Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bláznivá komedie vypráví o jednom muži (Ray Brooks), který vládne dokonalým talentem ke svádění žen, a druhém (Michael Crawford), který po takovémto talentu zoufale touží. Snímek zvítězil na filmového festivalu v Cannes v kategorii Nejlepší film. Colin (Crawford, který mnohem později získal Cenu Tony za roli v broadwayském Fantomu opery) je nevrlý učitel, jehož spolunájemník Tolen (Brooks) je nepolepšitelný sukničkář. Colin Tolenovi závidí jeho milostné úspěchy i zástupy žen žhavých dostat se do jeho pokoje a požádá jej o radu, jak na to. Když se Tolenův návod ukáže jako nepříliš praktický, Colin se rozhodne, že úkolem číslo jedna bude sehnat si větší postel. Colin se také pokouší sehnat dalšího spolubydlícího, který by se ubytoval ve volném pokoji. Do domu se nachomýtne Tom (Donal Donnelly), který jako by měl nutkání natřít vše, co je v dohledu, a aniž by řekl více než „ahoj“, se ubytuje ve volném pokoji. Nancy (Rita Tushingham, známá mj. z dramatu Kapka medu) právě přijela do Londýna a neúspěšně hledá sídlo organizace YWCA. Na Colina a Toma narazí právě, když kupují gigantickou postel. Nabídnou jí, že ji svezou, a výsledkem je projížďka Londýnem na posteli. Colin se před Nancy stydí a moc toho ani přes Tomovo povzbuzování nenamluví, nakonec však trojice dorazí do Colinova domu, kde na Nancy zkouší své triky neúnavný Tolen, a pravý zmatek začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Až budete chtít vidět něco extravagantního, pusťte si závěrečné titulky od tohohle filmu. Tomu co je před tím, se doporučuji vyhnout. Britský humor našim českým srdcím blízký raději hledejte v jiném produktu ostrovní kinematografie. Pakliže ovšem nejste dost šílení anebo "zvláštní", aby vás Fortel bavil. Posílám z červených hodnot do modrých (41. hodnocení)! ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Já jsem tedy rozhodně nečekal britskou komedii starých ealingovských časů, protože filmy Richarda Lestera jsou jim hodně vzdálené. Jsou spíše plné zmatků, absurdního černého humoru a vizuálních gagů. Ve Fortelu je toho plno mírou vrchovatou. Parkování pojízdné postele, cvok neustále malující zdi pokoje, protože nesnáší hnědou, nebo manželé pořizující soukromé lechtivé obrázky ve veřejných fotokabinkách, to všechno je v tomto filmu k vidění. Ale zatímco jindy mně Lesterův styl vyhovuje, tak tady mi trochu vadil. Tedy ty zmiňované vizuální gagy vůbec ne, ty mě bavily, ale dialogy byly na můj vkus až příliš absurdní a rušily mě především komentáře spořádaných postarších občanů glosující děj. Zatímco např. u Obývací ložinice jsem se všem těm podivnostem smál, tady jsem se v nich ztratil. Ke konci jsem ale stylu snímku začínal přicházet na chuť, takže je možné, že po dalším zhlédnutí i nějakou hvězdičku přidám. Sympatičtí herci Michael Crawford a Rita Tushingham a hduba Johna Barryho na tom také budou mít svůj podíl. ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Hodinu prakticky dokonala hyperaktivni komedie, ale jakmile se zacne vtipkovat o znasilneni, zacina velke trapno. Film sve doby a mista, jenz i pres sve veskere kvality dnes uz nabira ponekud horkou prichut. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1965 - Zlatá Palma, Špeciálne uznanie spoločnosti "Commission Supérieure Technique de l'Image et du Son" (CST) ()

danecek24

všechny recenze uživatele

23. Zlatý Glóbus za rok 1965 - nominace (2) - Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Rita Tushingham, Nejlepší zahraniční (anglicky mluvící) film - Velká Británie ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Lester zase jednou zrežíroval film vlastním, originálním a netradičním stylem vyprávění, což se nemusí každému líbit. Nicméně mu opět nechybí nápady a dobrý scénář plný humoru. Herecké obsazení velmi dobré, především Michael Crawford v roli pro něj typické, a také Rita Tushingham a Donal Donnelly nijak nezaostávají. ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Film zajímavý ale bohužel mi nesedla poněkud zvláštní a nezvyklá forma kterou byl film vyprávěn, takže jen 3 hvězdičky ()

Reklama

Reklama