Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Většina z nich po prezidentském křesle toužila. A všichni bez výjimky byli nakonec zklamaní. V letech 1948–1989 se v nejvyšší státní funkci vystřídalo pět jmen. I když si moc v té době přisvojovala jediná strana, nebyla nejvyšší státní funkce ušetřena mocenských bojů a zákulisních intrik. Cyklus Rudí prezidenti odkrývá skryté pozadí výkonu prezidentské funkce v dobách, kdy se o jejím obsazení rozhodovalo v sekretariátech komunistické strany. Každý z pěti dílů je věnován jednomu z komunistických prezidentů Československa: Klementu Gottwaldovi, Antonínu Zápotockému, Antonínu Novotnému, Ludvíku Svobodovi a Gustávu Husákovi. Jejich osobní a politický příběh cyklus vypráví výhradně prostřednictvím archivních materiálů. Namísto historiků tak dostávají prostor dobové zvukové a obrazové záznamy. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele mira007 k tomuto seriálu (6)

Rudí prezidenti (2018) 

Dokument o pěti komunistických prezidentech Československa. Kvalitní dobře zpracovaný a přehledný - dobrá práce ČT. Podtrženo sečteno komunisti byli, jsou a budou totální zmrdi. ()

Sjednotitel ve strachu - Klement Gottwald (2018) (E01) 

Klement Gottwald ožrala, křivák, vrah a otrok Moskvy. Dokument nepřináší nic objevného, ale je to úderné, poutavě vyprávěné a přehledné. PS: Skvělý komentář martanpet123 ()

Muž z lidu - Antonín Zápotocký (2018) (E02) 

Antonín Zápotocký druhý komunistický prezident sice historicky ve stínu Gottwalda nicméně za jeho časů pokračovaly politické procesy ( podepsal 47 rozsudků smrti a naopak zmírnil tresty esesákům kteří působili v Lidicích a pak mohli odcestovat do západního Německa) , kolektivizace a to nej měnová reforma, která sebrala úspory lidem ( následně potlačené protesty). Prezident s literárními ambicemi, ale stejná svině jako ostatní. ()

Těžkosti Antonína Novotného (2018) (E03) 

O co nenápadný prezident o to větší zrcadlo odporných vlastností - nechutnej bonzák, který posílal do Moskvy hlášení o českých soudruzích. Antonín Novotný (1904-1975) prezident v letech 1957-1968 se v učebnicích historie ztratil, ale o to víc to byl kovaný socialista a otrok Chruščeva. Zajímavé info: tehdejší plat prezidenta 180.000,- ( po snížení) plat dělníka 1.000,- .... tak to vypadá, že dneska máme platový socialismus víc , ne? ( dnes 236.000,- vs. dělnický plat 22.000,-) ()

Poslušný generál - Ludvík Svoboda (2018) (E04) 

Svoboda válečný hrdina ( ikdyž víc poslouchal sovětské vedení než to české ), který svou kladnou pověst zazdil rokem 1968, kdy třeba podepsal pendrekový zákon ( kdo kritizuje sovětskou invazi jde za katr ). Prostě jednou komouš navždy komouš. ()

Kněz komunismu - Gustáv Husák (2018) (E05) 

21.srpna 1968 tušil Gustav Husák, že by si pro něj mohli přijít, tak se radši schoval na faře u známého faráře. Husák se do historie zapsal pozitivně jen tím, že byl poslední komunistický prezident, jinak by mne zajímal vhled do jeho mysli, protože mi hlava nebere, že člověk, který projde politickými procesy v padesátých letech a jde do těžkýho kriminálu, kde ho mučej, přijde o manželku tak nakonec je největším zastáncem socialismu až se stane nejvyšším představitelem režimu. To měl tak v hlavě nasráno ideologicky nebo? Jestliže režim drtil obyvatele v padesátých letech fyzicky, tak Husák se svojí normalizací to doklepl po mentální stránce ( ikdyž počet mrtvých za jeho panování taky nebyl zanedbatelný ). ()

Reklama

Reklama