Reklama

Reklama

Concorde

(TV film)
  • Francie Concorde, un avion de légende (více)
Francie, 2016, 52 min

Obsahy(1)

Legendární dopravní letadlo, které dosahovalo dvojnásobku rychlosti zvuku. Revoluční stroj vstoupil do 21. století mnohem dříve, než jeho konkurenti. První let zaznamenal už v roce 1969, zaujal ohromující rychlostí, elegantním tvarem a na svou dobu přelomovými technologiemi. Na linkovém letu mezi Paříží a New Yorkem dokázal přepravit cestující za méně než 4 hodiny. Podívejme se, jak bylo toto letadlo zkonstruováno, z jakých materiálů bylo vyrobeno a jaké postupy použili inženýři k tomu, aby létalo tak neuvěřitelně rychle. Na uchvacujících záběrech si prohlédneme celou jeho oslnivou kariéru, kterou nakonec ukončila rostoucí cena ropy a obavy po tragické havárii na letišti Charlese de Gaulla v Paříži roku 2000. Concorde stále zůstává jediným nadzvukovým komerčním letadlem v historii. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o legendárním letadle, které je spojené s jedním z největších leteckých neštěstí všech dob. Dokument se ale na tuto událost prakticky nezaměřuje a spíše zkoumá počátky a prvotní problémy. ()

tom.nosek 

všechny recenze uživatele

Historie Concordu popsaná pěkně postupně. Bohužel se vyhnuli srovnání s Tupolevem, ale oproti podobnému dokumentu právě o TU-144 nabídli zase větší pohled do techniky letadla. Taktéž se v dokumentu moc nemluví o nehodě, která přispěla ke stažení letadla z provozu. Jinak ale pěkně zpracovaný dokument. Nejsilnější myšlenka celého dokumentu, jak už píše Norfice, je poznámka, že cestující z Francie/UK do USA díky časovému posunu přistáli dříve než vzletěli. (K dispozici na YouTube.) ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skvelé lietadlo, o ktorom sa tu dozvieme naozaj veľa od plánov na jeho vznik cez produkciu, prevádzku až po zastavenie výroby. K úplnosti tu chýbalo možno trochu viac rozobrať jedinú nehodu, ktorá sa Concordu stala. Tá tu bola úmyselne len spomenutá a ďalej sa neriešila. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Jak se zrodil jeden z nejúžasnějších strojů, které kdy brázdily oblohu Machem dva, ten štíhlý, nádherný, elegantní Concorde, v němž jsem odmala toužila sedět a vzlétnout a vidět tu nádheru pod sebou. Léty jeho obrovská spotřeba byla na překážku a nešťastná liknavost na ranveji, kdy najel na odpadlou součástku upadnutou z jiného letadla , způsobila obrovskou katastrofu. Vůbec jsem třeba netušila, že posléze byl Concorde obut do materiálu raketoplánů. Ale i tak, jeho éra skončila a já mohu s nostalgií vidět tu technickou krásu jen v médiích či pár muzeích. Když letadlo naposledy dosedlo, přišla se s ním rozloučit spousta lidí. Budu se moc těšit, až konečně vzlétne jeho nástupce. Všichni členové posádek měly rozzářené oči a pýchu v hlase, když vzpomínali. ()

Norfice 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument o stále nezapomenutelné ikoně leteckého průmyslu vůbec. Je až téměř neuvěřitelné, že se tak monumentální a vynikající letoun, který překonal rychlost Mach 2, po technologické stránce zkonstruoval již v 60. letech minulého století. Mně v paměti navždy uvízne jeden fakt - Concorde je jedinným letounem, kterému se podařilo při cestě z Francie do USA "přistát dřív než vzlétnout" - a to si zaslouží poklonu a obdiv. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama