Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružné politické drama a současně milostný příběh, ve kterém o lásce nikdo nemluví. V roce 1959, jen několik dnů před pádem Batistovy zkorumpované vlády, přijíždí do Havany britský žoldák Robert Drapes. Byl najat, aby jako člen námezdní armády pomohl udržet Batistu u moci a zastavil postupující revolucionáře. Velmi rychle však pozná marnost takové snahy a pochopí, že Fidela Castra na cestě k vítězství nelze zastavit. Rozhodne se však zůstat na Kubě, protože se tu setkal se svou bývalou láskou Alex. Ta je nyní manželkou egocentrického Juana Pulida, který patří k vládnoucí třídě a odmítá pochopit, že dny jeho světa jsou sečteny. Povstalci totiž mají připraven plán, jak se zbavit právě takových lidí (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

majo25 

všechny recenze uživatele

Na Američanov nezvyklá téma - ukázať kubánsku revolúciu, samozrejme svoju verziu. Jasným ťahúňom je Connery, aj keď dôležitých postáv je tu viacero, a vykreslená Batistova Kuba vyzerá uveriteľne. Akčná dráma by si však zaslúžila skrátiť stopáž a nadopovať väčšou šťavou. Tempo je iba pozvolné a zápletka vychádza trochu do stratena, kedže hl. postava miesto svojej zaplatenej práce "maká" viac na svojej expriateľke. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Kubu jsem měl zařazenou mezi válečné filmy a kvůli Connerymu se na ni i docela těšil. Kromě toho žádný film o nástupu Castra a komunismu na Kubě jsem nikdy neviděl. Takže jsem většinu filmu byl nepříjemně překvapený. Krásné lokace a v nich nudné scénky s nezajímavýma postavama, nulový příběh, telenovelní vztahy. Snobské večírky, korupce a děsivá nuda. Connery tu nemá co hrát, přijíždí tu sice jako poradce v boji proti revolucionářům, ale nedělá nic, jen se marně snaží oživit dávnou romanci. Kupodivu se to půlhodinu před koncem zvedne - stávky, dělnické výbory, chaos v ulicích, vily a fabriky opuštěné dělníky a sloužícími, boháči co před pár hodinami zkoušeli sjednávat obchody zoufale snažící se dostat ze země. Dokonce přijde i pár válečných scén včetně tanků. Takže nakonec 3*, ale čekal jsem od toho teda mnohem víc. ()

Reklama

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ale pouze pro inteligenty. Dobrodružná zápletka je zcela druhotná. Jde o vykreslení atmosféry posledních dnů režimu, který vlastní vinou zdegeneroval a vůbec si nepřipouští realitu, která nastupuje - příchod lůzy, která nenechá kámen na kameni a přivede Kubu do dlouholeté mizerie. A "šťastně vítězící" lid to ještě samozřejmě netuší také..... K tomu několik charakteristických figurek různého zabarvení, které se z této situace snaží - bez ohledu na morálku - vyždímat za každou cenu prachy. A jako třešnička na dortu úžasný Sean Connery, tentokrát v reálné, nikoliv "bondovské" roli. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Na filmech Richarda Lestera se mi líbí, že i když se někdy jedná o dobrodružné podívané, nikdy z nich nevymizí humor. Kuba je průměrná špionážní romance, kde Sean Connery zase jednou představuje elegána ve vládních slubách (i když to není 007) a zároveň další "americký" pohled na kubánskou revoluci. Nebýt ovšem několika vtipných vedlejších postav (především té, co hraje Jack Weston), zbyla by nepřehlednost a západní agitka. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Lesterovou ambicí bylo natočit "politický film beze slova o politice a zároveň milostný příběh, ve kterém nikdo nemluví o lásce." Přestože natáčení provázely potíže s neexistencí finální verze scénáře a sám Connery měl k slabému závěru výhrady, nejedná se o žádnou filmovou katastrofu. Je ovšem fakt, že více než o strhující děj jde o vykreslení atmosféry režimu na pokraji zhroucení a zajímavé postavy. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama