Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Norský snímek Utøya, 22. července zachycuje masakr na letním táboře Svazu dělnické mládeže na ostrůvku u Osla v létě 2011. Skutečnou tragédii, při níž přišlo o život sedm desítek převážně mladých lidí, režisér Erik Poppe zpracoval jako drama natočené v reálném čase bez hudby a střihu – vytrvale sleduje mladou Kaju, která se snaží bezhlavé střílení přežít a zároveň najít v chaosu a panice svou mladší sestru. Snímek vznikl na základě reálných svědectví, scénář filmu je založen na hloubkových rozhovorech s přeživšími a snaží se co nejvěrněji zachytit pocity mladých, kteří byli v moment útoku na ostrově. Popisuje události z jejich perspektivy a skládá hold jejich odvaze. (Film Europe)

(více)

Recenze (246)

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Les Blair Witch ožívá v Norsku. Prožijete přesnou časovou stopáž skutečné události. A když si člověk uvědomí, že je to podle skutečné události, vědomí musí tu hrůzu dlouho zpracovávat. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Natočené i zahrané je to tak věrohodně, že z toho člověku až běhá mráz po zádech. Zdánlivá rozvleklost, kterou se film vyznačuje, podle mého názoru přispívá k většímu vžití se diváka do pocitů úzkosti, strachu a absolutní bezmoci účastníků hrůzného zážitku spojeného s masakrem na ostrůvku u Osla. (80%) ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale nevidím priamu úmeru medzi tým ako sa herci a kameraman museli natrápiť a zážitkom, ktorý z toho divák môže mať. Ale budiš. No keď to chceli spraviť brutálne naturalisticky, tak panebože! Ten gýč skoro až disneyovskych rozmerov, že spievam pod skalou, až ma spozná po hlase kamoška... Toto je tak over-the-line až mi to pochovalo všetko, čo sa v tom filme dovtedy udialo. Záver však nekompromisne prekvapil. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Pocity lovené zvěře...Nezvládl bych ani v tom hrát, o tom že zažít nemá cenu ani přemýšlet.....hrůzy které si ponese stovky lidí po celý život...ne li dál... ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Hraná rekonštrukcia hrôzy. Natočené verne, avšak v niektorých momentoch (napriek tomu, že verím, že by to tak mohlo byť) boli jednotlivé časti na moju divácku pozornosť príliš zdĺhavé. Najmä pri konci. Prvá hodina mi ubehla ako 20 minút. Nápad to bol brilantný a podarilo sa ho zrealizovať nadpriemerne. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Natočit tohle na jeden dlouhej záběr, klobouk dolů. Kamera byla na jedničku, skvěle mě vtáhla do filmu a dobře stupňovala vzniklou paniku. Tohle nebylo o pachateli, ale o obětech, takže i když se divákovi na gauči mohl film zdát chvílemi nudný, tvůrci se jen drželi výpovědí přeživších. Řekl bych, že každého normálního člověka by mělo z filmu mrazit. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Jedna krutá událost, dva dosti rozlišné snímky. Zatímco zkušený hollywoodský filmař Paul Greengrass odbyl samotný incident na začátku svého dramatu a zaměřil se na jeho právní i společenské důsledky, Norové se odhodlali pojmout jednu z největších tamních tragédií poslední doby co nejvíce autenticky a vytvořili skoro až unikátní film. Protože vydržet u snímku na jeden jediný záběr bez sebemenšího hudebního podtextu by pro mě bylo za normálních okolností těžko stravitelné. Utøya tento mýtus ovšem boří a žene mi mráz po zádech celou hodinu a půl. Po chvilce se totiž skutečně cítíte jako byste byli spoluúčastníky té neskutečné táborové hrůzy. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Z těch filmů točených podle skutečné události je to nadprůměr nicméně nemůžu se zbavit domu, že z toho šlo vytáhnout daleko více. Natočené to mohlo byt třeba ve stylu found fotage a tak by ten dojem na diváka byl daleko větší než v takové verzi co je zde. Taky mohly sestříhat některé scény omezit scény keců a místo toho tam dat třeba skutečné záběry ze soudu s Breivikem (mimochodem to jméno tam ani jednou nezazní) nebo scény ak je honil a střílel. Závěrečnou agitku si též mohly odpustit pravicový extremismus stoupá , protože vlády ostatních států jsou měkké a přijímají zákony, které se lidem nelíbí tak volí jiné strany. Možná budu cynik, ale strašně mě potěšilo to co se stalo její sestře nemám rád sobecké lidi co myslí jen na sebe a ta postava mě od začátku iritovala takže za to hvězdu nahoru. P.s. nejhorší je ta představa, že se může zhruba v roce 2033 vrátit a zastřílet si zase. P.s.2 tenhle dokument má daleko lepší váhu než tento film a to má jen 50 minut https://www.csfd.cz/film/234204-masakr-na-stredni-skole-columbine/komentare/ ()

venison 

všechny recenze uživatele

Je naprosto zřejmé, o čem bude snímek pojednávat, ale už tak úplně zřejmé není, jakou zvolili tvůrci formu zpracování.. Filmařsky není snímek "Utøya" pravděpodobně nic převratného, ale rozhodně je zajímavá forma vyprávění.. "Utøya" je točena formou dokumentu a zaměřuje se především na masakr očima obětí.. Režisér Erik Poppe chtěl celý snímek pojmout co nejvěrohodněji (např. je zachován počet výstřelů apod.).. Nechat diváka nasát paniku a nevědomost hlavních aktérů.. Ukázat všeobecný chaos a neinformovanost.. Odkrýt poslední rozloučení s rodinami.. Ponurý ostrov, sychravé počasí, vyděšení mládežníci a kamera z ruky rozhodně neslibuje divácký trhák, ale dílo spíše vzniklo jako pomník události.. Děsně se mi líbí to, že za celý film se neobjeví ani tvář nebo jméno vraha.. Vidět, vstřebat a uchovat v sobě, ale asi opakovaně nepustit.. Silné téma.. |Světozor| ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Mám z toho filmu dost rozporuplné pocity. Ale spíše v tom směru, že vlastně nevím, zdali to bylo dobře natočené. Ano - má to něco do sebe - třeba, že děsně dlouho jste v pozici, že pokud se opravdu silně vžijete do těch dětí - tak oni děsně dlouho nevěděli co se děje, kdo to dělá, jak to vypadá a co to safra tedy je. Zároveň tvůrce má můj obdiv, že vzal námět, skvěle to odůvodnil, proč je to takto a co to ztvárňuje a dokázal to natočit tak autenticky. O dané události vím - není to tak dávno, ale spíše mě to navnadilo na jiné dokumenty či filmy o tom, jelikož chci o tom zjistit více.. ()

sallyann 

všechny recenze uživatele

V zásadě s Kajou procestujeme celým ostrovem, který byl podle Googlu ještě menší než ten, na kterém se natáčel tento film. Brrr. ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Chápu, že to je podle skutečnosti a neměl by se film nijak zlehčovat .. Jenže já tolik chtěla nakopat některé postavy do zadku a často i toho kameramana. Tohle zpracování mi opravdu nesedlo a celkově ani film. Dlouhé divné scény plné zbytečných keců, ze kterých by jeden usnul a strach z neznámého útočníka, kterého mohli aspoň nějak přiblížit, aby se obavy zhmotnily. Bohužel, je mi líto, že to pro někoho muselo být opravdové, ale kvůli tomu nenapálím tomuhle filmu hned několik hvězd.. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je hutná a depresívna. Citíť z toho zúfalstvo a bezmocnosť účasntíkov teroru. Oceňujem, že Breivik takmer v zábere ani nebol a celé sa to sústredilo na ponímanie situácie z pohľadu obetí. Herecká amatérčina mi ale celkom aj vadila a kamera na jeden záber ma skôr nudila ako by ma mala držať vo vytržení. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Velice sugestivně natočené, akorát že hl. postava se celou dobu chovala úplně iracionálně a celý film mě příšerně sr*la. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film z mého výběru KVIFF 2018. Subjektivní atmosférická a mrazivá podíváná, která vás emočně vyčerpá a rozdrtí jako málokterý film. 9/10 ()

L_A_D_A_S 

všechny recenze uživatele

Opravdu silný zážitek, který mi ovšem kazila jedna drobnost. Režisér si zřejmě myslel, že to co se stalo na Utoye nebylo dostatečně silné, tak tam přidal hloupou zápletku s ještě hloupější hrdinkou. Ta kdyby tam běhala o půl hodiny déle tak začnu fandit Breivikovi. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Opět menší reparát z Varů. Film mě zaujal jak svým původem, tak co více i příběhem. To, co se moc nedozvíte je vlastně to, jak je film vlastně natočený. Střihem opravdu neměl moc práce. Film je natočený jako kdyby jste vy sám byl neviditelný přežívají v této velké seanci hrůzy. Chvíli to trvá než se to rozjede. To je zaplněno trochu iracionálním a lehce nepochopitelným chování postav. A co víc, trochu zvláštními konverzacemi. Poté se to ale rozjede na plné pecky. Až tak nečekaně, až to ve vás hrkne a v kině se začnete bát o svůj vlastní život. Tohle se ve vás udrží několik pár dobrých minut. Poté je najednou pustý klid a řešení situací. Poté určitý citový výplach a další střelba. Ale to už jste v určitém slova smyslu v klidu. Byl zde i určitý moment filmu, kdybych až naznačil, že jsem se nudil. Sice to zní barbarsky, ale nekonečná absence střihu a sice kvalitní, ale neustálá akční kamera vás nadchne v první půlhodině a poté už to neustále upadává. Emoce s vámi, ale ve výsledku hýbou neustále. A výsledek celého děje to završí. V rámci úcty k divákům jsme neviděli nikdy vrahovi do očí ani do obličeje. Nebyl ani jmenován. To na jednu stranu děsivé, ale silně neosobní. Ale chápu to jako úctu filmu k obětem. Každopádně neuvěřitelné. V určitém ohledu tomu nemohu uvěřit. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Greengrasův snímek mě moc nenadchnul.Tohle bylo ale ještě horší. Evropa ve své korektnosti a asi i GDPR neukáže ba ani nejmenuje střelce a postavy na ostrově jsou fiktivní. Jak trapné. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Od tragédie, ktorá otriasla Nórskom už ubehlo 10 rokov. Bilancia tohto útoku je desivá - 77 mŕtvych, 99 zranených a niekoľko stoviek obetí s doživotnou traumou. Pomoc prišla až o 72 minút a film Utoya vám sprostredkuje presne 72 minút hrôzy. Film je natočený na jeden záber, bez strihu, v reálnom čase a kamerou, ktorá je uprostred diania. Do istej miery sa dá povedať, že je súčasťou toho čo sa deje. Film nerieši dôvody, ktoré viedli k tomuto šialenstvu. Postavou vraha sa vôbec nezaoberá. Zameriava sa na obete a na fakt, že v tejto situácii je 72 minút neuveriteľne veľa. Utoya je jednoducho desivá a nepríjená. Najmä vďaka originálnemu spracovaniu dokáže ísť pod kožu. Vrelo odporúčam! 100% Edison ()

Související novinky

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

20.09.2018

Be2Can: rekordní počet zapojených kin, Zlatá palma, současný německý film, čínská senzace ve 3D a čerstvá cena Fipresci z Benátek pro maďarský film   Be2Can – přehlídka soutěžních a oceněných filmů… (více)

Reklama

Reklama