Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Recenze (132)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slušně odvedená práce bez jakéhokoliv hlubšího záměru. Napodruhé však potvrzení prvních dojmů ohledně skvěle formovaného napětí, britských herců a pevné režie Richarda Lestera. Ta nedostatečná hloubka příběhu ve výsledku nehraje takovou roli. Takže spokojenost se skvěle zvládnutým pyrotechnickým dramatem, kde se zapotíte nervy a všichni zúčastnění si mohou potřást po ramenou za dobře odvedenou práci. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Takhle vypadaly akční snímky let sedmdesátých a myslím, že se nemají za co stydět. Stříhání správného drátu se zrodilo právě zde a používá se s úspěchem dodnes. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu zdařilý katastrofický snímek, několikrát uváděný v tehdejší ČTV (hej, co takhle ho zopakovat?). Závěrečná volba mezi "červeným a modrým" je nezapomenutelná, to byla moje dětská noční můra :o) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Stará láska nerezaví a stará klasika nestárne a na síle netratí. Sledovat v detailu Richarda Harrise jak se sluchátky na uších čeká, kdy už mu to tikne naposledy, k tomu jeho černý humor a výbuchy emocí...prostě Pan Herec. Výborný lehce katastrofický thriller i po těch letech, a za to ode mě 80%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když má pyrotechnik přefiknout modrej nebo červenej drát, to je skoro stejný napjetíčko jako když se hezká holka rozhoduje zda přefiknout Petra nebo Pavla. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím, než Amíci zfilmovali příběh Titanicu, se na filmovém plátně objevil příběh Britannicu. Ten sice není tak brutální, ale napětím taktéž vůbec nešetří. Zároveň se pravděpodobně jedná o nejoblíbenější film pyrotechniků, kteří si napětí u tohoto filmu rozhodně rádi užijí. Já tedy spíše nikoliv. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

"Červený nebo modrý?" - kolikrát jsme to pak ještě slyšeli? Výborný thriller, který ač stár skoro 30 let vůbec nezestárl. V menší roličce Anthony Hopkins (policista), hlavní pozornost však na sebe strhává výborný Richard Harris. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nový Čarodějův učeň? Máte možnost si vydobýt slávu. In memoriam." Majestátní Britannic jsem s neomylným pyrotechnikem Fallonem zachraňoval mnohokrát. Nikdy mě to nepřestalo bavit a napětí jsem poprvé zaručeně cítil. Vzhledem k mý zapomnětlivosti jsem byl napnutej i podruhé a asi i potřetí. Také jsem přitom pokaždé dostal chuť zahrát si ping pong na rozbouřeným moři. Mě prostě bavil ten společenskej život, kterej nějaký výbuchy nemohly zastavit. Vždyť přijel šampion Fallon a ten se skoro nikdy nevzdává. A s myšlením tajemnýho Juggernauta si to rozdal opravdu působivě. Ale jsem nostalgik, takže mám podezření, že nový generaci už Fallon nebude připadat tak jedinečnej. Vždyť on se na tu fyzickou likvidaci bomb tak soustředí, že přitom ani nepoužívá aplikaci k deaktivaci bomb, nepořádá videokonferenci pyrotechniků a ani nesouloží s nějakou druhou důstojnicí. Mně to ale ke spokojenosti stačilo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já jenom nechápu, proč v těch filmech, kde je nutný z hlavního padoucha dostat nějakou důležitou informaci, na něj nepoužijou nějaký donucovací prostředky. Kdybych měl někde kámoše, co se snaží zneškodnit bombu a zároveň u sebe výrobce tý bomby, tak na něho použiju nějaký ultranásilí. Ale v těch filmech je to nikdy nenapadne a každej jen čumí jak prdel ze křoví. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Thriller jak má být, v podstatě vedle Šakala se dá považovat za absolutní základ žánru. Docela realisticky popisuje chování bezpečnostních složek. Tzn. žádný hrdina na vlastní pěst, co v zájmu záchrany obětí způsobí větší škody než pachatel apod. Otec klasického dilematu: "Červený nebo modrý drát?" ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Klasika dobrodružného žánru, kde producent vsadil na silné herecké obsazení, kde se i ve vedlejších rolích objevují prvotřídní herecká esa. Harris tehdy ještě neupadl do svého béčkového období a míval v ruce i něco jiného než flašku a Omar Sharif oplýval dráždivě exotickým šarmem. Scénář dokázal využít potenciálu lodi uprostřed oceánu s výbušninou na palubě, nicméně právě scénáristický zkrat v závěru mi zabránil dát čtyřhvězdičkové hodnocení. Ve vypjaté chvíli, kdy se hlavní hrdina rozhoduje, zda poslechne teroristův pokyn, nesdělí dopředu ostatním pyrotechnikům u zbylých náloží, který drátek stříhá, což by v případě neúspěchu spolehlivě vedlo k potopení lodi. Tehle zdánlivě drobný zádrhel je ve skutečnosti zásadní. Nicméně je nutno přiznat, že podobné filmy nikdy nestavěly na myšlenkových pochodech diváků, ale na emocích. Celkový dojem: 65 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když přemalujete srp a kladivo na sovětské lodi německé výroby, máte Britannic. Na něm šerif Omar Sharif, sedm bomb, fotograf ze Zvětšeniny a i přes pár explozí vcelku klidná posádka i pasažéři. Z břehu to jistí vykořisťovatel Bilbo a doktor Lecter na správné straně zákona. Možná si říkáte, že jsem zapomněl na Richarda Harrise, ale já si tu hvězdu s profilem Redforda nechal na konec. Hláškující, decentně nabubřelý pyrotechnik, jemuž by slušelo triko s nápisem: „Pokud mě uvidíte utíkat, snažte se mě předběhnout.“, nicméně jeho sebevědomí vznik dané situace víceméně vylučuje. Zde velmi často zmiňované stříhání drátku je pak nádherné filmové klišé, co si u podobně laděných snímků vždycky najde v rámci gradace své opodstatnění (výborně si s ním poradil třeba Cameron v Propasti). Já osobně bych však raději viděl nějakého polidštěného pyrotechnika, co si místo deaktivace láme hlavu nad tím, kde nechal položené štípačky.. Místy napínavé, pravda, ale jinak nemá Lesterova loď tu optimální čáru ponoru.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

To snad není možný, jak rychle mi ten film uběhl:) Měla jsem dojem, že když se ostřílení profíci dostali k sudům, v nichž byly výbušniny, a začali je zneškodňovat, uplynula tak maximálně hodinka a najednou bylo brzy po všem a já si říkala "To už je asi konec, že?" Ohrožení Britannicu vyniká svým obsazením, kde se "na jedné lodi" spolu vezli Albus Brumbál, Hannibal Lecter a Bilbo Pytlík:) "Dnešní maškarní bál bude zahájen přesně podle programu, jako by se vůbec nic nedělo." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak môžem povedať, že som si niekedy pohodovo oddýchol pri napínavom, nenáročnom filme, tak udalosti na Britannicu sú toho dôkazom. Klasická zápletka s mnohými nástrahami, kvalitnou atmosférou a nenáročným záverom. Hopkinsa som vôbec nespoznal, až neskôr dodatočne. Scenáristické dieročky z pohľadu dnešného, náročného diváka sa síce nájdu, ale dajú sa odpustiť. 75%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Akú volíš? Červenú či modrú? Červenočiernu a tým pádom je jasné, že tento film nemohol nikdy naplno uspokojiť moje filmové chute. Príliš klasické, spoliehajúce sa na "hlášky" cynickej postavy a orientované na väčšinového dobového diváka. Djkoma v komentári píše, že nedostatočná hĺbka príbehu v konečnom dôsledku nehrá tak dôležitú úlohu. Vo filme založenom na príbehu by práveže mala hrať, a ak sa tento spolieha len na efekt (hoci originálny) je to dosť málo. No: tak na tri hviezdy. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle už je taková stará, lety prověření katastroficko thrillerová záležitost spíš pro oldschol diváky. Chápu, že dnešnímu divákovi to může přijít nudné, protože to nehraje co nejvíc na efekt ani tu neuvidí destrukci za miliardy. Dřív se prostě tyhle filmy dělali jinak, Pracovalo se především z postupným budováním atmosféry a nervydrásajícím napětím samozřejmě podpořený hereckou elitou tehdejší doby. Takže modrej nebo červenej drát? Juggernaut je určitě chytrej chlap, ale Fallon je zas šampión! 80% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velice slušný thriller i psychopat..... V orig.čs.dabingu si vychutnáte o padesát procent lépe.!! Nejlepší britští herci v akci. Úžasná podívaná.. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna olympijskej pyrotechnik, ale řekl bych, že vybrat si k přefiknutí správnej drát je o dost jednodušší, než...to druhý dilema. ()

Reklama

Reklama