Reklama

Reklama

Obsahy(1)

40. roky 19. storočia. Kapitána Harryho Flashmana (MALCOLM McDOWELL) celá Británia pozná ako hrdinu afganských vojen, ale nikto nevie, že jeho hrdinstvo bolo len vecou náhody. A do jeho života opäť vstúpi náhoda, ktorá ho zvedie dohromady s Lolou Montezovou (FLORINDA BOLKANOVÁ), speváčkou a tanečnicou a neskôr aj milenkou starnúceho Ľudovíta Bavorského, a mladým ambicióznym Ottom von Bismarckom (OLIVER REED), ktorý Flashmana neskôr aj proti jeho vôli urobí jednou z hlavných postáv svojho plánu na zjednotenie Nemecka.
Bismarck dá kapitána uniesť a donúti ho stať sa dvojníkom korunného princa Karla Magnusa, ktorý sa má oženiť s vojvodkyňou Irmou von Strakenzovou (BRITT EKLANDOVÁ), pretože jej panstvo potrebuje Bismarck získať. Po nedobrovoľnom výcviku a niekoľkých márnych pokusoch o útek Harryho nastrčia pred oltár ako Magnus.
Neskôr ho unesú Bismarckovi protivníci, ktorí ho pre zmenu nútia, aby s nimi oslobodil skutočného Magnusa, väzneného vo vodnej pevnosti. Aj keď pri tom takmer príde o život, jeho dobrodružstvá sa v žiadnom prípade ešte nekončia... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

liquido26 

všechny recenze uživatele

4,5 Doba 19. století je mojí oblíbenou historickou etapou, takže mám filmy, které se v této éře odehrávají hodně rád. Royal Flash je vynikající komedie situovaná do fiktivních událostí roku 1848, kdy se začínalo sjednocovat Německo a musím říct, že jsem se už hodně dlouho takhle dobře nepobavil. Příběh je vtipnou variací na The Prisoner of Zenda (literární předlohu Royal Flash jsem bohužel nečetl, ale hlavní hrdina Harry Flashman v ní prý prohlásil, že Anthony Hope - autor TPOZ - je plagiátorem, který ukradl jeho skutečný příběh :-D) a hlavní hrdina je lempl k pohledání, který ze všeho vybruslí s neuvěřitelným štěstím a grácií :-) Perfektní výkony, hlavně McDowell a Reed, nicméně i ostatní herci byli skvělí. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná britská komedie s překvapivým Malcolmem McDowellem, který ztělesňuje neschopného kapitána Harryho Flashmana. Jak je vidět tak i herec, který hraje především záporné postavy, se umí pěkně vybarvit v komedii. U scény, kdy se Malcolm snaží uprchnout Oliveru Reedovi (Bismarckovi) na umělém koni, jsem mírně vyprskl smíchy. Film má samozřejmě několik dalších vynikajících scén (křtění lokomotivy, jednotlivé souboje, "hrdinský" začátek atd.) Těžko vysvětlit, jak to jinak démonický rebel Malcolm takto dokázal zahrát, ale určitě se mu to podařilo. Komedie kterou všem vřele doporučuji. ()

Reklama

efko 

všechny recenze uživatele

Do povedomia väčšiny divákov sa dostal charizmatický Malcom McDowell postavou Alexa v Kubrickovom „Mechanickom pomaranči“. Len málokto si ho po zhliadnutí tohto klenotu svetovej kinematografie vie predstaviť v nejakej komediálnej úlohe. Napriek tomu, že asi nikdy nezabudnem na Alexov zlomyseľný až satanský úškľabok, McDowellovi komická póza prekvapivo sedí. Malcolm si vo filme „Royal Flash“ strihol postavu anglického vojnového veterána a „akože“ hrdinu, so slabosťou pre ženy a chľast, ktorý sa stane bábkou v rukách ambiciózneho nemeckého politika. Filmu nechýba akcia ani dobrodružstvo a je prešpikovaný výborným anglickým humorom.. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chytré i zábavné zároveň. S velkou nadsázkou lze Royal Flash přirovnat k Tomu Jonesovi bez vypravěče a s trochou té naivní práce ve stylu Růžového pantera. Všemu však vládnou dva muži a to Richard Lester z postu režiséra, který tomu dává styl, obal i dobrý vkus, a Malcolm McDowell, který i díky svému jedinečnému vzhledu je prostě vtipný. Za krásnou Florindou Bolkan by šel nejeden muž, i kdyby těch Oliverů Reedů bylo deset... Ten jako železný kancléř Otto von Bismarck nemá chybu. Celý Royal Flash je vtipný anglický náhled do minulosti s nadhledem a bez zbytečného balastu a špatného vkusu. V souboji s kdejakou komedií odchází se vztyčenou hlavou a klidem, přestože nepřetéká vtipem, ale má svůj styl. Jako vážený Sir na procházce... Lepší 3*. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Zhruba do půlky se mi to nezdálo, ale Royal Flash byla nakonec výborná historická komedie, něco ve stylu starých francouzských šermovaček. Hlavní hrdina s nemožným Trautenbergovským fousem je považován za hrdinu, ale je to lempl, zbabělec, děvkař a vychcánek. Po pár milostných eskapádách se stává nastrčenou figurkou Otto von Biscmarcka a jeho pomocníka k ovládnutí jednoho nezávislého německého vévodství, když má předstírat jejich nového panovníka. Na anglickou komedii je to kupodivu dost vtipné (upjatá princezna měnící se v nymfomanku), je tu pěkná výprava, solidní porce soubojů a akce (dobývání hradu!) a konec je zcela jiný než jsem čekal (SPOILER: Hrdina a padouch pragmaticky uzavřou spojenectví, protože jsou stejní). Slušní herci (McDowell, Reed, Bates), výborně jsem se bavil a tak 4*. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně v trůnním sále krátce po svatbě je americký velvyslanec představen jako Cassius Clay. Jde o rodné jméno světoznámého boxera Muhammada Aliho, který porazil Henryho Coopera, jenž si ve filmu zahrál boxera Johna Gullyho. (třešta)

Reklama

Reklama