Reklama

Reklama

Robin a Mariana

  • USA Robin and Marian (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sean Connery a Audrey Hepburnová jako legendární milenci Robin Hood a Mariana, kteří se po dvaceti letech opět shledávají. Mariana, která se mezitím stala jeptiškou, zjišťuje, že k Robinovi po jeho návratu z křížové výpravy stále něco cítí. Během křížové výpravy, kde bojovali za krále Richarda Lví srdce (Richard Harris), Robin Hood (Sean Connery) a Malý John (Nicol Williamson) odmítnou splnit poslední bizarní příkaz šíleného despoty těsně předtím, než je náhodně zabit. Po návratu do Sherwoodského lesa je dvojice vřele přivítána svými "starými" přáteli, s kterými kdysi společně okrádali bohaté a pomáhali chudým. A nyní, pod krutovládou slabomyslného krále Johna, potřebuje lid Robina Hooda víc než kdy předtím. Ještě než se vydá bojovat za jejich zájmy, navštíví Robin svou bývalou lásku Marianu (Audrey Hepburnová), která se mezitím stala jeptiškou. Když král nařídí Robinovu starému nepříteli, bezskrupulóznímu šerifovi z Nottinghamu (Robert Shaw), aby odstranil duchovenstvo z venkova, zachrání Robin Marianu z jejího opatství a vzkřísí jejich dávnou lásku. Teď, když se připravuje na konečné zúčtování s šerifem, má Robin, jehož mládí je nenávratně pryč a tělo neúprosně stárne, konečně šanci dosáhnout slavného vítězství, o němž kdysi dávno snil. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

Morholt 

všechny recenze uživatele

On nápad, že se Robin na svojí zbojnickou kariéru vrhne až v důchodovém věku, zase není tak špatný. Pokud by tedy film zůstal v rámci dobrodružné komedie. To se ale nestalo, byť náznaky tu byly. Jenže už sám začátek a to, co se dělo před Chalusem a jakým způsobem přišel Richard ke svému šípu, to všechno bylo dost podivné. A podobným stylem to pokračovalo. Výsledkem je, že film není ani rybou a ani rakem. Jen nijakou nudou s občasnými světlými záblesky. Herecky, ač člověk při pohledu na obsazení jásá, to také není žádná sláva. Ani jeden z herců se nepřetrhl a tak za pozornost stojí jen Robert Shaw a zamrzí, že nedostal více prostoru Ian Holm v roli krále Jana. Robin a Mariana sice nejsou nejhorším hoodovským filmem, ale rozhodně nejpodivnějším. 30% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Netradiční a bohužel nevydařený pohled na Robina Hooda. Snímek sleduje starého Robina, který se spolu s Johnem vrátil domů z bitev a zjistí, že z Mariany se stala abatyše v klášteře a teď jí hrozí vězení, a tak vytáhne naposledy do boje proti šerifovi z Nothinghamu. ___ Totálně neatraktivní vizuál. Snímek se snaží být vážný, melancholický a občas zase komediální, ale nedaří se mu ani jedno. Celkově vzato velká nuda. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

S ironickým nadhledem pojatý pokus o demytizaci anglických legend a poukázání na to, jak to asi reálně bylo. Některé vtípky jsou jak od Monty Pythonů, ale zase přesně vystihují absurditu doby. Nechybí ani suchý humor a sem tam situační. Pokud se ale nezajímáte alespoň trochu o dějiny Anglie, asi vás film zase tolik neosloví. Zkrátka, je to podobné, jako kdyby o praotci Čechovi, Libuši a Přemyslu Oráčovi natočil film Petr Čtvrtníček, i když toto přirovnání pokulhává na obě (Čtvrtníčkovy) nohy. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak především rozhodně nejde klasické zpracování dobrodružství Robina Hooda, a pokud ho snad někdo čeká, neměl by se možná na Robina a Marianu raději vůbec dívat. Tento film je jakousi tragikomedií s parodickými motivy, určitou dávkou romantiky (není nějak přehnaná, ostatně prvního polibku se divák dočká až po hodině projekce) a velkou porcí nostalgie. Většinu stopáže jde především o ironizaci a demytizaci této tématiky a jejích postav, dost často se objeví nějaká kvalitní narážka či vtip, i když postupně film začne sázet na vážnější notu, přechází k trochu hořkému ukončení a ukazuje nám hlavní hrdiny v rovině rekapitulační, postupně se smiřující s tím, že už jsou opravdu staří a těch dobrodružství už bylo až dost. Hlavní dvojici jsem si opravdu užíval, a přestože nejde o žádnou fenomenální filmovou záležitost, jsem rád, že Audrey na nabídku hrát v tomto filmu kývla. Celkově to vidím na slabší 4*, škoda, že si film neudržel svůj původní tragikomický nádech spolu s nadhledem. „Všechny jsem odpoledne zabil, kromě toho staříka. Líbilo se mi jeho oko.“; „Bylo na té výpravě hodně žen?“ – „Spousty.“ – „Nic neříkej!“ – „Jak si přeješ.“ – „Kolik?“ – „Ale všechny vypadaly jako ty!“. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dovětek jedné legendy. Sean Connery je jako stárnoucí Robin Hood kouzelný. Celý film je takový lehce braný s nadsázkou, až pak působí až nepatřičně, když někomu Robin podřízne mečem krk. Až konec se začne zvrhávat do pořádného epického finále, aby skončil zase tak zajímavě (divně) s lehkým úsměvem na tváři. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (7)

  • Nejprve skládál hudbu k filmu Michel Legrand. Jeho hudba však byla zamítnuta a nahrazena prací Johna Barryho. Původní track vydal Univerzal až v roce 2009 ve Francii. (Mirokukii)
  • Natáčení probíhalo na severu Španělska v okolí města Pamplona. (Zdroj: Audrey Hepburn - Barry Paris) (Mirokukii)

Reklama

Reklama