Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství? (Falcon)

(více)

Recenze (433)

honajz 

všechny recenze uživatele

Má to pár much, to bych kecal, že ne (a hodně mne mrzí nedořečení půlnoční akce při koupání nebo nalezení mrtvoly v lánu; také - když už jsme u toho - jsou jednou klasy dozrávající, jindy posečené, a pak zas stojí), ale celkový dojem mám velmi pozitivní. Scénář není hloupý, ačkoliv posledních asi 15 minut rezignovalo na dosavadní sevřenost vyprávění a dělá určité skoky v časech i místech děje, dobře vyvažuje lekačky, napětí a oddech včetně humorných projevů nejen verbálních, kamera je vynikající, a po loňských vedrech jsem si je nepříjemně znovu připomněl (akorát že my v těch vedrech nechodili ven, ani nespali na lehátkách, a tekl z nás pot v jednom kuse), hudba úměrně zvolená. Herecky Geislerovou o délku maratonu předbíhá Daniela Kolářová, které stačí pár slov a věříte jí její postavu, zatímco Geislerová se ke své postavě složitě propracovává dvěma třemi opakovanými výrazy, a v závěru, kde bylo vnitřního herectví sakra potřeba, to uhrává jen tak tak o prsa... Také mě štvalo, že je zde rozjeto a naznačeno více linií, které chtělo více propracovat nebo divákovi lépe doříct (a oproti tomu jiné linie jsou dořečeny až moc polopaticky). Na český film jde ale stále o vysoký nadprůměr, kdy jsem se rozhodoval mezi silnými 4 hvězdičkami, nebo slabými 5. Nakonec - protože u českého filmu je to dnes skoro zjevení, takový film, navíc zde byla spousta neokoukaných, ale skvěle hrajících českých herců - se přikláním k vyššímu hodnocení. Mimochodem, nakonec mne hodně bavilo, že v tomhle filmu nejsou počítače, mobily, tablety, ani televize. Jen jedno rádio, a to stejně nehraje, ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Po stránce technické, vizuální a herecké je Polednice nadstandardním českým snímkem. Problém mám vlastně jediný a tím je scénář. Příběh jako takový je v pohodě, ale poskládání jednotlivých sekvencí a tím i celkové vyznění jakoby vyšumělo trochu do prázdna. Jestli to je nejednoznačností symboliky, nebo něčím jiným, nedokážu přesně říct. I tak je ale pro mě Polednice spíše příjemným překvapením, které ukazuje, že i současný český film může dobře vypadat a kvalitně hrát. 6/10 ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Spokojenost. Co mě ale vůbec neuspokojilo, je samotný námět Erbenovy povídky/básně. Přesný opak platí o atmosféře filmu. Forma vyprávění díky spolupráci kamery, prostředí a ozvučení téměř dokonalá a po dlouhé době na mě působil nějaký český film světově. Stejně tak se povedlo obsazení. Každá postava působila opravdu věrohodně. 65 % ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Konec se úplně nepovedl, ale jinak je to slušně natočený komorní horor, který vlastně ani není tak úplně hororem jako psychologickým ponorem do Eliščiny mysli. Velmi mě bavila atmosféra filmu s úžasnou kamerou a výkony jsou v Polednici také velmi silné, takže nemám problém udělit čtyři hvězdičky. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl tento nový český kousek ještě nějakou dobu ignorovat, protože nepatřím k těm, kteří musí novinky vidět hned po jejich uvedení. Rád si počkám než ten prvotní „BOOM“ pěkně opadne a já pak uznám za vhodné, zda tomu věnovat svůj čas či nikoliv. Zde jsem se však hlavně ve svém blízkém okolí setkal s tolika rozporuplnými reakcemi, že jsem prostě neodolal. Šel jsem však do toho s tím, že s hororovým žánrem toho moc společného nemá (což se bohužel potvrdilo) – stejně jako s Erbenovou Polednicí. Tudíž jsem ve finále vlastně ani nebyl zklamán či snad rozhořčen, že se mě snad pokusili tvůrci oklamat, jak mnozí tvrdí. Sádek na to šel jako začínající režisér dobře a společně se Samirovým scénářem se mu podařilo natočit docela obstojné psychologické drama. Celkem věrohodně se mu podařilo zachytit nejen postupnou proměnu psychicky slabé ženy, ale i samotný prostoduchý venkovský život a hlavně to úmorné vedro z obrazovky / plátna sálalo až na mě samotného. Hned jsem dostal sušáka. Děj celkem svižně odsýpal, párkrát jsem se i zasmál a dokonce jsem několikrát zaregistroval i lehce ponurou atmosféru, která prostě v žádném dramatu nesmí chybět. Nejde však o nic světoborného, prostě čistý průměr. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Za normálních okolností by si Polednice zasloužila více pozornosti, díky tomu, jak zručně přejímá (převážně) zámořské hororové postupy a aplikuje je na bezčasí a sousedský svéráz českého venkova, který jako kulisa výborně slouží námětu (vozidla, stavby či absence mobilních telefonů). Leč nezaslouží, protože je to lstivý plagiát loňského australského Babadooka, jak již bylo několikrát řečeno. Přesto Sádkovi a zejména Šurkalovi přeji jen to dobré, protože například kamera a mizanscéna je opravdu světová. Navíc překvapily vynikající výkony herců ve vedlejších rolích a profesionální stavba těch nemnoha scén s větším množstvím postav. Druhou stranu vah však bohužel vyplňuje v tomto směru Geislerová, jež stále hraje Geislerovou a pokud jí (což je tento případ) nesedne role, tak nesnesitelně deklamuje naučené fráze se svou povýšenou dikcí. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě horror po česku. Kdo čeká další US/západní klon horroru, bude nutně zklamán. U nás to bude pravděpodobně prakticky většinou vždycky ta psychologie, než čistokrevné bubu. A mě to vůbec nevadí. Polednici vnímám jako docela dobrý krok českého filmového horroru. Hodně se mi líbil příběh, pointa a celková zápletka (i když mě hrozně štvala, lhát v tomhle ohledu dětem je podle mě to nejhorší, co můžete jim i sobě udělat). Líbila se mi atmosféra. Líbily se mi postavy, ať už ústřední šukadelická Geislerová, tak parádní starosta (toho člověka jsem měl chuť obejmout). Jen škoda, že Kolářová z traileru působila mnohem děsivěji. Líbilo se mi propojení kamery s prostředím, většinou jen denní doba (kolik horrorů se odehrává za denního světla?). Líbila se mi i samotná Polednice. Jediné, co bych vnímal trochu negativně (ale rozhodně to není vážná výtka) - mohlo to z té horrorové stránky ještě trochu více přitlačit na pilu. Ale já jsem vlastně spokojen. 3,5* ()

claudel 

všechny recenze uživatele

První, co mě napadne nyní a nejspíš i třeba za pět let, bude výborný výkon Daniely Kolářové ve vedlejší roli. Dále nyní napíši, že cením snahu o trochu nový a neotřelý vítr v českých filmových vodách a poměrně slušně vybudovanou atmosféru s pěknou kamerou. Ale celkový dojem je rozpačitý, myslím, že to chtělo trochu více invence, nápaditosti a pořádné dřiny při psaní scénáře. Za pět let tohle všechno nejspíš zapomenu a zůstane jen ta Kolářová a samozřejmě, že tam hrála Aňa, která umí zahrát cokoli. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Trailer nezkutečně navnadil a já čekal hodně ale dostal jsem slabou atmosféru a příběh celého filmu prostě nezaujalo. ()

Beastmaster4 odpad!

všechny recenze uživatele

viděl jsem už hodně špatnejch filmů, ale abych koukal na něco, bez nějaké logiky, bez nějaké pointy....to se mi už hodně dlouho nestalo. Čekal jsem tentokrát od českého filmu nějaké překvapení, konečné prolomení temného žánru. A co jsem dostal? Necelou hodinu a půl fatální blamáže, nudy a zoufalého pokusu o cokoliv. Je to bez atmosféry, bez emocí, nuda!!! Takže pokud chcete sedět u bedny nebo v kině a věnovat čas něčemu, co ve vás ze své podstaty vyvolává pocit, že něco přijde že se něco stane...a ono to skončí bez tohohle naplnění, tak prosím. Je to až úsměvně trapný, jak mohl někdo být tak troufalý tohle vůbec pustit do světa. HRŮZA!!! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Tenhle netradiční psychologizující způsob Polednice se mi líbil víc, než tradiční horrorový způsob v Brabcově Kytici z roku 2000, protože tamní Polednici nadobro zmrvil šaškující Polívka. V Sádkově Polednici naštěstí nikdo příliš nešaškuje, ale zase má jiné mouchy. Třeba topornou, nesympatickou, hnusně čumící holčičku v hlavní dětské roli, to už jsou mi snad milejší ty špílbergovské "roztomilé" holčičky s roztomilou škvírkou mezi zuby a se svým "ajlavjú dédy". A taky jsem s překvapením zaznamenal, že Geislerová je chvílemi nepříliš dobrá herečka, třeba při asi třech společných scénách s Kolářovou mi její výkon připadal ochotnicky nepřesvědčivý, křečovitý, odfláknutý. Zato výborné dvě postavy byly zemitý dobrácký starosta a nadržený primitiv pan Poláček. Ale i přes hezké obrazy a krásnou hudbu to na víc než průměr nevidím, prostě standardní zapomenutelná čechárna bez šťávy. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi atmosféra. To ubíjející horko sálalo takřka z každého záběru a navíc vím, jak to vypadá na vesnici, když není voda. Obsazení bylo také fajn. Geislerová sice nikdy nebyla mým šálkem kávy, ale čím je starší, tím je její projev koukatelnější. Kolářová se ani moc nesnažila, ale na to, co měla odehrát, to bohatě stačilo. Jako problém nevidím ani to, že takřka všechny recenze Polednici vyspoilerovaly tím, že jí označily za psychologické drama. Halucinační horor, což byl asi i původní plán, z toho šlo v pohodě udělat, ale to se bohužel nepovedlo. A nezadařila se ani proměna osudem trápené matky v představami stíhaného blázna. Šílenství nepřicházelo pozvolna a nepřispěl k němu ani nějaký katalyzátor, který by ho opodstatnil. Prostě tu najednou bylo. Suma sumárum ta psychologická stránka věci, na kterou Sádek sázel především, vůbec nevyšla. Škoda. Nicméně jako debut je to ucházející, tak uvidíme, co bude dál. 55% ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Geislerová je stále zralá na přijímání ejakulátu, ovšem to je tak všechno, horor to je tak možná tři minuty z celé stopáže. Kolářová je hnusná. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Nejde sice ani tak o mysteriózní horor, jako spíše o psychologické drama, ale některé hororové prvky v něm fungují skvěle, zejména pak těch několik velmi zdařilých lekaček nebo zapojení poledních zvonů. Ani celková atmosféra filmu není vůbec špatná, abnormální vedro sálá z každého záběru a nechybí ani slušné napětí, které se s chvilkovými přerušeními pozvolna stupňuje, také díky jednoduché, leč působivé klavírní hudbě. Pozoruhodné jsou zejména postavy tajemně strašidelné Anežky, minulostí otřeseného starosty, odhodlaně bojující Elišky a stále vystrašenější Anetky. Největší problém naproti tomu vidím především nedotaženost v lince s tajnostmi kolem smrti Tomáše a příliš uspěchaný závěr. 75 % ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

V rámci českého filmu svěží závan a docela zajímavý pohled na klasickou báseň. Vizuálně je film fakt hezký a i nadstandardně dobrá hudba atmosférický podkresluje celkovou náladu. Jen mi to z psychologického hlediska nepřišlo moc dotažené. Ač asi chápu to, co chtěli tvůrci divákovi předat a třeba pointa toho, co vlastně chtěla bláznivá babka Elišce celou dobu říct, mi přišla vlastně dost chytrá. Ovšem building postav imo celkem selhává, je dost povrchní a závěrečný zlom přichází až moc rychle a z ničeho nic a kvůli tomu nepůsobí vůbec uvěřitelně. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Český tvorcovia sa pravdepodobne v hororovom žánri našli ( viď. GHOUL ). POLEDNICE je toho ďalším príkladom. Aj keď nejde o vyslovene to klasické zimomriavkové mrazenie a klasický žánrový postup, ide o pekne nevľúdny pohľad na všadeprítomne aktuálnu tému, z ktorej ( hlavne ak ide o reálne základy ) nemá divák dobrý pocit. ČR, len tak ďalej! ()

Související novinky

Polednice vchází do dveří

Polednice vchází do dveří

10.08.2015

V červenci řadu lidí potěšil český horor Nenasytná Tiffany a už tu máme další nadějnou domácí žánrovku. Tentokrát nás vyděsí Polednice, film debutujícího režiséra Jiřího Sádka, který se inspiroval… (více)

Reklama

Reklama