Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství? (Falcon)

(více)

Recenze (433)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Když ve filmu, který chce být především psychologickým dramatem, působí jednání hlavní hrdinky neuvěřitelně, nezachráníte to ani poměrně hezkou vizuální stránkou. Aniž bych chtěla být přehnaně kritická, musím přiznat, že scénář bych docela výrazně překopala – Proč zařazovat dějovou linku se sousedem, když nemá prakticky žádný vliv na hlavní příběh? Proč se poznámka o tom, co se stalo při podobném suchu v minulosti, objevuje ve filmu více než jednou? Proč musí být symbolika tak doslovná? Proč není nikde vysvětlen důvod, který vedl hlavní hrdinku k tomu, aby své dceři tak dlouho tajila smrt otce? A hlavně: Proč je přerod hlavní hrdinky v posledních dvaceti minutách tak překotný a tím pádem nerealistický? ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

(2x) Navzdory anti symbióze, která nastala mezi divákem a Samirovou Hany, je radost pohledět na jeho a Sádkovu Polednici. Jako zrcadlo doslovného přepisu F. A. Brabce tu máme konečně fungující reinterpretaci. Herecky cele patří Ani, jejíž sekundantkou je skvostná Dani Kolářová. Hutné léto, slušné gore a téma tolik přirozené pro kontrasty mezi satirou a plíživým hororem. Byl to risk, který se cele vyplatil. České kotlině chytré riskantní projekty velmi sluší. #LFŠ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že se karty odkryjí příliš brzy a poslední třetinu není de facto co vyprávět. A je to velká škoda, protože atmosféra je jedinečná a Anna Geislerová hraje jak o život (je skutečně po všech stránkách čím dál lepší). Snímek je to spíše pozoruhodný, než nezapomenutelný, ale i tak jsem rád, že jej v naší kinematografii máme. 65%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Útlá básnická sbírka pořád láká. Na zlověstně prosluněné pole se tentokrát pomocí jedné z balad vydá i Aňa Geislerová, mladičký talent Karolína Lipowská a tým ambiciózních filmařů. Plíživé odcizování se ovdovělé matky s postupně vzpurnou dcerou, které nechce říct skutečný důvod, proč se tatínek ještě nevrátil, je natočené velmi solidně. Kamera několikrát znepokojivě zapracuje, ví, jaké úhly zvolit, atmostéra houstne a díky unavené a velmi soustředěné Geislerové začínáme být trochu nervózní. Potíž je v tom, že vše kolem není zrovna zajímavé. Horory u nás neumíme. Ovšem tohle horor není, ač se tak tváří a snaží hlásat do světa. Celé je to předvídatelné a nepřekvapující. Hudba naznačí, že se máme připravit. A ani se nelekneme. Potěší však práce s tím, jak tu muži představují ty slabší polovičky, jak se blíží zatmění slunce a nejen jeho, jak tvůrci nakládají s postavami vesničanů. Nejsou to žádné nezajímavé a otravné figurky á la Troška. Potěší manželský pár, který matce s dcerou pomáhá, starosta i jeho pomatená žena v solidním podání Daniely Kolářové. Nadržuju, ale domácím se to smí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Polednice", o lejno více. Kiež by som mal takú trpezlivosť či zmysel pre humor, ako mnoho iných užívateľov, ktorí v prípade tohto snímku dokázali nájsť ihlu v kope sena. Skutočne horor bol tento počin - 35% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi podivný film, na který se někdy ale vcelku rád podívám znovu - už jen kvůli tomu, abych zjistil, jestli se mi líbil, nebo ne. Teď si tím totiž opravdu nejsem jistý. Vím jen, že to bylo skvěle, až "nečesky" natočené (letní parno z filmu přímo sálá). ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Psychodrama s hororovou atmosférou. Chápu, že hororového maniaka by mnohem víc potěšily ostré zuby a dlouhé drápy jak rozsápou malou Anetku, kolem lítají kusy rozcupaveného masa a celá obrazovaka se pomalu ale jistě zalije krví, leč já do tohoto fan klubu nepatřím a film jsem si náležitě užila. Potěšila mě Daniela Kolářová i Marie Ludvíková, kterou mám rok od roku raději. Ovšem výkon obou hlavních protagonistek nelze pominout i Karolína Lipowská byla velice přesvědčivá, s Aňou Geislerovou bychom asi hůře našly nějaké společné téma, ale proti jejím hereckým výkonům nemám námitek. Erbenovu Kytici lze jen stěží vnímat jako předlohu, spíše jako letmou inspiraci či leitmotiv, který prochází celým filmem, ale to každý vnímavý divák ví, že zdejší databáze neumožňuje termín "na motivy" či "inspirováno". S tím by se do budoucna zajisté dalo něco udělat, doufám. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

K tomu snad ani nemůžu něco napsat, protože jsem naštvaný. Proboha, co to bylo za konec? Vždyť to nemá s tou básní nic společného. Já se na to celkem těšil a když vidím, jak je to celé odfláknuté, tak mě to moc mrzí. Doporučil bych toto: Film a všechny jeho kopie zlikvidovat a natočit to znova a pořádně! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No nevím není to zrovna žádnej extra zážitek sledovat propad jedné puťky které začíná hrabat do psychologických temnot. Je to takový divný hybrid žánrů možná, že kdyby z toho udělali čistokrevný psychologický drama nebo čistokrevnej horor tak by to fungovalo líp než tahle zplácanina do který je úplně zbytečný cpát nějaký mysteriózní zlo když stejně víme, že frajerce prostě jenom jebe v palici. Navíc kam čert nemůže tam pošle Geislerku a já už na ní začínám mít docela slušnou alergii, takže tak.25% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

K. J. Erben psychologičtější. Jak jinak lze natočit mysteriózní drama na motivy předlohy, kterou každý (Čech) tak dobře zná? Nebyl to lehký úkol. Kraťas možná, celovečerák bohužel utahanej. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Scenárista byl zřejmě menšího vzrůstu (podle fotek nebyl, oops) a v průběhu psaní ho odnesla Polednice, následkem čehož solidně rozepsaná práce nedorazila do cíle. Jinak se ovšem jedná o ambiciózní debut, který jsem určitě neviděl naposled. Byl bych s hodnocením klidně hodnější, ale celková nedomrlost, nerozvinutost traumatu hlavní postavy a zbrklost závěru zamrzí. Audiovizuálně je všechno boží, herecky taky, atmosféra a náznaky mystéria šlapou ostošest a předvídatelnost poměrně dlouho taky nehrozí. Bude vrahem šílená bába? Bude vrahem bubák? Bude vrahem vystresovaná Geislerka? Bude někdo vůbec vrahem? Tvůrci mohli buď víc přitlačit na rovinu hororového psychothrilleru, nebo naopak mít větší koule a jít cestou hardcore mysteriózního napínáku s rozvinutějším folklórem a větším zapojením postav (z nichž se většina ukáže pro děj de facto zbytečnými), nad jehož významy by se místní komentátorská obec tradičně servala do krve. Každopádně pro TYHLE náměty je naše země jak dělaná - proč jich nevzniká víc? ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Autoři se Erbenem jen inspirovali, je škoda, že závěr nedotáhli právě podle básnické předlohy. Největšími kvalitami snímku jsou krásná kamera (horko z letního pole přímo sálá) a vpravdě hororová hudba. Poněkud horší je to s hlavními postavami - Geislerová sice umí hrát, leč hlas má tak nepříjemný (a nepřirozený hlasový projev - no, to je to civilní herectví...vlastně neherectví), až z něj běhá mráz po zádech. Lipowská je herecký antitalent - kde to dítě vyštrachali? zoufalství! Na Kolářovou jsem se těšil, jenže to vypadalo, že v momentě, kdy se do své role pořádně opře, je vyhnána ze scény. Trestuhodné. Celkově film není špatný, jenže kult z něj nebude. Místy skvělá atmosféra. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Polednici nelze upřít zdařile vystavěná atmosféra, která dodává na správné hororovosti tohoto příběhu. Zaujalo mě, jak si tvůrci poradili s Erbenovou předlohou, kdy ji povyprávěli velice volně, resp. si z ní vzali jen to nejnutnější. Pár lekaček se tu našlo a spolu se zmíněnou atmosférou, příběhem a lokacemi, v nichž se děj odehrává, se utváří výsledný veskrze pozitivní dojem. Geislerová dle mého trochu přehrávala nebo.. zkrátka jsem jí její roli moc nevěřil a nebaštil. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobrá atmosféra psychologického dramatu o samotě, tragédii v rodině a velkém suchu, které nepřináší nic dobrého.. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Zklamání, protože tenhle film je naprosto o ničem! Jednoduché jak facka... Pomalu to s Erbenovou Polednicí nemá nic společnýho a zdejší "Polednice" je fádní a odfláknutá. Bylo to na dvě hvězdičky, ale konec to srazil na tu jednu. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad (Ono zmodernizování), o to větší zklamání co z toho vypadlo. Energie herců nulová, horrová atmosféra průměrná, zvuk totálně dokonalý. Není to ale přece jenom málo? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Hrej si, tu máš kohouta! '' ----- Bylo to jiné a bylo to zajímavé. Nečekejte žádnou Brabcovu Kytici. 2x jsem se dokonce lekl. Osobně bych v tom domě nestrávil ani noc :-). Aňa je stále kus krásný ženský. Vzpomněl jsem si na Želary a musel uznat, že i po těch letech (a i po dětech) je pořád stejná... Navíc herecky zraje a ještě se s ní máme na co těšit! Perfektní byl i Mucha v roli unaveného starosty a samozřejmě Kolářová... Že známé herečky na stará kolena hrají babičky, je celkem běžné, tady ale chudák dostala roli dost mimo tento rámec :-) ! Kdo mi neseděl, byla holčička hrající dcerku. Bylo to zajímavé, zvolený kraj nádherný. Musel jsem znovu uznat jak je naše země krásná se svojí krajinou s poli, vesničkami nichž vyčuhují věže kostelíků, lesy na zvlněném obzoru.... Chválím i hudbu, dotvářela hutnou atmosféru! Přesto jsem od polednice čekal víc, buď více mysteriózna, nebo více reality. Film se zastavil tak v půli cesty... Pánové ale mají potenciál a budu se těšit na další záležitosti! Za mně je to za 3 zatlučená prkna. * * * ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem navštívil náš film v kině a úplně zklamaný nejsem. Zbytečně matoucí je, že Polednice má být horor. Bohužel to tak není a jedná se spíše o psychologické drama. Na druhou stranu se pár hororových scén najde a minimálně dvě lekačky, které byly hodně dobré. Atmosféra byla zajímavá, ale do hororu měla hodně daleko. Hudba byla jedna z největších kladů, kterou naopak srážely herecké výkony, které působily hodně uměle. Když to vše shrnu, tak se jedná o lehký nadpůměr, který na naše poměry neurazí, ale ani nějak výrazně neoslní .. 5/10 = 55% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jako ano, není to podle Erbena, není to horor z produkce Del Tora, ale opravdu by jsme směsku těchto dvou věcí chtěli? No já asi ani ne. Kór v českým podání. Tahkle se vezeme na příjemně krátké vlnce psychodrámy s pár hororovýma scénama, ze které já mám jako z kousku české produkce docela radost. Takováto Polednice je pro mě chutnějším soustem něž 90% české tvorby. 75% ()

Související novinky

Polednice vchází do dveří

Polednice vchází do dveří

10.08.2015

V červenci řadu lidí potěšil český horor Nenasytná Tiffany a už tu máme další nadějnou domácí žánrovku. Tentokrát nás vyděsí Polednice, film debutujícího režiséra Jiřího Sádka, který se inspiroval… (více)

Reklama

Reklama