně sedícího zvuku. I šílená paní starostová v podání Daniely Kolářové dostatečně strašila a všechno dohromady způsobilo, že jsem se čím dál víc těšil na rozřešení a netrpělivě čekal, že se dozvím, o co vlastně jde. A to se nestalo. Paní starostovou najednou najdou mrtvou v poli aniž by se divák dověděl proč, co se jí stalo a jestli se opravdu odehrálo její životní trauma, kvůli kterému se zbláznila. Mladá matka v podání Gieslerové začne bez zjevného důvodu ještě víc blbnout, i když by se měla spíš uklidnit, dcera se chová čím dál víc nelogicky jako nezvladatelný fracek. Velmi dobře rozjeté psychologické drama se prakticky najednou promění v céčkový pokus o lekací horor bez smysluplného děje. Děj sice skončí dobře, všechny ženy najdou klid, což jim samozřejmě přeji, ale já jsem odcházel s pocitem rozečtené knihy, kterou mi v polovině někdo sebere. Pravděpodobně měl štáb po natočení první poloviny už plné zuby skutečného vedra, tak druhou půlku rychle odfláknul. Obrovská škoda. Stačilo domyslet scénář, rozjetý děj smysluplně a zajímavě uzavřít a vznikl by v naší kinematografii jedinečný film, ke kterému bych se někdy rád vrátil. Dávám tři hvězdy za atmosféru, hudbu a herecké výkony. Doporučuji vidět, ale určitě v kině - mám obavy, že doma u telky film úplně ztratí atmosféru, kvůli které jedině stojí za zhlédnutí. ()

rekurseman 

všechny recenze uživatele

Tleskám, totiž zprvu mě příběh přišel velmi slabý, takový nevýrazný, bez barvy, bez všeho, člověk div málem neusne a ejhle, najednou začne skvělá hudba, střih a najednou se klepe strachem. Žádné děsivé záběry, žádné "neživé" bytosti...pouze střih, zvuk a dobrá maskérna....Ke konci jsem se už díval na hodinky, kdy už že to skončí, tak jsem se bál. Sice to byl úplně jiný horror než jsme zvyklí z USA, ale tento mi seděl o dost více..o mnoho více... ()

FILMOVKA 

všechny recenze uživatele

Shrnul bych to do jednoho slova: "Proč?" Krásná je především kamera. Aňa Geislerová se do žánru hodí, stejně tak i mnozí další herci odvedli dobrou práci, až na tu malou holčičku, se kterou jsem měl docela problém - přišlo mi, že je už přeci jenom trochu velká a hlavně se mi během filmu několikrát stalo, že jsem přemýšlel, jestli to není kluk. No a ten scénář je zkrátka mimo. Spoustu věcí je tam nedořešených. Například pořád čekáte, co se vlastně stalo tomu otci, že s ním jsou takové tajnosti, víme že byl divný a nikdo o tom nechce moc mluvit, ale tím to hasne. Do toho se tam motá nadržený instalatér s jeho buranskou manželkou, ale ve výsledku to vůbec nic neznamená, protože film nikam neposouvají. Geislerové nejspíš v určité části filmu švihne a její druhé já jí samotnou straší, ale proč? Čím je ten kraj tak odlišný od jiných? Mají být ti lidé odlišní? K tomu pár nezdařených lekaček a pak si říkáte, jestli to s maskou a kostýmem Daniely Kolářové mysleli opravdu tak vážně. Na samotném konci mi bylo celkem jedno, jak to autoři mysleli a co způsobilo to rozřešení, ale i po té hodině a dvaceti minutách jsem byl v celku rád, že je konec. ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Najprv som si myslel, že bratia sa zasa len chceli opičiť po slávnejších predchodcoch, lebo plagiátorstva tam bolo nadmieru – osamelá mater s malou dcérou, tajuplný osud neprítomného apuciho, sťahovačka po dákej traumatickej udalosti do značne neprívetivej chyže na samote, podozrivo podivné osadenstvo blízkeho valala, a v neposlednom rade podarené domáce strašidlo, po nejakom rozbehu, keď som si už myslel, že sa na to vyondiem, dáko ma to niečím vtiahlo do deja a keď sa mi to už aj popačovať začalo, bum!, sek ako skok do Macochy, materi z ničoho nič a bez vysvetlenia preplo, objavila v sebe dávne tesárske gény a pozatĺkala všetky montážne otvory v chyži, čím okamžite zdvojnásobila jej hodnotu, dovtedy sa dej žuvačkovo vliekol a v podstate nás pomaly pripravoval na grandiózne záverečné polhodinové sado-maso, lenže od posledného klinca nabral razanciu úzko spätú s nevysvetliteľnými konaniami postáv, čím došlo k značnej degradácii celkového dojmu, ak som mal byť po závere vyprovokovaný začať špekulovať o tom, čo tým doboha chlapi vlastne chceli povedať, tak smola, pocit premrhaného času jednoznačne zvíťazil nad možnosťou kukať na zrniacu obrazovku a analyzovať, nepochopiteľne doprtené zo strany scenára a réžie, a pritom Aňa bola spoľahlivo perfektná, malá Karolínka prekvapujúco profesionálna a banda pňakov z valala potenciálne tajomná, atmoška do spomínaného momentu pekne gradovaná a aj hudba by celkom ušla, takže 25%. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony i celkem hutná atmosféra, kdy divák netuší, co ho v příští vteřině potká. Jenomže tomu chybělo potřebné finále a celé to drama tak trochu vyšumělo do ztracena. Škoda že tvůrci nenašli více odvahy zařadit mysteriózní a hororové prvky, když už podle mysteriózní postavy film pojmenovali. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Udělat z Polednice psychologický horor, proč ne? Ale pak bych nejspíš vynechal hororové prvky, které jsou většinou spíše k smíchu, než aby vyvolávaly napětí a stupňovaly atmosféru. A Geislerová mi do hlavní role moc neseděla, trochu jsem měl obavy, zda se sama nestane tou Polednicí. Zato Daniela Kolářová byla úchvatná. Celkově se tedy film tváří jako kvalitně zvládnutý, ale bohužel mě vůbec nezaujal, po celou dobu jsem se nudil, o konci ani nemluvě. ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Moderní paralela s K.J. Erbenem je až na závěr docela zdařila. Celkově ale film šitý horkou jehlou. Scénář nemá hloubku, zápletka je triviální, dialogy nudné. Jako letní oddychovka možná, ale hlubší rozbor to nesnese. tak do letňáku, ale jinak ....2* ()

Související novinky

Polednice vchází do dveří

Polednice vchází do dveří

10.08.2015

V červenci řadu lidí potěšil český horor Nenasytná Tiffany a už tu máme další nadějnou domácí žánrovku. Tentokrát nás vyděsí Polednice, film debutujícího režiséra Jiřího Sádka, který se inspiroval… (více)

Reklama

Reklama