Reklama

Reklama

Robin a Mariana

  • USA Robin and Marian (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sean Connery a Audrey Hepburnová jako legendární milenci Robin Hood a Mariana, kteří se po dvaceti letech opět shledávají. Mariana, která se mezitím stala jeptiškou, zjišťuje, že k Robinovi po jeho návratu z křížové výpravy stále něco cítí. Během křížové výpravy, kde bojovali za krále Richarda Lví srdce (Richard Harris), Robin Hood (Sean Connery) a Malý John (Nicol Williamson) odmítnou splnit poslední bizarní příkaz šíleného despoty těsně předtím, než je náhodně zabit. Po návratu do Sherwoodského lesa je dvojice vřele přivítána svými "starými" přáteli, s kterými kdysi společně okrádali bohaté a pomáhali chudým. A nyní, pod krutovládou slabomyslného krále Johna, potřebuje lid Robina Hooda víc než kdy předtím. Ještě než se vydá bojovat za jejich zájmy, navštíví Robin svou bývalou lásku Marianu (Audrey Hepburnová), která se mezitím stala jeptiškou. Když král nařídí Robinovu starému nepříteli, bezskrupulóznímu šerifovi z Nottinghamu (Robert Shaw), aby odstranil duchovenstvo z venkova, zachrání Robin Marianu z jejího opatství a vzkřísí jejich dávnou lásku. Teď, když se připravuje na konečné zúčtování s šerifem, má Robin, jehož mládí je nenávratně pryč a tělo neúprosně stárne, konečně šanci dosáhnout slavného vítězství, o němž kdysi dávno snil. (Cinemax)

(více)

Recenze (54)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Opravdu netuším, co tím chtěl režisér říci. Při pohledu na obsazení člověk zajásá, při sledování neuvěřitelně se vlekoucího filmu, který se není schopný rozhodnout, jestli je dramatem o lidech, válce a lásce, pozdní romancí, komedií nebo tragickým vyvrcholením legendy o Robinu Hoodovi, ho ten jásot postupně přejde. Takhle odbýt tak slibné téma, to se opravdu nedělá. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak především rozhodně nejde klasické zpracování dobrodružství Robina Hooda, a pokud ho snad někdo čeká, neměl by se možná na Robina a Marianu raději vůbec dívat. Tento film je jakousi tragikomedií s parodickými motivy, určitou dávkou romantiky (není nějak přehnaná, ostatně prvního polibku se divák dočká až po hodině projekce) a velkou porcí nostalgie. Většinu stopáže jde především o ironizaci a demytizaci této tématiky a jejích postav, dost často se objeví nějaká kvalitní narážka či vtip, i když postupně film začne sázet na vážnější notu, přechází k trochu hořkému ukončení a ukazuje nám hlavní hrdiny v rovině rekapitulační, postupně se smiřující s tím, že už jsou opravdu staří a těch dobrodružství už bylo až dost. Hlavní dvojici jsem si opravdu užíval, a přestože nejde o žádnou fenomenální filmovou záležitost, jsem rád, že Audrey na nabídku hrát v tomto filmu kývla. Celkově to vidím na slabší 4*, škoda, že si film neudržel svůj původní tragikomický nádech spolu s nadhledem. „Všechny jsem odpoledne zabil, kromě toho staříka. Líbilo se mi jeho oko.“; „Bylo na té výpravě hodně žen?“ – „Spousty.“ – „Nic neříkej!“ – „Jak si přeješ.“ – „Kolik?“ – „Ale všechny vypadaly jako ty!“. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tradiční kategorie "šlo to". Ale vidět jsem tuhle kombinaci chtěla a ta Audrey je ještě horší herečka, než jsem si myslela. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak neviem. Snímok nabitý od vrchu až po spodok zvučnými menami a pritom taká hrozná nuda. Pripomínalo mi to akýsi nesúrodý guláš avšak bez korenia a bez soli. Žiadna žánrová zložka tu nevynikala, či dráma alebo romantika, všetko sa tu utápalo v ťaživej šedi priemernosti a nudy. Čo sa týka komédie, miestami som mal síce dojem, že sa to snaží zachádzať až do akejsi karikatúrnej paródie s náznakmi čudnej satiry, ale aj to bolo bez väčšieho výsledku. A to nehovorím o tom, že svojrázny výklad tejto legendy ma časom začal skôr iritovať, aj keď zase na druhú stranu myšlienka zbojníčenia v dôchodkovom veku a nostalgické spomínanie na staré dobré časy, je minimálne zaujímavá. Len to by sa na to ale po dramatickej stránke muselo ísť úplne inak. Priemer iba protekčne. 50/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Chudák Robin Hood dostal od Američanů pěkně na zadnici. Kdo se nechá zlákat obsazením, bude trpce zklamán. Herci totiž nemají co hrát a tak před kamerou pobíhá rozvrkočený Connery a Hepburnová coby jeptiška nebo zabíraná hodně zdálky. Z čehož vyplývá, že si ani jedna část divácké obce nespraví oko, když už bude mít otrávený večer z ubohosti tohoto snímku. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Toto zpracování legendy o Robinu Hoodovi je poněkud odlišné od těch ostatních, které jsem měla to štěstí nebo smůlu (viď, Crowe) vidět, Robin tu ke svému osudu miláčka chudých přijde jako slepý k houslím a jak sám název vypovídá, příběh se zaobírá hlavně dvěma ústředními postavami. Ne že by to bylo špatně, jen si prostě musíte uvědomit, že to bude trochu jiná story, sic budete zklamáni. Já měla jasno již při prvním záběru na Marianu-Audrey, kdy jako abatyše v klášteře uslyší, že do dvora někdo přijíždí, praví "kruci" a pak se překřižuje.. Ze začátku mě to komické pojetí překvapilo, ale když jsem zjistila, že to natočil tvůrce legendárních mušketýrů, byla jsem doma a jediné, k čemu bych měla oprávněnou výtku, je to, že šerif z Nottinghamu nebyl vůbec proradný, slizký a mizerný padouch, jako ve všech ostatních verzích, ale že byl vylíčen jako velmi zdatný válečník a statečný muž, který se vůbec nezdráhá vyslovit uznání svému soupeři a ještě říct "Bůh nám oběma pomáhej, Robine". ()

honajz 

všechny recenze uživatele

S ironickým nadhledem pojatý pokus o demytizaci anglických legend a poukázání na to, jak to asi reálně bylo. Některé vtípky jsou jak od Monty Pythonů, ale zase přesně vystihují absurditu doby. Nechybí ani suchý humor a sem tam situační. Pokud se ale nezajímáte alespoň trochu o dějiny Anglie, asi vás film zase tolik neosloví. Zkrátka, je to podobné, jako kdyby o praotci Čechovi, Libuši a Přemyslu Oráčovi natočil film Petr Čtvrtníček, i když toto přirovnání pokulhává na obě (Čtvrtníčkovy) nohy. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Těžký oříšek jak tohle ohodnotit... Pokud byl záměr tvůrců, aby film celkově vyzněl tak jako unaveně a smířlivě, tak se jim to povedlo, bohužel na úkor dynamičnosti a výpravy. Nadruhou stranu Sean Connery chytil roli Robina Hooda za správný konec, jeho legendární lučištník je zkrátka člověk, co už si to své odžil, ale žít v "důchodu" se mu s jeho náturou nelíbí ani náhodou. Ale co si budu nalhávat, nehrát v tom Audrey Hepburn, moji pozornost si to najde jen ztěží. Takže 4*, ta čtvrtá je za Audrey... a ta třetí taky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

On nápad, že se Robin na svojí zbojnickou kariéru vrhne až v důchodovém věku, zase není tak špatný. Pokud by tedy film zůstal v rámci dobrodružné komedie. To se ale nestalo, byť náznaky tu byly. Jenže už sám začátek a to, co se dělo před Chalusem a jakým způsobem přišel Richard ke svému šípu, to všechno bylo dost podivné. A podobným stylem to pokračovalo. Výsledkem je, že film není ani rybou a ani rakem. Jen nijakou nudou s občasnými světlými záblesky. Herecky, ač člověk při pohledu na obsazení jásá, to také není žádná sláva. Ani jeden z herců se nepřetrhl a tak za pozornost stojí jen Robert Shaw a zamrzí, že nedostal více prostoru Ian Holm v roli krále Jana. Robin a Mariana sice nejsou nejhorším hoodovským filmem, ale rozhodně nejpodivnějším. 30% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Už jen pro účast charismatického Seana Conneryho a okouzlující Audrey Hepburnové to stálo za to odkoukat, není to sice žádná sláva, ale dalo se to bezproblémově zvládnout. Ze začátku to vypadalo na zajímavou dobrodružnou komedii, místy černý humor, místy parodie, pak se to ale zhouplo do dramatu, kterému chyběly grády a závěr mě poněkud překvapil, tohle rozuzlení mě vůbec nenapadlo.. Inu, kdo ví, jak by vypadalo skutečné setkání Robina s Marianou po dlouhých dvaceti letech odloučení.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Netradiční a bohužel nevydařený pohled na Robina Hooda. Snímek sleduje starého Robina, který se spolu s Johnem vrátil domů z bitev a zjistí, že z Mariany se stala abatyše v klášteře a teď jí hrozí vězení, a tak vytáhne naposledy do boje proti šerifovi z Nothinghamu. ___ Totálně neatraktivní vizuál. Snímek se snaží být vážný, melancholický a občas zase komediální, ale nedaří se mu ani jedno. Celkově vzato velká nuda. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Zaujímal by ma zmysel nakrútenia takéhoto filmu, aj cez hviezdne odsadenie svojím podaním o jesennej láske slávneho sherwoodskeho zbojníka a jeho milej, ktorí sa po 20-tych rokoch odlúčenia opäť stretávajú, nemajúci predsa u širšieho diváckeho publika výraznejší ohlas. Aj napriek neveľkému úspechu sa rozhodne nejedná o zatratenia hodný film. Ocenil by som najmä snahu o čo najvernejšie zobrazenie stredovekého života, rovnako tak aj Richarda - Levie srdce (Harris), ktorý je tu zrejme prvý krát ukázaný v pravom svetle. Humoru by občas mohlo byť pomenej, trpký záver ma rovnako ako malého tak aj dnes nenechal chladným. 3.5* (192. hodnotenie, 8. komentár k filmu) ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je to osvěžující nápad představit oblíbeného a obehraného hrdinu poněkud jinak, ale chtělo by to ještě něco víc. Nějak to lépe zpracovat. Závěr mi nepřišel nejšťastnější, spíš byl nouzový. Jen dobrý nápad nestačí. I tak jsem se ale rád podíval a některé scény byly skutečně výborné. Celek ovšem za tři. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Miluji tě víc než ranní modlitby." A takových perel tam bylo víc! Nudné, rozvláčné, poslouchat vyprávění Mariany o tom, jak se před lety po odjezdu Robina podřezala, bylo opravdu jako za trest. Ztráta času. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Těžce bilanční záležitost, která své malé, leč o to půvabnější satirické vsuvky vyplýtvá trochu předčasně - a mírně znechucena, že neodhadla jejich zásobu a své limity, pomalu (ale jistě) ztrácí nadhled i glanc. A ústřední dvojice ? On měl - po všechna léta odloučení - svého krále, ona pak svého Boha. Jejich opětovné sblížení je poznamenáno věkem ... a únavou, jejich věku přímo úměrnou, což se (bohužel) promítá i do samotné podstaty jejich příběhu. Finále pak zpochybňuje všechno, co Robin Hood po celý svůj život představoval pro místní důvěřivé naivky, neboť pro vlastní ego či pochybnou čest (dávno ztracenou v prodělaných válečných taženích) je z ničeho nic ochotný bez oka mrknutí obětovat ty, kteří na něj spoléhají, kteří se svěřili do jeho rukou - a jsou ochotni ho následovat. Takže v souhrnu ... skomírající 3*. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenáročný dobrodružno-akčný film, ktorý zaujme hereckými hviezdami a spracovaním. Akcia nie je zlá, je skôr poňatá trochu humorne, a vôbec na humor sa kladie viac dôrazu. Asi je to kvôli tomu, že príbeh nemá veľa čo ponúknuť - Robin Hood a Marianna sa stretávajú cca. po 30. rokoch, v závere dozmieva dávny konflikt medzi Robinom a starým Šeriffom s Nottinghamu. Ako dobrodružný snímok na popoludnie je to fajn. ()

Reklama

Reklama